|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Laminator rolowy., który wybrać ? |
Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert
Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 16 Lipiec 2013, 14:33 Laminator rolowy., który wybrać ?
|
|
|
Witam,
czeka mnie zakup laminatora rolowego i nie wiem na jaki się zdecydować.
Czy wybrać:
OPUS comboLAM 370 koszt 6000 zł
czy może
Seron FM-360 koszt 3000 zł
wiadomo ze różnica jest solidna a na pieniądzach każdemu zależy.
Doradźcie, którą wybrać.
Na chwilę obecną mam gilotynę z firmy Seron i nie do końca jestem zniej zadowolony.
Czekam na rady i Wasze opinie co do laminatorów..
a może zupełnie inną wybrać ?
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16 Lipiec 2013, 16:43
|
|
|
Czy ten "Seron" ma tylko jedną rolkę? Nie widać tego dokładnie na zdjęciach a w opisie jest że "posiada" możliwość foliowania 2-stronnego. Jeżeli foliuje na gorąco tylko 1 stronę naraz, będziesz miał problemy z wyginaniem papieru.
Ja mam podobną foliarkę z Opusa i na początku miałem z nią okropne problemy - temperatura podczas foliowania potrafiła spaść o kilka stopni podczas przejścia pojedynczego arkusza. Dla większej wygody pracy zdejmowałem osłonę nad wałkami i to był właśnie ten problem - wałki nie były chronione przed wychłodzeniem .
Przy tym modelu trzeba bardzo uważać, żeby arkusza nie "zawinęło" na rolce - czujnik temperatury jest umieszczony bardzo blisko i takie zawinięcie może go uszkodzić.
Teraz sobie ją nawet chwalę - foliuje na zimno i na gorąco, bardzo dobrze radzi sobie z folią z mikrokanalikami (specjalna folia do wydruków cyfrowych) która jest u mnie podstawową.
Jednak nie opieraj się tylko na moim zdaniu - może masz w okolicy kogoś, kto dysponuje podobnym sprzętem - informacje z katalogów wcale nie są wiarygodne... |
Ostatnio zmieniony przez Cysorz 19 Lipiec 2013, 18:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
dj_maras
Ekspert
Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 16 Lipiec 2013, 20:26
|
|
|
no właśnie nie ufam katalogom... i chce opini uzytkowników...
a Ty jaki masz model ??? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16 Lipiec 2013, 21:47
|
|
|
Nie pamiętam numeru - coś bardzo podobnego, może nawet to samo. Jutro w pracy zerknę i dam znać.
[edit]
Tak, ten sam model - ComboLam 370. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.07 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|