Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tabele
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 7 Czerwiec 2013, 03:56   Tabele

Kurde, głupi Corel...

Robię tabelę. Jak mogę HURTOWO wyrównać odległości od krawędzi wpisanych do niej słów? Gdy robię to po kolei to jest do tego funkcja (Wyrównanie w pionie do środka), ale jak mogę coś zaznaczyć i wtedy wywołać tę samą opcję? Gdy zaznaczę cały wiersz, nie pokazuje już mi się "Wyrównanie w pionie do środka".

dupaaaa.png
Pobierz Plik ściągnięto 295 raz(y) 33.47 KB

chezare 

Wysłany: 7 Czerwiec 2013, 05:47   

F, chcesz wyrównać do komórek na górze a zaznaczoną masz całą tabelę, czyli wyrówna Ci do tabeli a nie górnego wiersza. Nie wiem jak masz skonstruowaną tabelę, jeśli nie da się rozdzielić jej komórek, to narysuj np. poziomą linię na środku górnych komórek. Takie wyrównywanie tekstu kiedy jest w nim Ś, nie za bardzo się sprawdzi. Czeka Cię "ręczna" robota :-) . Jeśli napisy są już wycentrowane w jedną stronę, to zaznacza je, wciśnij ctrl i przeciągnij do dołu czy w górę, jak tam Ci potrzeba. Automat tego za Ciebie nie zrobi dobrze z powodu o którym napisałem (ŚRODA ma inną wysokość niż np. WTOREK). W takim przypadku możesz wycentrować dowolną nazwę dnia, oprócz środy i do tego napisu ustawić resztę, ale nie do środka, tylko do dołu.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Czerwiec 2013, 10:12   

Z tego względu, że ŚRODA ma inną wysokość niż np. WTOREK w wersji począwszy od X5 można wyrównywać do linii bazowej wierszy. Użyj tej opcji do wyrównywania.

chezare 

Wysłany: 7 Czerwiec 2013, 17:47   

Ja rozumiem to tak, że F ma 7 prostokątów i siedem różnych wyrazów.
Jeśli to byłby jeden wiersz tekstu wtedy pozycjonowanie w pionie zakłóci środa i piątek.
O dokładnym pozycjonowaniu poszczególnych wyrazów w poziomie do przypisanych im komórek też można w takim przypadku zapomnieć. Mój sposób wyrównania do dołu też ma wady, bo nawet jakby nie było ś i ą to niestety są jeszcze o i s.
Moim zdaniem trzeba to zrobić tak:
Napisać PONIEDZIAŁEK WTOREK SRODA CZWARTEK PIATEK SOBOTA NIEDZIELA. Górny wiersz tabeli powinien składać się z 7 rozgrupowanych i rozłączonych prostokątów. Należy wyrównać tekst do dowolnego z nich w pionie, rozłączyć i każdy wyraz goumieścić we właściwym prostokącie centrując go do niego w poziomie.
Teraz można zmienić S w SRODA na Ś i A w PIATEK na Ą.
Nie widzę w tym przypadku zastosowania dla wyrównania do linii bazowej, które jest już w X3, może było we wcześniejszych wersjach?
W wersji komiksowej byłoby tak:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Czerwiec 2013, 18:02   

Linia bazowa to linia na której "leżą" podstawowe kształty liter. Bez względu na to czy wystają w górę lub w dół. Dzięki temu słowa zawierające litery długie (j, y, g itp.) zostaną wyrównane do słowa nie zawierającego ich (np. minimum). Czyli to co Ty osiągnąłeś kombinując można osiągnąć jednym kliknięciem*.

Co do tabeli — jeśli to pojedyncze słowa, to pisałabym je w kolumnie, ustawiła odpowiedni odstęp między wierszami, justowanie do środka. Potem dwoma kliknięciami wyrównywałabym do środka kolumny w pionie. Zaś odstępami między wierszami regulowałabym z kolei położenie góra-dół w polach. Poszczególne kolumny w poziomie wyrówna polecenie "Wyrównaj do linii bazowej pierwszego wiersza".

