|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Corel to kpina |
| Autor |
Wiadomość |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 08:51
|
|
|
| chezare napisał/a: | Chyba, że chmury okażą się niewypałem i wszystko wróci na ziemię |
Taka możliwość oczywiście istnieje. Ale w Adobe nie siedzą frajerzy, którzy taką decyzję podjęli - ot, tak sobie. Ja sądzę, przestudiowano tysiące analiz i prognoz. Chmura Adobe testowana jest od ponad roku. Office Microsoftu też się przenosi do chmury. Aplikacje Google są tylko w chmurze. Jak pisałem - chmura rozwiązuje wszystkie najważniejsze obecnie problemy twórców oprogramowania (dystrybucja i produkcja nośników, stałe finansowanie, piractwo, brak konieczności otrzymywania kosztownej pomocy technicznej dla starszych wersji itp.).
Dla mnie, jako użytkownika, chmura także ma zalety. Ale to może przy innej okazji. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 10:59
|
|
|
U mnie chmur dzisiaj całkiem sporo ale słoneczko też świeci
Ja jestem zabytkowy to mi się trochę trudno do tych nowych wynalazków przyzwyczaić.
To rozwiązanie ma jedną poważną wadę, potrzebny jest szybki, nielimitowany internet. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Maj 2013, 11:04
|
|
|
Błąd. Chmura adobowa to nie do końca taka typowa chmura. Aplikacje i tak są na dysku lokalnym. Połączenie z Internetem wymagane jest tylko raz w miesiącu, w celu potwierdzenia uprawnień. Przy planie subskrypcyjnym rocznym - raz na trzy miesiące.
Ale proponuję zakończyć te dywagacje. To forum Corela w końcu. Wrócimy do tematu za 2 lata. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 11:44
|
|
|
| to nie tak do konca,te meldowanie co miesiać,bo ja zadam pytanie ,a co z crashem kompa?? a co w przypadku wymiany ramu lub dysku,a co wreszcie ze zwykłym formatowaniem dysku???tego nie wyjasniają,piszą tylko że dostęp do internetu nie jest konieczny,dla mnie to bzdura, i tu Chezare,ma racje,wadą tego systemu,oczywiscie wadą w realiach Polski czy innych podobnych Państw,jest to że internet jest poprostu za drogi,że o prędkosci nie wspomne,wersja ksiązkowa to wersja książkowa ,ja juz pomijam fakt że w przypadku gdy będe chciał np pracować na łonie natury i nie będe miał dostępu do internetu ,moze sie okazać że aplikacja sie nie odpali ponieważ nie będzie tak zwanego zatwierdzenia klucza |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Maj 2013, 11:53
|
|
|
Przeczytałeś Bidon to co napisałem wyżej?
Z Twojego postu wynika, że bzdurą jest konieczność dostępu do Internetu i jednocześnie bzdurą jest brak konieczności do Internetu. To jak w końcu? |
|
|
|
 |
advein
Doradca

Pomógł: 2 razy Dołączył: 10 Maj 2013 Posty: 103 Skąd: internet
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 12:03
|
|
|
| Cytat: | | Ależ ja się z Tobą zgadzam - w momencie rozpoczynania działalności graficzno-poligraficznej, Corel ze swoją ceną jest i wystarczający i konkurencyjny. I często pozostaje jedynym pakietem. Wydanie 7000 zł w na samym początku, bez pewności powodzenia przedsięwzięcia - to głupota. |
6700 zł można wydać na programy adobe w sytuacji gdy mamy corela w najmniejszym paluszku, krzywe Beziera są dla nas dziecinną igraszką, tworzymy to co nam przychodzi do głowy, stosując wszelkiej maści funkcje pakietu. Dopiero wtedy zakup, według mnie ma sens lub w sytuacji w której robimy coś, czego nie oferują nam programy. Ale ktoś mógłby powiedzieć, mamy do wybóru chmurkę adobe, tylko, że chmurka nie jest taka tania, minimum potrzebne jest nam 3 programy Photoshop+Illustrator+InDesign. Koszt jednego programu wynosi 26 euro/miesiąc a całego pakietu 67 euro/miesiąc, to znaczy, że kupując jeden program na rok zapłacimy 1300 zł a za cały pakiet 3250 zł (nie występuje możliwość selektywnego wyboru) W takiej sytuacji, trzeba mieć pokaźny portfel aby pozwolić sobie na takie rozwiązane i tak naprawdę problem piractwa itp., nie będzie rozwiązany. Bo kogo stać aby na rok zapłacić prawie 3300 zł? Jeden program to już wydatek nie miały, tym bardziej gdy ktoś zaczyna działać oficjalnie.
