Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tabele
Autor Wiadomość
chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 15:26   

Jeśli na szybie też da się klikać i muzyczka będzie grała, to będzie ładnie.
Wydaje mi się, że trzeba naprawdę mieć sporo wyobraźni żeby wymyślić coś czego już nie ma. 8 m, półcentymetrowej grubości ekran, reagujący na dotyk,to sobie nietrudno wyobrazić :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 15:33   

No to wracamy na ziemię. Przyszło mi do głowy odtworzyć sobie logo. Oto zapierający dech w piersiach rezultat. Tabele wymiękają.

trasawz.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 183 raz(y) 94.18 KB

chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 15:34   

Wszystko przez lenistwo, mogłaś sobie tło sama skasować.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 15:45   

Na pierwszy rzut oka to logo nie wyglądało na tak bajecznie proste. Przyszło mi do głowy, że ta funkcja znakomicie nadaje się do tworzenia zagadek typu "Znajdź szczegóły, którymi różnią się obrazki przed i po trasowaniu".

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 16:23   

niom,taka funkcja juz istnieje w VectorMagic, we Flash jest też podobna,ale to jest całkiem inna bajka,programisci Corela muszą jeszcze dużo pracy włożyć żeby przynajmniej się zbliżyć do tej funkcji,bardzo ułatwia prace poniważ masz podgląd i narzędzia do redukcji błędów,no ale tak jak pisze ,mozna narazie chyba zapomnieć żeby Corel wprowadził takowąż ,i żeby spełniała swoj rzeczywisty cel

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 17:20   

Pozwolę sobie, Bidon, zgodzić się z Tobą, ale tylko częściowo. Ponieważ w poczciwej dziewiątce trasowanie działało. Wiec wysiłek programistów w tym przypadku szedł w przeciwnym kierunku — co zrobić, żeby spieprzyć działającą funkcję. Powyższy zrzut ekranu dowodzi, że osiągnęli pełny sukces.

Cysorz 

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 17:40   

Tak sobie czytam ten wątek, czytam i nie za bardzo rozumiem po co bawicie się w jakieś ramki, wyrównania itp...
Od lat tabele w Corelu robię w ten sposób, że w edytorze tekstowym przygotowuję sobie tabelę, odstępy robię tabulatorem i tak przygotowany tekst kopiuję do tekstu akapitowego w Draw. Kilka ruchów suwakami tabulatorów i tabela gotowa. Linie tabeli robię zwykłymi prostokątami i krzywymi, pomagam sobie przy tym prowadnicami jak muszę mieć bardzo precyzyjnie określone odległości. I jak potrzebuję wstawić dodatkowy wiersz czy nawet kolumnę to nie muszę takiej tabeli rysować praktycznie od nowa - wystarczy kilka kliknięć w enter lub tabulator i wszystko pięknie się samo rozkłada. A tabulatory można sobie ustawić jako wyrównujące do lewej, prawej i do środka, odstępy zmieniać do woli, całemu tekstowi jednym kliknięciem nadać nowe atrybuty itd., itd. - pełna kontrola po prostu - czego potrzeba więcej?

*.cdr [9]

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 17:52   

nie no spoko ja też robie sobie w edytorze typu word,ja kompletnie nie kumam po co sie bawic w corelu,ale skoro temat jest to trza sie do niego ustosunkować

chezare 

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 17:59   

Malutki, jak byś uważniej przeczytał, to byś zauważył, że F postanowił zrobić tabelę przy użyciu stosownego wydawałoby się narzędzia Corela, które jednak nie do końca spełniło jego oczekiwania, delikatnie mówiąc.
Ja nie wiem o co chodzi, bo w moim Corelu tego nie ma :-)
Pogadaliśmy sobie z Bogumiłą i gitara.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 18:08   

Pozwolę sobie zauważyć, Malutki, że dokładnie to samo można osiągnąć w Corelu. Bez potrzeby posiłkowania się zewnętrznym programem. Pisałam o tym w którymś z pierwszych postów. A rozmowa wzięła się stąd, że po pierwsze, jak zauważył Chezare autor wątku uparł się by skorzystać z funkcji Corela, a po drugie zaczął od końca - najpierw narysował prostokąty, a potem chciał do nich wtłoczyć tekst i od razu mieć to wyrównane.

