|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Kopie plików nie otwierają się |
| Autor |
Wiadomość |
pietrzelaj
Początkujący pietrzelaj

Wersja CorelDRAW: 9
Wiek: 80 Dołączył: 07 Lip 2013 Posty: 9 Skąd: Budzisz, Polaska
|
Wysłany: 7 Lipiec 2013, 22:47 Kopie plików nie otwierają się
|
|
|
Corel 9. Kopie plików z archiwum wykonane metodą kopiój -wklej nie otwierają się pomimo, że plik zachowuje rozmiaqr oryginału. Po awarii kompa straciłem dostęp do plików z archiwum. Załączam dwie wersje pliku.
Backup_of_Projekt Budynek kpl 1a.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 154 raz(y) 153.38 KB |
Backup_of_Backup_of_Projekt Budynek kpl 1.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 137 raz(y) 56.27 KB |
|
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 7 Lipiec 2013, 23:17
|
|
|
U mnie (X3 oraz X5) otwierają się oba pliki.
Zresetuj swojego Corela (F8 podczas startu) lub zainstaluj program od nowa. Uwaga - w obu przypadkach możesz stracić swoje ustawienia. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 00:02
|
|
|
| Szczerze mówiąc, to nie rozumiem. Kopie plików wykonane metodą kopiuj-wklej nie otwierają się? A wykonane inną metodą? A oryginały? Corel jakiś komunikat wyświetla gdy nie otwiera? |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 04:29
|
|
|
O pierwszej w nocy to ja czasem też nie wszystko rozumiem
Wydaje mi się, że chodzi o to, że kopiójesz plik w jednym miejscu i wklejasz w innym, bez patrzenia co zawiera.
Odnoszę też wrażenie, że kolega plącze się w zeznaniach? Oba załączone pliki są przeznaczone do otwierania w Corelu, w wersji co najmniej 10, a z tekstu wynika, że zostały zapisane z 9, co jest niewykonalne. Jeśli 9 zachowuje się tak jak nowsze wersje, to programiści nie przewidzieli na taką okoliczność żadnego stosownego komunikatu.
Można by ich tłumaczyć, że nie wiedzieli jak będą wyglądały nagłówki w wersjach, które powstaną w przyszłości, ale ponieważ cały czas robią to w ten sam sposób, to byłoby to tłumaczenie delikatnie mówiąc, naciągane.
Rozwiązanie jest jedno, otwierać po kolei pliki w nowszym od 9 Corelu i zapisywać do 9.
Jak jest ich dużo, to zacząłbym od środków uspakajających.
Teoretycznie można by to zautomatyzować, ale w praktyce okaże się, że brakuje fontów, itp. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 09:34
|
|
|
| niom,jak byk pisze że to 10,wrzucam w cdr9 |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 10:45
|
|
|
| chezare napisał/a: | Wydaje mi się, że chodzi o to, że kopiójesz plik w jednym miejscu i wklejasz w innym, bez patrzenia co zawiera. | To normalne. O piątej rano wiele się wydaje. Ale to musi mieć związek z funkcją, którą opisał kolega. Bo funkcja kopiuj i wklej kopiuje plik w wersji 9 i wkleja jako plik w wersji 9. Niewykluczone, że kopiój i wklej zwiększa nr wersji o 1. Ale nie mam jak tego sprawdzić, bo mam 7. |
|
|
|
 |
pietrzelaj
Początkujący pietrzelaj

