Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o pomoc -jpg na cdr. Pilne! :(
Autor Wiadomość
tufan
Praktyk
tufan

Wersja CorelDRAW: 15
Wysłany: 10 Maj 2013, 21:13   Prośba o pomoc -jpg na cdr. Pilne! :(

Witam

Czy moge prosić o zamianę z jpg na cdr?
Z góry dizękuję . - Próbowałam walczyć cały dzień ze strzałkami w kole ale poległam

kolorszablonSRODOW.png
Pobierz Plik ściągnięto 288 raz(y) 38.57 KB

kolorszablonSRODOW.png
Pobierz Plik ściągnięto 264 raz(y) 38.57 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 10 Maj 2013, 22:02   

Odrysuj to ręcznie krzywymi Beziere'a. Albo - jeśli znajdziesz taki font - odrysuj tylko strzałki, a napisy zrób tym fontem. Mogę Cię krok po kroku poprowadzić i powiedzieć dokładnie, jak to zrobić krzywymi Beziere'a. Nauczysz się posługiwać Corelem, gdzie umiejętność swobodnego posługiwania się krzywymi Beziere'a jest tym, czego wymagam od wszystkich moich kursantów. A jeżeli nie chcesz tego robić sama, to zleć to komuś za parę złotych... :-)
Jeśli chcesz, żebym Cię tego nauczył, daj znać - chętnie to zrobię... :mrgreen:

tufan
Praktyk
tufan

Wysłany: 11 Maj 2013, 06:24   

Trurl napisał/a:
Odrysuj to ręcznie krzywymi Beziere'a. Albo - jeśli znajdziesz taki font - odrysuj tylko strzałki, a napisy zrób tym fontem. Mogę Cię krok po kroku poprowadzić i powiedzieć dokładnie, jak to zrobić krzywymi Beziere'a. Nauczysz się posługiwać Corelem, gdzie umiejętność swobodnego posługiwania się krzywymi Beziere'a jest tym, czego wymagam od wszystkich moich kursantów. A jeżeli nie chcesz tego robić sama, to zleć to komuś za parę złotych... :-)
Jeśli chcesz, żebym Cię tego nauczył, daj znać - chętnie to zrobię... :mrgreen:

Oczywiście tak zrobiłam już wcześniej, zanim trafiłam na forum , bo na tyle potrafię obsługiwać corel, lecz problem tkwi w tym iz te strzałki są nie wygładzone , jak łączę krzywe to się rozwala, Odrysowałam cały jpg. i jakoś to słabo wg mnie wygląda. Dlatego proszę o pomoc.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 11 Maj 2013, 08:41   

Daj ten plik cdr, to powiem Ci, w czym problem. :-)
Mam Corela X5, więc, zapisz pracę w wersji co najwyżej X5.

Na razie powiem Ci, że strzałki najlepiej (i najszybciej) zrobić z dwóch współśrodkowych okręgów. Jeśli chcesz, możemy o tym porozmawiać telefonicznie (604 289 277) lub mailowo (d2o@o2.pl), a jak już nawiążemy kontakt, to zapewne przejdziemy na Skype.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 11 Maj 2013, 08:57   

CD wersja 9
Instrukcja obrazkowa w pdf .

kolorszablonSRODOW1.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 213 raz(y) 11.27 KB

kolorszablonSRODOW.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 253 raz(y) 27.9 KB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 11 Maj 2013, 09:47   

Zrobiłem. Trzeba było zamienić węzły gładkie na ostre. No i kolory mia łaś częściowo CMYK, częściowo RGB, więc pozamieniałem wszystko na CMYK. A te strzałki trzeba było zrobić tak, jak mówiłem: połączyć dwa współśrodkowe okręgi (Ctrl+L) i strzałki wyciąć kształtem zrobionym z dwóch zespawanych równoległoboków - wiesz, jeden kształt grota ustawiasz we właściwym miejscu, przesuwasz środek obrotu kształtu w miejsce środka tych dwóch współśrodkowych okręgów i obracasz, klikając przy tym prawym przyciskiem myszy, zanim puścisz lewy. Tak właśnie zrobiłem te strzałki, nie bawiąc się w "ostrzenie" węzłów. Całość trwała jakieś dwie minuty...

