|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
POMOC W PRZYGOTOWANIU DO DRUKU |
Autor |
Wiadomość |
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 1 Maj 2013, 15:00 POMOC W PRZYGOTOWANIU DO DRUKU
|
|
|
Witam wiem wiem to jest straszne ,ale nie mogę sobie poradzić z przygotowaniem projektu do druku. Jestem samouczkiem Corela i to mój pierwszy projekt w tym programie.
Zawsze pracowałam w photoshopie, ale niestety drukarnie nie były zadowolone z tego :).
Błagam pomóżcie! Przeglądałam forum ,ale nic z tego co znalazłam nie rozumiem.
Mam przygotowany projekt reklamy w przewodniku.
Informację jaką dostałam to ,że wymiary reklamy to 148 mm x 55 m (plus 3 mm spady) nic więcej.
Mam pytanie czy rozmiar strony ustawiam 148 x 55 mm i w opcjach spady 3 mm??
jak ustawić kolory bo się tyle na czytałam ,że sama nie wiem?
Chciłałabym ,aby zdjęcie było tłem jak je przygotowć?
Wiem ,że zawsze mam pecha na forum i nigdy nikt mi nie pomaga bo mówią ,że jest wujek google, albo opcja szukaj darujcie sobie takie komentarze proszę. Szukam od wczoraj widocznie nie umiem ,albo źle szuka dlatego tu pytam!
Z góry dziękuje za pomoc!!!!
Pozdrawiam Paulina |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 1 Maj 2013, 15:25
|
|
|
Mam nadzieję, że załączony plik pomoże Ci to opanować opcję spadów.
O kolorach natomiast to moglibyśmy miesiącami rozmawiać ;)
W każdym razie wysyłaj do druku WSZYSTKO w kolorystyce CMYK!
przyklad.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 226 raz(y) 165.05 KB |
|
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
Pomógł: 66 razy Wiek: 70 Dołączył: 04 Lut 2009 Posty: 952 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 1 Maj 2013, 20:51
|
|
|
Paulino, to jest tak:
Spady stosuje się wtedy, gdy druk dochodzi do krawędzi papieru (na przykład kolorowa apla). Wówczas trzeba druk wyciągnąć poza krawedź papieru i nadmiar (tj. spad) obciąć gilotyną.
Załóżmy, że spady mają być pięciomilimetrowe.
1. Ustaw wymiary strony netto. Na przykład, jeśli Twoja praca jest formatu A4, to ustawiasz stronę 297× 210. Taki wymiar będzie miała Twoja praca po wydrukowaniu i obcięciu.
2. Postaw prowadnice na wszystkich krawędziach strony i w odległości 5 mm od krawędzi strony.
3. Wyciągnij wszystkie elementy dochodzące do krawędzi strony po 5 mm poza tę krawędź, a więc do tych prowadnic, które postawiłaś w odległości 5 mm od krawędzi strony. Włącz do tego opcję przyciągania do prowadnic.
Ustawianie spadów (Bleed limit) w opcjach drukowania albo w ustawieniach pdf powoduje, że wydrukowana zostanie po 5 mm poza stronę.
Jeśli ustawisz w opcjach Bleed Limit = 0, mm, to drukowany będzie obraz tylko do krawędzi strony, a więc tylko do sznytów (Crop marks).
Jeśli Bleed Limit = 5 mm, to drukowane będzie wszystko, co wystaje po 5mm poza sznyty.
Ale to coś, co ma być drukowane poza stroną, Ty musisz wyciągnąć poza stronę. |
|
|
|
|
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 1 Maj 2013, 22:08
|
|
|
Bardzo dziękuje za odpowiedz!
To jeszcze mam jedno pytanie ,które zadałam w innym poście ,ale starym jednak nie wiem czy ktoś odpisze :P
a więc:
mam pytanie ponieważ czarne kolory mając 0 m 0 y 0 k 100% no i robimy nadrukuj wypełnienie i nadrukuj kontur... (tak wyczytałam na forum w :Zarządzanie kolorem w Corelu - poradnik) a mam pytanie jeżeli mam czarny tekst z białymi konturami to robię tylko nadrukuj wypełnienie?? A Jak kolorki są odwrotnie to nadrukuj kontury??