Cysorz 

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 19:01   

Oczywiście, że można - niewiele rzeczy jest w Corelu niemożliwych, ale ja tekst wolę pisać w Wordzie, zdjęcia obrabiać w PhotoShopie a strony www układać pod Dreamweaverem!
Gwoździe wolę wbijać młotkiem niż kombinerkami a zupę jeść łyżką a nie widelcem... No ale przecież nie będę opieprzał kogoś, kto trawę w ogródku kosi grzebieniem zamiast kosiarki - wolno mu, prawda? :mrgreen:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Czerwiec 2013, 19:30   

Przesadzasz. W Corelu tekst akapitowy działa prawie poprawnie nawet w wersji X6. Natomiast deklaracja, że wolisz układać strony pod Dreamweaverem jest bardzo cenna, gdyż dzięki niej wiadomo, że lepiej nie oglądać kodu przygotowanych przez Ciebie stron. :mrgreen: Poza tym nie każdego stać na trzymanie w szopie kilku drogich narzędzi w oczekiwaniu, że któreś kiedyś może się przydać. Zazwyczaj w codziennej pracy PhotoPaint dołączony do Corela wystarcza aż nadto. A gwoźdź spokojnie można wbić młotkiem, nie trzeba do tego młota pneumatycznego. Podobnie ze śrubą, którą spokojnie da się wkręcić śrubokrętem. Ręcznym.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 00:49   

@Bogumiło: ale ja chciałbym mieć edytowalną tabelę (by komórkę móc dodać, usunąć, scalić). A nie, że zrobię sobie tabelkę ze zbudowanych kwadratów i potem mnie coś trafi przy edycji jak będzie ich ze sto. Chodzi o wykorzystanie automatyki w Corelu.

Widzę że temat zrobił się ogromny... I ile tutaj kombinacyjnych uwag!

Ale czy mógłby ktoś po prostu SPRAWDZIĆ czy jest w stanie u siebie w sposób automatyczny to zrobić? Znowu innymi słowy: czy komuś pokazuje się wskazany wcześniej przeze mnie przycisk powodujący wyrównanie napisu równo od lewej, równo od prawej, równo od góry i równo od dołu tabelki w której został napisany? Bo mi nie. Jak użyję tabelki i zaznaczę jedną komórkę tabelki to widzę te opcje rozmieszczenia na pasku u góry. A jak zaznaczę dwa pola w których też są wyrazy to nie widzę już tego przycisku.

PS
Bogumiło, z tym przekształceniem logo na wektory to DOBRE! :poklon

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 00:53   

Cytat:
a po drugie zaczął od końca - najpierw narysował prostokąty, a potem chciał do nich wtłoczyć tekst i od razu mieć to wyrównane.

Nie rozumiem, jak to od końca zacząłem? To ty nie tworzysz sobie najpierw tabelki tylko wklepujesz "DO NICZEGO" tekst a potem obrysowujesz tabelą? Co ty opowiadasz...

chezare 

Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 07:12   

F, ja Ci nic nie doradzę, bo w moim Corelu nie ma takiego narzędzia, jedyne co Ci mogę doradzić, to narysuj tabelę z jedną komórką, wpisz ŚRODA i użyj narzędzi do pozycjonowania. Jak będzie tak

to gitara, jak inaczej, to będziesz musiał szukać innych rozwiązań, np. takich jak Malutki zaproponował, choć z tego co widzę to Office ma podobne problemy co Corel.
Przyglądam się obrazkowi z tematu i widzę, że zaznaczona jest cała tabela, to jak program ma wiedzieć do czego ma wyrównywać? Nie wiem, może można ustawić jeden wyraz w komórce (w pionie) i korzystając z funkcji o której pisała Bogumiła, wyrównać do niego pozostałe?
Tak w ogóle jak narysuję tabelę ze 100 niezależnych prostokątów w Corelu, to praktycznie mogę z taką tabelą robić dokładnie to samo co w Office, bo przecież każdy wpisany wyraz ma przypisane jakieś pozycjonowanie (do lewej, środka czy prawej strony), gorzej jest w pionie ale w Office też jest marnie z wyrazami w których coś wystaje na górze lub dole. Jedyne co w Office jest zrobić łatwiej, to zmieniać parametry obramowania komórki.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 11:10   

F-Głowy napisał/a:
Nie rozumiem, jak to od końca zacząłem? To ty nie tworzysz sobie najpierw tabelki tylko wklepujesz "DO NICZEGO" tekst a potem obrysowujesz tabelą? Co ty opowiadasz...
Tak tworzę. Najpierw określam ilość kolumn, potem wierszy, a dopiero potem przystępuję do tworzenia tabeli. To przyzwyczajenie z czasów, gdy tabelę można było narysować, ale dodawanie wierszy lub kolumn nie wchodziło w grę. Nie mówiąc o scalaniu komórek.

