Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
export dużych plików do druku wielkoformatowego
Autor Wiadomość
julo22 
Bywalec
master

Wersja CorelDRAW: 7,12,16
Wysłany: 3 Kwiecień 2013, 15:39   export dużych plików do druku wielkoformatowego

Witam!
Przygotowują pliki do wydruku wielkoformatowego, używam Corela 12.
Gotowy plik muszę wyexportować jako tif i tu zaczynają się problemy.
Przykładowo: mam grafikę o rozmiarze 150x110 cm i przy exporcie program zmienia wielkość grafiki, w tym przypadku na 84x62cm, procentowo pokazuje 56%.
Nie mogę zmienić wymiaru na zadany wcześniej, wpisanie 100% też nic nie daje bo program automatycznie wraca do tych 56%. Jestem zmuszony do otwierania pliku w Photopaincie i tam zmieniam wymiary.
pytanie: jak exportować plik z corel draw w żądanym rozmiarze?
Czy jest to jakieś ograniczenie związane z dużym rozmiarem pliku, czy coś trzeba przestawić w programie?
Z góry dziękuję za pomoc.

Cysorz 

Wysłany: 3 Kwiecień 2013, 16:11   

Corel ma ograniczenie w eksporcie bitmap (w zależności od wersji) do 30.000 px i tego się nie przeskoczy. Jeżeli praca idzie na ploter/solwent to nie ma sensu wysyłać bitmapy w większej rozdzielczości niż 150 dpi, często wystarczy nawet w dużo niższej.
Może to brać się też z tego, że Corel 12 miał poważne błędy, które dopiero po załataniu SP były likwidowane - masz na pewno zainstalowane wszystkie SP do niego?

julo22 
Bywalec
master

Wysłany: 3 Kwiecień 2013, 18:52   

dzięki za odpowiedź!
zapewne łatki nie są poinstalowane, co konkretnie polecasz?

chezare 

Wysłany: 3 Kwiecień 2013, 19:22   

W X3 też jest 30000x30000 px, ale to dużo więcej niż 17700x13000 :-)
Nie mam 12 pod ręką ale wydaje mi się, że tam jest chyba tak samo?
Możesz grafikę zapisać w skali zwiększając odpowiednio rozdzielczość.
Kłopot taki, że trzeba odbiorcę o tym poinformować.

Cysorz 

Wysłany: 3 Kwiecień 2013, 20:33   

Nie pamiętam dokładnie co było przeznaczone dla tej wersji, bo jej nie kupiłem - prawdopodobnie ze dwa SP. Niestety Corel na swojej stronie nie wspiera już tak starych wersji, ale jak wklepiesz to w Google to wyskoczy sporo wyników.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 4 Kwiecień 2013, 08:37   

Cmykowy tif o takich rozmiarach liniowych i rozdzielczości 300 dpi jest duży - ma ok. 900 MB. Nie eksportuj z Corela tak dużych bitmap. Wyeksportuj pracę jako np. pdf, a potem otwórz go w PhotoShopie i zapisz jako cmykowy tif. :-)

julo22 
Bywalec
master

Wysłany: 4 Kwiecień 2013, 12:29   

dzięki za odpowiedzi!
teraz już mniej więcej wiem co mam robić.
Zainstalowałem 2 łatki z ftp Corela, jedną poprawiającą zapisywanie, drugą drukowanie, poszukam czy jest coś więcej, no i będę zapisywał pliki z niższą rozdzielczością - 150 dpi.
pozdro!

chezare 

Wysłany: 4 Kwiecień 2013, 19:42   

900 MB to ma niespakowany tif, spakowany kilkanaście.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 4 Kwiecień 2013, 19:53   

hym,ja wam powiem tak,że tematu nie kumam bo dla mnie wielkoformatowość nie ma nic wspolnego z waga pliku ,no i też pośredni z wymiarem,wielkoformatoosć z jaką ja sie spotykam to problem nierozdzielania obiektów od siebie względem wielkosci obiektu,wiec jesli mowimy o corelu to tu bardziej pasuje funkcja konturu skaluj z obiektem,natomiast wielkoformatowosc nie ma kompletnie nic wspolnego z wagą pliku,to bardziej renderowanie karty graficznej jest odpowiedzialna za temat jaki user założył,no takie moje zdanie jest

chezare 

Wysłany: 5 Kwiecień 2013, 00:10   

Bidonik, Ty się zajmujesz grafiką do telefonów, to dla Ciebie wielki format to będzie A4, dla kogoś kto projektuje bilboardy, parę metrów na parę metrów, dla kogoś kto grafiką zasłania 100 m blok, to będzie jeszcze trochę więcej. To jest pojęcie względne.
Wielkość pliku ma jak najbardziej związek z wymiarami takiej grafiki i jej rozdzielczością.
Oczywiście grafiki, która zasłania całą ścianę nie projektuje się w jednym kawałku, a jak nawet to i tak trzeba ją podzielić na fragmenty, bo nie ma takich formatów materiałów, nie ma takich maszyn i nie ma takich formatów plików, które by sobie z czymś takim dały radę.
150x110 cm o którym napisał autor postu, to raczej słabo wielkoformatowe jest :-)
Takie problemy jak ten z tego postu biorą się stąd, że wszyscy by chcieli żeby grafika na ścianie, którą ogląda się z 50 m była w rozdzielczości co najmniej druku offsetowego.
Rzeczywistość jest taka, że drukarki wielkoformatowe mogą drukować w o wiele większej rozdzielczości, ale nikt tak nie robi, bo wtedy większość czasu taka drukarka zamiast zarabiać, myślałaby co ma wydrukować.

Odpowiedz do tematu