I jeszcze jak mam zdjęcie jpg i chce je wstawić jako tło całego projektu to jak to zrobić obrobić w photoshopie?? |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 1 Maj 2013, 22:35
|
|
|
Nadrukowuje się zazwyczaj tylko czarny kolor, biały oczywiście nie bo się nie wydrukuje. W opcjach "Widok" zaznacz "Symuluj nadrukowanie" lub jeżeli masz starszą wersję Corela to "Widok z nadrukowaniem" czy jakoś tak.
Możesz w Photoshopie, możesz też do Draw je zaimportować i zamienić na CMYK - pamiętaj, że już w oryginale powinno być ono w odpowiedniej rozdzielczości - przykładowo zamiana oryginalnego zdjęcia które ma rozdzielczość 72 dpi (przy skali 1:1) nic nie zmieni - będzie miało dalej taką samą jakość, chociażbyś zamieniła je na 5.000 dpi... |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 1 Maj 2013, 22:40
|
|
|
Paulino, jest tak: Opcja nadruku powoduje to, że nie jest wybierany kolor spod nadrukowywanego elementu. Przydaje się to przy druku offsetowym, gdzie każdy kolor jest kombinacją czterech podstawowych kolorów CMYK. Wyobraźmy sobie, że chcesz wydrukować czarny napis na czerwonej apli. Niech napis będzie 0, 0, 0, 100, a apla - 0, 100, 100, 0. Rozbarwiasz to i masz 3 klisze (dziś już robi się to bez klisz - od razu na blachach drukarskich), a mianowicie - magenta, yellow i black (cyjanu nie ma, bo nie występuje w żadnym z tych kolorów - ani w czerni napisu, ani w czerwieni apli). Jeśli nie ma opcji nadruku, wyglądają one tak:
magenta - czarny prostokąt o rozmiarach apli, ale pod napisem klisza jest przezroczysta.
yellow - czarny prostokąt o rozmiarach apli, ale pod napisem klisza jest przezroczysta.
black - czarny napis.
Jeśli dasz opcję nadruku, będzie tak:
magenta - czarny prostokąt o rozmiarach apli.
yellow - czarny prostokąt o rozmiarach apli.
black - czarny napis.
Jednym słowem pod tym, co nadrukowywane, zostaje kolor apli.
Reguła jest taka: stykające się ze sobą kolory muszą odrobinę zachodzić na siebie. Są to tzw. zalewki, które Corel potrafi robić samodzielnie. Jeśli stykające się ze sobą kolory nie zachodzą na siebie, tylko są na styk, to bardzo trudno jest drukarzowi tak ustawić maszynę, żeby kolory idealnie się stykały. Wskutek tego między, kolorami, które się stykają może powstać minimalny (włosowy) pasek białego. Mówimy wtedy, że elementy świecą. Aby temu zapobiec stosuje się właśnie zalewki.
Często wystarczy dać opcję nadruku konturu, którą stosuje się zamiast zalewek.
Jeśli to nie jest dla Ciebie jasne - pytaj. Chętnie Ci odpowiem...
Podeślij link do pliku, który przygotowujesz do druku, to powiem Ci, czy dobrze go zrobiłaś. Mam Corela X5, tak że zapisuj swoje prace w wersji maksymalnie X5. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 2 Maj 2013, 13:03
|
|
|
Przepraszam bardzo, jestem tutaj od 2,5 roku i ani razu nikogo nie odesłałem do google
Koledzy weźcie się opanujcie bo kobieta gotowa popełnić samobójstwo, a nie ma żadnego powodu, bo sprawa wygląda na dosyć prostą. Żeby Wam ułatwić zapytam Paulinę o to w jakim formacie ma dostarczyć materiały, nie chodzi mi o wymiary tylko o pdf, cdr, … i na jakim papierze będzie to drukowane. Wszystko co musi wiedzieć to co zrobić z fotografią o reszcie może zapomnieć i nie stanie się żadne nieszczęście |
|
|
|
|
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 2 Maj 2013, 15:17
|
|
|
Nie no nie jest tak źle :P rozumiem chłopaków :P hi hi (ale i tak przesyłam plik z tym co żem stworzyła :P) a jeżeli chodzi o google to pierwsze forum jakie spotkałam ,że mi ktoś pomógł a nie obraził :) :P to miłe :)
Powiem tak zlecenie dostałam od swego szefa :) który dostał email od osoby zajmującej się przewodnikiem do którego to przygotowuje (w e mailu był tylko rozmiar i spady ) nic więcej.
