Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Publikacja do PDF
Autor Wiadomość
sariwo
Początkujący

Wysłany: 15 Luty 2011, 20:08   Publikacja do PDF

Witajcie.
Jestem nowa na forum więc proszę o wyrozumiałość/
Otóż w pracy mam Corela XI (11)- w tej wersji tworzy się publikacje w PDF . Opcja "Publikuj do PDF"
Ta opcja dzialala podobno prawidłowo. Mówię podobno, bo podczas publikacji nie wyskakuje żaden komunikat o błędzie i wszystko przebiega prawidłowo. Problem zaczyna się w momencie próby otwarcia tego pliku PDF.
Nie mozna otworzyc ani Adobe Acrobatem ani innymi zamiennikami np.
FoxitReader.
Albo wyskakuje komunikat, że błąd pliku albo w FoxitReader wyswietla pusty plik
choc jego waga mowi co innego.
Czy mieliście kiedykolwiek taki przypadek? Jak sobie poradziliście? Czy jest w stanie ktoś mi pomóc?

wawel 
Ekspert
wawel

Wysłany: 15 Luty 2011, 21:52   

Zacznij od przywrocenia ustawien fabrycznych programu.
Uruchamiasz program z wcisnietym F8.
Jesli to nie pomoze to pdf-a mozesz zrobic na kilka sposobow np. instalujac pdf creator i na niego drukujac z corela dostaniesz plik pdf.
Nie wiem co jest powodem takiego zachowania programu, moze tez byc problem na lini nowy lub po aktualizacjach system operacyjny a stary Corel 11 itp.
pozdr.
Ostatnio zmieniony przez wawel 16 Luty 2011, 18:55, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 16 Luty 2011, 07:28   

To jest przypadłość nie tylko 11 ale i nowszych wersji. Przypuszczam, że jest to wynik złej obsługi pamięci przez program. W 12 i 13(X3) najczęściej pomaga zamknięcie i ponowne uruchomienie programu. W wymienionych wersjach (nie wiem jak jest w X4 i X5, bo nie używałem) występuje też inny objaw, zdecydowanie bardziej denerwujący, program potrafi wyświetlić komunikat o pełnym dysku, albo pełnym katalogu tymczasowym i nie pozwolić na zapisanie pliku. Szukałem na wielu forach i jak na razie rozwiązania tego problemu nie znalazłem.

Szynszyl_99 
Początkujący

Wersja CorelDRAW: CorelDRAW X4
Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 15:45   

chezare napisał/a:
To jest przypadłość nie tylko 11 ale i nowszych wersji. Przypuszczam, że jest to wynik złej obsługi pamięci przez program. W 12 i 13(X3) najczęściej pomaga zamknięcie i ponowne uruchomienie programu. W wymienionych wersjach (nie wiem jak jest w X4 i X5, bo nie używałem) występuje też inny objaw, zdecydowanie bardziej denerwujący, program potrafi wyświetlić komunikat o pełnym dysku, albo pełnym katalogu tymczasowym i nie pozwolić na zapisanie pliku. Szukałem na wielu forach i jak na razie rozwiązania tego problemu nie znalazłem.

W X4 na win7 PRO 64bit też mam taki problem. Tworzone są pliki PDF o wielkości kilku/kilkunastu KB, których nie da się otworzyć. Kiedyś było OK, niestety nie jestem w stanie powiedzieć, kiedy to się stało.

Cysorz 

Wysłany: 18 Kwiecień 2013, 15:52   

A jaki masz format strony? Bo przy dużych powierzchniach (pow. 500 cm) tego zrobić się nie da w skali 1:1.

Szynszyl_99 
Początkujący

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 08:24   

Malutki napisał/a:
A jaki masz format strony? Bo przy dużych powierzchniach (pow. 500 cm) tego zrobić się nie da w skali 1:1.

Nie ma znaczenia, A4, wizytówka 50x90mm, start z F8 nie pomógł...

