Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Szukanie txt użytego w pliku
Autor Wiadomość
Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 14:49   

Otagowanie nie spowoduje, że w pliku pojawi się "goły" tekst". Prawie każdy plik Corela zaczyna się od RIFF, potem idzie jawny kod wersji: CDRXvrsn (gdzie X to nr wersji). Co stoi na przeszkodzie wpisać CDREvrsn żeby sprawdzić, czy wyszukane zostaną prawidłowo wszystkie pliki zapisane w wersji X4? Bidon jak oznaczane są pliki wersji 6, bo F to 15? 10?

cyklop napisał/a:
Zadnego tagowania, żadnego moczenia nóg - w xp znajduje takie pliki w ciągu 1-3 minut!
Na pewno w ciągu kilku minut, a nie w cudowny sposób? Dałoby się tak zrobić, żebyśmy zobaczyli to na własne oczy?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 15:04   

"Goły" tekst jest dostępny w plikach cdr, o ile przy zapisywaniu zostanie wyłączona kompresja obiektów graficznych. Wtedy wyszukiwanie tekstu w plikach cdr za pomocą wyszukiwarki Windows jest możliwe.

kompresja.png
Pobierz Plik ściągnięto 107 raz(y) 26.03 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 15:10   

hym,całkiem możliwe,a co do oznaczenia x6 to wogle nie ma ,plik zaczyna się od PK data/data i dalej krzaczki

chezare 

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 15:29   

Cyklop, ja z reguły nie piszę jak czegoś nie sprawdzę.
Przetestowałem nie tylko wyszukiwarkę Windowsa ale i inne programy, które teoretycznie potrafią znaleźć tekst w pliku. Znajdują w doc, xls ale nie w cdr.
Normalnie zapisany cdr, z jednym słowem tekstu, dla przeglądarki Windows XP jest nieczytelny.
Do takich wniosków można dojść nawet bez robienia eksperymentów, bo niby dlaczego Mikrosoft miałby znać przepis na cdr jak Corel strzeże go jak przepisu na Coca-Colę?
Windows XP w normalnie zapisanym cdr nie znajdzie żadnego tekstu.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 16:53   

bidon184 napisał/a:
hym,całkiem możliwe,a co do oznaczenia x6 to wogle nie ma ,plik zaczyna się od PK data/data i dalej krzaczki
Poszukaj dalej. Wygląda na to, że od PK zaczynają się pliki utworzone w starej wersji (9). Dalej jest wersja programu, w jakiej plik został aktualnie zapisany:
Kod:
PK............content/riffData........cdrRIFFŘt'.............CDRFvrsn
Mam 15 (F) i zgadza się.

Skoro Chezare zgadza się ze mną to idę moczyć nogi zanim woda wystygnie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 17:08   

kiedyś właśnie tego szukałem jak x6 zapisuje wersje,i nie ma ,riff pojawia się dopiero gdy zapisuje do niższej ,ale jesli do x6 to jest tylko pk data itd,nie ma podanej wersji,ba mało tego gdy np zapisze ten sam plik w róznych wersjach to baloniki pojawiają się na miniaturach tylko w wersjach niższych,werja natywna zostaje bez balonu dopóty nie usune innych wersji lub nie przesune pliku z x6 do innego folderu,chyba x6 ma inna polityke niż niższe wersje

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 17:13   

Sprawdzałeś, czy nie ma w ogóle stringu CDRXvsn? Może jest na końcu pliku? Dałabym sobie łeb uciąć u samej podłogi, że była wersja i nazywała się 10. Podglądałam plik, który ktoś umieścił a u mnie otworzył się jako pusty.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 17:18   

na dole są tylko odniesienia xml,czyli palety,tekst,profile itd ,ale nic co by mówiło jaka to wersja,jest w pliku tak jak patrzyłem jakieś PK 98 ale to nie wiem co ma znaczyć

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 18:13   

Ten plik utworzyłeś sam, osobiście, czy to jakiś stary zaadoptowany do własnych potrzeb? Bo u mnie od PK zaczynają się pliki zapisywane jeszcze w wersji 9

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 18:27   

nie wszystkie pliki x6 zaczynają się przynajmniej u mnie od PK

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 19:06   

tegraf napisał/a:
"Goły" tekst jest dostępny w plikach cdr, o ile przy zapisywaniu zostanie wyłączona kompresja obiektów graficznych. Wtedy wyszukiwanie tekstu w plikach cdr za pomocą wyszukiwarki Windows jest możliwe.
Której wersji Corela to dotyczy? Bo w X5 nie działa ani w przypadku tekstu akapitowego, ani ozdobnego.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 21:25   

W załączniku 2 cdry - jeden z kompresją, drugi - bez. Corel X3. W obu tekst "wodip.opole" jako ozdobny i akapitowy.

Podgląd w notatniku pliku bez kompresji pozwala na odnalezienie frazy np. "opole". W pliku z kompresją to się nie uda (poniżej zrzut z Notepad++).