Dołączam tą moją pracę :)
Pozdrawiam Paulina :)
1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 219 raz(y) 988.64 KB |
|
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 2 Maj 2013, 18:03
|
|
|
Jest nieźle, ale:
1. Bitmapa powinna mieć rozdzielczość 300 dpi, a nie - jak u Ciebie - 150 dpi.
2. Ponieważ bitmapa nie ma kolorów, więc nie powinna być CMYK, tylko grayscale.
3. Są błędy w adresie. Jest: Kraków Czepca 11 tel.:12 638 07 34. Powinno być Kraków, ul. Czepca 11, tel.: 12 638 07 34, czyli po słowie Kraków daj przecinek i ul. (bez ul. ujdzie, ale lepiej jest z ul.). Po jedenastce też daj przecinek albo - jeśli wolisz - kropkę. Ponadto po dwukropku po słowie tel. zapomniałaś o spacji.
|
|
|
|
|
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 2 Maj 2013, 19:38
|
|
|
Dziękuje!
No u mnie niestety nie tylko szwankuje brak wiedzy o Corelu, ale i taki jak widać kurde wiedza z polskiego hi hi :P
Bardzo dziękuje wszystkim za poświęcenie mi czasu w odpowiadaniu na moje pytanka :)
:P |
|
|
|
|
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 2 Maj 2013, 21:06
|
|
|
To znowu ja o matko zapisałam logo według wskazówek na forum i wyszło mi tak (załącznik)
to na około miało być czarne a nie czarne i podobne do czarnego pewnie coś źle zapisałam nie??
gotowe.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 206 raz(y) 1.3 MB |
|
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 2 Maj 2013, 21:18
|
|
|
misianiolek87 napisał/a: | to na około miało być czarne a nie czarne i podobne do czarnego |
Kurde, nie łapię tego |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 2 Maj 2013, 21:18
|
|
|
Paulino, daj plik cdr, a nie pdf, to go obejrzę i powiem Ci, co i jak. |
|
|
|
|
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 2 Maj 2013, 21:26
|
|
|
Tylko tego nie widać w cdr a pdf widać
Gotowe dól.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 221 raz(y) 1.34 MB |
|
|
|
|
|
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 2 Maj 2013, 21:27
|
|
|
A tu jeszcze prt sc jak widać jak włączam pdf :)
ptr sc.png
|
Pobierz Plik ściągnięto 189 raz(y) 48.08 KB |
|
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 2 Maj 2013, 22:18
|
|
|
Paulino, do czego Ci potrzebne to logo - do oglądania na ekranie czy do druku? Na pedeefie jest mniej więcej tak, jakby wyglądało po wydruku. A to dlatego, że popełniłaś w Corelu podstawowy błąd - to czarne kółko zrobiłaś z obrysu grubości 23 mm! Błąd jest fatalny, bo dałaś opcję nadruku konturu, a w Corelu kontur połową swej grubości nachodzi na wypełnienie. Jeśli więc dasz opcję nadruku, to połowa grubości obrysu będzie nadrukowana na pomarańcz, a połowa - nie. I to właśnie widać na pedeefie.
Zrób więc tak: zlikwiduj obrys, a całe logo połóż na czarnym okręgu o średnicy większej od średnicy pomarańczowego okręgu o 23 mm. A jak chcesz, żeby nie świeciło, to daj do pomarańczowego koła włosowy obrys z opcją nadruku, też pomarańczowy. Wówczas pomarańcz będzie nadrukowany na czerń tylko na szerokości połowy włosa, a więc na obszarze gołym okiem trudno zauważalnym.
Poza tym napis M5 dałaś też z opcją nadruku. A wystarczyło dać włosowy czarny obrys napisu z opcją nadruku... |
|
|
|
|
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 2 Maj 2013, 22:38
|
|
|
Też będzie drukowane hmm ciapa jestem bo ja nie mogę pojęć tego nadruku kurna kiedy jak i w ogóle. A przy tekście czarnym też robić obrys cieniutki? |
|
|
|
|
Cysorz
|
Wysłany: 3 Maj 2013, 00:08
|
|
|
misianiolek87 napisał/a: | bo ja nie mogę pojęć tego nadruku kurna kiedy jak i w ogóle | Maszyny drukarskie w dalszym ciągu nie są doskonałe, papier zmienia swoje właściwości itp. Nadrukowanie [overprint] to metoda, by to obejść. Nie ma co tego objaśniać po raz kolejny, było to na tym forum dziesiątki razy - jak nie możesz znaleźć to wpisz taką frazę w Google (chezare pewnie mnie ochrzani :D).