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 11:17   

Muszę się przyznać ze i ja mam problem z zapisywaniem formatu PDF w CorelDraw .
Tak zapisany plik otwiera się tylko w Corelu. Problem powstał po którejś z aktualizacji prawdopodobnie sterowników do karty graficznej, ( nie jestem pewien ponieważ wyłapałem to po jakimś czasie) Próbowałem coś z tym coś zrobić łącznie z reinstalacją programu,bez pozytywnego zakończenia.Ponieważ mam drugi system na tym samym komputerze zainstalowałem w nim Corela i w ten sposób rozwiązałem prowizorycznie problem,a jak wiadomo prowizorki funkcjonują najdłużej .

Szynszyl_99 
Początkujący

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 13:05   

Masz rację, CorelDRAW otwiera takiego PDFa (nie pomyślałem wcześniej tego sprawdzić).

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 13:21   

bo to moze nie jest pdf,trza by sprawdzić w notatniku jaki jest nagłowek i co odkodowuje,najlepiej wrzucić te cudo tutaj ,to się obada

Szynszyl_99 
Początkujący

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 13:34   

Oto przykładowy pliczek, Przykład, stworzony na szybko (100 x 100 mm, tekst, ramka z gradientem, kod kreskowy CODE128), wersja X4 i PDF

Rysunek1.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 164 raz(y) 9.36 KB

Rysunek1.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 158 raz(y) 17.36 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 14:37   

no własnie i jest jeden szkopuł,na okolo strony jest tworzony obiekt,tak w tym cdr jest,jak ten obiekt zmienisz na krzywe lub usuniesz to też jest lipa???

nakan
Bywalec

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 14:45   

Miałem taki sam problem, w tym przypadku nie pomagało resetowanie ustawień i inne magiczne czynności, nawet odinstalowanie i zainstalowanie standardowo corela nic nie dało.

Problem rozwiązałem w ten sposób. Odinstalowałem Corela a następnie wyczyściłem wszystkie pliki które mimo wszystko zostają na dysku po deinstalacji.

W przypadku windowsa XP będzie to:

Documents and settings/NAZWA UŻYTKOWNIKA/Dane aplikacji/Corel/CorelDRAW Graphics Suite X4 /(tak mam w x4 w 11 pewnie katalog będzie trochę inny )

Nie jestem w stanie teraz powiedzieć gdzie ten katalog jest w win7 i win8 no bo nie wiem :)

Trzeba skasować wszystko co jest w tym katalogu i dopiero wtedy zainstalować corela od nowa .

restauro 

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 14:54   

nakan napisał/a:
Odinstalowałem Corela a następnie wyczyściłem wszystkie pliki

Czyściłem pliki rejestry i wszystko co tylko miało cokolwiek wspólnego z Corelem ,ale w tym wypadku nic nie pomogły te zabiegi.

nakan
Bywalec

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 15:03   

W tym przypadku nie chodzi o rejestr ale o dane które po odinstalowaniiu zostają na dysku C: i to bez względu gdzie masz zainstalowanego corela, nawet jak instalujesz go na dysku d: f: czy innym to i tak część plików będzie dublowana na dysku c: w tym śmiesznym katalogu windowsa.
U mnie było identyczna sytuacja jak u ciebie, powstawał malutki pusty PDF, ponowna "czysta" instalacja to było jedyne wyjście z sytuacji.
Katalog który podałem trzeba usunąć po odinstalowaniu CORELA i nie ma to związku z windowsem ale błąd jest gdzieś po stronie plików konfiguracyjnych Corel Draw.

Innego sposobu nie znam

restauro 

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 15:10   

Skanowałem i odinstalowałem raczej wszystkie pliki Corela .Mój plik nie jest pusty ,jest z nim chyba wszystko ok poza tym ze można go utworzyć tylko w CorelDraw.

nakan
Bywalec

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 15:15   

No to zostaje ci tylko zrobić eksperymenta i wywalić z katalogu USER CONFIG plik corelpdf.ini (zrób kopię na wszelki wypadek). Potem tylko będziesz musiał ustawić sobie parametry PDF od nowa przy wypuszczaniu, może to coś zmieni.

