Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolor tła wokół obszaru roboczego
Autor Wiadomość
boogee 
Początkujący

Wysłany: 7 Listopad 2010, 15:18   Kolor tła wokół obszaru roboczego

Tak jak w temacie - zastanawiam sie czy w CorelDraw jest możliwość (podobnie jak w Adobe Photoshop) zmiany koloru tła wokół obszaru roboczego.

Mój dokument musi mieć białe tło i fantastycznie byłoby widzieć obszar roboczy wyraźniej, tzn. kontrastujący z otoczeniem. Czy jest to możliwe?

tyszek 
Początkujący
tyszek

Wersja CorelDRAW: x15 x16
Wysłany: 27 Maj 2013, 20:16   

Ktoś może znalazł info jak tego dokonać ??

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Maj 2013, 20:49   

Najpierw może wytłumacz co rozumiesz pod pojęciem "obszar roboczy", bo chyba coś innego niż Corel. Dla Corela obszar roboczy to Konfiguracja ustawień określająca rozmieszczenie różnych poleceń, pasków poleceń i przycisków przy uruchamianiu aplikacji. Ponieważ trudno zmienić kolor rozmieszczenia, więc raczej nie da się tego zrobić.

Z menu Narzędzia wybierz Opcje, rozwiń Dokument i wybierz Tło. Może tam da się ustawić coś, co rozwiąże problem?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Maj 2013, 21:12   

w pytaniu pewnie chodzilo o stół montażowy,no to w corelu z tego co widze mozna zmienić kolor tła na jakikolwiek,nawet na bitmape ,czyli to samo co w szopie,ciekawi mnie tylko czy user ,ktory napisał wczesniej dwa posty wyżej nie zauważył że ten temat to wykopalisko z 2010 roku :lol:

chezare 

Wysłany: 27 Maj 2013, 22:19   

Może zauważył a może nie, w każdym razie nie zauważył, że nikt na to pytanie nie odpowiedział :-)
W Corelu można zmienić tło strony i to wszystko co można, tak mi się zdaje, choć…
Wiele programów korzysta z predefiniowanych kolorów Windowsa, a te można zmieniać jak się chce, gdyby tak było, to dałoby się zmienić biały kolor w oknie Corela, a nawet gdyby ten biały był zdefiniowany w kodzie programu, to też można go zmienić, tylko po co?
Niektórzy naprawdę mają dziwne problemy :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Maj 2013, 22:19   

Przez trzy lata nikt nie odpowiedział? Ale chyba lepiej, że wygrzebał stary wątek niż miałby tworzyć kolejny.

advein 
Doradca

Wysłany: 27 Maj 2013, 22:21   

Super byłoby, gdyby Corel umożliwiał zmianę koloru całego interfejsu na czarny, tak jak to jest w Paint Shop Pro.

Cysorz 

Wysłany: 27 Maj 2013, 23:18   

Tak na marginesie zapytam: a po co?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Maj 2013, 23:51   

Lepiej się komponuje z tapetą.

czarny.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 7299 raz(y) 62.08 KB

tyszek 
Początkujący
tyszek

Wysłany: 28 Maj 2013, 00:59   

Widzę się posypało odpowiedzi :)

Poszukiwałem odpowiedzi jak zmienić tak w prostym języku tłumacząc jak zmienić tło stołu na którym leży kartka którą przerabiamy.

Tylko w tych całych poszukiwaniach nie zwróciłem uwagi że temat dotyczy draw a ja szukam odpowiedzi na takie pytanie dotyczące Photo-Paint :-( :oops:

Potrzebuje takie coś zmienić gdyż mam dużo zdjęć do obróbki gdzie jest tło obiektu prawie nie różniące się od tego koloru pulpitu. Co za tym idzie ciężko jest zmieniać rozmiar, znaleźć brzeg fotografii.

Sorry za odgrzebanie wątku, do tego dotyczącego innego programu ale nie zauważyłem ;/ jeśli by ktoś wiedział jak w PP to zmienić to byłbym wdzięczny za info.

chezare 

Wysłany: 28 Maj 2013, 05:28   

W Photo-Paint to akurat wystarczy zmienić kolor tła.

advein 
Doradca

Wysłany: 28 Maj 2013, 08:34   

Malutki napisał/a:
Tak na marginesie zapytam: a po co?

Powstaje fajny kontrast, pomiędzy obszarem roboczym a całym panelem - łatwiej się skupić ;-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 28 Maj 2013, 10:31   

Kolor tła to podejrzewam nie to, o co chodzi. Ponieważ jeśli rysunek zostanie wczytany tło będzie pod spodem i będzie niewidoczne. Chodzi niewątpliwie o to szare naokoło obrazka, na którym obrazek leży. Gdy obrazek jest jasny i też lekko szary, to nie wiadomo gdzie się kończy a gdzie zaczyna.

