Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uwaga na denerwujący bug Corela X5
Autor Wiadomość
Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 16 Czerwiec 2013, 17:06   Uwaga na denerwujący bug Corela X5

Do tej pory, przez lata (a także zimy) gdy potrzebowałam poprawić obrazek, edytowałam go via polecenie Edytuj mapę bitową, poprawiałam i zamykałam Photo Painta. Paint pytał czy Zapisać zmiany w pliku mapa bitowa w projekt.cdr, potwierdzałam i pracowałam dalej. Odkąd jednak nastała era X5 zdarzało się, że żadne zmiany nie zostawały zapisane i obrazek był w stanie wyjściowym. Zwalałam to na swoje roztargnienie, myśląc, że zamiast Tak kliknęłam Nie. Ponieważ kilka razy musiałam powtarzać robotę, na którą straciłam ładnych kilkanaście minut, szef zaczął patrzyć krzywo napomykając coś o starych babach, alzheimerze i tp. No więc postanowiłam sprawie przyjrzeć się dokładniej. Po dokonaniu poprawek poprosiłam szefa na świadka i na jego oczach kliknęłam Tak. Paint zamknął się, a w Draw mapa bitowa ukazała się naszym oczom w stanie dziewiczym.

Jeśli ktoś wywołuje edycje z Draw, a poprawki, których dokonuje są spore i czasochłonne, niech nie zamyka Painta, tylko co jakiś czas kliknie w ikonę dyskietki lub użyje klawiszy Ctrl S. W przeciwnym razie może stracić całą pracę jaką wykonał w Paincie.

Firmaś 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 06:24   

Też tak mam, ale tylko na komputerze stacjonarnym z systemem xp, na laptopie system win7 wszystko działa poprawnie. Zna ktoś może rozwiązanie tego problemu?

chezare 

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 07:27   

Może im się przyciski pomyliły? :-)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 07:54   

Akurat na szczęście mi się to na X3 ani X6 nie przydarzyło (Win7 x64).

Ale mam inny problem z P-Paintem w X3 w robocie - przepraszam, że pisze o tym w tym topicu, Bogumiło. Mam nadzieję, że wybaczysz, ale nie chciałem zakładać kolejnego, bo ten też dotyczy współdziałania DRAW'a i PP. Otóż bardzo często się zdarza, że kiedy klikam z DRAW'a Edytuj Mapę Bitową, odpala się PP, zawsze w oknie, nigdy nie zmaksymalizowany, obraz też w oknie (ale to nie jest problem, chociaż jest irytujący jak diabli) - obraz nigdy nie jest dopasowany do obszaru widocznego więc najczęściej scroll'uję, żeby oddalić - i tutaj pojawia się problem. Zazwyczaj robię szybki ruch rolką myszy i potem sobie wybieram fragment do zoom'a i kiedy obraz zmniejsza się, przeskakując w kolejne zoom-out'y, i dochodzi do momentu, kiedy obrazek jest cały widoczny i chce oddalić jeszcze bardziej (czego nie mogę zatrzymać, bo scroll'nałem mocno i program nadal oddala) to wtedy wyglebia mi się na plecy. PP się zamyka, wraca do DRAW'a z komunikatem krytycznym dotyczącym jakichś bibliotek (jak mi się zdarzy znowu, to zrobię screena). Komunikat muszę zamykać kilka razy (a może jest kilka bardzo podobnych, lub ten sam wielokrotnie).

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 08:03   

jesli chodzi o PP w oknie to go ręcznie poszeż,po zamknięciu powinien być juz cacy,jesli chodzi o obrazy w oknie to to jest normalka ,bo PP działa jak Thumb czyli taka przeglądarka,mozesz odpalić wiele obrazów i przeżucać je między tymi oknami,a jesli chodzi o mape bitową ,to problem moze tkwić w tym że żeby mapa bitowa wyglądała cacy to musisz mieć w drawie ustawiony widok na pixele i to przed importem mapy

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 08:31   

Czyżby upadał mit o jakości nieparzystych wersji Corela? :mrgreen:
Mam x4 i zarówno pod xp, jak i pod Win 7 działa poprawnie

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 11:22   

@Shame
Nie mam nic przeciwko rozmowie na dowolny temat. Problem, który poruszyłeś już rozmawialiśmy, tutaj. Bidon obiecał, że sprawdzi w którym pliku konfiguracyjnym zaszyta jest informacja o otwieraniu w oknie :)

