Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Złota spirala
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 29 Maj 2013, 02:44   Złota spirala

Złota spirala. Ktoś wie co to za wymysł i na co to komu potrzebne?

https://www.google.pl/sea...img.oAhcWxp8iX4

O "zasadzie złotego podziału" wiem. Ale ta spirala to jakie ma niby zastosowanie? Ktoś się spotkał?

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 29 Maj 2013, 13:31   

To jest szczególny przypadek spirali logarytmicznej.

W Corelu jak pewnie wiesz, jest opcja rysowania takiej spirali (czy raczej jej przybliżenia).

A na co to komu? No cóż, wydaje się, że matematycy są z niej dość zadowoleni, gdyż to jeden z nielicznych bezpośrednich związków nauk teoretycznych i natury, gdyż w przyrodzie ta spirala występuje dość często - spiralne muszle zwierząt morskich, zwinięte liście itp. a prócz tego występuje często w zagadnieniach dotyczących fraktali. Czasem wykorzystywana przy kompozycjach wizualnych, ale to raczej nie coś, czym należałoby zaprzątać sobie głowę ;-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 29 Maj 2013, 15:32   

Cytat:
To jest szczególny przypadek spirali logarytmicznej.

Shame, a co w niej takiego szczególnego jest?

Cytat:
Czasem wykorzystywana przy kompozycjach wizualnych

I właśnie o to mi chodzi.

gogman 
Ekspert

Wysłany: 29 Maj 2013, 15:55   

Spirala wykorzystana jako kompozycja przy projektowaniu sygnetu w logo

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 29 Maj 2013, 23:17   

F-Głowy napisał/a:
Shame, a co w niej takiego szczególnego jest?

Według mnie nic, ale jest szczególny ze względów matematycznych (tak jak kwadrat jest szczególnym przypadkiem prostokąta), w które nie będę się wdawał bo są nieistotne i mało zrozumiałe.

Gogman jak zwykle rządzi w kwestii logotypów no i masz - sygnet w oparciu o spiralę logarytmiczną. Moim zdaniem, jak to mówią Anglosasi "long shot" czyli zbyt "daleki strzał" - przekombinowane i niezrozumiale, zbyt abstrakcyjne i chaotyczne. Nawet jak patrzę na lewą część gdzie to jest wyjaśnione, to nie jestem w stanie tego ogarnąć :-P

Co do samej kompozycji, to chodzi raczej o ułożenie obiektów w kadrze. Ma to związek z mechanizmem percepcji wzrokowej i innymi niezwykle mądrze brzmiącymi określeniami, a sprowadza się do tego, że człowiek naturalnie jest przystosowany przez i do Przyrody, a ta zakodowała w ludziach tę spiralę, złoty podział itd., które człowiek rozpoznaje podświadomie i podobają mu się, nawet jeśli nie słyszał tych definicji. Podobnie jest z uwielbieniem symetrii - np. ludzie są uznawani za bardzo atrakcyjnych, jeśli ich twarze są maksymalnie symetryczne (to dowiedzione naukowo). Te wszystkie "złote" reguły to tylko matematyczny opis tych instynktownie znanych praw.

Uff... ale żem naklepał bzdur :mrgreen:

Poniżej przykłady:

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 30 Maj 2013, 15:50   

Dobrze... Ale co ja właściwie mam z tego wywnioskować? Że w miejscu gdzie znajduje się kumulacja linii w tej spirali ma znajdować się "coś ciekawego"? Jak na przuykład tern domek na polu zbożowym? No przypatrzcie się, albo zerknijcie też na fotografie z okiem kota, które to oko znajduje się w miejscu gdzie ta spirala się "zwija". No i w czym tu filozofia, to taj jak zasada złotego podziału a tam spirali nikt nie potrzebował, kwestia zwyczajnego kadrowania.