*Szkoda, że dopiero teraz mi powiedziałeś, że w X3 też było wyrównywanie do linii bazowej. Strasznie się gimnastykowałam, jak Ty powyżej, żeby wyrównać tekst. Jedyny sposób na jaki wpadłam to prowadnica...

chezare 

Wysłany: 7 Czerwiec 2013, 18:09   

Bogumiło, mnie też przykro z tego powodu :-)
Wiem co to jest linia bazowa, ale nie wiem jak jest w X5, mam przed nosem X3.
W X3 można dowolnie poprzestawiane litery w wyrazie sprowadzić do linii bazowej, nawet w kilku wyrazach jednocześnie ale nie wpływa to na pozycjonowanie tych wyrazów w stosunku do siebie. Najgorsze jednak jest to, że żadna z komórek nagłówka takowej linii nie posiada, a to przecież o wyrównanie w komórkach chodzi :-)

Może w X5 działa to inaczej?
Nie bardzo widzę zastosowanie dla tego polecenia.
Tekst dopasowany do krzywej, po zastosowaniu wyrównania do linii bazowej wygląda tak:

To się nadaje do telewizji albo zgłoszenia do Corela.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Czerwiec 2013, 18:37   

Ach, widzisz. Takie same funkcje w Corelu robią zupełnie co innego. W mojej X5 polecenie Wyrównaj do linii bazowej (Alt + F12) niczego nie zmieniło. Równie dobrze mogłam strzelić palcami. Nie tędy droga. Z menu Rozmieszczenie wybierz Wyrównanie i rozkład, a tam z kolei Wyrównanie i rozkład (na samym dole, ja mam to pod klawiszem skrótu Ctrl + A). W okienku, które się pojawi z rozwijanej listy Do obiektów tekstowych użyj —> Linia bazowa pierwszego wiersza. To zadziała :) Chyba, że w X3 tego jeszcze nie ma, bo dopiero w X6 to odkryłam — było opcją domyślną gdy zaznaczyło się tekst.

Nie zorientowałam się, bo nigdy nie korzystałam z polecenia z menu Tekst. I nawet nie próbuję domyślić się do czego to miałoby wyrównywać i co, skoro zaznaczone litery przeznaczone do wyrównania ani drgnęły.
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 7 Czerwiec 2013, 18:43, w całości zmieniany 2 razy  

chezare 

Wysłany: 7 Czerwiec 2013, 18:41   

Jak w menu tekst, to chyba dotyczy tekstu :-)
Widzisz, to całkiem inna sprawa. W X3 też to jest i działa tak jak mówisz.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Czerwiec 2013, 18:46   

Czyli odkryliśmy przypadkiem funkcję, która do niczego nie służy. Za to ta, która działa — myślę — ułatwi wielu użytkownikom, z Tobą włącznie, wyrównywanie tekstu, prawda?

To także uczy, że trzeba być ostrożnym, bo to co dla nas jest oczywiste nie zawsze takie jest. A tak samo nazywające się funkcje zależnie którędy wywołane mogą pracować zupełnie inaczej.

chezare 

Wysłany: 7 Czerwiec 2013, 18:51   

Muszę sprostować. To Ty ją znałaś, a ja znalazłem. Ponieważ nie przypominam sobie, żebym miał kiedyś taki problem, to pewnie bez tego co napisałaś, bym tej funkcji nie znalazł, pewnie nawet bym nie szukał. Najlepszym dowodem na to jest to co wcześniej wymyśliłem żeby rozwiązać problem :-)
Ja z tych co wolą zaznaczać i wciskać klawisze na klawiaturze :-) W menu grzebię w ostateczności.
Weekend się zaczął, trzeba odpocząć trochę od komputerów :-)
Miłego weekendu życzę.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 7 Czerwiec 2013, 22:07   

Ale mówicie cały czas o "wyrównaniu" kiedy mi się nie pokazuje na oczy sam PRZYCISK do wyrównania. Zaznaczyłem go na dołączonym screenie.