Niestety, można zmienić praktycznie wszystkie kolory poza kolorem pulpitu, na którym leży obrazek. To zresztą nie jedyny problem - kontrolki (np pędzel czy klonowanie) są ledwo widoczne gdy obrazek jest ciemnoszary. Program nie potrafi automatycznie dostosować kolorów narzędzi. Dotyczy tak Photo Painta jak i Draw!.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 28 Maj 2013, 19:15   

nie,nie,te szare na okolo to ramka,mozna usunąc,i kolor pulpitu czyli stołu montarzowego też mozna zmienić ,przynajmniej w x6,natomiast nie mozna zmienić z automatu koloru pop-up czyli tego co w koło stołu,to trza zmienić w dll

tyszek 
Początkujący
tyszek

Wysłany: 28 Maj 2013, 23:01   

Dokładnie to chodzi o obszar jaki zaznaczony jest na poniższym screenie na czerwono:

Jest szansa na zmianę??
Przepatrzyłem opcje i nie mogłem zlokalizować.
X6 wersja już tego programu i nie wieże że nikt nie miał do obróbki jasnego obrazka?? :)

chezare 

Wysłany: 29 Maj 2013, 04:15   

Oczywiście, że nie chodzi o kolor tła, tylko o całą powierzchnię okna programu i tak to od początku rozumiem. To jest sztuczny problem. Chcesz widzieć krawędzie obrazka, zrób większą od niego stronę i zmień kolor tła na jaki Ci pasuje.
W Photo-Paint obrabiasz obrazek tak jakby w stole na którym leży była dziura wielkości dokumentu, jak przesuniesz obrazek poza ten obszar, to tego co poza nim i tak nie widzisz.
Inaczej jest w DRAW, tam grafika leży na boisku a strona to tylko niewielki jego fragment.
Tutaj też możesz zmienić kolor tła dokumentu, albo narysować pod obrazkiem dowolną figurę, w dowolnym kolorze.
To jest wymyślony problem. Zupełnie inaczej ma się rzecz z tym o czym napisała Bogusia, to że nie widać wskaźnika narzędzia czy prowadnic jest rzeczywistym utrudnieniem w pracy, choć część z tych mankamentów można się pozbyć zmieniając ustawienia programu, co oczywiście też nie do końca problem rozwiązuje, bo obrazek w jednym miejscu ciemny a w innym jasny, albo w jednym biały a w drugim czerwony.
Czytelność takiego programu jest definiowana w momencie jego projektowania i o ile w niektórych jest to łatwe do osiągnięcia bo w oknie programu niewiele się dzieje, to w tak złożonym, gdzie są dziesiątki rozmaitych narzędzi, prowadnice, siatki, jest to trudne do osiągnięcia. Dynamiczne, automatyczne zmienianie pewnych wartości też nie byłoby najszczęśliwszym rozwiązaniem, bo nietrudno sobie wyobrazić sytuację kiedy np. prowadnice na szarym tle zmieniłyby się na żółte a cały nasz rysunek byłby skonstruowany z linii w zbliżonym kolorze :-)
Paradoksalnie, wiele rzeczy widać lepiej wtedy kiedy widać gorzej, np. w widoku szkieletowym :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 29 Maj 2013, 10:05   

Zrobienie większej strony to kłopoty. Wystarczy wyjechać klonowaniem czy malowaniem poza rzeczywisty obrazek, by dostać poszarpane, nieregularne brzegi. Oczywiście można to potem obciąć. Lepiej jednak moim zdaniem męczyć się z obrazkiem tak jak jest. Wyjazd poza obszar obrazka niczym nie grozi.

Tak, zgadzam się z przedmówcą w całej rozciągłości. Takie projektowanie programu to ciężka praca, wiele nieprzespanych nocy. A jeszcze użytkownicy oczekują cudów, że program otworzy to, co zapisał, że się nie wykrzaczy, że w ogóle będzie działał jak należy. Zamiast brać program jaki jest, płacić bez szemrania i nie narzekać. Ludziom nie dogodzi. Jak taki dostał napis bez polskich znaków, to nie chciał zapłacić. A dlaczego ja mam poprawiać komercyjny font i narazić się na zarzut piractwa? Jak tu podzieliłam się poprawionym fontem, to zamiast podziękowań były dywagacje, czy to aby legalne, czy wolno, czy nie lepiej jednak nie mieć i nie korzystać...

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 29 Maj 2013, 10:36   

http://coreldraw.com/foru...spx?PageIndex=3

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7

Wysłany: 29 Maj 2013, 11:51   

Tegraf
Testowałeś to makro? W pytaniu nie ma podtekstów, tylko pytam.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 29 Maj 2013, 11:56   

Nie. Tylko znalazłem. Nie mam takiej potrzeby. Ale może boogee będzie zadowolony.

Edit: testowałem. Pomysł jest taki, żeby stworzyć nową warstwę (widoczną, niedrukowalną, nieedytowalną, najniżej), na której jest umieszczony wielki prostokąt w żądanym kolorze, z dziurą wielkości strony.

Nie podoba mi się, bo przy powiększaniu klawiszem F4, widok obejmuje właśnie ten prostokąt.
Rysowane obiekty wystające poza stronę są chowane pod tym dodanym prostokątem.
Trochę lepiej działa, jak tę warstwę przeniesie się na stronę główną (pod siatkę).

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7

Wysłany: 29 Maj 2013, 18:44   

Zapytałem ponieważ dotychczas nie miałem potrzeby tak radykalnych zmian ,ale kto wie ?może w jakiejś konkretnej sytuacji zajdzie taka potrzeba .

Odpowiedz do tematu