Obrys: przy czarnym tekście nie musisz tego robić o ile zaznaczysz nadrukowanie wypełnienia. Czasami nawet tego nie musisz zaznaczać bo przyzwoity RIP sam to zrobi, ale jak Ci takie nawyki w krew wejdą to tylko możesz zyskać :D |
|
|
|
|
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 3 Maj 2013, 00:09 :(
|
|
|
Ja po prostu wysiadam już nie wiem co źle robię :( tak już nie chce tu pisać ,bo bardziej się pogrążam... ale nie kumam co tym razem źle zrobiłam ,że czerń napisu jest inna niż okręgu.
Wiem pewnie w ogóle nie powinnam się zabierać za takie cuda ,ale z reguły robiłam w PS ,ale wiem ,że to ogrome utrudnienie dla drukarza który przymykał mi na to oko.
Chce się poprawić :)
roboczy.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 207 raz(y) 1.33 MB |
|
|
|
|
|
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 3 Maj 2013, 00:48
|
|
|
Chyba mam to są duże czarne powierzchnie więc chyba trzeba ustawić kolor czarny na mniej więc CMY : 30 K:100 ?? Tak?? :) |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 3 Maj 2013, 08:49
|
|
|
Paulino, trochę się rąbnąłem. Napisałem bowiem: Cytat: | Zrób więc tak: zlikwiduj obrys, a całe logo połóż na czarnym okręgu o średnicy większej od średnicy pomarańczowego okręgu o 23 mm. |
A trzeba, oczywiście, zmniejszyć średnicę pomarańczowego okręgu do 158 mm, zaś średnica nowego, czarnego okręgu ma mieć 203 mm. - Mówię o pliku Gotowe dół.cdr.
Wybacz, to z pośpiechu...
No a co do czerni, to jest tak:
Na dużych powierzchniach (np. aplach) czerń 0, 0, 0 100 nie jest smolisto czarna. Dlatego stosuje się tu czerń np. 60, 50, 40, 100, albo 50, 50, 50, 100. W przypadku drobnych elementów zostawiasz 0, 0, 0, 100.
W przypadku Twojego logo pozostań przy czerni 0, 0, 0, 100, a to dlatego, że rzadko kiedy będzie ono funkcjonować w tych wymiarach, które przedstawiłaś w pliku cdr. Myślę, że najczęściej będzie ono średnicy najwyżej szklanki. Jeśli jednak chcesz go użyć na bannerze wielkości, powiedzmy8×4 metry, to zrób czerń z CMYKa, tak, jak mówiłem...
A poza tym wyobraź sobie, jak przygotowałabyś to logo do wycięcia z folii na ploterze. - Wiesz, dwie folie, czarna i pomarańczowa... |
|
|
|
|
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 3 Maj 2013, 14:47
|
|
|
Mam prośbę myślę,że ostatnią przez weekend majowy miałam do zrobienia 3 rzeczy i już sama się w tym wszystkim gubię.
Jeżeli mogę pozwolę sobie przesłać tu na forum te 3 rzeczy i jeżeli mielibyście chwilkę to sprawdzić byłabym wdzięczna bardzo bardzo
1. przesyłam to co już słałam czyli reklamę do przewodnika.
2. Logo ,które myślę ,że dobrze poprawiłam
3.Baner : rozmiar 180 x 77 cm
Baner.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 226 raz(y) 1.4 MB |
1- napisy dół gotowe.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 231 raz(y) 1.34 MB |
reklama cz-b gotowe.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 198 raz(y) 931.85 KB |
|
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 3 Maj 2013, 15:00
|
|
|
Jest prawie dobrze... Daj bitmapę o większej rozdzielczości i zamień ją na grayscale. Napisy poprawiłaś i są dobre. |
|
|
|
|
misianiolek87
Bywalec
|
Wysłany: 3 Maj 2013, 15:05
|
|
|
Tak tak o bitmapie wiem wiem ,muszę po prostu zrobić new foto :P i wstawię :) |
|
|
|
|
Trurl
Ekspert
|
Wysłany: 3 Maj 2013, 15:19
|
|
|
A ten raster na bitmapie to zamierzony, czy skanowane było zdjęcie drukowane i stąd ten raster? Podeślij mi to zdjęcie, może uda się bez ponownej fotografii...
Bo to, co jest, to można obrobić w PhotoShopie... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.27 sekundy. Zapytań do SQL: 14 |
|
|