Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaznaczenie tekstu z konturem
Autor Wiadomość
Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 14:09   

Wybaczcie panowie (mogę się do Was tak zwracać?), ale kompletnie się pogubiłam i już nie wiem o co chodzi, kto czego nie rozumie, a kto rozumie aż za dobrze. Po kolei. W Corelu nie ma selektywnego zaznaczania tekstu. Selektywnego, to znaczy nie da się zaznaczać pojedynczych wyrazów czy zdań nie leżących obok siebie.

Rozłączenie tekstu (przynajmniej u mnie, X5) powoduje posiekanie go na poszczególne wiersze.

Narzędzie kształt nie zaznacza poszczególnych liter, tylko dodaje po dwa punkty każdej literze. Wybierając oba można literę przesunąć, wybierając jeden zniekształcić. Wybierając wszystkie można przemieścić cały wiersz.

Nie omawiana dotąd zamiana na krzywe większego tekstu w Corelu mija się z celem, ponieważ jeśli obiekt ma ponad 64 kB, to jest dla Corela zbyt skomplikowany.

Firmaś 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 14:23   

Bogumila M. napisał/a:
Wybaczcie panowie (mogę się do Was tak zwracać?), ale kompletnie się pogubiłam i już nie wiem o co chodzi, kto czego nie rozumie, a kto rozumie aż za dobrze

A bo wyskoczyłem niepotrzebnie wywołując awanturę sorry wszystkich :poklon

Bogumila M. napisał/a:
Narzędzie kształt nie zaznacza poszczególnych liter, tylko dodaje po dwa punkty każdej literze

Też mam X5 mi dodaje 1 punkt przypisany do każdej litery, ła ta fak :?:
Ostatnio zmieniony przez Firmaś 13 Sierpień 2013, 14:01, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 14:40   

No bo w różnych Corelach jest różnie :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 14:52   

@Firmaś
Masz rację. Widocznie coś zrobiłam nie tak, bo dostałem zdublowane punkty. Dopiero zaznaczenie dwóch pozwalało przemieścić literę. Nie udało mi się jednak powtórzyć tego wyczynu, wiec nie wiem co zrobiłam nie tak.

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 14:57   

chezare, nie żebym się czepiał, ale przecież podaliśmy z Bogumiłą te same wersje corelka :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Firmaś 13 Sierpień 2013, 14:01, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 14:59   

Bogusiu, przypomnij sobie jak to zrobiłaś, co dwa punkty, to nie jeden :-)

Cysorz 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 16:33   

Jest sposób - ale taki, żeby niejako obejść problem a nie go rozwiązać.
1. Kopiujesz cały tekst na oddzielną warstwę.
2. Rozgrupowujesz i rozbijasz tekst na pojedyncze litery.
3. Zaznaczasz przez wyszukiwarkę to, co Cię interesuje i grupujesz, resztę kasujesz (albo zostawiasz na niewidzialnej/niedrukowalnej) warstwie.
4. W oryginalnym tekście kasujesz wszystkie obrysy. Koniec :D
Wadą tego rozwiązania jest brak ewentualnej korekty w obu warstwach naraz (nawet obiekt sklonowany musi mieć identyczny kolor i kontur jak oryginał) ale jest to na pewno szybsze rozwiązanie niż dłubanie literka po literce...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 16:44   

Uff pojechałeś teraz Malutki :-) oczywiście rozwiązanie jak najbardziej warte szacunku :poklon ,ale userowi chyba nie o to chodziło,przynajmniej ja tak to kojaże,tu chodzi o zrobienie tego jednym kliknięciem,więc ja będe się trzymał mojej wersji że należy zrobić makro ,ale moge się mylić i oczywiście uważam że taka funkcja w standarcie jest potrzebna w programach do animacji,w corelu jest zbędna,ale pewnie wy macie inne zdanie :-)

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 19:36   

Całkiem zgłupiałem i myślę, że autor też już nie za bardzo wie o co chodzi? Zaczęło się od całkiem rozsądnego pytania, a skończyło na dzieleniu atomu. Większość takich problemów bierze się z bałaganu w projekcie, tak mi wychodzi z obserwacji.
Dzielenie tekstu na pojedyncze znaki przy zastrzeżeniu, że nie wolno rozgrupowywać elementów w których ten tekst występuje jest moim zdaniem niewykonalne albo niezwykle skomplikowane, nawet przy użyciu makra.

Cysorz 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 19:57   

chezare napisał/a:
Dzielenie tekstu na pojedyncze znaki przy zastrzeżeniu, że nie wolno rozgrupowywać elementów w których ten tekst występuje jest moim zdaniem niewykonalne albo niezwykle skomplikowane, nawet przy użyciu makra

Wykonalne i stosunkowo proste, bo działanie odbywało by się na kopii (po to ta nowa warstwa) nie ruszając oryginału. Gorzej, jeżeli byłby to tekst akapitowy a fonty nie mogłyby być zamienione na krzywe...

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 20:17   

Temat się ładnie rozwinął nie ma co, trochę to powędrowało w stronę absurdu, ale może się kiedyś komuś przyda.

Malutki, Twój pomysł z warstwami prosty i chyba najbardziej przydatny.

bidon184 napisał/a:
Malutki oczywiście rozwiązanie jak najbardziej warte szacunku ,ale userowi chyba nie o to chodziło,przynajmniej ja tak to kojaże,tu chodzi o zrobienie tego jednym kliknięciem

No nie da się tego zrobić jednym skrótem, co w sumie autorzy programu mogliby umożliwić w nowszych wersjach, a nóż ktoś będzie musiał to zrobić kiedyś na dłuższym tekście, to trochę zabawy go teraz czeka na dostępnych wersjach C.Draw.
Ostatnio zmieniony przez Firmaś 13 Sierpień 2013, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 26 Czerwiec 2013, 20:18   

Gorzej to jest dlatego, że operacja finalnie ma być przeprowadzona na pacjencie a nie manekinie :-) Na nowej warstwie możesz sobie taką procedurę przetestować ale tekst, który ma zostać poddany obróbce, pogrupowany diabli wiedzą z czym, dopasowany do ścieżek, z cieniami itp. jest w oryginale i tam ma zostać zmieniony. Jak chcesz to osiągnąć bez niszczenia tych wszystkich powiązań?
Chyba, że autor w swoim pomyśle ewaluował i już nie jest tak przywiązany do oryginału?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 27 Czerwiec 2013, 09:15   

Starsze Corele nie pozwalały stosować konturu na fragmencie tekstu akapitowego. Na całym albo wcale. Dzięki temu te fragmenty, które miały zawierać kontur musiały być wydzielone, co znakomicie ułatwiało późniejszą pracę z nimi.

Odpowiedz do tematu