|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 13:12
|
|
|
<< Szczerze mówiąc, to nie rozumiem. Kopie plików wykonane metodą kopiuj-wklej nie otwierają się? A wykonane inną metodą? A oryginały? Corel jakiś komunikat wyświetla gdy nie otwiera? >>>
Po awarii dysku odzyskałem dane w firmie profesjonalnej i te pliki nie otwierają się.
Także nie otwierają się pliki, ktore miałem zarchiwizowane na CD i Penie, to znaczy jakby się otwierały, jest nazwa pliku w nagłówku tylko strona jest czysta i nie ma żadnych danych (warstw) w " menandżerze" to znaczy są takie jak po otwarciu czystej stony.Corel nie wyświetla żadnych komunikatów. Corel9 jest "'świerzo" zainstalowany na win7 i nowe pliki jak i automatyczne kopie otwierają się dobrze.
Proszę jeśli ktoś otworzył o zapisanie od nowa jako innej wersji i przesłanie mailem. Może zadziała. << jan32@post.pl >>
Pliki te widać w ściągniętym Recovety Toolboks, ale nie mogę ich tranferować do Corela9 , bo jest komunikat, żę nie znajduje programu. (zarówno przy otwartym jak i zamkniętym Corelu.) |
|
|
|
 |
pietrzelaj
Początkujący pietrzelaj

|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 13:28
|
|
|
<<< Odnoszę też wrażenie, że kolega plącze się w zeznaniach? Oba załączone pliki są przeznaczone do otwierania w Corelu, w wersji co najmniej 10, a z tekstu wynika, że zostały zapisane z 9, co jest niewykonalne. Jeśli 9 zachowuje się tak jak nowsze wersje, to programiści nie przewidzieli na taką okoliczność żadnego stosownego komunikatu. >>>>>>
Jeśli chdzi o zeznania, to w mim wieku bardzo to możliwe. Robię w Corelu od w6. ok 10 lat i teraz coś mi świta ,że w pewnym czasie miałem 10-tkę. Sprawdzę i napiszę o wyniku.
Dziękuję z gory JP |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 13:35
|
|
|
| no ja te pliki zapisałem do 9 sa pare postow wyżej |
|
|
|
 |
s-p-i-n

Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 14:18
|
|
|
| mi sie wydaje ze pliki byly zapisywane pod wyzsza wersja niz 9 ktora teraz masz |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 14:55
|
|
|
O 5 rano, byłam wyspany jak mało kiedy
Windowsowa funkcja kopiuj i wklej nie ma prawa zmienić ani jednego bajtu, albo jak kto woli bajta w zawartości kopiowanego, przenoszonego z jednego miejsca w inne, pliku.
Ja tych plików nie otwierałem, ale oględziny wskazują na to, że są z wersji 10, napisałem to od razu i wypadałoby to sprawdzić, a nie kombinować jak koń pod górę
========
W 12 obydwa pliki otwierają się bez najmniejszych problemów, czyli wszystko wskazuje na to o czym napisałem na początku. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 15:47
|
|
|
| chezare napisał/a: | O 5 rano, byłam wyspany jak mało kiedy
Windowsowa funkcja kopiuj i wklej nie ma prawa zmienić ani jednego bajtu, albo jak kto woli bajta w zawartości kopiowanego, przenoszonego z jednego miejsca w inne, pliku. | Ależ nie wątpię, że o piątej rano mogłaś być wyspany jak mało. I nie twierdzę, że funkcja kopiuj i wklej ma prawo zmienić choć jeden bit. Zastanawiałam się czy funkcja kopiój i wklej nie zmienia. Dasz głowę, że nie?
PS. Miałam sporo programów. Każdy z nich potrafił wyświetlić komunikat w stylu: "Ten dokument został zapisany w nowszej wersji programu niż obecnie używana. Ta wersja nie potrafi go otworzyć." Dla ciężko tyrających programistów z Corela przygotowanie takiego komunikatu jest zadaniem ponad siły i umiejętności. Mission: Impossible. |
|
|
|
 |
pietrzelaj
Początkujący pietrzelaj

