Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Którego Corela wybrać
Autor Wiadomość
advein 
Doradca

Wysłany: 11 Czerwiec 2013, 12:01   

Znalazłem odpowiedź na swoje pytanie: http://coreldraw.com/forums/t/18440.aspx

advein 
Doradca

Wysłany: 14 Czerwiec 2013, 15:34   

Mam pytanie, jeśli teoretycznie założyłbym firmę, to wystarczy, że kupie komercyjną wersję X5 na 1 stanowisko 750 zł, nie muszę kupować small business (na 3 stanowiska) :?: 2000 zł
Ostatnio zmieniony przez advein 14 Czerwiec 2013, 16:55, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 14 Czerwiec 2013, 16:17   

Jeśli będziesz miał zainstalowany program w jednym komputerze to wystarczy. Po co np komuś 3 stanowiska jeśli pracuje sam?

advein 
Doradca

Wysłany: 14 Czerwiec 2013, 16:57   

Wiem, że zadałem dziwne pytanie, ale spotkałem się z opinią, że dla firm, tylko wersja small business :shock:

restauro 

Wysłany: 14 Czerwiec 2013, 18:03   

Przeczytaj licencje i będziesz wszystko wiedział.

advein 
Doradca

Wysłany: 14 Czerwiec 2013, 18:28   

Cytat:
CorelDRAW Graphics Suite X5 Special Edition PL

typ licencji: komercyjna
ważność licencji: dożywotnia

Dla mnie to się równa, wersja zarobkowa dla firm.

restauro 

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 17:59   

Bywają firmy jednoosobowe. lub takie gdzie jedna osoba pracuje z Corelem . Taką używam do celów komercyjnych ( X4 ) .

chezare 

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 18:08   

Sprawdź, co oznacza to wydanie specjalne, bo jak się okaże, że nie możesz publikować np. pdfów, nie ma vba czy Bóg wie czego jeszcze, to będzie lipa.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 18:48   

To jakis wynalazek w rodzaju wódki bezalkoholowej. W pełni funkcjonalny pakiet CorelDraw X5 Special Edition, czyli wersja bez prawa do upgrade'u i bez drukowanej dokumentacji. Na stronie Corela oczywiście znaleźć żadnych informacji nie idzie.

Żeby się dowiedzieć co w tej wersji nie działa i czego nie wolno należy ją kupić.

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 18:58   

eE takie klocki, nigdy nie spotkałem się z czymś takim, dla mnie skrót SE, oznacza edycję z dodatkami a nie z ograniczeniami. Istnieje jeszcze poniższa wersja, tylko trudniej ją kupić z zaufanego źródła - wygląda na taką, bez ograniczeń. Dziękuje za informację.

Jeśli dobrze zrozumiałem jest to wersja której nie będę mógł zaktualizować do wersji X6 i nie posiada książki informacyjnej :?: Na dodatek nie pisze, czy ta wersja posiada Swish MiniMaxa 2 :/

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 20:12   

Przeczytajcie ten topik, to jakieś jaja.

http://coreldraw.com/forums/p/39949/190661.aspx

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 20:20   

Tak czułem, że X5 SE czegoś nie ma. Tu na forum były już podobne wątki, ale z X4 SE.
Jeszcze gorzej jest wersją dla studentów: http://corel.wodip.opole....&highlight=home

Dotyczy co prawda X6, ale sądzę, że w X5 jest podobnie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 20:26   

to że nie ma vba to pół biedy,ja bym tego nie kupował,bo nie wiadomo czy w słowie upgrade nie jest błąd,bo jesli chodzi faktycznie o braku mozliwosci przejscia na wyższą wersje to pól biedy ale jak sie okaze że chdzi o update to kupisz cos nie będzie działać i poprawek nie uświadczysz

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 20:30   

Mam wybór, zamiast X5 i X6 kupić dodając kilka stówek więcej Illustratora CS6 za 2000 zł i zakończyć temat. Nie będę pchał się w X6 którego nikt nie poleca lub w X5 z ograniczeniami i resztą badziewia o którym nic nie wiemy.

