boty |
Autor |
Wiadomość |
Asdef
|
Wysłany: 8 Luty 2007, 12:43 boty
|
|
|
wydaję mi się, że te "wredne posty" są tworzone przez BOTY, dlatego proponuje albo zablokować pisania gościa, ale tego jestem przeciwny na razie, może później....
ew... nałożyć walidację dla gości... tego w pakiecie nie ma, natomiast znam kogoś kto by wam mógł udostępnić scrypty na to.... ja uwolniłem się od spamu...
dla niewtajemniczonych, walidacja, jest to mały obrazek dla gości lub przy rejestracji który trzeba przepisać, do formularza, to uwierzytelnia człowieka a nie robota.. komputer nie odczyta grafiki :) |
|
|
|
|
roland
Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 8 Luty 2007, 12:59
|
|
|
Obecnie na forum jest do przepisania "rysuneczek", można to sprawdzić wylogowując się. Niestety boty potrafią już czytać takie zabezpieczenia. Dlatego teraz blokuję dostęp do rejestracji wpisując do banlisty "dziwne" domeny typu *.th, *.br itp. |
|
|
|
|
Asdef
|
Wysłany: 9 Luty 2007, 11:52
|
|
|
to nic nie daje, ja mam w swoim panelu 120 banów i nadal pisali...
zobacz screen u ciebie.... i umnie z walidacją dla gości
aha, masz nie wszystkie działy zablokowane dla gości to dlatego!
...a jeli chodzi o obrazek(dla rejestracji, to jest on na razie nie do przejścia) tylko goście pisza i dlatego, natomiast po zablokowaniu pisania gościom nie będzie spamu...
chyba, że zrobisz walidację dla gości pod postem to juz jest full wypas :)
validacja.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 724 raz(y) 54.81 KB |
bezlog.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 699 raz(y) 84.21 KB |
|
|
|
|
|
dlr
Praktyk www.mosaic.pl
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2006 Posty: 96 Skąd: RYKI
|
Wysłany: 14 Styczeń 2008, 09:51
|
|
|
Czy dalej nie można nic zrobić z postami pisanymi przez boty... straszny śmietnik się robi. Zobaczcie choćby na post Jarka GLOB2 w clipartach
Jeśli proces rejestracji zabezpiecza nas przed tym syfem to może zablokować opcję pisania jako gość. |
|
|
|
|
roland
Wersja CorelDRAW: X6
Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 15 Mar 2006 Posty: 607 Skąd: Opole
|
Wysłany: 14 Styczeń 2008, 11:22
|
|
|
dlr napisał/a: | Jeśli proces rejestracji zabezpiecza nas przed tym syfem to może zablokować opcję pisania jako gość. |
Dzięki za info. Boty są już praktycznie zablokowane na forum. Pojawia się maksymalnie jeden na miesiąc. Natomiast to co napisałeś dotyczy chyba tylko działu "Kliparty". Miałem w PA zablokowanie pisania listów z wyjątkiem zarejestrowanych, ale odpowiedzi mogli pisać wszyscy. Już to poprawiłem. W wolnej chwili sprawdzę jeszcze inne działy. |
|
|
|
|
Asdef
|
Wysłany: 22 Styczeń 2008, 00:57
|
|
|
boty już potrafią czytać z grafiki ;) |
|