|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 16:13
|
|
|
<<< Ależ w nie wątpię, że o piątej rano mogłaś być wyspany jak mało. I nie twierdzę, że funkcja kopiuj i wklej ma prawo zmienić choć jeden bit. Zastanawiałam się czy funkcja kopiój i wklej nie zmienia. Dasz głowę, że nie? >>>
Dam głowę, bo sprawa dotyczy kilkudziesięciu plików kopiowanych na przestrzeni kilku lat ( także przez firmę odzykującą pliki z dysku) kilkakrotnie w rożne miejsca (dysk twardy, CD oraz ostatnio PEN ) Efekt jest ten sam Plik otwiera się bez żadnego komunikatu - tytuł w nagłówku prawidłowy a efekt-pusta strona i brak warstw w menanżerze plików (menanżer jak przy pustej (nowej) stronie).
Pliki, które wystawiłem powyżej mają około 10 warstw i jest to projekt budynku.
W Corel Recowery widać wszystkie warstwy nałożone na siebie Chcę wystawić jeszcze raz plik i zrzut, ale nie widzę przycisku "załącz pliki"
Sprawdziłem pliki we właściwościach. Są wszystkie zaposane jako Corel9.cdr |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 16:19
|
|
|
Zbyt sobie cenię własną głowę żeby stawiać ją na szali z jakąś windowsową funkcją, nawet wtedy, kiedy od 30 lat działa tak jak powinna. Kiedy Malutki napisał, że otworzył te pliki bez problemu, jedyne co zrobiłem, to sprawdziłem z jakiej wersji pochodzą, nie oglądając grafiki w nich zapisanej. To było w okolicach 5 rano i od tamtego czasu, dopóki ktoś nie udowodni, że nie mam racji, wiem jakie są przyczyny tego stanu rzeczy.
Przyznaję, pożartowałem sobie trochę z Ciebie, ale nie było w tym żadnej złośliwości. Zapomniałem, że nie należy tego robić, moja wina.
Nie cieszy mnie fakt, że Corel nie wyświetla komunikatu w przypadku plików, których nie umie otworzyć, komunikaty typu, że coś jest z nowszej wersji dla odmiany mnie śmieszą. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 16:24
|
|
|
| ja juz nic nie kumam z tego tematu,pliki ktore uzutkownik załączył,są na bank to pliki cdr10,pliki jakie ja załączyłem i Chezare to pliki cdr9,więc nie rozumiem ,nie otwiera tych plików co załączylismy czy jeszcze jakiś innych????????? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 16:30
|
|
|
Bidon, dla mnie a i dla Ciebie też, od początku jest jasne, że pliki się nie otwierają, bo są z wyższej wersji. Jak kolega przyśle 20 następnych i jakiś się nie da otworzyć, to wtedy można dyskutować dlaczego
Ta dyskusja już od dawna jest o niczym. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 16:41
|
|
|
Coś mi się widzi, że tylko niektóre żarty są dostatecznie żartobliwe. Reszta jest taka sobie, a nawet sugeruje, że nie należy sobie żartować, żeby nie żałować.
Jeśli wskażemy w Windows plik i sprawdzimy jego właściwości, to on będzie miał we właściwościach tę wersję, która jest zainstalowana w systemie. W moim przypadku Twoje pliki są w wersji X5. Jeśli te pliki otworzymy w Corelu, to on we właściwościach pliku w ogóle nie podaje wersji, w jakiej je zapisano. Za to podaje mnóstwo innych, bardzo ważnych informacji. Natomiast w samym pliku nagłówek wygląda tak:co sugeruje wersję 10.
Dla porównania wersja X5 ma w nagłówku
Faktycznie, cała rozmowa straciła sens w momencie gdy okazało się, że to są pliki zapisane w wersji 10.
@Chezare zaspokój moja babska ciekawość i powiedz co jest śmiesznego w komunikacie, że program jest starszy niż plik? I czy taki komunikat jest śmieszniejszy od otwierania bez żadnego ostrzeżenia dokumentu jako pustej strony?
PS. Pamiętasz Word Perfecta? Starsza wersja potrafiła otwierać pliki nowszej, bo sposób ich zapisywania nie był zmieniany w każdej wersji. Komunikat jedynie głosił, że mogą nieprawidłowo wyglądać niektóre formatowania. Ciekawe jak to wygląda teraz, gdy do WordPerfecta dorwał się Corel. Jedna z pierwszych rzeczy jaka zrobił było upodobnienie programu do Worda i rezygnacja z funkcji charakterystycznych tylko dla WordPerfecta. |
| Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 8 Lipiec 2013, 16:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pietrzelaj
Początkujący pietrzelaj