Pokazał mi się kiedy zaznaczyłem jedną komórkę, a jak zaznaczyłem ich kilka to już po prostu on znika z paska i nie mogę nawet zadecydować co chcę wybrać. W tym leży problem.

Chezarre podał jeden z pomysłów, ale to nie jest umieszczenie tekstu w tabeli tylko stworzenie tekstu warstwę wyżej niż tabela i ręczne jej umieszczenie "na oko" blisko komórek i rozciągnięcie bazujące na stwarzaniu większej odległości od nie liter a wyrazów.

Innymi słowy: co muszę zrobić aby wyśrodkować z każdej strony tekst w zaznaczonych przeze mnie polach?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 00:43   

Nie wiem, co chcesz osiągnąć. Ale na pewno nie jest to do osiągnięcia za pomocą wynalazku jakim są corelowskie tabele. Spróbowałam stworzyć to cudo i ręce opadają.

Proponuję nie baw się w tabele, tylko sobie tabelę stwórz jaką potrzebujesz. Ze zwykłych prostokątów. Prędzej w ten sposób utworzysz i rozmieścisz tekst w tabeli 100x100 niż rzędu dojdziesz z Corelowskim wynalazkiem, który będzie działał jako tako dopiero w wersji Y22.

Tak to widzę:
• Piszesz najdłuższe słowo tabeli odpowiednią czcionką i dajesz wyrównywanie (justowanie) do środka;
• Dopasowujesz do tego tekstu prostokąt i wyśrodkowujesz w nim tekst;
• Duplikujesz prostokąt z tekstem, chwytasz za róg i umieszczasz obok pierwotnego tak, by jedna krawędź miały wspólną. Jak to zrobisz jednym ruchem następny duplikat pojawi się już od razu w odpowiednim miejscu;
• Gdy masz już wiersz z odpowiednią liczba kolumn zaznaczasz wszystko i grupujesz;
• Duplikujesz całą grupę i umieszczasz pod spodem, tak żeby dolny bok górnego wiersza pokrywał się z górnym dolnego;
• Powtarzasz to tyle razy, ile masz mieć wierszy;
• Gdy tabelę masz gotową możesz się zabrać za opisy pól.

Można też pisać w kolumnie tak dobierając odstępy między wierszami, by każdy następny wiersz wypadał w środku pola. To może nieco ułatwić nawigowanie tekstem

tabelka.gif
Pobierz Plik ściągnięto 224 raz(y) 18.78 KB

chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 05:50   

Do konstrukcji tabeli można użyć narzędzia, które nazywa się papier kratkowany (D).

To rysuje zadaną ilość prostokątów. Narzędzia do rozmieszczania i pozycjonowania obiektów
niestety marnie działają jeśli chodzi o tekst.
Jeśli wiersze tabeli mają taką samą wysokość, to rozmieszczenie napisów jest dosyć łatwe,
wystarczy ustawić ten w najwyższej i najniższej komórce, w pionie możesz posłużyć się narzędziem o którym napisała Bogumiła (do linii bazowej), ale musisz posłużyć się wyrazem bez polskich znaków.
Generalnie, to w większości przypadków "ręczne" wykonanie zadania zajmuje chyba mniej czasu, niż szukanie narzędzi, które zrobią to za nas :-) Kombinować można, bo nigdy nie wiadomo jaka wiedza i kiedy może się przydać.
Przy rysowaniu takich powtarzalnych kształtów i ich pozycjonowaniu często przydaje się też "przyciąganie do obiektów", które normalnie w rysowaniu przeszkadza, ale w pewnych sytuacjach bardzo pomaga.

