Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Obrys do wycięcia na ploterze
Autor Wiadomość
tom@s
Początkujący

Wysłany: 10 Kwiecień 2013, 09:30   Obrys do wycięcia na ploterze

Witam!
Jestem totalnie zielony w kwestii Corela dlatego proszę o pomoc.
Mam utworzoną grafikę i chciałbym zaznaczyć obrys po którym ploter miałby wyciąć naklejki.
Grafika to napisy (krzywe) z efektem cienia. Litery i cienie nachodzą miejscami na siebie. Chodzi o to aby zaznaczyć obrys tylko widocznej warstwy, tzn tylko widoczne linie (bez tych pod spodem).
W jaki sposób mogę to zrobic?
Z góry dziekuje za pomoc.

Cysorz 

Wysłany: 10 Kwiecień 2013, 16:24   

Najprościej ją narysować po prostu narysować - musi to być pojedyncza, najlepiej złączona wszystkimi węzłami krzywa.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 11 Kwiecień 2013, 11:12   

tom@s napisał/a:
Jestem totalnie zielony w kwestii Corela

http://corel.wodip.opole.pl/

chezare 

Wysłany: 11 Kwiecień 2013, 19:29   

Z tekstem to proponowałbym Rozmieszczenie->Kształtowanie->Spawaj,
jeśli teksty zostały zamienione na krzywe, to szybciej będzie kliknąć .
Gorzej z cieniami.
Generalnie uważam, że wycięta grafika z takimi elementami kiedy będą one na krawędzi, będzie wyglądała marnie, chyba że to bezbarwna folia, ale tutaj też nie oczekiwałbym na rewelacje. Jedyny sposób jaki mi przychodzi do głowy, to odłączenie cienia (menu rozmieszczenie), zamiana tegoż cienia na bitmapę bez tła i trasowanie. Dalej tak jak wyżej.
Będzie to wyglądało tak:

mosiumm 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 11 Kwiecień 2013, 20:38   

albo jak kto woli przyciąć czarne i wtedy zaoszczędzamy na czarnej folii składając wszystko w jedną całość te cienie czarne ;)

Cysorz 

Wysłany: 11 Kwiecień 2013, 21:09   

mosiumm napisał/a:
albo jak kto woli przyciąć czarne i wtedy zaoszczędzamy na czarnej folii składając wszystko w jedną całość te cienie czarne ;)

To tylko pozorna oszczędność, no chyba że ktoś woli zaoszczędzić parę złotych na folii zamiast kupy czasu na precyzyjnym pasowaniu... Poza tym folia się kurczy i może się okazać, że np. po kilku miesiącach trzeba demontować wszystko i kleić znowu, bo się porobiły jakieś dziwne odstępy między foliami. Oczywiście nie tyczy się to kasetonów, ale w takim przypadku warto używać folii z wyższej półki...

mosiumm 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 11 Kwiecień 2013, 22:22   

Malutki napisał/a:
mosiumm napisał/a:

To tylko pozorna oszczędność, no chyba że ktoś woli zaoszczędzić parę złotych na folii zamiast kupy czasu na precyzyjnym pasowaniu... Poza tym folia się kurczy i może się okazać, że np. po kilku miesiącach trzeba demontować wszystko i kleić znowu, bo się porobiły jakieś dziwne odstępy między foliami. Oczywiście nie tyczy się to kasetonów, ale w takim przypadku warto używać folii z wyższej półki...

to oczywiście fakt! podałem tylko przykład ;)

Roberto 
Doradca

Wersja CorelDRAW: v.9, x4
Wysłany: 12 Kwiecień 2013, 06:26   

Cytat:
Poza tym folia się kurczy
i nie tylko. Po nalepieniu jasnej folii na ciemny cień, będziemy mieli po jakimś czasie fajne pomarszczone literki. Ciemna folia bardziej się nagrzewa od słońca, dlatego lepiej wygląda niewielka szpara gdy folia się skurczy i jednak warto usuwać cień pod literami. Mówimy oczywiście o foliach wycinanych ploterem.

chezare 

Wysłany: 12 Kwiecień 2013, 06:37   

Roberto, my mówimy o innych cieniach :-)
Dobre folie naklejone jedna na drugą, obojętnie w jakich kolorach nie zrobią sobie krzywdy.
Koledzy, jeśli dobrze zrozumiałem to co napisał autor, to temat nie dotyczy grafiki wycinanej z różnych folii, tylko wydruku z którego trzeba wyciąć obrazek.

Odpowiedz do tematu