Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
plik cdr- ale dla mnie jakiś inny - poproszę o pomoc
Autor Wiadomość
azet 
Praktyk

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 16:06   plik cdr- ale dla mnie jakiś inny - poproszę o pomoc

Witam, poproszę o pomoc.
1- korzystam z corela w celu zrobienia napisu,(a potem wycinam ploterem tnącym we folii) - cały napis jako plik ,poleceniem- eksportuj -przesyłam do innego programu jako krzywe, tam otwieram go ale już jest plikiem eps.-
Plik eps służy do edycji napisu a potem wysyłany jest do plotera albo zapisywany jest jako isi - napis zrobiony,zmodyfikowany jest przesyłany do plotera i tam litery są wycinane
2- otrzymałem dziwny projekt ( dla mnie dziwny bo nie bardzo znam się na corelu )-móstwo liter których nie mogę rozdzielić na pojedyńcze znaki ( klikanie na jedną literę nic nie daje, tak jakby projekt- to jeden znak - ale spróbowałem przesłać go do plotera, robię - eksportuj, plik zostaje wysłany do drugiego programu jako eps, otwieram go tym programem i tu zdziwienie- plik otwiera się baaardzo długo,a po otwarciu okazuje się dlaczego tak długo otwiera się.
Mianowicie- przesłane litery nie są przesłane jako - jedna litera- jeden obiekt, tylko karzda litera składa się z pojedyńczych lini ustawionych pod kątem tworząc literę, gdy tych liter jest kilkadziesiąt , komputer cały projekt owiera kilka minut zamiast kilka sekund,a ploter nie wytnie lini prostych by powstał znak
Dlaczego dostałem plik cdr w którym karzda litera jest zrobiona jakby z pojedyńczych prostych ustawionych pod katem? zapewne ktoś tak zrobił projekt , jakimś programem.
Czy mogę ten plik przekształcić tak by corel widział pojedyńcze litery jako jedna litera a nie zbiór kresek ? Żebym mógł potem modyfikować cały napis wstawiając inne litery czy zmienić czcionkę
Ewewntualnie- jaki powinienem dostać plik, by były litery jako litery, by można było je modyfikować,zmieniać napis, zmieniać czcionkę- teraz tego nie mogę.

Najprościej byłoby zrobić napis samemu od nowa z podobną czcionką, ale dodane są ornamenty, których sam już nie zrobię by były takie same- chyba że corel to potrafi .

a powinno być.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 182 raz(y) 78.4 KB

jest.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 192 raz(y) 99.47 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 16:23   

wygląda jakby autocadem był ten napis robiony,bez pliku to chyba nic sie nie poradzi

azet 
Praktyk

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 16:38   

dziękuję za pochylenie się nad problemem tak siedzę i próbuję coś z tym zrobić i wychodzi mi coś takiego- po kilkunastu minutach komputer prztworzył cały projekt ( kilkaset liter), i zrobiłem tak, spróbowałem jakoś zaznaczyć jedną literę i udało się , prawy klik i tam jest połącz- połączyło,ale po przeniesieniu do drugiego programu jako eps- litera widoczna jest nadal jako zbiór pojedyńczych lini- czyli nic z tego
druga próba- obrys jednej litery( kurcze mam grupowac kilkaset liter po jednej ? ) , prawy klik i grupuj, corel widzi jedną literę , ale po przesłaniu jako eps, jako krzywe - tylko zbiór lini
Ostatnio zmieniony przez azet 2 Lipiec 2013, 16:45, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 16:41   

może spawaj kliknij,tak cięzko cos poradzic ,jakbys dał plik to bym był mądrzejszy,mozesz dac na pw jak na forum nie chcesz ładować,mozesz dać jedna litere czy co tam chcesz,jest jeszcze jedno wyjscie mozesz dać to do pdf i potem zaimportować do corela

azet 
Praktyk

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 16:50   

mogę coś wstawić, teraz mogę ,plik był cały czs otwarty i okazało się że był prztwarzany , komputer pokazywał jako jeden plik, ale to przetworzanie ( tak długo to trwało) teraz mogę wychaczyć jedną literę jako jeden znak z kilku lini

robiłem, połącz, grupuj, w corelu to zdawało egzamin, ale juz po przesłaniu -eksportuj ( do programu summawinplot) - litera to nadal bezużyteczny zbiór linii- co jest bardziej trwałe od połącz , grupuj ?

ps. jeżeli w corelu mozna zgrupowac w jedną literę czy corel wykryje ploter ? ( nie mam możliwości tego teraz sprawdzić ) żeby wycinać spod corela ?

jedna litera.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 149 raz(y) 1.33 MB

Ostatnio zmieniony przez azet 2 Lipiec 2013, 17:10, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 17:09   

tak jak myslałem w autocadzie robione ,ale jest moim zdaniem wyjscie z sytuacji,zaznaczasz wszysrko,lub jakies tam obiekty i rozmieść-krztałtowanie -granice,następnie pioro konturu-kontur włosowy,przesuwasz to wszystko na bok,a to pod spodem czyli te stare usuwasz,tak zrobiłem te literke jaka zapodałes,wrzucam przerobione w cdr9

azet 
Praktyk

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 17:16   

taaa to może się udać, z jedną literą mi wyszło, dlatego już rzucam umiarkowane huuuurraaa.
zaraz się odezwę .........sprawdzę....teraz będzie rysował w corelu te setki linijek ... trochę to potrwa bo zamknołem plik ......