| Cytat: | | Uważam wręcz, że nadchodzą takie czasy, że całe profesjonalne, drogie oprogramowanie przeniesie się do chmury. Chmura - z punktu widzenia firmy produkującej oprogramowanie - rozwiązuje milion problemów, w tym kilka kluczowych dla jej istnienia. Będziemy mieli dostęp abonamentowy do narzędzi profesjonalnych i taki jak dotychczas - dla narzędzi amatorskich i półprofesjonalnych. |
Brak możliwości wyboru ze strony adobe to totalitaryzm.
| Cytat: | | Corel zostanie zmuszony do opowiedzenia się po którejś ze stron. Idę o zakład, że Corel X8 też będzie w chmurze. Poza chmurą zostanie Corel X8 SE - bez możliwości publikacji do pdf i VBA, na przykład. |
Dla każdego coś dobrego Kto ma gotówkę niech płaci kto nie ma, niech wykupuje subskrypcje.
Ps. Panowie, nie ma o co się kłócić, może udzielilibyście mi odpowiedzi na moje pytania, w tym topiku: http://corel.wodip.opole....opic.php?t=5986 |
| Ostatnio zmieniony przez advein 26 Maj 2013, 12:37, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 12:08
|
|
|
| Chmura to jest bardzo dobry pomysł, żeby brać kasę i jeszcze bardziej olewać użytkowników. Tak jest zresztą ze wszystkimi mediami, za które płaci się abonament - medium nie ma, bo cośtam, cośtam, ale o odszkodowaniu zapomnij. Ale to chyba jedyny sposób , poza prawnym, na powstrzymanie pochodu darmowego oprogramowania opartego na linuksie. Tam oczywiście też można zabezpieczyć program, ale już wyposażyć w moduł szpiegujący tak, by go użytkownik nie zauważył i nie wyłączył jest praktycznie niemożliwe. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Maj 2013, 13:22
|
|
|
| advein napisał/a: | | Brak możliwości wyboru ze strony adobe to totalitaryzm. |
Nie, problemem jest brak konkurencji dla Adobe i praktycznie zawłaszczenie rynku.
Co tu dużo gadać, już się zaczęło i żadne zaklęcia nie pomogą: http://www.corel.com/core...pid=prod4870076
25 dolarów na miesiąc. 81 zł. Szczerze mówiąc, jeżeli dla prowadzącego działalność gospodarczą to jest problem, to chyba czas zacząć myśleć nad zmianą profilu. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 13:33
|
|
|
| dla mnie to jest oszustwo i nic więcej,nie wiem czemu to popierasz,ale tak se mysle że jak wszystko bedzie w chmurze i bedziesz musiał zapłacić 5000 tysiecy miesięcznie żeby wogle odpalić komputer to moze zmienisz zdanie |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 13:46
|
|
|
Oprócz zaklęcia "u mnie wszystko działa" występuje jeszcze zaklęcie ekonomiczne "czas zacząć myśleć o zmianie profilu". To zaklęcie działa tak długo, dopóki dotyczy innych. Gdy dotyczy mnie i mojego stanowiska pracy, to wtedy okazuje się, że to chamstwo, jak tak można i w ogóle. Ciekawa jestem ilu chętnych byłoby na kompromis — płacimy 81 zł miesięcznie za subskrypcję, zarabiamy 80 zł miesięcznie mniej. Albo pora zacząć szukać nowej pracy.*
Masz w chmurze programy, trzymaj w chmurze dokumenty, a my będziemy na bieżąco śledzić twoje postępy. Jak coś nam przypadnie do gustu, to wykorzystamy, a jak uznamy, że narusza prawo, to usuniemy. Kto da sobie głowę uciąć, że tak nie będzie, skoro już teraz poczta na googlach i na innych serwerach jest obwąchiwana przez CIA i bóg wie kogo jeszcze?