Corel zachowuje się zabawnie, gdy Photo Paint się wykrzaczy. Nie daje się zamknąć, bo twierdzi, że mapa bitowa jest w edycji. Z powiększaniem w ogóle jest kłopot. Wystarczy wywołać okno np. zmiany kolorów i spróbować powiększyć obraz — zwis niemal pewny. Np. wybranie z menu Dopasowanie, a tam Barwa-nasycenie-jasność i pokręcenie kółkiem w celu powiększenia wywraca program za każdym razem.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 13:56   

Bogumila M. napisał/a:
Problem, który poruszyłeś już rozmawialiśmy, tutaj.

Dziękuję, chociaż jak napisałem wyżej, nie jest to ten problem, o którym chciałem rozmawiać, tylko ten z zoomem ;-) Tamtą sprawę z domyślnymi ustawieniami to pamiętam.

Hmm... Czyli ten zoom to nie tylko u mnie, jak widzę. Człowiek się lepiej czuje, jak wie, że ktoś z nim dzieli niedolę :-D Smutek dzielony połową smutku czy coś w ten deseń :mrgreen: Z tym, że raczej nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby padł przy otwartym oknie narzędzi zmiany kolorów i zoomowaniu. Nawet nie pada, kiedy robię takie sztuczki w samostójce PP. Jedynie, kiedy jest odpalany przez wywołanie z DRAW'a. Dziwne.

Cysorz 

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 16:09   

Firmaś napisał/a:
Zna ktoś może rozwiązanie tego problemu?

Ja Ci tylko przy okazji przytoczę część naszego regulaminu, który zaakceptowałeś przy zakładaniu konta:
Kod:
W trybie natychmiastowym, będą kasowane konta użytkowników, których głównym celem jest reklamowanie komercyjnych stron www.>

A Twoja strona taka właśnie (w pewnym sensie) jest...

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 18:38   

Malutki, usunąłem sorry wiadomo jak to jest, z rozpędu człowiek wszystko robi, przyznaje nie czytałem, ale już nadrobiłem zaległości.

bidon184 napisał/a:
a jesli chodzi o mape bitową ,to problem moze tkwić w tym że żeby mapa bitowa wyglądała cacy to musisz mieć w drawie ustawiony widok na pixele i to przed importem mapy

To znaczy, że w Draw i PP muszą być te same ustawienia "widoku"? Sprawdzę to jutro, bo nie mam teraz dostępu do stacjonarnego.
Ostatnio zmieniony przez Firmaś 13 Sierpień 2013, 14:00, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 18:53   

nie te same tylko pixele,przed importem mapy bitowej do draw opcje widoku muszą być ustawione na pixele,inaczej jest dupeczka zbita :lol: :mrgreen:

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 19:02   

bidon184, no widzisz, a ja w Draw zawsze "widok dokładny" mam ustawiony.

Z tym, że na systemie win7 działa zawsze obojętnie na jakim widoku mam ustawione w Draw. Jutro muszę sprawdzić na stacjonarnym fajnie by było, gdyby zadziałało z pixelami.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 19:05   

to się tobie tylko tak wydaje że działa cacy :-) zaimportuj mape bitową tak jak pisałem wcześniej ,a zobaczysz o czym pisze :-)

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 19:36   

bidon184, no tak obraz w Draw jest o wiele lepszy, ale po eksportowaniu do mapy bitowej i tak wygląda tak samo dobrze ;)

Chodziło mi raczej o to, że w X5 na stacjonarnym komputerze xp nie mogę edytować map bitowych - bo guzik jest nieaktywny (wciśnięty). Mam tak od dawna, może powinienem jeszcze raz zainstalować? Albo reinstalka jak jest taka opcja?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 19:50   

Jeśli instalowałeś X6 na tym komputerze, to na X5 nie będzie możliwości edytowania map bitowych. Funkcja naprawy powinna rozwiązać problem. Powinno się obejść bez instalacji.

@Bidon, w widoku pikseli nawet wektory mają poszarpane brzegi, jakby były bitmapami, co może być mylące.

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 19 Czerwiec 2013, 19:55   

Bogumila M., wcześniej była X3, jutro spróbuję reinstalacji jak będzie taka opcja, dzięki.

Odpowiedz do tematu