|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Oddalanie od pola pracy |
| Autor |
Wiadomość |
Piotrek1985
Początkujący

|
Wysłany: 11 Lipiec 2013, 22:02 Oddalanie od pola pracy
|
|
|
Witam
mam mały problem
Dajmy ze ustawiam sobie rozmiar strony 9999x9999mm i w momencie kiedy mam ustawiony duzy rozmiar strony nie moge oddalic scrollem od pola pracy, wkurza mnie to bo bardzo mam przyblizony projekt . Przy ustawieniu malego pola pracy np A4 to moge oddalic bardziej. Sorry jesli nie jasno opisalem.
Uzywam Corela X5 i kiedys juz udalo mi sie to ustawic ale po przeinstalowaniu corela znow musze to gdzies w opcjach odznaczyc. Szukałbym gdzies dalej w google ale juz duzo czasu stracilem, mam do zrobienia troche zlecen i niemam czasu zabardzo na grzebanie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
tadekk
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Sie 2011 Posty: 86 Skąd: Mokotów
|
Wysłany: 12 Lipiec 2013, 15:41 Re: Oddalanie od pola pracy
|
|
|
| Piotrek1985 napisał/a: |
Dajmy ze ustawiam sobie rozmiar strony 9999x9999mm i w momencie kiedy mam ustawiony duzy rozmiar strony nie moge oddalic scrollem od pola pracy |
Jest jeszcze śmieszniej. Gdy daję mu w powiększeniach "pokaż całą stronę" to potem gdy kręcę scrollem "zmniejszając" to mi się powiększa i znów wypełnia cały ekran.
Rozwiązanie Shift+F4 |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Lipiec 2013, 20:29
|
|
|
Przy 10x10 m, to w 12 jeszcze jest wszystko ok, jeszcze przy 20x20 m jest znośnie, ale później całego dokumentu obejrzeć się już nie da przez kręcenie rolką.
Nie działa F3, shift+F2, przy maksymalnym rozmiarze strony, w 12 to 45,72x45,72 m, przestaje działać również F4. Na pewno nie zmieniałem nic w ustawieniach.
Corel ma jakieś granice powiększenia na dole i górze i stąd biorą się takie efekty.
A tak w ogóle, jak jest robota do zrobienia, to nie wolno oddalać się od pola pracy |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Lipiec 2013, 00:39
|
|
|
Ustawiłam wymiary strony na 45 720x45 720 mm. Nie ma żadnego u mnie problemu z przybliżaniem i oddalaniem. Ale ciekawe, bo jak w poprzednich wersjach powiększałam stronę, to wszystko, co znalazło się w jej obrębie automatycznie wskakiwało na warstwę pierwszą. A tutaj po powiększeniu pozostało na pulpicie, którego de facto przecież nie ma.
Jest za to problem z wyświetlaniem. Praca z tekstem to koszmar bez względu na powiększenie i rozmiar strony. Czy u Was też się knoci wyświetlanie, tak, że kursor nie stoi miedzy literami, ale dokładnie na środku litery? X5 dla przypomnienia. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 13 Lipiec 2013, 07:17
|
|
|
W X6 jest tak: żeby móc scrollem zoomować prace rzędu 10-20m to należny odznaczyć Opcje > Narzędzia > Zoom > Powiększenie relatywne 1:1. Niestety przy większych projektach 40m+ i to nie daje rezultatów.
Jeśli ta opcja jest zaznaczona, to nie można nawet zescrollować rozmiarów poniżej 6-7m (wtedy maksymalny zoom-out to 3%, które obejmuje jakieś 80-90% przy 7m i w miarę zwiększania obszaru roboczego się zmniejsza). Jednakże, jak zauważył chezare, przy dużych rozmiarach F4 nie działa (pojawia się komunikat w rodzaju "Powiększenie osiągnęło swój limit [...]".
W tym wszystkim jednak zastanawia mnie pewna rzecz - mówimy o grafice wektorowej, która przecież jest w pełni skalowalna - czy nie łatwiej po prostu zrobić projektu w 1:10? I może na koniec pracy, jak będziemy słać plik do drukarni to ALBO powiedzieć im, że projekt jest w skali, ALBO powiększyć go do rozmiarów rzeczywistych, a pracować w pomniejszeniu? Nawet przyjmując, że w pracy są bitmapy, to projekty 20m+ nie są chyba oglądane z odległości 1m, prawda? Oczywiście zależy od projektu, ale można przyjąć, że znakomita większość nie. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 13 Lipiec 2013, 07:19
|
|
|
Zrobiłem ten sam eksperyment w X3. Trochę mnie zaskoczyło, że tutaj też maksymalny rozmiar strony, to 45,72x45,72, boiska piłkarskiego w skali 1:1 zaprojektować się nie da, lipa.
