Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak związać obrazek z tekstem
Autor Wiadomość
marvit
Początkujący

Wysłany: 17 Styczeń 2008, 19:07   Jak związać obrazek z tekstem

:!: Hej witam forumowiczów. Praca z Corelem idzie mi coraz lepiej, w dużej mierze właśnie dzieki Wam i tego forum. Niestety napotkałem kolejny problem, dla mnie chyba nie do przeskoczenia. Mam utworzone 80 stron wypełnione w 3/4 tekstem. Strony są powiązane elegancko, jak dodam tekst lub cześciowo usunę to cała reszta z innych stron ładnie mi się przesuwa. Problem jest z obrazkami które wstawiam poprzez import w jpg, te stoją w miejscu jak zamurowane. Załóżmy że praca ma się ku końcowi, mam wstawione 30 obrazów na poszczególnych stronach. Nagle okazuje się że na pierwszych stronach trzeba dodać lub usunąć część tekstu, cały pozostały posłusznie się przesuwa a obrazy stoją jak wryte. Czy jest jakiś sposób żeby i one spacerowały razem z tekstem?
Pozdrawiam:

uroczy 
Praktyk

Wysłany: 18 Styczeń 2008, 09:01   

anie wiem a może probowałeś bawić ie kadrem ?? aby wszystkie elementy były razem w kadrze każda strona w kadrze

kreart 
Fachowiec

Wysłany: 18 Styczeń 2008, 12:44   

w corelu nie ma możliwości wklejenia grafiki do tekstu tak aby prawidłowo wędrowało

taką możliwość posiadają programy do składu tekstu
indesign czy quark mają to w standardzie

corel raczej nie służy do pozycji wielostronicowych - no chyba że ktoś lubi robić niezgodnie z zasadami typografii i na dodatek strasznie się męczyć.
Justyfikacja tekstu w Corelu to jakiś koszmar
kerning sypie się na czcionkach momentami tak znacznie, że ktoś kto ma potem czytać taką publikację ma z tym najnormalniej problemy.
Jest bardzo wiele zasad które corel narusza - robienie w nim publikacji, książek, itd owszem jest możliwe, ale ja np wstydziłbym się takie coś z corela wydrukować.

Corel to naprawde dobry program do grafiki - rysunków, do tworzenia logo, do ulotek jedno - kilkustronicowych, gdzie nie występuje potrzeba określania świateł i justyfikacji tekstu
Natomiast o tekstu łamanego książkowo nie nadaje się. Każdy kto składał kiedykolwiek w innym programie niż corel, doskonale widzi kolosalną różnicę pomiędzy zabawką corelem, a profesjonalnymi programami do składu tekstu.

Fanatic 
Początkujący
AVE Corel

Wysłany: 23 Styczeń 2008, 15:42   

do : kreart

dopiero zapisałem się na forum,a już znalazłem kilka odpowiedzi na moje pytania dzięki Twojemu postowi :D hehe,zaczyna mi się tu podobać ;]

Odpowiedz do tematu