|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Wyrównywanie danych tekstowych |
| Autor |
Wiadomość |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 21:02
|
|
|
Nie mam jak spróbować w starszej wersji. W X5 robiłam dokładnie w ten sposób (w każdej wersji to zadziała, włącznie z 9):
Stan wyjściowy — kilkanaście luźnych słów.
– Przełączam ze wskaźnika na edycję tekstu.
– Rysuję ramkę tekstu akapitowego.
– Ustawiam w niej kursor i daję kilkanaście razy Enter.
– Zaznaczam (cały czas będąc w edycji tekstu, nie przełączam na wskaźnik!) ten tekst, który chcę przenieść do ramki, chwytam go i przesuwam nad ramkę.
– Pokazuje mi się kursor tam gdzie są znaki Entera (końca wiersza).
– Puszczam. Pierwsza linijka już jest na miejscu.
U Ciebie też będzie działać, tylko — gapa — nie napisałam, że to trzeba robić w trybie edycji tekstu, normalnie zaznaczając wyrazy, a nie wskazując ich wskaźnikiem, bo wtedy ramka będzie nieaktywna i traktowana jak normalny obiekt. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 22:01
|
|
|
Metoda Bogumiły oczywista działa w obie strony, żeby być precyzyjnym, to Enter trzeba tyle razy wciskać ile jest wyrazów, a nawet chyba o raz więcej
Niestety to jest czasochłonne, czyli marne rozwiązanie. Marnym rozwiązaniem jest też to co napisał kolega Marak. Luźne wyrazy nie mają na końcu znaku o kodzie 13, taki ma Enter. Użycie ctrl+L utworzy jeden wyraz, którego Niemcy by się nie powstydzili.
Wielowierszowy tekst po ctrl+K, nie da się przywrócić do pierwotnej wersji ctrl+L, przynajmniej w X3 i 12.
Ponieważ wydaje się, że w Corelu nie ma mechanizmu, który by rozwiązywał opisywany problem, to jedynym wyjściem jest utworzenie tekstu, w którym wszystkie wyrazy zostaną powiązane w całość i utworzą tekst wielowierszowy. Czyli to co opisała Bogumiła.
Wykombinowałem jednak sposób o wiele szybszy, który nie wymaga jakichś specjalnych narzędzi. Zaznaczamy wszystkie wyrazy, otwieramy windowsowy notatnik, wklejamy, zaznaczamy wszystko, kopiujemy i wklejamy w Corelu. Obojętnie czy do tekstu ozdobnego czy akapitowego. Teraz odstępy między wierszami będą jednakowe, przynajmniej do momentu zmiany fontu albo jego rozmiaru w którymś z wierszy |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Czerwiec 2013, 22:17
|
|
|
Niejednokrotnie musiałam z takim problemem walczyć. I gdy nie jest ważna kolejność, taki automatyczny sposób jest rewelacyjny. Problem pojawia się wtedy, gdy trzeba wszystko ułożyć po kolei w określonej kolejności. Układanie słów po to, żeby je zaznaczyć, wkleić, skopiować wkleić nie mając pewności, że po drodze pierwszy znajdzie się na końcu a ostatnie trzy na początku... Może się okazać, że szybciej zaznaczyć, Ctrl X, postawić kursor (lub w ramce), Ctrl V Enter itd. aż do ostatniego słowa.
P.S. Oczywiście ta metoda będzie działać tylko do momentu, gdy Corel nie postanowi, że w schowku nic nie ma i przestanie wklejać skopiowany tekst. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 03:39
|
|
|
Więcej optymizmu
Corel może zdechnąć, prąd mogą wyłączyć, mogą być fińskie nazwiska, wszystko może się zdarzyć, ale po co od razu zakładać najgorsze?
Jak w Corelu jest nie po kolei, to i w notatniku też tak będzie. |
|
|
|
 |
cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Pomógł: 8 razy Wiek: 71 Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 381 Skąd: Silesia
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 08:39
|
|
|
Chezare - dziękuję, sposobik szybki i prosty |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 11:32
|
|
|
| chezare napisał/a: | Corel może zdechnąć, prąd mogą wyłączyć, mogą być fińskie nazwiska, wszystko może się zdarzyć, ale po co od razu zakładać najgorsze? |
Są rzeczy od nas zależne, są niezależne. Do niezależnych należą niedociągnięcia programu. Nadmierny optymizm zazwyczaj kończy się powtarzaniem pracy. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 10 |
|
|