Klawisze obsługujące zoom, F2, F3, F4, nie działają, albo działają bez sensu, nie mogę obejrzeć na ekranie całej strony.
Napisałem na środku strony, choć o stronie przy tych wymiarach trochę głupio mówić, jakiś tekst. 12 pkt. Mogę go powiększyć na cały ekran, Mogę go powiększyć tak, że widzę jeden znak, kursor przy edycji jest tam gdzie powinien. Ciekawe że prostokąt o wymiarach dokumentu powiększać się już nie dawał (granica powiększania), a tekst, który ma 3 mm wysokości się daje. Ten sam tekst na A4 daje się jednak powiększyć znacznie bardziej.
Rozumiem, że program graficzny to nie mikroskop elektronowy, który tez ma jakieś ograniczenia, ale rozmiar dokumentu nie powinien mieć wpływu na działanie narzędzia powiększenia.
Nie mam pretensji, że nie mogę obejrzeć kwadratu o boku 45 m, widocznie programiści Corela nie lubią liczb, gdzie pierwsza znacząca cyfra jest na 20 miejscu po przecinku, ale dlaczego mogę obejrzeć 3 mm kropkę na tej płachcie i jednocześnie nie mogę obejrzeć miejsca gdzie chciałbym ją narysować?
Dzięki Bogu, nie planuję póki co tworzenia tej wielkości dokumentów w skali 1:1
Jedyne co mi przychodzi do głowy na ominięcie tej sytuacji, to utworzenie dokumentu w skali. Wymiary będą się wyświetlały normalnie, będziesz sobie mógł kręcić rolką w tę i z powrotem. Kłopoty zaczną się w momencie zaistnienia w takim dokumencie bitmap, ale największa drukarka jaką widziałem, mogła drukować, jeśli dobrze pamiętam, na szerokości 12 m, czyli dużo mniej niż zaczynają się kłopoty
Skalę można edytować po 2x kliknięciu w linijkę z wymiarami, jakby ktoś chciał z tego pomysłu skorzystać.
45m.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 132 raz(y) 14.12 KB |
|
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Lipiec 2013, 11:16
|
|
|
Corel ma to do siebie, że powstają nowe wersje, a stare roją się od niedoróbek. W X5 tekst akapitowy pływa. z kolei w X6 nie da się ustawić szerokości kolumny tekstu. Jest w tym szaleństwie metoda, bo ludzie którzy korzystają intensywnie z niedorobionych funkcji kupują nowe wersje w nadziei, że funkcje im potrzebne nareszcie będą działać. Corel jednak baczy, żeby żadna wersja nie działała sprawnie.
W module tekstowym od wersji 9 gdzie działał w zasadzie bez zarzutu zawsze jak jedno poprawią, to drugie schrzanią. W tylko jednej wersji po drodze okienko Znajdź i zamień tekst nie znikało po wyszukaniu w jednej ramce i kliknięciu na drugą.
Wracając do meritum lub ad remu jak kto woli. Faktycznie. Nie da się narysować na maksymalnym obszarze roboczym figury i zobaczyć jej w całości. Maksimum u mnie, które jeszcze widać, to ok. 15 650 mm. Ale niewyśrodkowanie, żeby zobaczyć całość graniczy z cudem. Zastanawiam się po co w rozbudowanym programie graficznym | Cytat: | | Obszar roboczy witryny internetowej obsługuje szeroką gamę metod programowania na potrzeby Internetu, takich jak źródła danych RSS czy technologie CSS, XHTML, PHP, ASP.NET, ColdFusion® i JSP. Można także korzystać ze środowiska programistycznego z edytorem WYSIWYG, które zapewnia prostą obsługę za pomocą kreatorów oraz udostępnia zaawansowane narzędzia obsługi obiektów HTML oraz inspekcji arkuszy CSS. | Czy to nie jest przypadkiem coś w rodzaju modułu do orania i bronowania dodanego do samochodu sportowego?
Na marginesie można zauważyć, że jeśli swoją witrynę tworzyli za pomocą swojego pakietu, to raczej to powinni sobie darować. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.11 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|