|
Nieostry obraz po eksporcie |
| Autor |
Wiadomość |
dmjn
Początkujący

|
Wysłany: 8 Styczeń 2008, 16:32 Nieostry obraz po eksporcie
|
|
|
| Jest to mój pierwszy posta na forum wiec witam wszystkich serdecznie. Jestem początkującym użytkownikiem programu i natrafiłem na problem. Mam napis wektorowy zrobiony w Corelu. W pełni się skaluje i krawędzie są ostre. Jeśli jednak wyeksportuje go do innego formatu tif, jpg, psd to krawędzie są rozmyte lub poszarpane. Chciał bym wyeksportować go do formatu tif, 400dpi, CMYK. Jeśli wie ktoś co z tym zrobić i jakie opcje ustawić to proszę o pomoc. |
|
|
|
 |
makolek
Bywalec

Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 47 Skąd: małopolskie
|
Wysłany: 8 Styczeń 2008, 17:18
|
|
|
| właśnie TYM różni się wektor od bitmapy ;) wektor ma ZAWSZE ostre krawędzie (niezależnie od powiększęnia) bitmapa "krzaczy" .. w zależności od rozdzielczości ... jednym słowem .. nie uzyskasz takiego efektu jak zamierzasz exportując jako bitmape (niezależnie od formatu exportu |
|
|
|
 |
dmjn
Początkujący

|
Wysłany: 8 Styczeń 2008, 17:40
|
|
|
| Wektor jest zbudowany z krzywych więc można go bezstratne powiększać a raster można tylko pomniejszać. Z tego co piszesz to format tif jest używany tylko do grafiki rastrowej. Słyszałem jednak że da sie wyeksportować go tak żeby nie niszczyło krawędzi - problem w tym że próbowałem już chyba wszystkich opcji na dwóch wersjach Corela 8 i X3. Czy oznacza to że pozostaje mi jedynie format CDR - w nim składnie gotowego pliku i wydruk prosto z corela? Chodzi o to że napis ma być tłem a w razie potrzeby ja lub ktoś inny może go zmienić do większego formatu ale musi być ostry żeby dobrze wyglądał na wydrukach wielkoformatowych. |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 8 Styczeń 2008, 17:40
|
|
|
| proponuje wrzucic plik |
|
|
|
 |
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Styczeń 2008, 20:22
|
|
|
| Zgaduję tylko, że przy tych wymaganiach (CMYK, 400 dpi) chodzi Ci o wersję do druku? Jeżeli tak, to spokojnie możesz wysłać plik w formacie *.pdf, który przyjmie każda drukarnia (wg standardu PDF/X3, fonty skrzywione). Dotyczy to wektorów, przy bitmapach dobrze by było, aby oryginalne miały 72-75 dpi przy wyjściu - czasami firmy drukujące duże formaty przyjmują pliki, które później skalują do 1000% - wtedy oryginalna bitmapa powina mieć 720-750 dpi (te 400 dpi też prawdopodobnie wystarczy, jeżeli bitmapa na wejściu nie była resamplowana). |
|
|
|
 |
|
|