|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 16:48
|
|
|
| Sprawdziłem większość plików we "właściwościach " Pisze tam -typ pliku" Corel Draw 9.0 (.cdr) Grafic" |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 16:50
|
|
|
ja chciałem tylko dodać że nie trzeba edytować pliku w np notatniku ,wystarczy wejsc PPM na plik,otworzą sie własciwosci,przejsc do szczególów i tam po zjechaniu troche w dół będziemy mieli wersje narzędzia jakie zastosowano jak i wersje pliku,a co do tego że corel otwiera bez komunikatu,no cóż może wychodzi z założenia że nalezy dokupić cdr viwer ten programik w miniaturze wyświetla wwersje,no sam nie wiem co corel miał za patent że nie informuje o wersji
PS:żeby było jasne własciwosci domyslnie otwierają sie na ogólnych,i to nam nic nie daje nalezy wejsc w zakładke szczegóły |
| Ostatnio zmieniony przez bidon184 8 Lipiec 2013, 16:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 16:51
|
|
|
Przepraszam wszystkich których pytanie "czy rozumiesz co czytasz?" mogłoby urazić. Pozwolę sobie powtórzyć:
Jeśli wskażemy w Windows plik i sprawdzimy jego właściwości, to on będzie miał we właściwościach tę wersję, która jest zainstalowana w systemie.
... lecz jeśli, jak zaleca Bidon, zajrzymy na kartę Szczegóły, to naszym oczom ukaże się wersja programu, w którym zapisano plik... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 16:56
|
|
|
noooo,Bogusiu bo już chciałem odpisać |
|
|
|
 |
pietrzelaj
Początkujący pietrzelaj

|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 16:56
|
|
|
Jeśli wskażemy w Windows plik i sprawdzimy jego właściwości, to on będzie miał we właściwościach tę wersję, która jest zainstalowana w systemie. W moim przypadku Twoje pliki są w wersji X5. Jeśli te pliki otworzymy w Corelu, to on we właściwościach pliku w ogóle nie podaje wersji, w jakiej je zapisano. Za to podaje mnóstwo innych, bardzo ważnych informacji. Natomiast w samym pliku nagłówek wygląda tak:co sugeruje wersję 10.
Dla porównania wersja X5 ma w nagłówku
Faktycznie, cała rozmowa straciła sens w momencie gdy okazało się, że to są pliki zapisane w wersji 10.
Teraz chyba jestem w domu . Poszukam gdzieś w szufadach 10-tkę, ktora gdzieś mam .
Jak będzie OK dam znać.
Wielkie dzięki, bo bujam się zty już ponad rok(oczywiście niecodziennie0 |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 16:59
|
|
|
niom to ja dam dla potomnosci gdzie sprawdzamy plik
 |
| Ostatnio zmieniony przez bidon184 8 Lipiec 2013, 17:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 17:00
|
|
|
We właściwościach, to taki plik ma informację czym go otworzyć, czyli z jakim programem jest skojarzone dane rozszerzenie i nie ma nic dziwnego w tym, że pokazuje program, który masz akurat zainstalowany.
Ja nie wiem czy rozumiem co czytam? Co będzie jak w systemie będą dwie różne wersje tego samego programu?
Pietrzelaj, jak piszesz o właściwościach, to masz na myśli to samo co Bogumiła? |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 8 Lipiec 2013, 17:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Lipiec 2013, 17:02
|
|
|
mogą być nawet 100 wersji w szczególach bedzie jakie zostało użyte,no ludziem heeeloooo!!! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|