Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyblakłe kolory przy publikacji pdf
Autor Wiadomość
misianiolek87 
Bywalec

Wysłany: 19 Maj 2013, 19:05   Wyblakłe kolory przy publikacji pdf

Witam przy publikacji do pdf kolory w pliku są blade :/ Wyczytałam ,że w ustawieniach zaznaczyć "Zastosuj profil ICC ,ale ja nie mam w ustawieniach czegoś takiego co zrobić?? (załącznik)

Bez tytułu.png
Pobierz Plik ściągnięto 177 raz(y) 17.13 KB

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 19 Maj 2013, 19:41   

Nie to miejsce. Przynajmniej w X4, Wydaje mi się ze masz tam osadzony jakiś profil pantone kolorów , dołącz ten pdf .

fala.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 166 raz(y) 23.59 KB

misianiolek87 
Bywalec

Wysłany: 19 Maj 2013, 19:53   

Tylko że ja nie mam takiej zakładki zaawansowane :)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 19 Maj 2013, 20:01   

O ile dobrze pamiętam masz X5 lub 6 Może być wiec inaczej. Moze odezwie się ktoś z nowsza wersją .

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 19 Maj 2013, 21:25   

Misianiolek - pytanko małe i szybkie - co drukujesz i na jakim papierze? Bo profil masz ustawiony na papier niepowlekany, którego maksymalne nafarbienie jest niższe niż dla powlekanych, co może po eksporcie do PDF'a (na twoim screenie jest ustawione OK) wszystko może wyjść inaczej. Zrób próbę - użyj do eksportu innego profilu, np. Fogra 39 Coated albo nawet zwykłego ISO Coated v2 300% (ECI) - i wtedy sprawdź jak wychodzą kolory ;-)

misianiolek87 
Bywalec

Wysłany: 20 Maj 2013, 13:08   

Nie wiem na jakim papierze niestety, wcześniej miałam takie same ustawienia i zapisywało oki Próbowałam już właśnie tego ISO...
To mam jeszcze jedno pytanko czy w druku będą te wyblakłe kolory czy nie?? :)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 20 Maj 2013, 14:52   

No to właśnie zależy od papieru ORAZ od profilu. Od papieru, bo są jakieś standardowe (czyt. rozsądne) sumaryczne wartości nafarbienia, które papier przyjmuje (zwyczajowo to 240% dla gazet, 280% dla papieru niepowlekanego oraz 330% (czasem 300%) dla papierów powlekanych). Z drugiej strony, profil ustala ile jakiego koloru ma być dane. Oba te aspekty powinny się zgrywać, bo ustawienie profilu pod powlekany, a druk na niepowlekanym, może być nieprzewidywalne. A jak to wyjdzie? Nie wiem, bo nie widzę pliku i nie używam tego profilu co ty, dlatego może guru naszego forum - Malutki, tegraf lub chezare - zechcą się wypowiedzieć, bo mają ogromne doświadczenie w tej materii.

A koniec końców nie odpowiedziałaś, jak wychodzi eksport z użyciem podanych przeze mnie profili? Próbowałaś z ISO i co? Lepiej? A to, jaki to będzie papier - uwierz mi - jest istotne. Proponowałbym zatem wymuszenie na kliencie deklaracji na czym to chce. Albo jeśli to coś dla ciebie, to zdecyduj się na czym, wybierz drukarnie i spytaj ich, jakiego profilu oni używają, bo między Bogiem a prawdą, to powinnaś do takiej drukarni przesyłać pliki z profilem, na którym oni drukują. W ten sposób, jeśli masz sensowny skalibrowany monitor i wyeksportujesz do PDF-a projekt, to patrząc na niego powinnaś mieć dokładny obraz tego, jak wyjdzie druk - taka jest teoria ;-)

misianiolek87 
Bywalec

Wysłany: 20 Maj 2013, 15:57   

Próbowałam z ISO i było tak samo. Wiem ,że jest to istotne na jakim papierze ,ale zawsze trafia mi się osoba ,która podaje wymiar i co chce umieścić i na tym się kończy. Pytam o o drukarnie itd. He odpowiedz jest zawsze podobna: Nie wiem ja to wysyłam do gościa on do drukarni ble ble ble. Już to wysłałam jak będzie tak będzie i tak i tak jest ładnie więc jak się wydrukuje tak się wydrukuje :) DZIĘKI ZA POMOC! będę na następny raz drążyć dziuręw brzuchu ,żeby się dowiedzieć co i jak :)

Cysorz 

Wysłany: 20 Maj 2013, 16:52   

Czy to dotyczy tylko bitmap, czy także obiektów wektorowych?

chezare 

Wysłany: 21 Maj 2013, 20:23   

Shame, dziękuję za awans ale nie zasłużyłem :-)
Tegraf zna się na tym z całą pewnością, Malutki najprawdopodobniej też, u mnie z wiedzą w tym temacie mizernie.
Jedno co wiem, to to, że nie da się dobrze przygotować grafiki nie wiedząc w jakiej technologii i na jakim papierze będzie wydrukowana. Ja też robię seryjnie jakieś rzeczy dla kogoś i nie mam żadnego wpływu komu oni dadzą to do wydrukowania. Wiem że to będzie offset i wiem że będzie drukowane na powlekanym papierze, to sporo ale i tak na samym początku powiedziałem, że nie biorę żadnej odpowiedzialności za to co zrobi ta czy inna drukarnia.
Po pierwsze należy skalibrować monitor, do tego potrzebny jest specjalny sprzęt albo ktoś kto nim dysponuje. Bez tej operacji nie można powiedzieć, że coś jest blade albo nie bo nie wiesz czy monitor dobrze wyświetla kolory.
Następną sprawą jest skonfigurowanie zarządzania kolorami w Corelu, trzeba to zrobić osobno w DRAW i Photo-Paint. Widzę, że zaglądałaś do tematu który napisał Tegraf ale się niestety nie zastosowałaś do rad tam zawartych, proponuję tam wrócić.
Zarządzanie kolorami
Proponuję też nie dołączać żadnych profili do pdfa tylko tworząc grafikę zadbać o to żeby żeby czarny kolor nie był np. typu 100/100/100/100 :-) a fotografie konwertować do cmyk przy użyciu profilu kolorów, ten Twój chyba nie jest najlepszym pomysłem.
Na koniec trzeba sobie zdać sprawę z tego, że CMYK niestety jest paletą w której pewnych kolorów uzyskać się nie da, co nie znaczy oczywiście, że wydruki mają być blade i anemiczne, nie muszą :-)

Odpowiedz do tematu