restauro 

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 15:18   

bidon184 napisał/a:
też jest lipa

Może otwórz w swoim Corelu plik CDR zapisz go jako PDF i porównaj w notatniku z PDF,em kolegi.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 15:24   

no tak zrobiłem,i wszystko jest git,tylko ja mam x6 a x6 zamienia wszystkie obiekty z automatu na krzywe,a we wczesniejszych wersjach moze tak nie być,i tutaj tkwi problem,ponieważ w cdr kolegi jest obiekt tak jak pisałem wczesniej,tworzony on jest na okolo strony,i dlatego cieekawy jestem czy jesli usunie lub zamieni na krzywe ten obiekt to czy nadal pdf bedzie zwalony,juz pomijam fakt ze x6 krzyczy że za male czcionki ,ale to narazie pomińmy

Szynszyl_99 
Początkujący

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 15:32   

Jak usunę ramkę o "zerowej" szerokości (wstawioną specjalnie, przedtem robiłem też tą ramkę i było OK (robiłem ją, by przy eksporcie do JPG był cały obraz, a nie poprzycinany)), lub przekształcę wszystkie obiekty (oprócz kodu kreskowego) na krzywe, PDF bez zmian zwalony ...

Rysunek2.pdf
Usunięta ramka i przekształcone na krzywe, mniejszy plik
Pobierz Plik ściągnięto 141 raz(y) 7.56 KB

Rysunek1a.pdf
Usunięta ramka dookoła
Pobierz Plik ściągnięto 131 raz(y) 9.33 KB

Ostatnio zmieniony przez Szynszyl_99 19 Kwiecień 2013, 15:41, w całości zmieniany 2 razy  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 15:37   

no to ja już nie mam pomysłu :oops:

nakan
Bywalec

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 15:38   

A to widzę teraz że przepis który podałem to było rozwiązanie dla szynszyla 99 puste PDF-y, trochę wątki mi się pomieszały :)

Szynszyl_99 
Początkujący

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 15:42   

nakan napisał/a:
A to widzę teraz że przepis który podałem to było rozwiązanie dla szynszyla 99 puste PDF-y, trochę wątki mi się pomieszały :)

Sprawdzę wieczorem w domu.

Szynszyl_99 
Początkujący

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 15:51   

nakan napisał/a:
No to zostaje ci tylko zrobić eksperymenta i wywalić z katalogu USER CONFIG plik corelpdf.ini (zrób kopię na wszelki wypadek). Potem tylko będziesz musiał ustawić sobie parametry PDF od nowa przy wypuszczaniu, może to coś zmieni.

Nie pomogło. Plik PDF większy (156K, w porównaniu do 7 czy 9), ale tak samo w akrobacie uszkodzony, a Corel go czyta (tekst w zależności czy przy otwieraniu jako tekst lub krzywe, a kod kreskowy jako krzywe.)

Wieczorem popróbuję z odinstalowaniem i czyszczeniem katalogów...

nakan
Bywalec

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 16:02   

Dobra już wiem przypomniałem sobie, jeśli pracujesz w win 7 64 to za chwilę podam ci rozwiązanie, padniesz jak się dowiesz co trzeba zrobić. W ustawieniach windowsa wejdź w opcje regionalne i tam gdzie masz opcje regionalne>symbol dziesiętny zmień bodajże , na . i będzie działać.
Jednym słowem magija :)

A dla czego:

Jak się przyjrzycie PDF-owi w środku to jest tam taka część :

/MediaBox [-9,0000 -9,0000 292,4646 292,4646]

Nie może tak być, muszą być kropki czyli

/MediaBox [-9.0000 -9.0000 292.4646 292.4646]

Szynszyl_99 
Początkujący

Wysłany: 19 Kwiecień 2013, 20:38   

Niezły numer...
Po zamianie "," na "." zadziałało...

WIELKIE DZIĘKI ZA POMOC !!!

Ciekawe tylko że kiedyś działało bez podmiany...
Najgorsze to że nie mogę zamienić na stałe, bo często korzystam z EXCELLa i plików współdzielonych, więc przy każdym użyciu będę musiał podmieniać...

Odpowiedz do tematu