W ogóle, to trudno coś wymyślić, jak nie bardzo wiadomo co trzeba zrobić :-)
Czasami wygodnie jest posłużyć się jakimiś pomocniczymi obiektami. Wtedy wystarczy ustawić ten dodatkowy element i jednym ruchem myszy i jednym kliknięciem wyrównać do niego 100 innych.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 12:14   

Nie musi posługiwać się wyrazami bez polskich znaków. Linia bazowa przebiega na dole wiersza, gdzie kończą się litery takie jak m, n o, itp. więc ani y ani ą nie będzie umieszczane wyżej, jak to ma miejsce przy wyrównywaniu zwykłym, ani duże litery i takie jak k, l, t także nie będą niżej. Ważne tylko, żeby użyć funkcji z menu Rozmieszczenie, a nie z menu Tekst. Poza tym tylko za pomocą tej funkcji da się wyrównać teksty pisane różną czcionką i mające różne rozmiary znaków.

Jeśli tekst jest wyrównany do środka, to w miarę pisania rozszerza się w obie strony pozostając na środku, Dlatego ważne jest włączenie tego typu wyrównania przed rozpoczęciem rozmieszczania. Widać to na moim rysuneczku — w drugim wierszu niczego już nie potrzebowałam środkować.

Papier kratkowany o tyle jest niepraktyczny, że tworzony jest z kwadratów. Które trzeba najpierw spłaszczyć, a potem wyrównywać tekst w każdym z osobna.

Oczywiście tworząc "normalną" tabelę też mamy możliwość wyrównywania w poziomie i w pionie. Problem w tym, że to wszystko jest automatycznie zgrupowane i trzeba wyrównywać każde pole osobno. Można sobie ułatwić wyrównywanie w poziomie — rozgrupowując, zaznaczając wszystkie teksty i wyrównując do środka. Ale wyrównania w pionie ni ma, bo to teksty akapitowe. A hurtowego przekształcania tekstu akapitowego w ozdobny też nie przewidziano.

chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 13:57   

Proponuję nie baw się w tabele, tylko sobie tabelę stwórz jaką potrzebujesz. Ze zwykłych prostokątów.
Papier w kratkę, to nic innego jak całe stado zwykłych prostokątów, nawet narożniki można zaokrąglać.
Nie musi posługiwać się wyrazami bez polskich znaków.
To jak wyrównać:

F ma rację, ja się nie dotykałem do tabel, nie wiem nawet czy coś takiego istnieje w X3?
Ostatnio zmieniony przez chezare 8 Czerwiec 2013, 14:10, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 14:10   

ja tam nie kumam o co chodzi ale ja osobiście wyrownuje takie rzeczy że rozdzielam znaki diakrytyczne i grupuje tylko litery i w tedy wyrównuje do bazy,aczkolwiek przyznaje że w corelu to coś ten rozdział nie za dobrze wychodzi,ba nawet nieraz nie mozna rozgrupować liter :roll:

chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 14:20   

Litery można Bidon rozdzielić, ale dopiero po rozdzieleniu wyrazów, nie wiem czy to działa niżej od X3? Ja do menu rozmieszczenie->wyrównanie i rozkład staram się nie zaglądać :-) Napisałem co bym zrobił, ale to tak naprawdę nie dotyczy problemu F, on użył tabeli, a ja nawet nie wiem czy w swojej wersji Corela coś takiego mam? :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 14:29   

chezare napisał/a:
Papier w kratkę, to nic innego jak całe stado zwykłych prostokątów, nawet narożniki można zaokrąglać.
To są szczególne prostokąty. Dla odróżnienia zwane kwadratami.

chezare napisał/a:
To jak wyrównać?
Tak jak to widać na rysunku. Miałam pytać o program do robienia zrzutów ekranu. Używałam 20/20 i widzę, że wrócił z niebytu i znowu jest dostępny i rozwijany. On zapisywał jpg, który po zmniejszeniu w Corelu miał dwa razy większy rozmiar (sic!)

