Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukam mapy Polski
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 5 Lipiec 2013, 14:19   Szukam mapy Polski

Ahoj.
Przyszedł klient i się pyta czy jest możliwość zrobienia mapy regionu naszego powiatu, ale bardzo dokładną ze wszystkimi wiochami i drogami gruntowymi itp....

powiedziałem, że jest to do zrobieni ale zajmie to ładnych kilka grubych godzin...
jedyne co mi przyszło do głowy wejśc w jakąś mape typu google i robić zrzuty ekranu.. ładnie powiekszyć do odpowiedniego rozmiaru, zrobić zrzut i przesunąć mapkę kawałek dalej i znowu zrzut i wklejamy.. i tak cały powiat i generalnie coś by z tego wyszło...
ale z góry zaznaczyłem, że to będzie kosztować ;] koleś czeka teraz na wycenę a ja Was pytam czy jest może jakaś dostępna mapa w pdf'ie lub coś w tym stylu?
byłoby szybciej i ostatecznie w druku lepsza jakość (choć to nie koni9ecznie jest ważne... najważniejsze by były wiochy itp...)

Pozdrawiam tych co nie mają urlopu :]

na szybko zrobiłem coś takiego... nawet wychodzi :]

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 5 Lipiec 2013, 15:58   

Zdaje się, że są jakieś zastrzeżenia co do możliwości drukowania map z Google, jak i do ich komercyjnego wykorzystania.

Z kolei gotowa mapa w pdf to jest bez wątpienia czyjeś dzieło i zapewne jej autor będzie żądał wynagrodzenia - "sama" się przecież nie narysowała.

Najprościej to zgłosić się do jakiejś firmy zajmującej się mapami w okolicy - dokładna mapa powiatu to mniej więcej koszt od 300 do 1000 zł, w zależności od drukowanego nakładu i sposobu wykorzystania.

Tak generalnie z mapami jest pewien problem - swego czasu dość głośnia sprawa z firmą Map1 (poszukaj w Google).

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Lipiec 2013, 16:49   

ja mam w cdr9 wrzuciłem na mojego gryzonia,mapa jest szczególowa,czyli,miasta,wsie,drogi itp,jak pasuje to pobierać

http://chomikuj.pl/bidon184/Dokumenty/Inne
Ostatnio zmieniony przez bidon184 6 Lipiec 2013, 13:59, w całości zmieniany 1 raz  

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 5 Lipiec 2013, 16:53   

to tam żadne komerycjne zagranie nie będzie :]
Koleś chce 1-2 szt na A0 czarno białe. i już...
a BIDON nie znam się na chomiku? ja mam sms wysłac zeby to ściągnąć ??

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Lipiec 2013, 16:59   

mapa wygląda tak w pomniejszeniu oczywiście :-P

nie załoz poprostu konto i dostajesz na dzien dobry 50 MB gratis i se ściągniesz

Cysorz 

Wysłany: 5 Lipiec 2013, 17:46   

Ech, ludzie, ludzie...
Nawet Wam się nie chce w googlarkę wpisać zapytania?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Lipiec 2013, 17:52   

nie no tyle to chyba jasne jest,ale to nie będzie wektor ,a koledze chodziło chyba o wektor i to mapy szczegołowej polski,chyba że ja coś żle skumałem :roll: ,ale mi się to zdarza że nie kumam więc pewnie i tym razem nie zajażyłem :-P ,ale wrzuciłem wektor jak nie będzie pasowało to skasuje,żaden problem :-)

Cysorz 

Wysłany: 5 Lipiec 2013, 18:18   

bidon184 napisał/a:
nie no tyle to chyba jasne jest,ale to nie będzie wektor ,a koledze chodziło chyba o wektor i to mapy szczegołowej polski,chyba że ja coś żle skumałem :roll: ,ale mi się to zdarza że nie kumam więc pewnie i tym razem nie zajażyłem :-P ,ale wrzuciłem wektor jak nie będzie pasowało to skasuje,żaden problem :-)

Może, nie wiem - ja to zrozumiałem inaczej:
dj_maras napisał/a:
/.../ robić zrzuty ekranu.. ładnie powiekszyć do odpowiedniego rozmiaru, zrobić zrzut i przesunąć mapkę kawałek dalej i znowu zrzut i wklejamy.. i tak cały powiat i generalnie coś by z tego wyszło /.../

Ale tak czy owak gratuluję, że zrobiłeś wektorową, szczegółową mapę Polski - szacunek!
W każdym razie powinieneś gdzieś zaznaczyć, że to Twoja robota - a nuż jakiś złodziej sobie ją przywłaszczy i będzie oferował jako swoją?
Oczywiście jeżeli wykonałaś ją po to, żeby oferować ją za darmo to Twoja sprawa i powyższe się tego nie tyczy...

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 5 Lipiec 2013, 18:51   

jak zwykle nie kumam o co Ci Malutki chodzi ,ale ja nie o tym,tam z tym plikiem mogły być problemy z otwarciem,ponieważ pewne szczególy były oparte na foncie Switzerland,poprawiłem jest teraz na Arialu ,więc nie powinno być problemu ;-)

Cysorz 

Wysłany: 5 Lipiec 2013, 20:26   

bidon184 napisał/a:
/.../ jak zwykle nie kumam /.../

No trudno, kiedyś być może "zakumasz", dlatego szkoda mi czasu, żeby to tłumaczyć po raz kolejny...

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 6 Lipiec 2013, 11:22   

witam,
mi nie chodzi o vector... to ba być wydruk dokładny nie pod względem super jakości ale dokładny pod wzgledem najmniejszych wiosek i dróg. więc teoretycznie jpg wystarczy..
ale jak szukam w googlach paki powyżej 70 mln pix to nic ciekawego nie pokazuje.. przynajmniej nie mapki z mojej okolicy...
może ściągne od ciebie bidon :]

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 6 Lipiec 2013, 14:01   

jak chcesz to ściągaj,tym bardziej że ta mapa jest tylko z tego co widze na moim gryzoniu i na jeszcze jednym,więc za dużo opcji nie ma :-)

Odpowiedz do tematu