Ten pomysł to wcielenie w życie tego, o czym tak zwani "copyright holders" marzą od dawna — kasować za jedno i to samo bez końca. Płacisz raty, spłacisz i stajesz się posiadaczem. Tu płacisz i masz prawo. Przestajesz i nawet nie masz czym otworzyć dokumentów, które miałeś prawo stworzyć.
Mówię ogólnie, nie adresuję tej wypowiedzi do nikogo. Jeśli ktoś moje przemyślenia weźmie do siebie, to jego zmartwienie. Hasła "a u mnie działa", "czas pomyśleć" można znaleźć na wielu forach, a wpis powyżej to jedynie źródło inspiracji, katalizator. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Maj 2013, 13:53
|
|
|
| I tak zarabiamy 80 zł mniej. Wydaliśmy na Corela 2600 zł, czyli równowartość 32 miesięcy subskrypcji. Przez prawie 2,5 roku zarabiamy 80 zł mniej. No, chyba że kupiliśmy w sklepie "Torrent" za 0 zł. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 13:58
|
|
|
| no tak,ale to jest twoje,ja zrozumiał bym patent ktory polegał by np na tym ze masz kupioną wersje,i potrzebujesz no nie wiem VBA,to w tedy oki kupujesz sobie subskrypcje na miesiąc i robisz,ale wersja podstawowa jest twoja i tylko dzierzawisz moduły,juz nie wspominam o odsprzedaży programu, |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 14:03
|
|
|
| Masz rację. Jednak kwestią otwartą pozostaje jak będzie zorganizowany dostęp do programu. Jeśli będzie przypisany do konkretnego komputera, to w razie jakiejkolwiek awarii pracownik ma wolne. Problem też wystąpi w sytuacji, gdy awaria będzie miała miejsce po stronie chmurodawcy. Co w sytuacji, gdy jest pilne zlecenie, a zamiast programu dostajemy planszę "przepraszamy za usterki", lub informację, że "serwer chwilowo niedostępny, spróbuj później". Dostawca usług zastrzega sobie prawo, że przerwy poniżej 24 czy 48 godzin nie wpływają na wysokość abonamentu. A jak będzie w przypadku programów? Kilka godzin opóźnienia to czasem setki złotych strat. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Maj 2013, 14:12
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | A jak będzie w przypadku programów? |
A tego akurat nie wiadomo. Ale model dotychczasowy sprzedaży programów (nośnik, instrukcja, pudełko) ma już tyle lat, co najstarsze komputery. Przez chwilę pojawiła się też opcja bez nośnika i pudełka, ale oba sposoby dystrybucji najwyraźniej przestały wystarczać - lub po prostu koszty z nimi związane zaczynają przerastać producentów, stąd próba szukania innych rozwiązań (chmura).
Jak każde rozwiązanie, to też cierpi na "choroby dziecięce". które trzeba przejść/przeczekać. Sądzę jednak, że ostateczny efekt będzie korzystny dla użytkownika (obniżka cen związana z pojawieniem się konkurencji, nowe plany subskrypcyjne - tygodniowe, dzienne).
Wszyscy (oprócz mnie!) piszą o chmurze jak o zamachu na wolność. Tymczasem to rozwiązanie ma sporo plusów także dla użytkownika, korzyści nie są tylko po stronie producenta. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 14:21
|
|
|
| Ale ja popieram rozwiązania typu chmura,ja tylko domagam sie możliwosci wyboru ,postawienie uzytkownika z mozliwoscią wyboru tylko jednej opcji jest jak dla mnie zwykłym oszustwem i naciągactwem,mam nadzieje ze Corel tą drogą nie pojdzie |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 14:23
|
|
|
| Niewątpliwie chmura daje wiele korzyści., Na przykład uwalnia użytkownika od tachania ciężkiego pudełka z programem. Ale czy może być tańsza? Kto grał w sieci ten wie, że jeśli wielu użytkowników usiłuje się zalogować różnie z tym bywa. Oczywiscie jest to kwestia rozwiązań. Kwestią otwartą pozostaje pytanie, czy lepiej za program zapłacić raz równowartość fiata, czy przez kilka lat wydać równowartość porsche i po zakończeniu subskrypcji stracić dostęp do wszystkich stworzonych w czasie jej trwania plików. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Maj 2013, 14:33
|
|
|
Pewien problem stwarza fakt, że "chmura" jest często mylona z aplikacja on-line. Tymczasem zarówno w przypadku Adobe, jak i Corela, w chmurze jest tylko część usług - w tym najważniejsza, umożliwiająca uruchomienie normalnie zainstalowanego na lokalnym dysku, programu. Adobe CC łączy się z ze swoją chmurą raz w miesiącu, Corel pewnie podobnie.
