Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Photo-Paint vs Gimp
Autor Wiadomość
advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 13:30   Photo-Paint vs Gimp

Jakie macie zdanie na temat Gimpa, w zestawieniu z Photo-Paint?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 14:09   

w gimpie zrobisz właściwie to samo co w szopie ,więc tu nie ma co chyba porównywać,tylko że gimp jak dla mnie ma zbyt skomplikowany interfeis

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 14:22   

Przekrojowo zerkam na program gimp i muszę powiedzieć, że bardzo fajnie się zapowiada, sprawia wrażenie dość profesjonalnego narzędzia do grafiki bitmapowej. Patrzyłem także na alternatywy dla programu CorelDraw i muszę powiedzieć, że owe nie istnieją. Darmowy Inkscape musi jeszcze dużo chleba zjeść, tak samo jak i inne płatne, wyłączając z szeregu Illustratora.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 14:39   

jeśli chodzi o Inscape to trza czekać na nowe otwarcie ponoć ma być,ale w tej wersji ktora jest teraz trza przyznać,ze program o wiele lepiej sobie radzi z pdf,chodzi oczywiscie o otwieranie i o normalne rozmiary po zapisaniu,a nie jakies MB jak to robi corel,no i jeszcze jedna opcja ,ktora moim zdaniem nie ma konkurenta,to wektoryzacja a dokładnie trsowanie,wydaje mi się że w żadnym programie nie wytrasujesz szybciej ręcznie niż własnie w Inscape

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 14:57   

advein napisał/a:
Patrzyłem także na alternatywy dla programu CorelDraw i muszę powiedzieć, że owe nie istnieją.

http://www.xara.com/eu/designer-pro/

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 14:58   

Bidon, kilka funkcji nie czyni programu funkcjonalnym ponad przeciętność. O ile gimp na ten czas, jest bardzo interesującą propozycją, na tyle inkscape, jest daleko w tyle. Podejrzewam, że Corel X7, znacznie rozbuduje funkcjonalność Photo-Paint (konkurencja goni) i doda kilka usprawnień do Draw.

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 16:23   

tegraf napisał/a:
http://www.xara.com/eu/designer-pro/

Tegrafie, patrzyłem na ten program już wcześniej, co mnie zraziło na wstępie, brak możliwości wyboru palety kolorów, brak wyboru rozmiaru przestrzeni roboczej, wszystko z szablonu. Prawdopodobnie brakuje więcej funkcji ułatwiających życie. Na ten czas, według mnie, szkoda pieniędzy na taki produkt. O wiele ciekawszym tematem do polemiki, jest zestawienie Photo-Painta i Gimpa.

Zestawienie Photoshop CS 5 z Gimpem 2.8: http://issuu.com/gimpmaga...aper-gimp-vs-ps

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 17:23   

advein napisał/a:
Tegrafie, patrzyłem na ten program już wcześniej, co mnie zraziło na wstępie, brak możliwości wyboru palety kolorów, brak wyboru rozmiaru przestrzeni roboczej, wszystko z szablonu.

Ja nie używałem, wiem że jest. A nie mylisz czasem z Graphic Designer 9? Graphic Designer 9 i Xara Designer Pro to ponoć dwa różne narzędzia. Notabene Xara kiedyś nazywała się CorelXara.

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 17:45   

Testowałem na szybko, Xara Designer Pro X i o nim mówię.

Zastanawia mnie co poczyni firma Corel z Photo-Paintem, czy mocno przy nim popracuje, czy doda parę modułów na odczep się.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 17:54   

advein napisał/a:
Zastanawia mnie co poczyni firma Corel z Photo-Paintem

Nie mogą robić konkurencji dla Corel Paint Shop Pro Photo.

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 18:09   

Gdyby okazało się prawdą to co mówisz Restauro, to GIMP przebije o trzy długości, inne programy bitmapowe. Wtedy większość ludzi prawdopodobnie postąpi tak, jeśli będą chcieli zaoszczędzić kilka tysięcy złotych.

1. Corel Draw do wektorów
2. Gimp do bitmap
3. Scribus do składu większych publikacji

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 19:01   

GIMP zdaje się nie obsługuje cmyka, co znacznie ogranicza jego przydatność w poligrafii. Ale to dość stara wiedza, być może coś się zmieniło w tej materii.

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 20:26   

Na ten czas nadal nie obsługuje ale pomimo tego i tak jest intrygujący.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 21:29   

E tam, znam bardziej intrygujące i też za darmo (freeware).
http://www.downloadcrew.c..._creative_suite
(żarcik taki).

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 21:37   

Tegrafie jesteś pewny, że ten pakiet jest za darmo? Bo właśnie guglałem i sprawa ponoć nie jest jasna. Wiesz, jeśli teoretycznie założyłbym działalność gospodarczą, to muszę być pewny legalności tego pakietu.

Tym bardziej gdy czytam:

Cytat:
Adobe strongly advises against running unsupported and outdated software. The serial numbers below should only be used by customers who legitimately purchased CS2 or Acrobat 7 and need to maintain their current use of these products.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 21:46   

No właśnie z tą jasnością jest problem.

Programy Adobe wymagają aktywacji. Adobe wyłączyło tę usługę dla pakietu CS2. Ale żeby nie wyrolować legalnych użytkowników CS2, udostępniło ten pakiet w wersji nie wymagającej aktywacji - do pobrania, także po polsku. Dla legalnych użytkowników CS2 - czyli takich, którzy mają na niego fakturę. Ta informacja pojawiła się na forach Adobe w taki sposób, że... właściwie tak do końca nie wiadomo. Faktem jest, że faktury nie będziesz miał.