Polecenie "find" (Windows 8) z parametrem "opole" też zwraca tylko plik bez kompresji.

cdr.zip
Pobierz Plik ściągnięto 75 raz(y) 7.72 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 22:24   

Jesteś pewny, że Twój sposób dobry w X3 zadziała w X4 i następnych wersjach? Nie uważasz, że ułatwienie użytkownikom wyszukiwania plików po tekście leży w interesie firmy? Próbowałeś wpisać i wyszukać słowo 'żółć'?
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 7 Sierpień 2013, 22:58, w całości zmieniany 1 raz  

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 22:41   

Bogumila M. napisał/a:
Jesteś pewny, że Twój sposób dobry w X3 zadziała w X4 i następnych wersjach?

Nie wiem, mam X3. Ktoś, kto ma wyższe wersje - sprawdzi łatwo sam.

Bogumila M. napisał/a:
Nie uważasz, że ułatwienie użytkownikom wyszukiwanie plików po tekście leży w interesie firmy?

Jakiej firmy? MS? A ktoś im broni ułatwiać życie użytkownikom? Niech ułatwiają, jak potrafią.

Bogumila M. napisał/a:
Próbowałeś wpisać i wyszukać słowo 'żółć'?

Z "żółcią" się nie uda.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 7 Sierpień 2013, 23:11   

tegraf napisał/a:
Nie wiem, mam X3. Ktoś, kto ma wyższe wersje - sprawdzi łatwo sam.
Chyba nie tak łatwo, skoro założyciel wątku upiera się, że XP potrafił wyszukiwać, a Windows 7 nie.

tegraf napisał/a:
Jakiej firmy? MS? A ktoś im broni ułatwiać życie użytkownikom? Niech ułatwiają, jak potrafią.
Nie MS. Nikt nie broni, ale także nikt nie zmusza.

chezare 

Wysłany: 8 Sierpień 2013, 05:44   

Jeśli chodzi o wersję Corela, to ciąg znaków który występował do X6 nie oznacza w jakiej wersji programu plik został stworzony (choć może), ale jaka jest potrzebna żeby go otworzyć (Corel i tak z niej nie korzysta, a przynajmniej o tym nie informuje).
Rację ma Tegraf, Windows może znaleźć tekst jak kompresja obiektów graficznych została wyłączona, może to zrobić zwykły notatnik choć tylko na wybranym pliku.
Pytanie jest takie, czy w Windowsie Cyklopa jest opcja szukania tekstu wewnątrz pliku, on sam twierdzi, że nie ma?
Jest też drugie pytanie. Kto o zdrowych zmysłach wyłącza kompresję obiektów graficznych, która standardowo jest włączona? Proszę bardzo, przyznajcie się jak na spowiedzi, kto z Was ma w komputerze dysk, którego nie da się całkowicie wypełnić, kto z Was tę opcję wyłączył?
Jeśli już nawet ktoś to zrobił i ma XP, który Cyklop tak chwali, to jak zacznie szukać żółtego, to i tak nie znajdzie.
Samych cdr mam na dysku kilkaset tysięcy i nigdy nie miałem problemu ze znalezieniem tego co mi było w danej chwili potrzebne, bez żadnego grzebania w bebechach plików. Czasami to chwilę trwało, ale i tak krócej niż trwałoby działanie windowsowej wyszukiwarki.
Jak się zachowuje elementarny porządek w organizacji plików, to nie musi być tak jak w dowcipie w którym przez parę dni przesłuchują delikwenta, stosując najwymyślniejsze tortury, a on ciągle mówi, nie wiem. W końcu będąc na granicy życia i śmierci mówi sam do siebie, przypomnij sobie, bo cię zabiją.
Zapomnij Cyklop o windowsie a skup się na przypomnieniu gdzie mogłeś plik zapisać i kiedy to było? :-)

cyklop
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: x4
Wysłany: 8 Sierpień 2013, 10:13   

chezare napisał/a:
...
Zapomnij Cyklop o windowsie a skup się na przypomnieniu gdzie mogłeś plik zapisać i kiedy to było? :-)

W moim wieku skupianie się na przypomnieniu nie działa :]
Szczerze mowiąc Wasza dyskusja mnie przerosła. Zadałem proste pytanie: czy w win7 da się wyszukac plik po tekscie w nim umieszczonym (oczywiscie mówimy tylko o cdr), podobnie jak to jest w xp. Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że sie nie da, a nawet, że... w xp też to niemożliwe.
Nie znam się kompletnie na softwarowej chirurgii, a w związku z tym nigdy nie grzebałem w żadnych biosach ani windowsach. Mam standardowo zainstalowane i bez problemu znajduje pliki po tekście. Nie musicie mi wierzyć, nie będę miał doła z tego powodu.
Po prostu otworzę sobie okienko znajdź plik, wpiszę tekst w miejscu "wyraz lub fraza w pliku",
łyknę sobie kawy i odczytam wynik :mrgreen:
Żałuję tylko, że ktoś zrobił takie ququ w siódemce...