Spójrzcie jeszcze raz na zdjęcie np. domku w polu zboża. Dom i drzewa zbiegają się w miejscu największego nagromadzenia tych linii a reszta jest pusta na obrazie. Co więc nam daje na przykłąd TEN ŁUK, zaznaczony na obrazie?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 30 Maj 2013, 22:28   

kompletnie nie ma znaczenia samo w sobie,chodzi o matematyczne wytłumaczenia zdarzenia lub zdarzeń i przedstawienie ich geometrycznie w przestrzeni,jesli 1000 ludzi na 1100 i dzie w jednym kierunku,mozna matematycznie wyrażając to geometrycznie przedstawic dlaczego to robią i dlaczego ci pozostali tego nie robią,to matematyka sama w sobie,słozy do udowodnienia że jest jakis w tym sens(matematyczny,prawidłowośc) ,a nie do sensu jako takiego

PS tak se napisałem moje przemyslenie na ten temat :mrgreen: :lol:

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 30 Maj 2013, 23:12   

Faktycznie! Zgadza się. Jest to genialna i pomocna sprawa!

Ostatnio zmieniony przez F-Głowy 30 Maj 2013, 23:18, w całości zmieniany 2 razy  

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 30 Maj 2013, 23:16   

Gogman, proszę wytłumacz mi o co chodzi na przykładzie Twojego logo. Co chcesz mi powiedzieć mówiąc, iż zrobiłeś to logo w oparciu o tę spiralę?

Bo ja, na chłopski rozum odbieram to tylko i wyłącznie tak, że w miejscu gdzie robi się najbardziej ciasno, nawpieprzałeś najwięcej kresek spośród innych kresek jakie zawiera cały obrazek. Tak? To jest to odniesienie do spirali? I nie obrażaj się jak coś, bo pytam całkowicie serio.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 31 Maj 2013, 01:46   

F - chyba nadal nie bardzo ogarnąłeś istoty tej spirali. Na początek - spirala ma charakter fraktalny i patrząc na jej matematyczny opis możemy przyjąć, że przebieg tej funkcji jest nieskończony i dąży do zera. Oznacza to, że dowolna iteracja spirali jest jej pomniejszonym, ale graficznie identycznym odpowiednikiem. Dlatego nie możesz uczepić się kurczowo tego schematu, który wstawiłeś (ten z zaznaczoną krzywą) bo jak się przyjrzysz uważnie, to w centrum tej spirali zobaczysz kolejną tylko mniejszą, i kolejną, i kolejną... Może jest ona odwrócona o 90, 180 czy 270 stopni, ale to nadal to samo (dlatego na zdjęciu pola z domkiem niczego nie brakuje, bo akurat twoja spirala zaczęła się o 1 iterację wcześniej). Nie mniej jednak widzę po logo PZU, że ogólnie czujesz o co biega. Ale uwierz mi - nikt nie siedzi z kalką złotej spirali nałożoną na projekt - raczej podejrzewam, że twórca tego logo instynktownie dobierał kompozycję, podświadomie kierując się wyczuciem. Ale istotne jest to, że to wyczucie, ten instynkt mówiący do dobrze wygląda a co nie - to ukształtowała w nas Matka Natura ;-)

Co do loga gogmana to poprowadził on przekątne przez wszystkie kwadraty wchodzące w skład spirali. Może w samym logu tego nie widać, bo ukośne linie odwracają uwagę i odciągają od krzywizny spirali. Nie mniej jednak ich rozmieszczenie jest na niej oparte.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 31 Maj 2013, 03:12   

Cześć Shame. Akurat z logo PZU to... robiłem sobie jaja. Naigrawałem się. Dziwne, że zinterpretowałeś taki obrazek "na poważnie". Wciąż się temu dziwie bo co tam logo PZU ma z tym wspólnego? Nic.

Cytat:
Co do loga gogmana to poprowadził on przekątne przez wszystkie kwadraty wchodzące w skład spirali. Może w samym logu tego nie widać, bo ukośne linie odwracają uwagę i odciągają od krzywizny spirali. Nie mniej jednak ich rozmieszczenie jest na niej oparte.

Jak dla mnie to tam koleś pokazuje komuś "Fuck You".