Najwidoczniej prawnicy tego serwisu uznali, że wyjaśnienia Adobe są niewystarczające i pakiet CS2 jest freeware - i w takiej formie występuje na ich stronie.

Ta sprawa to jedna z większych wpadek firm programistycznych w tym roku. Osobiście - bym nie ryzykował, stąd wpis "o żarciku".

advein 
Doradca

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 22:04   

Jak to mówią, shit happens :]

Cysorz 

Wysłany: 15 Czerwiec 2013, 22:28   

tegraf napisał/a:
E tam, znam bardziej intrygujące i też za darmo (freeware).
http://www.downloadcrew.c..._creative_suite
(żarcik taki).

Ten wpis powinien wyjaśnić wątpliwości:
Cytat:
Adobe strongly advises against running unsupported and outdated software. The serial numbers below should only be used by customers who legitimately purchased CS2 or Acrobat 7 and need to maintain their current use of these products.

chezare 

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 05:56   

Advein, ja Ci powiem co zrobi Corel z Photo-Paint. Nic nie zrobi.
Corel, to grafika wektorowa, reszta zawsze była tylko dodatkiem. W 8 był np. moduł 3D, ale jego funkcjonalność tak się miała do konkurencji jak Photo-Paint do innych komercyjnych programów do edycji bitmap, czyli była żadna. Ktoś, kto umie wyprodukować trabanta, nie wyprodukuje na drugi dzień ferrari. Corel nawet nie będzie próbował gonić Adobe, bo to nie ma sensu. Tym bardziej, że na polu walki jest kilka produktów, którym bliżej do PhotoShopa.
Stworzenie kombajnu klasy PhotoShopa, to długie lata pracy i doświadczeń, nawet gdyby się udało coś takiego skonstruować, to jeszcze trzeba zdobyć pozycję na rynku zajętym przez konkurencję. To moim zdaniem przekracza możliwości firmy z Kanady. Prędzej kupi np. Gimpa, tylko czy ten chce się sprzedać i skomercjalizować? :-)
Dobrym przykładem jest OpenOffice, narzędzie w wielu miejscach dorównujące produktowi Microsoftu, jest od lat na rynku i nie jest żadną konkurencją dla Office.
Do tego mamy prawo, które powoduje, że napis na pudełku freeware wcale nie oznacza, że program można stosować w firmie do komercyjnych zastosowań. Przychodzą smutni panowie i proszą o faktury za każdy używany program. Można próbować ich przekonywać, że firma, która stworzyła ten czy inny program, napisała w licencji, róbta co chceta i gdzie chceta, nie chcemy za to żadnej kasy. Bez faktury słabo to do nich dociera :-)

advein 
Doradca

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 09:01   

Chezare, jeśli postąpią tak mówisz, to będzie to porażka roku, zamiast iść do przodu, będą cofać się o kilka kroków wstecz. Trudno mi uwierzyć, że kontrolerzy w firmie będą robić problemy ludziom którzy wykorzystują, darmowe oprogramowanie na licencji GNU? Ciekawym jak oni będą egzekwować prawa z tym związane? Jeśli ktoś będzie wykorzystywał Scribusa, Inkscape, Gimpa, Open Offica itp., i na każdy program będzie musiał z "kosmosu" szukać pozwolenia?

chezare 

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 09:06   

Ja wiem, że to jest bez sensu i nie ma jak zrobić komuś krzywdę jak właściciel programu o nic się nie upomina, ale widziałem już różne głupoty.
To o czym napisałem jednak nie jest ani trochę teoretyczne, taka sytuacja miała miejsce w rzeczywistości. O takiej kontroli opowiedział mi znajomy, który zajmuje się serwisem komputerowym, to w jego komputerach czepiali się bezpłatnego oprogramowania.
Też mi się nie chciało wierzyć.
Co do Photo-Painta, to Jak otworzysz najnowszą wersję i taką sprzed paru lat, to żadnego szoku się nie nabawisz. Dlatego wątpię żeby Corel miał w planach gonienie kogokolwiek.
O gonieniu Adobe w tym temacie, to dawno już zapomnieli, bo im PhotoShop wieki temu zniknął za horyzontem.
Ostatnio zmieniony przez chezare 16 Czerwiec 2013, 09:35, w całości zmieniany 1 raz  

restauro 

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 09:24   

tegraf napisał/a:
GIMP zdaje się nie obsługuje cmyka,

http://www.direktorek03.w...rate-pod-linux/

http://www.blackfiveservices.co.uk/separate.shtml

chezare 

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 09:29   

Czyli sam z siebie, nie obsługuje :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 10:03   

też mi się tak wydaje że corel nie zrobi większych poprawek do painta,bo to tak naprawde z ich punktu widzenia nie ma sensu,żeby zbliżyć się mozliwosciami chociażby do gimpa,to musieliby wydać naprawde duża kase,a po co skoro z załozenia jest to program wektorowy a ten paint to dodatek,ja ich troche rozumiem

restauro 

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 10:16   

bidon184 napisał/a:
paint to dodatek,ja ich troche rozumiem

Dokąd nie wykupili W 2004 roku JASC Software z Paint Shop Pro Photo był to ich podstawowy program rastrowy .

Odpowiedz do tematu