|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Zamiana stron w PDF-ie |
| Autor |
Wiadomość |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 10 Lipiec 2013, 19:06 Zamiana stron w PDF-ie
|
|
|
Mam ciekawe zadanie do wykonania. Może ktoś ma jakiś pomysł.
Dostaję kilkusetstronicowe książki w PDF-ie. Muszę w każdej z nich zamienić od połowy strony parami. Przykład dla książki 8 stron:
Jest strona: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Po zamianie musi być: 1, 2, 3, 4, 6, 5, 8, 7.
Podkreślam, nie chodzi o zamianę numeracji lecz o fizyczne przerzucenie stron przed drukiem.
Jak to zrobić mając do dyspozycji: Corel X4, Indesign CS3, Acrobat Proffesional v8.? |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Lipiec 2013, 19:21
|
|
|
jak dla mnie wystarczy zmienić własnie numeracje,ponieważ jest opcja drukuj strony pażyste i niepazyste jak zmienisz numery stron to będzie tak drukowaćmchyba że ja znów nie kojaże |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 10 Lipiec 2013, 19:37
|
|
|
| bidon184 napisał/a: | jak dla mnie wystarczy zmienić własnie numeracje,ponieważ jest opcja drukuj strony pażyste i niepazyste jak zmienisz numery stron to będzie tak drukowaćmchyba że ja znów nie kojaże |
Chodzi mi o to, żeby zamienić fizycznie strony, lub inaczej nazywając zamienić numerację stron, ale nie numerki (paginację) na stronie.
Dlaczego, to postaram się wyjaśnić. Książki to instrukcje obsługi maszyn. Drukarnia najczęściej dostaje zlecenie: 100 szt. instrukcji z tego 3 szt. za 2 godziny. Te 3 szt. drukuje się na zwykłej drukarce laserowej dwustronnej. Ponieważ format jest A5 to drukuje się składkę a więc: 1-8, na odwrocie 2-7, potem 3-6 i 4-5. Następnie takie składki rozcinają i sklejają w książkę. Było tak robione przez kilka lat i nagle jakiś dyrektor zauważył, że tak robione książki rozchylają się w połowie. Po prostu papier ma stronę prawą i lewą. Książka tak zrobiona ma do połowy nieparzyste strony na prawej stronie papieru, a od połowy na lewej. Dlatego muszę je parami pozmieniać. Po wydruku, i po rozcięciu odwróci się drugą połowę i wszystkie nieparzyste strony będą na prawej stronie papieru. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10 Lipiec 2013, 20:32
|
|
|
| Jeśli masz Acrobata Pro, to otwórz twój segregator (tak się ładnie nazywa wielostronnicowy plik PDF) i wystarczy, że włączysz pasek zakładek/stron. Nie pamiętam jak to się zwie po polsku bo mam wszystko po obcemu, ale u mnie jest Page Thumbnails (miniatury stron?) - to taki pasek po lewej, na której są, nomen omen, miniaturki stron. Teraz możesz chwytając i przeciągając na odpowiednie miejsce zmieniać kolejność stron. |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

|
Wysłany: 10 Lipiec 2013, 21:35
|
|
|
I super. Jakoś dawno nie korzystałem z tej zakładki i zapomniałem o niej.
220 stron przerzuciłem w 20 min. Żeby jeszcze dało się to zautomatyzować.
Ale i tak bardzo dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|