Wybaczcie siermiężność, ale zrzuty ekranu robiłam PrintScreenem, wklejałam do Corela i obcinałam. Zaraz sobie ściągnę i zainstaluję 20/20 i świat zadziwię profesjonalnymi zrzutami.

wyrwnywanie.gif
Pobierz Plik ściągnięto 257 raz(y) 57.39 KB

chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 14:34   

Jak już zainstalujesz 20/20 to na tym rysunku pojawi się prostokąt a w nim wyrównany w pionie wyraz? :-)
Z ciekawości zapytam co jest specjalnego w prostokątach z których składa się papier kratkowany?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 14:41   

Nie rozumiem. Pytałeś jak wyrównać w pionie czy poziomie? Ale masz rację. Rysowałam ten papier kratkowany z wciśniętym odruchowo klawiszem Ctrl.

Tyle, że narysowanie od razu 100 pól nie ułatwia sprawy, bo w każdym potem trzeba wyrównywać. Upieram się przy swoim sposobie. W ostateczności skorzystałabym z Corelowskiej tabeli, bo i tak trzeba przecież w każdym polu wpisać tekst, to go można od razu wyśrodkować zarówno w pionie jak i w poziomie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 14:44   

do takich zrzutów ekranu to najlepszy jest Catcher ;-)

chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 14:52   

Bidon :-) Do zrzutów grafiki z ekranu najlepszy jest klawisz Print Screen, bo nie trzeba go instalować :-)
Bogumiło, w poziomie to wszyscy wiedzą, że wystarczy zaznaczyć i wcisnąć C choć to nie do końca w przypadku napisów dokładne, ale to drobiazg którym sobie nie warto zawracać głowy. Ja wczoraj dowiedziałem się o tym wyrównywaniu do linii bazowej, od Ciebie, nawet widziałbym jakieś praktyczne zastosowanie dla tej funkcji. Sam bym tego pewnie nie znalazł, bo jak napisałem przedzieranie się przez menu nie jest moim ulubionym zajęciem.
W X3, nie ma tabeli, albo ja nie mogę znaleźć, dlatego lekarstwa na dolegliwość F nie wymyślę, choćbym chciał.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 15:06   

Tabele dodali chyba w wersji X5. Przez tyle lat pracy dopiero autor wątku sprawił, że się sprawą zainteresowałam. Nigdy nie przyszło mi do głowy tworzyć tabeli w Corelu. I na szczęście przez te lata nie odczuwałam takiej potrzeby. Gdy tę funkcję dostrzegłam zastanawiałam się po co ona komu i czy nie lepiej by było popracować nad tymi funkcjami, które służą niewiadomoczemu, jak na przykład odkryta przez Ciebie w menu Tekst funkcja nie robiąca nic. Ale jak z Nero udało się zrobić programisko nie wiadomo do końca czemu służący z funkcją byle jakiego nagrywania płyt, tak Corel też podąża w stronę manowców. Pewnie najnowsza wersja będzie wyposażona w moduł obróbki audio, wideo i 3D. Oczywiście żaden z nich nie będzie działał poprawnie, ale będzie. Z bonusem w postaci wywracania systemu i generowania BSoD co w najnowszych Windowsach zaiste trudno osiągnąć.

chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 15:09   

3D już było w wersji 8 a audio i video też można wstawiać ale nie wiem po co? :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 15:21   

No, to jest kwestia wyobraźni. Wyobraź sobie baner 8 x 15 m, na którym wszystkie adresy internetowe są jak należy podkreślone i w modnym kolorze blue, więc nic, tylko klikać. A spomiędzy liter sączy się stonowana muzyka skorelowana z treścią. Jeśli to zbyt wielkie wyzwanie, to wyobraź sobie jak zabrzmi to samo naklejone na szybie.

Odpowiedz do tematu