Ot co zostaje z całej filozofii magicznej spirali... :shock:

chezare 

Wysłany: 31 Maj 2013, 04:57   

Logo PZU jest złym przykładem, jego konstrukcja jest oparta na spirali głupoty, tak mi przynajmniej wychodzi z tłumaczenia tej konstrukcji przez jej autora.
Kasa jaką autor wziął za ten marny znak, usprawiedliwia jednak nawet najgłupsze tłumaczenie :-)
Daj F spokój tej spirali, nazywa się złota bo tak jak złoty podział oparta jest na złotej liczbie, stąd jej nazwa. Traktuj ją bardziej jako ciekawostkę niż coś co ci się może przydać przy projektowaniu grafiki. Nauka o kompozycji jest jak najbardziej godna polecenia :-)

gogman 
Ekspert

Wysłany: 31 Maj 2013, 12:42   

Chciałbym sprostować jedną rzecz - przykład projektu sygnetu w oparciu o złotą spirale nie jest moją pracą, przykładowy obrazek z neta.

Ps. Co do znaku PZU - mi sie bardzo podoba mimo, że w opini wielu jest do dupy - jedynie cena mnie rozkłada na łopatki (poprzedni był beznadziejny na te czasy)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 31 Maj 2013, 19:35   

No ale czemu się dziwisz ceną? Przecież to po są wszelkie konkursy i przetargi by się "nakraść". 8-)
A w sieci krąży nawet filmik "jak zrobić logo PZU w mniej niż minutę".

gogman 
Ekspert

Wysłany: 1 Czerwiec 2013, 09:05   

Znak drogowy ZAKAZ WJAZDU czy też STOP jest wśród znaków najbardziej zapadającym w pamięci znakiem, nie raz ich znaczenia wtrącane są właśnie w książkach, informacjach dotyczących podstaw projektowania.
Dlaczego nikt się nie czepia np. logo NIKE czy tam wielu innych, które tak samo można odtworzyć w minute. Dla mnie osobiście samo odtworzenie projektu w minutę to w pewnym sensie przywilej. W większości znak zaprojektowany minimalistycznie i poprawnie technicznie wygodniej się używa i lepiej się prezentuje.
Co do PZU to się większość po prostu oburzyła i chyba tylko dlatego, że właśnie taka kasa poszła.
Jak dla mnie to można się oburzyć przy projekcie logo poczty polskiej... tu widać gołym okiem, że wyobraźnia projektującego nasilona była głodówką, która powodowała halucynacje.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 3 Czerwiec 2013, 00:33   

Logo poczty Polskiej nowe?

gogman 
Ekspert

Wysłany: 3 Czerwiec 2013, 08:57   

Mistrzostwo co?

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 4 Czerwiec 2013, 21:04   

To jest WŁAŚCIWA identyfikacja wizualna.

Poczta Polska to najbardziej zawodna instytucja jaką znam.
Wiecie ile miałem przygód, że coś mi ZGUBILI? Albo ile razy ich PRIORYTETY dochodziły na 8-my dzień? Zawsze korzystam z usług kuriera od kilku lat.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 5 Czerwiec 2013, 14:33   

F-Głowy napisał/a:
Poczta Polska to najbardziej zawodna instytucja jaką znam

Do mnie nie dochodzi około 80% przesyłek zagranicznych.

aksa
Znawca

Wersja CorelDRAW: X3
Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 08:22   

wracając do tematu:)
Spirala sama w sobie jest tylko ilustracją teorii matematycznej - ciągu liczb który opisuje prosty wzór. Pierwszy wyraz ciągu to 0, drugi to 1, a wszystkie kolejne powstają z sumowania poprzednich dwóch liczb.

Ludzkie oko postrzega za atrakcyjne konkretne proporcje między elementami kompozycji - i właśnie takie proporcje opisuje ciąg Fibonnaciego.

W grafice płaskiej można na podstawie ciągu dobrać powierzchnie pól, czy stopnie wysokości tekstu.

Przykład designu mebli opartego o ciąg
meble

Kolejny ciekawy przykład zastosowania ciągu Fibonacciego
sukienka Dity

Polecam książkę "Layout" Gavin Ambrose, Paul Harris.

Odpowiedz do tematu