X5 potrafi zarówno wyrównywać w poziomie i pionie (porządnie wyrównuje, do linii bazowej) jak i scalać komórki. Oczywiście Corel nie byłby sobą, gdyby po scaleniu tekst nadal był wyrównany do środka czy do dołu. To by było po prostu za proste. Niestety, da się też to tylko robić pojedynczo, osobno dla każdego pola. Nie ma funkcji działającej globalnie. Może w X6 jest, trzeba zapytać choćby Bidona, który ma szóstkę.

chezare 

Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 11:29   

Bogumiło, Corel czy Office potrafi wyrównywać wyrazy względem siebie ale oba mają problemy z pozycjonowaniem tekstu w komórkach, w pionie. Ja nawet nie uważam żeby to był błąd, to jedna z możliwości podejścia do tematu.

Tego się nie da załatwić mechanizmem wyrównywania do linii bazowej.
Tak na marginesie, napisanie kodu, który robiłby to na jeden z powyższych sposobów jest dziecinnie proste.Nie musi być w wyrazie polskich liter żeby był ten sam problem.
Mechanizm wyrównywania traktuje tak samo tekst jak każdą inną figurę. Jest w tym logika, ale ja wolałbym mieć wybór.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 11:56   

Wybacz Chezare drogi, ale kompletnie nie rozumiem, czyli nie kumam, z czym masz problem. Wyrównywanie w tabeli do środka środkuje do linii bazowej. Natomiast wyrównywanie zwykłe środkuje do obrysu.

Po lewej wyraz wyśrodkowany normalnie, po prawej fragment tabeli z wyśrodkowanym automatycznie (do linii bazowej). Jak widać po lewej napis jest idealnie na środku, a po prawej troszkę poniżej. Dzięki temu gdy w sąsiedniej komórce będą duże litery lub czcionka nieco większa całość będzie na jednej linii, jak tutaj. Czyli — jak w Twoim przykładzie mama i tata — będą na jednym poziomie.

bazowa.gif
Pobierz Plik ściągnięto 144 raz(y) 5.8 KB

chezare 

Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 12:06   

Ja to wszystko rozumiem, tylko odnoszę wrażenie, że zapominasz o tym, że chodzi o wyrównanie wyrazu w komórce tabeli, która przecież żadnej linii bazowej nie ma :-)
Ja bym chciał żeby "ciężar" wyrazu był wyrównany do komórki a nie pole w które jest wpisany. Ja problemu nie mam, bo nie mam narzędzia "Tabela", a jak muszę jakąś tabelkę narysować, to z reguły są to jakieś proste rzeczy i poustawianie paru słów nie jest wielkim problemem. Żeby nie teoretyzować, to powiedzmy że mam pięć wyrazów, które chcę wypośrodkować w pionie i poziomie w stosunku do poszczególnych komórek w nagłówku tabeli. Dla ułatwienia, wszystkie słowa napisane są wielkimi literami, dla utrudnienia, jedno z nich zawiera np. Ś.
Chciałem narysować, ale Corel postanowił, że będzie się otwierał przez bliżej nieokreślony czas :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 12:37   

Nie wiem jak to wytłumaczyć lepiej. Wyrównanie zwykłe wyrównuje do obrysu. Czyli wyraz mama będzie wyżej niż tata, ale niżej niż papa. Wyrównanie zaś do linii bazowej wyrówna tak, że wszystkie trzy wyrazy będą ułożone na jednej linii. Prowadząc prowadnicę na dole mama t będzie wystawać do góry (jak tu), a p na dół (jak tu). Bo tutaj, na forum, jak piszę, to tekst jest wyrównany do linii bazowej. Dlatego litery nie skaczą góra-dół. Z Twoją Środą Magdaleną będzie identycznie. Przy wyrównaniu do linii bazowej wystawać będzie tylko ', a przy wyśrodkowaniu zwykłym cały wyraz będzie nieco niżej.

P.S. U mnie Corel otwiera się normalnie :mrgreen:

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 13:54   

Chezare, linia bazowa to cecha kroju, a nie komórki tabeli. To niewidoczna (teoretyczna) linia pozioma będąca dolną granicą liter bez wydłużeń dolnych (takich jak np. k, m, n, H, A, Z a nie np. p, j).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Linia_bazowa
http://www.typografia.ogm...wysokosci-liter

chezare 

Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 21:06   

Zawzięliście się z Bogumiła żeby mnie wyedukować? :-)
Już napisałem, wiem co to jest linia bazowa w foncie. Nie wiem czy F wie, ale ma zupełnie inny problem, ma kłopot z pozycjonowaniem tekstu w stosunku do komórek tabeli. Ja nie wiem jak to wygląda bo w moim Corelu, który właśnie przestał działać, nie ma narzędzia Tabela. Linia bazowa wcale nie musi przechodzić przez dolną krawędź litery. Wiem że w porządnie skonstruowanej czcionce tak powinno być, ale wcale tak być nie musi.

