Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Którego Corela wybrać
Autor Wiadomość
advein 
Doradca

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 12:12   

Bogumiło, gdyby było to takie proste.

Bidon, bleneder to darmowa maszyna, naprawdę perełka na rynku. Adobe wykupiło konkurencje aby im nie zagrażała.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 13:28   

Ależ to jest proste. Prawo zezwala na sprzedawanie kupionych, niepotrzebnych rzeczy. Ale prawo autorskie stoi ponad prawem ziemskim. Ponieważ prawo stanowi także, że można kogoś nazwać złodziejem dopiero po udowodnieniu w sądzie, że faktycznie nim jest. Zaś działające w oparciu o prawo autorskie firmy zakładają, że wszyscy są złodziejami. W kupionym samochodzie mogę wymienić dowolną część. Tracę część gwarancji. W programie, nawet niedziałającym nie mam prawa niczego poprawić. Niby dlaczego? To jest MÓJ program. Kupiłam go. Zapłaciłam zań. Z zakazu rozpowszechniania stwórcy zrobili zakaz modyfikowania.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 19:33   

http://corel.wodip.opole....p?p=43906#43906

Patrz Advein, jak znalazł.

advein 
Doradca

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 19:53   

Widziałem ten topik, ale nie ufam takim zakupom. Ponieważ osoba prywatna, może wysłać mi wszystko a klucz pozostawić sobie i mnie oszukać. Może zrobić coś zupełnie innego, na czym będę poszkodowany itp. Nawet w sklepach zdarzają się akcje, już z użytymi kluczami, tam mogę się domagać wymiany lub zwrotu pieniędzy a w takim przypadku już nie. Zbyt duże ryzyko, jeśli bym rozważał zakup to od mega zaufanej osoby, poprzez allegro z weryfikacją klucza przez firmę corel.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 20:35   

Pisze, że ma zafoliowany. I wystawia fakturę, więc niekoniecznie osoba prywatna.
Ale - Twoje ryzyko, Twoja decyzja.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 20:39   

Możesz się dowiedzieć gdzie mieszka ,może akurat niedaleko.

advein 
Doradca

Wysłany: 17 Czerwiec 2013, 15:43   

Dziękuje koledzy, ale nie podejmę tego ryzyka, jest zbyt duże.

Ps. Podzwoniłem trochę i dowiedziałem się, że wersja CorelDRAW Graphics Suite X5 Special Edition PL Win

1. Może zostać zaktualizowana do wersji X6
2. Nie posiada wgranego VBA - można dodać ręcznie, jest to darmowy dodatek który udostępnia Microsoft
3. Nie posiada książki
4. Prawdopodobnie, temat jest dyskusyjny, nie posiada płyty z SwishMax ? (pytanie czy można ściągnąć z netu, tak jak w tym linku mówią http://coreldraw.com/forums/t/18440.aspx )
5. Program nie działa w sieci - jest to zapis w przypadku dużych firm które posiadają licencje grupowe.

advein 
Doradca

Wysłany: 17 Czerwiec 2013, 16:38   

Myślałem i myślałem i wymyśliłem, że może rozwiązaniem jest Corel Draw X3 - malutki pisał, że dobrze działa na Win 7 32\64 bity, jeśli człowiek nie bawi się w IE? Co o tym myślicie ? I tak z ciekawości zapytam, czy ktoś z was nie ma na sprzedaz X3 za ludzkie pieniądze? (proszę napisać ile chcecie)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 17 Czerwiec 2013, 17:00   

Pamiętaj, że CorelDraw! to kombajn. Jeśli Malutki wykorzystuje 95% jego możliwości w pracy pod kontrolą Windows 7, to można spokojnie zainwestować w X3. W przeciwnym wypadku, gdy coś nie zadziała dowiesz się od innych użytkowników, że "u mnie działa". Innymi słowy nigdy nie będziesz wiedział, czy program wierzga, bo ma błędy, czy po prostu nie współpracuje z Windows 7. Zwróć uwagę, że X3 na liście produktów zgodnych w Windows 7 nie występuje.

advein 
Doradca

Wysłany: 17 Czerwiec 2013, 17:06   

Bogumiło, musimy poczekać na malutkiego, lub osobę która na co dzień wykorzystuje X3 na Windows 7.

Cysorz 

Wysłany: 17 Czerwiec 2013, 17:53   

Pracuję na X3 i na X5 pod Windows 32-bit w pracy i 64-bit w domu - jeżeli system/program jest czysty i zaktualizowany wszystko działa w porządku, naprawdę nie mogę narzekać. Tyle że Corel nie za bardzo lubi się z AMD - nie wiem dlaczego, ale tak już jest.
Nie wykorzystuję w 95% Corela - powiedziałbym, że może 50% - używam go praktycznie tylko do DTP, czasami do projektowania stron www i tyle...

Aha! - tylko Draw, nic więcej!

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 17 Czerwiec 2013, 17:54   

Z innej rozmowy wynika, że w Corelu X3 nie działa wyrównywanie tekstu do linii bazowej. Pozostaje otwarte pytanie czy nie działa dlatego, że w X3 nie działa (ja miałam X3 i u mnie działało. Chyba. Głowy teraz nie dam), czy w Windows 7 nie działa.

restauro 

Wysłany: 17 Czerwiec 2013, 19:19   

Malutki napisał/a:
Corel nie za bardzo lubi się z AMD

Moje wszystkie komputery poza ibook G4 , (tam Corel jest wiekowy) są w oparciu o AMD win7 i nie mam w zasadzie jakiś większych problemow z programem (zainstalowałem ostatnio X6 koszmar ale ponieważ to wersja testowa nie można zrobić żadnych uaktualnień).
Na jednym z dysków zapasowych mam awaryjnie system tylko z CorelDraw X4 ,tam program działa rewelacyjnie.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 17 Czerwiec 2013, 20:10   

I co z tego, że wszystkie komputery poza ibook G4 , (tam Corel jest wiekowy) są w oparciu o AMD win7 i nie masz w zasadzie jakiś większych problemow z programem? Ale masz mniejsze. I inne niż mają użytkownicy Intela.

X3 w podstawowej wersji nie była w stanie otworzyć wcześniej zapisanych plików zawierających dużo sformatowanego tekstu opływającego obrazki. Od razu włączał się ARM. Pliki dawało się odzyskać na maszynie wyposażonej w procesor Intela.

restauro 

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 08:59   

pcdamian napisał/a:
niestety z tego co widze na allegro różnica w cenie jest duża... może dobrym pomysłem byłoby ściągnięcie sobie wersji testowej i mógłbyś sam ocenić która wersja spełnia Twoje wymagania?

Niestety nie ponieważ testowe wersje nie uaktualniają poprawek.

Odpowiedz do tematu