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 17:25   

powinno się udać,może nie naraz wszystko,bo to jednak corel i moze sie zawieszać,ale segmentami powinien dać rade

azet 
Praktyk

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 17:30   

dziękuję bardzo, podchodzę optymistycznie- powinno się udać, powinno bo z jedną literą mi się udało, ale zamknołem cały ten projekt, i teraz otwiera od nowa, a to już trochę potrwa, dlatego nie zawracam głowy -wiem o co chodzi- dziękuję,
gdybym znał tak dobrze corela, ale tylko literki piszę.......
pozdrawiam
ps. w razie problemów odezwę się

azet 
Praktyk

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 18:16   

a jednak... a możesz to zrobić z tym plikiem ?

plik.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 152 raz(y) 1.4 MB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 19:18   

a tak wyszło :-) litery poprawiłem bo tak troche masakra była

domcdr9.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 141 raz(y) 32.13 KB

azet 
Praktyk

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 21:35   

jak to zrobiłeś ? bo mi wyszło tak - i zawsze znikają mi środki liter

plik 2.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 160 raz(y) 1.32 MB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 21:40   

aa,litery,to wogle sie nie bawiłem tylko napisałem jeszcze raz,czcionką Adobe Garamond :-P

Cysorz 

Wysłany: 2 Lipiec 2013, 22:00   

Ploter zazwyczaj wycina pp konturach, więc jeżeli masz je na podglądzie szkieletowym to zostaną wycięte.

azet 
Praktyk

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 06:12   

bo widzicie.... litery to tam pikus ale te ornamenty, jezeli nie zrobię ich ta opcją " granice" to sam ich nie zrobie ręcznie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 07:58   

ornamenty to wystarczy kliknąć połącz

azet 
Praktyk

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 14:18   

a widzisz , zabawa z granicami daje efekty, ale np litera "D" po przesunięciu nie ma środkowego brzuszka,oczywiście mogę sam rozmieścić podobną czcionką, ale jest problem z ornamentami , w przypadku " granice itd. " zawsze wyskakuje mi jakiś wycinek tego co powinno być, gdy robię w corelu "połącz, grupuj" a potem eksportuję to, do tego drugiego programu gdzie wychodzi plik -eps, nadal są tylko pojedyńcze kreski- patrz załącznik .

po połączeniu.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 153 raz(y) 37.93 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 14:29   

hym,.no tak corel jak ma za duzo kresek to głupieje :-) ,ja Ci powiem tak,jak juz nie da rady to da rade w darmowym Inscape,przewal te ornamenty do inscape i tam zgrupuj i nadaj kontur,zapisz do pdf i zaimportuj do corela,na 100 procent będzie cacy,można tez sprobowac taki myk zrobić żeby zapisać do nizszej wersji corela i dopiero do eps

azet 
Praktyk

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 15:52   

Inscape-ten program potrafi zapisać w eps- więc jeżeli jest podobny do corela to może wszystko zrobię tym programem i zapiszę do eps, tylko jak to wszystko połączyć w całość ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 16:02   

znaczy nie wiem czy eps z inscape nadaje się na ploter,a jak w całosc no tak jak w corelu grupuj,połącz itd

azet 
Praktyk

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 16:07   

w corelu jest - grupuj , albo połącz i potem jest rozmieść-kształtowanie- granice
w Inscape- po grupuj jest jak w corelu- zapisuję plik w eps a na koncu nie jeden element tylko jak dotychcas element to zbiór wielu kresek
zgrupuj to wiem, ale jak zrobić tę granicę by powstała jedna całość

ewentualnie co projektant może zrobić w autocadzie ? . Czy wystarczy powiązać linie w zamknięte wieloboki lub wypełnić pola liter ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 16:32   

nie mam pojęcia jak to tam jest w tym autocadzie,ale dlatego pisałem żeby z inscape do pdf i dopiero do corela i ornamenty na bank beda dobre

azet 
Praktyk

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 19:00   

ach kicha .... plik zapisany jako pdf, importowny do corela i eksportowany do programu jako eps i mamy ........
czy corel po zgrupowaniu obiektów przesle ten plik do plotera ? będzie widział ?

kicha.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 165 raz(y) 49.91 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 19:10   

coś źle robisz,nie wiem co ale musi byc dobrze,sprawdzałem i gra ,więc nie wiem co ty tam źle robisz

azet 
Praktyk

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 20:01   

uff no to fajnie :(

Odpowiedz do tematu