chezare 

Wysłany: 8 Sierpień 2013, 10:22   

Cyklop, ja Twoje pytanie powtórzyłem, bo założyłem, że gdzieś po drodze znikło z pola widzenia :-)
Nie potrafię Ci niestety pomóc, bo nie mam 7, ale mam XP. Świeżo zainstalowane na pustym dysku, bez żadnego grzebania i mam świeżo zainstalowanego X3.
Nie wiem czy w 7 jest opcja szukania tekstu wewnątrz plików?
Mój Windows nie znajduje tekstów w cdr. Znajduje kiedy Corela ustawi się tak jak napisał Tegraf, ale też tylko wtedy kiedy nie ma w tekście charakterystycznych dla języka polskiego znaków.
Nie tłumacz się pamięcią, bo moja jest starsza :-)
Jak masz dojście do XP, to zapisz cdra z włączoną opcją kompresji obiektów, ta opcja jest włączona standardowo i uruchom szukanie. Zdążysz wypić wannę kawy a XP i tak nic nie znajdzie :-)
Takie wyszukiwanie uda się wtedy kiedy szukany tekst występuje w normalnej formie w dokumencie (widać go gołym okiem w np. notatniku), albo wtedy kiedy Microsoft szuka we własnych plikach bo wie jak je rozbebeszyć. Skompresowanego cdra nie wie jak ugryźć i dlatego nie ma prawa nic znaleźć.

Powtórzę jeszcze raz Twoje pytanie, może ktoś się zlituje, ma 7 i sprawdzi?
Czy w Windowsie w wersji 7 jest opcja szukania tekstu wewnątrz plików?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Sierpień 2013, 10:41   

w w7 Ultimate jest

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 8 Sierpień 2013, 11:15   

chezare napisał/a:
... Skompresowanego cdra nie wie jak ugryźć i dlatego nie ma prawa nic znaleźć.

szukanie txt.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 104 raz(y) 145.7 KB

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Sierpień 2013, 11:22   

chezare napisał/a:
Czy w Windowsie w wersji 7 jest opcja szukania tekstu wewnątrz plików?
Oczywiscie, że jest. I jest domyślnie włączona. Mówił o tym S-p-i-n, mówił Tegraf i nawet dowiódł, że tekst widać gdy plik jest zapisany w wersji X3 i starszej. Tylko Cyklop twierdził, że nie ma, bo u niego plików nie znajduje. A XP znajdował. I miał rację. Jak miał pliki w wersji XP niepakowane, to znajdował. Jak zapisał w wersji X4, to nie znajdzie. Ale testu na znajdowanie, który zaproponowałam nie zrobił.

Co to jest w załączonym przykładzie, skoro nazwa pliku nie kończy się rozszerzeniem cdr?

cyklop
Profesjonalista

Wysłany: 8 Sierpień 2013, 11:55   

w załączonym przykładzie jest to, o czym piszę cały czas:
plik w utworzony w x4, w opcjach włączona kompresja, xp znajduje nawet słowo "żółć", i to w ciągu łyka kawy :mrgreen:
(Twój test przecież robiłem...)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Sierpień 2013, 12:19   

Zdumiewające. Nie mam powodu, by Ci nie wierzyć. W Windows 7 jest opcja szukania po zawartości pliku. Zrobiłam eksperyment podobny do tego, jaki Ci zaproponowałam. Po długim czasie pokazały się wyniki. Wśród nich nie było pliku z którego pochodził szukany ciąg znaków. Problem nie leży więc w tym CZY Windows 7 wyszukuje po zawartości, bo wyszukuje, ale JAK wyszukuje.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Sierpień 2013, 14:58   

Z grubsza - zaczyna to wyglądać tak, jakby Win7 i Win8 szukały po zawartości pliku tylko w "dokumentach tekstowych" - z zastrzeżeniem, że o tym, który plik zostanie za taki uznany, decydują same Windowsy. Dotyczy to wyszukiwania "okienkowego".

Cdr, który bardziej przypomina plik binarny - za taki uznany widać nie został.

Gdyby udało się jakoś przekonać Windowsy że "cdr" to też dokument tekstowy, pewni cała sztuczka by się udała.

Na razie pozostają narzędzia konsolowe - Find w Win 8 i coś podobnego w Win 7.

chezare 

Wysłany: 8 Sierpień 2013, 15:42   

Kolega Cyklop najpierw nie widział w 7 opcji przeszukiwania tekstu wewnątrz plików.
Podobno jest. XP podobno teksty i to z polskimi znakami znajduje mu tak szybko, że nawet nie zdążył podnieść filiżanki z kawą.
Ja mam Windowsa XP Profesional z SP3 i za przeproszeniem dupa, takiego tekstu szukałem w cdr z X3 :-)

Odpowiedz do tematu