Bidon problem, w tym, że jeśli chodzi o X5 alternatywy nie ma, na ten czas dostępne są tylko takie wersje. X4 tak samo, tylko X6 jest bez ograniczeń, czyli jestem w totalnej kropce.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 20:45   

Ale zostaniesz bez programu do bitmap. Poważnie nie ma wtórnego rynku z pełnymi wersjami Corela? A wtórny rynek Adobe (niżej niż CS6) jak wygląda? Czyżby planowana chmura skutecznie "wyczyściła" rynek? Nie mam czasu na szukanie, dlatego jestem ciekaw Twoich wniosków.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 20:50   

Burdel z wersjami jest elementem walki z piractwem. Dzięki temu każdego można o coś oskarżyć. I opisać w gazecie jakie to sukcesy odnosi BSA w walce z "kradzieżą własności intelektualnej". No bo jeśli kupisz wersję oryginalna i uzupełnisz ją o VBA, to jesteś złodziejem. Ciekawe, że żadna federacja konsumentów sprawą się nie zajmie. Kiedyś próbowałam zainteresować swoją lokalną, ale nie byli zainteresowani.

@Tegraf
Problem jest taki, że ktoś sprzeda wraz z kluczem, ale u siebie dalej używa. Za d. jako pirata oczywiście wezmą Ciebie, bo on ma faktury i wszystko. Spotkałam się z takim przypadkiem.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 20:57   

Podsumowując:
1. Jest wersja pełna, komercyjna.
2. Jest wersja oznaczona jako SE (bez podręcznika i - prawdopodobnie - bez vba).
3. Jest wersja oznaczona jako "Home & Student", która - oprócz nauki i wykonania laurki dla babci - do niczego więcej się nie nadaje.

A ta ostatnia może być użyta do zastosowań komercyjnych? Oprócz tego, że się tak naprawdę do nich nie nadaje? Tak z zasady.

A wersję SE można uzupełnić o vba? Jest taka techniczna możliwość? Np. pochodzącą z Office?

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 20:59   

Sytuacja wygląda w ten sposób, cena cs 5 i cs 6 jest równorzędna, wiec nie ma znaczenia czy ja kupię wersję cs 5 czy cs 6 (niższych wersji nie ma a jak są to kosmiczne pieniądze chcą ludzie) Z corelami jest podobnie, w tym znaczeniu, że wszystkie niższe wersje to Special Edition, jest jedna wersja X5 normalna ale kosztuje 1020 zł, co dla mnie jest stratą pieniędzy, jeśli mam przepłacać za wersję która powinna kosztować o 300 zł taniej.

Pomyślałem sobie, że jeśli w Scribusie można składać do druku, to prawdopodobnie tam jest zaimplementowany CMYK podczas eksportu do pdf lub w samym programie :?: ( nie jestem tego pewny) W tym filmiku, youtuber składa w Scribusie, wykorzystuje Inkscape i Gimpa. Może to jest rozwiązanie?

Design Professional Brochures Using GIMP Inkscape and Scribus
Ostatnio zmieniony przez advein 15 Czerwiec 2013, 21:07, w całości zmieniany 1 raz  

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 21:06   

Bogumila M. napisał/a:
Problem jest taki, że ktoś sprzeda wraz z kluczem, ale u siebie dalej używa. Za d. jako pirata oczywiście wezmą Ciebie, bo on ma faktury i wszystko. Spotkałam się z takim przypadkiem.

Tak, wiem. Dlatego wtórny rynek oprogramowania jest ryzykowny - i producenci krzywo na to patrzą. Dotyczy to zarówno programów do zarabiania, jak i gier.

Swego czasu Adobe tak skutecznie zapisywało informację o zainstalowaniu triala na dysku, że tylko formatowanie niskiego poziomu tę informację usuwało. A to nie każdy potrafi. Na allegro można było kupić używane dyski twarde, na których.. nie można było zainstalować pakietu Adobe.

advein napisał/a:
Pomyślałem sobie, że jeśli w Scribusie można składać do druku, to prawdopodobnie tam jest zaimplementowany CMYK

Na 100% cmyk w Scibusie jest. Oparcie biznesu na darmowych programach jest rozwiązaniem...na jakiś czas. Ale mocno ryzykownym. Jeżeli Twoje prace będą powstawały od zera, to na jakiś czas może wystarczyć. Ale jak zaczną do Ciebie spływać pliki od klientów w egzotycznych w tym momencie dla Ciebie formatach (cdr, cpt), to będzie problem.