Jeden wyraz składający się z dwóch znaków. Znaki są tej samej wielkości (w rozumieniu fontu), pierwszy jest z Ariala a drugi z czcionki skonstruowanej dzisiaj przez Bidona dla Karuzeli. Gdzie jest linia bazowa?
Linia bazowa jest na dolnej krawędzi litery A, a jak skasuję z tego wyrazu A?
Corel, Office i zapewne cała masa innych programów nie potrafi ustawić wyrazu w stosunku do innego obiektu tak jak bym chciał, tak jak uważam że jest elegancko.
Nie mam czym w tej chwili rysować to napiszę :-)
Mamy prostokąt i wyraz SRODA. Wycentrowałem go w pionie i poziomie do prostokąta, jest tak jakbym chciał. Teraz zamieniam S n Ś i znowu centruję w pionie i poziomie i nie jest już tak jak bym chciał. Być może F ma zupełnie inny problem, ale ja od dłuższego czasu piszę o takim przypadku. Oprócz tekstu w problemie który opisał F występuje też obiekt pt Tabela.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Czerwiec 2013, 21:20   

Przestaję rozumieć, więc zapytam jak ktoś mądrzejszy gdzieś indziej — dlaczego do wbijania gwoździ używasz nożyczek? Jeśli za pomocą wyrównywania do linii bazowej wyrównasz wyraz SRODA i wyraz ŚRODA, to oba wyrazy znajdą się na tej samej wysokości. Oczywiscie jeśli wyrównujesz wyraz do wyrazu, a nie do prostokąta. Tym niemniej jeśli wyrównasz w pierwszym prostokącie, to wyrównując we wszystkich pozostałych do linii bazowej wyrazu znajdującego się w pierwszym prostokącie, wszystkie pozostałe wyrazy, i ŚRODA i PIĄTEK będą na tej samej wysokości. A chyba o to chodzi?

Co do znaku stworzonego przez Bidona — to on ewidentnie jest większy niż pozostała czcionka. Co nie znaczy, że nie ma linii bazowej. Nie spotkałeś się z różnymi rozmiarami czcionek? Nie spotkałeś się z sytuacja, gdy tekst napisany czcionką X o rozmiarze 10 był taki sam jak tekst napisany czcionką Y o rozmiarze 12?

chezare 

Wysłany: 10 Czerwiec 2013, 06:00   

Zapomnijmy o gotowym narzędziu do rysowania tabel, nie mam, nie wiem jak to wygląda.
Chciałbym znaleźć zastosowanie dla wyrównania do linii bazowej, całkiem poważnie.
Mamy tak:

Tabelę z prostokątów i pięć wyrazów, wszystkie napisane tą samą czcionką, tej samej wielkości, wyrazy są rozdzielone. Specjalnie poprzesuwałem je na różne wysokości.
Poniedziałek ustawiłem w komórce "ręcznie". Chciałbym żeby reszta wyrazów znalazła się na tej samej wysokości, wyrównana według linii bazowej.
Chcę żeby wszystkie wyrazy, oprócz poniedziałku zmieniły swoje położenie w pionie, tylko w pionie.
Wiem, że sam mogę sprawdzić co się stanie, sprawdziłem, stało się nie tak jak chciałem.
Nie wiem, czy moja wersja programu sobie z tym nie radzi, czy może jest tak samo w innych?
Mam prośbę, zrób mi Bogumiło zrzut grafiki z ekranu z okienkiem do wyrównywania, może być PrintScreen i drugi z widokiem sytuacji, tak jak ona wygląda po tej operacji :-) .

PS
Nie wiem czy dzisiaj obchodzisz imieniny, ale gdyby tak akurat było, to życzę Ci dużo zdrowia i spełnienia wszystkiego o czym marzysz :-) Wszystkiego najlepszego.

Moja siostra ma takie samo imię jak Ty. Nie dość, że się przez te imieniny marnie czuję, to jeszcze za oknem leje jak w Kenii w porze deszczowej.

tab.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 149 raz(y) 34.47 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 10 Czerwiec 2013, 11:36   

Proszę uprzejmie. Po kolei krok po kroku. Stan wyjściowy jest u Ciebie.
a. Wyrównałam do środków prostokątów w poziomie.
b. Zaznaczyłam pozostałe dni i na końcu pierwszy.
c. Wyrównałam do linii bazowej.
d. Efekt końcowy

P.S. Nie obchodzę imienin, ale dziękuję serdecznie za życzenia.

srodkowanie.gif
Pobierz Plik ściągnięto 166 raz(y) 60.19 KB

Odpowiedz do tematu