Po wygaśnięciu subskrypcji nie tracimy swoich plików. Tracimy tylko możliwość ich edycji (ale wystarczy ją odnowić, by tę funkcję przywrócić).
Korzyści z chmury jest dla użytkownika znacznie więcej, niż tylko waga pudła. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 14:56
|
|
|
| No własnie ,brak mozliwosci edycji,to tak jakbyś zapłacił za wynajem samochodu i po zakonczeniu wynajmu nie mogł otworzyc bagarznika w celu wyciągnięcia swoich rzeczy,tylko musiał jeszcze raz opłacić wynajem żeby te rzeczy wyciągnąc |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 14:59
|
|
|
| Czyli można Adobe uruchamiać tylko raz w miesiącu? I pytanie zasadnicze — ile osób będzie pamiętało, by dokumenty zapisywać także na dysku? Do czego będzie użytkownik miał dostęp, jeśli subskrypcja wygaśnie? Będzie miał prawo skopiować swoje pliki na swój dysk? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Maj 2013, 15:11
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Czyli można Adobe uruchamiać tylko raz w miesiącu? |
Żarcik taki? Raz w miesiącu trzeba potwierdzić subskrypcję. To "potwierdzenie" pozwala uruchamiać program zainstalowany lokalnie przez 30 dni. Przy planie rocznym - raz na trzy miesiące, co oznacza, że potwierdzenie subskrypcji tuż przed jej końcem, tak naprawdę wydłuża plan do 15 miesięcy.
Aha, Autodesk też przeszedł do chmury.
Do czego będzie miał użytkownik dostęp po wygaśnięciu - nie wiem, ale może warto to sprawdzić samemu. Dostęp do chmury i aplikacji Adobe przez miesiąc jest bezpłatny.
https://creative.adobe.com/plans?plan=individual&store_code=pl
Zarejestruję się, sprawdzę jak to działa i dam znać.
Corel nie ma "triala" chmury. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 26 Maj 2013, 15:16
|
|
|
| Cytat: | | Nie, problemem jest brak konkurencji dla Adobe i praktycznie zawłaszczenie rynku. |
Konkurencja to Corel, problem w tym, że Corel nie oferuje więcej niż Adobe a mniej. I to stanowi, że firma z Kanady nie może zagrozić Adobe. Ale są jeszcze użytkownicy, którzy mogą zbojkotować chmurkę i Adobe zostanie zmuszone do powrotu na łono przyrody.
Mi to nie przeszkadza, jeśli nie pójdą śladem Adobe, przechodząc całkiem na chmurkę
| Cytat: | | 25 dolarów na miesiąc. 81 zł. Szczerze mówiąc, jeżeli dla prowadzącego działalność gospodarczą to jest problem, to chyba czas zacząć myśleć nad zmianą profilu. |
Popatrz na tą cenę w zestawieniu na 3 lata, nie każde studio graficzne, to studio które na starcie lub w perspektywie 2-3 lat może wygenerować takie środki aby to im się jakoś szczególnie opłaciło. Żyjemy w Polsce, duże studia graficzne dadzą sobie radę a małe? Oprócz wykupienia subskrypcji, trzeba myśleć o dodatkowych kosztach, pytanie jaki z tego będzie zysk.
| Cytat: | | I tak zarabiamy 80 zł mniej. Wydaliśmy na Corela 2600 zł, czyli równowartość 32 miesięcy subskrypcji. Przez prawie 2,5 roku zarabiamy 80 zł mniej. No, chyba że kupiliśmy w sklepie "Torrent" za 0 zł. |
Corel X6 za 2600 zł jest z Painter 12, Corel X6 bez Paintera to 1600 zł
| Cytat: | | A tego akurat nie wiadomo. Ale model dotychczasowy sprzedaży programów (nośnik, instrukcja, pudełko) ma już tyle lat, co najstarsze komputery. Przez chwilę pojawiła się też opcja bez nośnika i pudełka, ale oba sposoby dystrybucji najwyraźniej przestały wystarczać - lub po prostu koszty z nimi związane zaczynają przerastać producentów, stąd próba szukania innych rozwiązań (chmura). |
Gdyby Adobe było po stronie ludzi, wystarczyłoby gdyby wprowadzili
A) Ściąganie oprogramowania z netu
B) Zakup klucza
C) Tyle.