Jakby nie patrzeć, stolarz musi mieć piłę. Grafik - program graficzny (a najlepiej kilka) - w końcu to narzędzia pracy. Darmowy... dobrze o firmie nie świadczy :-) , chociaż o grafiku - niekoniecznie. Ale to nie to samo. Weź to też pod uwagę.

A nie pomyślałeś o abonamencie na jakiś czas? Może do czasu zarobienia pierwszych pieniędzy to rozwiązanie wystarczy? W końcu te 80 zł na miesiąc to nie jest - nie ukrywajmy - jakaś porażająca kwota, zwłaszcza w porównaniu z innymi kosztami działalności (ZUS, telefon, internet, itp.).

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 21:34   

Cytat:
Na 100% cmyk w Scibusie jest. Oparcie biznesu na darmowych programach jest rozwiązaniem...na jakiś czas. Ale mocno ryzykownym. Jeżeli Twoje prace będą powstawały od zera, to na jakiś czas może wystarczyć. Ale jak zaczną do Ciebie spływać pliki od klientów w egzotycznych w tym momencie dla Ciebie formatach (cdr, cpt), to będzie problem.

To prawda, trudny temat do ogarnięcia.
Cytat:
Jakby nie patrzeć, stolarz musi mieć piłę. Grafik - program graficzny (a najlepiej kilka) - w końcu to narzędzia pracy. Darmowy... dobrze o firmie nie świadczy, chociaż o grafiku - niekoniecznie. Ale to nie to samo. Weź to też pod uwagę.

Zdaje sobie z tego sprawę o ile Gimp by wystarczył z nawiązką do grafiki bitmapowej, w przypadku programu wektorowego nie ma już pola manewru.
Cytat:
A nie pomyślałeś o abonamencie na jakiś czas? Może do czasu zarobienia pierwszych pieniędzy to rozwiązanie wystarczy? W końcu te 80 zł na miesiąc to nie jest - nie ukrywajmy - jakaś porażająca kwota, zwłaszcza w porównaniu z innymi kosztami działalności (ZUS, telefon, internet, itp.).

Wiesz, jak to jest z abonamentem, rejestracja, przelewy zagraniczne, ograniczenia czasowe itp. To nie dla mnie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 21:43   

no jest jeszcze Blender,to też darmowy kombajn wektorowo-bitmapowy,tylko tak jak pisze Tegraf,klienci zaczna przysyłać dziwne pliki i lipność

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 21:59   

A ten VBA to jest aż tak niezbędny? Może jednak wersja SE wystarczy? Zakładając oczywiście, że tylko vba w niej nie ma.

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 22:15   

Bidon a czy przypadkiem Blender nie jest programem do animacji? Jak tam chcesz stworzyć np: logo? Tak z ciekawości zapytam co się stało z darmowym Freehandem, czy wcześniejsze wersje są darmowe przed wykupieniem przez adobe?

Tegraf, kto wie czy VBA w przyszłości nie zostanie wykorzystane, obawiam się, że ograniczenia dotyczą nie tylko tego aspektu. Bez aktualizacji do X6 mogę żyć, ale bez możliwości paczowania już nie. Najgorsze jest to, że nie mamy pewnego źródła informacji i tak naprawdę nie wiemy co siedzi w tym pudełku.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 23:50   

I to jest to. Ten dreszczyk emocji. Potrzebna ci lodówka. Idziesz. Kupujesz. Co to jest przekonasz się w domu po otwarciu pudełka. To może być lodówka w wersji specjalnej. Bez drzwiczek na przykład. Albo bez agregatu. Z możliwością upgrade'u do pralki względnie sokowirówki.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 10:19   

w Blenderze spokojnie zrobisz logo,problem jest z tylko z jego interfeisem,to naprawde jest kombajn :lol: ,a co do freehand,to darmowy jest freehand paintner,freehand mx jest płatny

Odpowiedz do tematu