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 11 Maj 2013, 09:49   

Aha: i jeszcze nie połączyłaś napisów ze strzałkami - zrobiłem to za Ciebie... :-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 11 Maj 2013, 10:27   

Trurl
Czemu ten plik tak dużo waży? ponad 1 MB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 11 Maj 2013, 10:50   

Nie wiem, może dlatego, że zapisywałem to w wersji dziewiątej na X5. Otwórz ten plik i zapisz w dziewiątce. Pewnie się zmniejszy... :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 11 Maj 2013, 10:59   

a widze że koledzy już zrobili, :-D jak tak dla informacji napisze że czcionka to Wichita i to nie ta która pojawia się w pierwszych linkach google tylko ta http://www.myfonts.com/fo...aphics/wichita/

ja tez cos tam z kleciłem z rozpędu wiec wrzuce,a co mi tam,w pliku cdr9,jedno przezroczysty napis drugi biały plus napisy,nie wiem czy wszystko gra bo wczoraj wieczorkiem se kleciłem

tufan
Praktyk
tufan

Wysłany: 13 Maj 2013, 08:07   

Jejku, restauro- jesteś wielki :):):) dzięki piękne , i piękne dzięki .... okazuje się że jestem cienias w te klocki, a wydawało mi się że robię projekty graficzne :( ale tylko mi sie wydawało :( Jeszcze raz dzięki :)

Panowie- wszystkim oraz każdemu z osobna dziękuję za zaangażowanie i chęć pomocy. Super:) Zapewne jeszcze skorzystam z Waszej pomocy :):):)
Serdeczności :)

tufan
Praktyk
tufan

Wysłany: 13 Maj 2013, 08:51   

A tutaj dowód ze starałam sie coś z tego zrobić, i tak jak wczesniej pisałam, miałam problem z wygładzeniem. Plik który załączam był w trakcie pracy kiedy trafiłam do was, i tak na przyszłość, to podpowiedźcie proszę gdzie jest funkcja wygładzania? i czy w ogóle jest, ja pracuję na cdr. 15,0

kolor szablon- wypociny.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 194 raz(y) 1.36 MB

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 13 Maj 2013, 10:33   

Błąd jest w metodzie, a nie w braku wygładzania. Nigdy nie używałem i nie używam funkcji wygładzania, nawet nie wiem, gdzie ona jest. Zrób te strzałki tak, jak powiedziałem, a wygładzanie nawet nie przyjdzie Ci do głowy. :-)

Masz za dużo węzłów w strzałkach. Poredukuj je, zamieniając pierwej na gładkie. Oczywiście nie te, które należą do grotów i końców strzałek, bo te powinny być ostre...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Maj 2013, 11:21   

no troszku koleżanka poszalała z węzłami :-P ,powinno być ich 6, pozwoliłem sobie zrobić mały filmik instrukarzowy,jest oczywiscie robiony na szybko więc jest nie dokładny,ale chodzi o zastosowanie narzędzia pisak,powinno sie tez to robic na kole,ale tak jak pisze na szybkiego tak zrobiłem,ogolnie klik na scieżke PPM i w krzywą,tam tez masz węzły gładkie ,ale w tym wypadku nie będą miały zastosowania

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

tufan
Praktyk
tufan

Wysłany: 13 Maj 2013, 12:05   

bidon! - dzięki wielkie- już ćwiczę :) a propos, te węzły wzięły się z obrysowania ręcznego krzywymi Beziere'a- moze przesadziłam :):):)

tufan
Praktyk
tufan

Wysłany: 13 Maj 2013, 12:22   

bidon- zrobiłam, tak jak w instruktarzu:) jakieś opinie?

moje.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 186 raz(y) 1.37 MB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Maj 2013, 12:32   

no teraz,to mozna powiedzieć że to skok cywilizacyjny :-P jak dla mnie blaszka :-D

tufan
Praktyk
tufan

Wysłany: 13 Maj 2013, 12:37   

no i tej wersji się trzymajmy :poklon
a liście tez pisakiem potraktować...? próbuję ale wezłów więcej wyjdzie.... :-/

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 13 Maj 2013, 12:59   

no węzłów na lisciu też 6,ja tam wiekszosc jade pisakiem,ale mozna odręcznie,lub inaczej,ja zastosowałem pisak tylko na lisciu użyłem też wezłów gladkich,tak jak na szybkiego na filmiku pokazałem,sory za jakosc ale to tak na szybko,czyli tak jak wyzej PPM w krzywą i potem klik na węzeł PPm i gładki

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

Odpowiedz do tematu