Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wielowarstwowa grafika wektorowa.
Autor Wiadomość
chezare 

Wysłany: 7 Lipiec 2013, 07:51   Wielowarstwowa grafika wektorowa.

To nie mój kłopot, ale próbując pomóc koleżance z forum zapędziłem się w ślepy zaułek i nie mam jak z niego wyjść. Nie za bardzo chce mi się ściągać 3 GB softu żeby sprawdzić jak się mają sprawy, nie mając przy tym pewności, że w trialu pewne rzeczy nie są wyłączone?
Potrzebny jest ktoś, kto dysponuje Ilustratorem CS5, dobrze jakby miał wiedzę o specyfikacji pdf.
Zadanie jest takie, że trzeba przygotować do drukowania pdfa. W pdfie ma być grafika, która będzie wydrukowana i figura, która ma zostać użyta do wycięcia grafiki po konturze.
Banalne zadanie, gdyby nie to, że wszystko ma być na tej samej stronie, ale na różnych warstwach.
Z tego co się zorientowałem pdf musi być zapisany co najmniej w wersji 6 Acrobata.
Corel od wersji 13 potrafi zrobić takiego pdfa. Acrobat Reader widzi warstwy, Ilustrator nie.

Zakładam, że firma, choć prośba moim zdaniem cokolwiek dziwna, wie, że ten ich Ilustrator (CS5) potrafi takie pdfy poprawnie otwierać, chodzi o sprawdzenie tego. \
W załączniku jest taki wielowarstwowy pdf z Corela.
Dołączyłem również to samo w ai, skoro i tak otwierają pdf w Ilustratorze, to może nie ma sensu robienie pdfa a wystarczy ai? U mnie takie ai, otwarte w Corelu dalej ma warstwy.
Ciekawe czy są one w Ilustratorze?

ciecie.ai
Pobierz Plik ściągnięto 129 raz(y) 13.78 KB

ciecie.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 150 raz(y) 6.32 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Lipiec 2013, 11:28   Off Topic!

Ile razy była mowa o błędach Corela zaraz padało stwierdzenie, że profesjonaliści nie korzystają z jednego programu, lecz posiłkują się wieloma. Teraz już rozumiem dlaczego.

chezare 

Wysłany: 7 Lipiec 2013, 11:39   

To bardziej ma związek z logiką niż profesjonalizmem.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Lipiec 2013, 13:21   

Logiczne jest napisać 'Ala' w jednym programie, wyeksportować do drugiego, zaimportować do trzeciego dopisać 'ma', wyeksportować, dopisać 'kota' i zapisać w formacie otwartym, np. pdf lub html? Po czym okazuje się, że po 'kota' powinna być kropka, wiec kołomyja powtarza się od początku?

chezare 

Wysłany: 7 Lipiec 2013, 16:16   

Logika każe korzystać z narzędzi, które najlepiej nadają się do wykonania zadania. Oczywiście w praktyce, nie każdego stać na najnowszy soft i nie każdy ma czas żeby opanować ileś całkiem różnych narzędzi na takim poziomie, żeby praca w nich dawała wymierne korzyści.
Gdybym miał do napisania kilkadziesiąt stron tekstu, to użyłbym specjalizowanego oprogramowania, bo Corel się marnie do tego nadaje.
Jeśli jedno ze zdań miałoby brzmieć Ala ma kota, to kropkę narysowałbym w Corelu, bo jest łatwiej:-) Pominę taki drobiazg, że wcześniej sprawdziłbym czy mam odpowiednie słowniki żeby się do tej roboty zabrać :-)

Mnie pomysł z wielowarstwowym pdfem wydaje się od samego początku dziwny, prościej i czytelniej jest grafikę do drukowania umieścić na jednej stronie, a do wycinania na drugiej.
Dla bezpieczeństwa poinformowałbym drukarnię gdzie co jest.
Jeszcze bardziej mnie zdziwiło kiedy drukarnia dostała plik z którego jednym kliknięciem mogła sobie przenieść kontur do wycinania w inne miejsce, na inną warstwę, a zamiast tego traciła czas na opisywanie jak to w Acrobacie warstwy widać, a w Ilustratorze nie.
Nie omieszkali udzielić mądrej rady, żeby zapisać do niższej wersji, jak ta która została użyta była najniższą możliwą z tych co obsługują ten mechanizm.
To był pomysł tych co robotę mieli zrobić, a w takim przypadku to ja staram się zawsze dopasować do wykonawcy, nawet jak nie bardzo mogę znaleźć sens w tym czego chce.
Corel takiego pdfa umie zrobić, Ilustrator nie umie przeczytać?
Takie mam informacje, których nie potrafię zweryfikować, stąd moja prośba wynikająca ze zwykłej ciekawości.
Nikomu nic się nie stanie jak nie doczekam się na odpowiedź. Zadanie zostało już wykonane, choć w nieco inny sposób.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Lipiec 2013, 17:22   

dziwna ta drukarnia,nie mam AI ale mam flash i z tym PDF to moze być tak w tym ilustratorze że otwiera go jako grupe(najprawdopodobniej własnie tak jest),wystarczy kliknąc Distribute to Layers(lub ustawić na stałe) i jest cacy że tak powiem,warstwy są tam gdzie powinny być ,czyli stają się widoczne,flash to oczywiscie troche inny program ale interfeis jest własciwie taki sam

chezare 

Wysłany: 7 Lipiec 2013, 17:56   

Czyli chcą coś, czego nie potrafią obsłużyć?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Lipiec 2013, 18:02   

no powiem Ci szczeże że nie kumam tej drukarni :-) pomijam już fakt,że po jakiego grzyba im PDF skoro mają ilustratora i plik Ai z tego co widze otwierany jest bezproblemowo od razu z podziałem na warstwy,no ale cóz klient nasz pan :-)

gonia 
Profesjonalista
gonia

Wersja CorelDRAW: x5
Pomogła: 72 razy
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 12:25   Re: Wielowarstwowa grafika wektorowa.

Chezar, w ai warstwy są jak najbardziej widoczne (jedna do cięcia, druga to druk), w załączniku wrzucam pdf z ai, różnica jest zdaje się w kolorze.
Przepraszam, że odpisuję dopiero dzisiaj ale z założenia nie korzystam w domu z komputera, (a w każdym razie staram się jak najrzadziej :-/ ), jako typowa kura domowa wykorzystałam wekeend do robienia przetworów (20 słoików malin leśnych, a w lesie komary jak cholera).
pozdrawiam :-D

chezare 

Wysłany: 9 Lipiec 2013, 13:47   

Dzięki. Czyli z ai jest ok, dalej nie mam jasności jak jest z pdf, bo o taki format prosili.

Odpowiedz do tematu