To jest nowa polityka ubezwłasnowolnienia społeczeństwa.
| Cytat: | | Jak każde rozwiązanie, to też cierpi na "choroby dziecięce". które trzeba przejść/przeczekać. Sądzę jednak, że ostateczny efekt będzie korzystny dla użytkownika (obniżka cen związana z pojawieniem się konkurencji, nowe plany subskrypcyjne - tygodniowe, dzienne). |
Mamy platformę STEAM, ORIGIN itp., to nie jest nic dobrego. Teoretycznie niby fajne, praktycznie żyjesz na łasce firmy.
| Cytat: | | Wszyscy (oprócz mnie!) piszą o chmurze jak o zamachu na wolność. Tymczasem to rozwiązanie ma sporo plusów także dla użytkownika, korzyści nie są tylko po stronie producenta. |
Jedynym plusem chmurki jest to, że człowiek korzysta cały czas z najnowszego oprogramowania, tak po za tym same minusy. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Maj 2013, 15:27
|
|
|
| advein napisał/a: | | To jest nowa polityka ubezwłasnowolnienia społeczeństwa. |
Ubezwłasnowolniać to mogą politycy. Adobe to prywatna firma. Przymusu korzystania nie ma. Inna sprawa, że nie ma też konkurencji. I to JEST problem.
| advein napisał/a: | | Ale są jeszcze użytkownicy, którzy mogą zbojkotować chmurkę i Adobe zostanie zmuszone do powrotu na łono przyrody. |
Niestety, tak się nie stanie. Właśnie z powodu braku konkurencji, zacisną zęby, i będą korzystać dalej. |
| Ostatnio zmieniony przez tegraf 26 Maj 2013, 15:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2013, 15:30
|
|
|
| ooo,dobrze że wspomniałś o STEAM,był ostanio numer,nowy regulamin,nie zaakceptowałs to mimo że wszystko miałes legalnie kupione -traciłeś,ot cała chmurka,to poprostu zdanie sie na łaske lub niełaske firm,ale tak jak pisałem wczesniej,to musi zalezeć od woli uzytkownika ,a nie że tak musi być i już,kolega napisał o Autodesk,ta firma ma i tak duze problemy,ponieważ jest cos takiego jak Blender,jesli ktos opanuje ten program to Autodesk jest zbędny,pamietajmy że w wektorach mamy jescze Inscape,ten program moze zadziwic w przyszlosci,nie wspomne o płatnym,ale za rozsądną cene SWISH czyli konkurent FLASH itd itd,chmurka moze być ale jako alternatywa a nie jako produkt bezwzględny |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 26 Maj 2013, 15:38
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | | to musi zalezeć od woli uzytkownika |
Niestety Bidon, nic nie musi. Może, ale nie musi. Firmy mogą (może i powinny) wsłuchiwać się w głosy użytkowników, ale nie muszą. Jak właściciele Corela czy Adobe postanowią doprowadzić te firmy do bankructwa - to tak zrobią. To ich takie kapitalistyczne prawo.
Owszem, są programy bezpłatne, ale jak do tej pory - to i do bezpłatnych zastosowań się nadają. Porównywać Blendera z Autocadem - daj spokój. |
|
|
|
 |
advein
Doradca

|
Wysłany: 26 Maj 2013, 15:42
|
|
|
| Cytat: | | Ubezwłasnowolniać to mogą politycy. Adobe to prywatna firma. Przymusu korzystania nie ma. Inna sprawa, że nie ma też konkurencji. I to JEST problem. |
To jest szantaż, podobnie działa poprawność polityczna w mediach albo mówisz tak jak my albo wylatujesz z pracy. Obiektywizm w mainstreamowych mediach dawno umknął.
| Cytat: | | Niestety, tak się nie stanie. Właśnie z powodu braku konkurencji, zacisną zęby, i będą korzystać dalej. |
Jakby mocno dostali po kieszeni z czasem by zmiękli. Nie ma lepszego lekarstwa na takie zapędy jak ostry bojkot. |
| Ostatnio zmieniony przez advein 26 Maj 2013, 15:48, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|