Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szybkie wybieranie czcionki/fonta
Autor Wiadomość
Firmaś 
Bywalec

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 3 Lipiec 2013, 07:37   Szybkie wybieranie czcionki/fonta

Znacie może sposób na szybsze znalezienie czcionki o konkretnej nazwie?

Zazwyczaj robię to tak, wysuwam listę czcionek w Corelu X5 i klikam klawisz na klawiaturze np. "p" aby znaleźć czcionkę na litere "p", tylko że to dla mnie za mało, ponieważ jest trochę tych czcionek i trochę czasu zajmuje szukanie np. "prodo" (wymyślona nazwa) muszę przesuwać pasek w dół, aż zidentyfikuję tą konkretną, czy nie da się znaleźć czcionki w corelu wpisując po prostu jej nazwę?
Ostatnio zmieniony przez Firmaś 13 Sierpień 2013, 14:02, w całości zmieniany 1 raz  

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 08:02   

Corel obsługuje tak zwane wyszukiwanie przyrostowe. Wystarczy wpisać (szybko) kilka liter. Wpisanie np. s środkuje na pierwszej czcionce na literę s, wpisanie sw środkuje na czcionce zaczynającej się od sw (np Swiss).

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 08:04   

można tylko trza pisać dosc szybko na klawie :-) robisz tak,klikasz na pasek wyboru czcionki,zrobi się niebieski,i wpisujesz nazwe czcionki,no i nie uzywaj shift bo pierwsza litera jest z automatu wpisywana z dużej,przynajmniej u mnie :-) ,oczywiscie corel jakby automatycznie tez dopisuje nazwe,więc nieraz nie trzeba wpisywać pełnej nazwy

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 08:06   

Rzeczywiście kurka wodna :poklon

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 08:11   

niom :-) ,ja to jeszcze mam ustawione żeby pokazywał próbke czcionki po prawej stronie,lepiej widać co wybrał,też dopiero niedawno zauważyłem że mozna se to ustawić :-P

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 08:14   

bidon184, ta próbka to jak pamiętam chyba zawsze była w każdej wersji od razu po instalacji, chyba że mówimy o czymś innym.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 08:24   

ja mówie o takim czymś

ja nie miałem tego z automatu,dopiero niedawno zauważyłem że można se to ustawić :-P

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 08:30   

Próbka to dopiero połowa sukcesu. Ponieważ Corel dynamicznie podmieniając tekst równie dynamicznie potrafi zgubić formatowanie. Dlatego najlepiej odhaczyć dwie pierwsze opcje — Pokaż tylko czcionki dokumentu oraz Pokaż paletę z próbką czcionki obok listy czcionek — a włączyć (zahaczyć) pozostałe dwie — Pokaż paletę z z dostępnymi stylami czcionek obok listy czcionek (pozwala od razu zorientować się która czcionka nie ma kursywy lub pogrubienia) i Nazwę czcionki wyświetlaj daną czcionką.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 09:10   

a widzisz ciekawostka,tego nie wiedziałem :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 09:32   

Im nowsza wersja, tym większe kłopoty z formatowaniem. W poczciwej dziewiątce trzeba było zmienić czcionkę na niezawierającą kursywy i pogrubienia, żeby tekst stracił formatowanie. W X5 wystarczy zmienić kodowanie, a czasami najechać na czcionkę nie posiadającą pogrubienia lub kursywy, żeby tekst stracił formatowanie. Dlatego należy uważać, zwłaszcza gdy mamy dużo tekstu.

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 14:52   

Ale wiecie co, ten patent z szybkim wpisywaniem słowa szukanego działa nawet w "windows" kiedy w oknie pełnym różnych folderów szybko wpiszemy nazwę :-D

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 3 Lipiec 2013, 15:25   

Wiemy i korzystamy z tego od lat. Zastanawiamy się dlaczego w oknie Otwórz rysunek w Corelu takie wyszukiwanie przeważnie działa, ale czasem nie działa, bo nie.

Firmaś 
Bywalec

Wysłany: 4 Lipiec 2013, 06:56   

Bogumila M., też to zauważyłem nie CDraw nie radzi sobie jak plików jest bardzo dużo, za to w oknie windows śmiga bez problemu ;-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 5 Lipiec 2013, 11:44   

Errata:
Żeby Corel dynamicznie nie podmieniał czcionki w tekście należy włączyć trzy opcje: Pokaż paletę z próbką czcionki obok listy czcionek, Pokaż paletę z z dostępnymi stylami czcionek obok listy czcionek i Nazwę czcionki wyświetlaj daną czcionką. Opcja Pokaż tylko czcionki dokumentu z oczywistych względów należy wyłączyć.

Odpowiedz do tematu