jak sie robi pipeta? |
Autor |
Wiadomość |
timeshift
Fachowiec
|
Wysłany: 27 Marzec 2013, 09:30 jak sie robi pipeta?
|
|
|
Siemka
pobrałem pipeta kolor, jak zamalować prostokąt tym kolorem? |
|
|
|
|
gogman
Ekspert
Pomógł: 6 razy Wiek: 45 Dołączył: 21 Paź 2011 Posty: 512 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 27 Marzec 2013, 09:36
|
|
|
Najedź na prostokąt, który chcesz zamalować i naciśnij klawisz shift + LPP |
|
|
|
|
s-p-i-n
Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 27 Marzec 2013, 11:59
|
|
|
w Corelu PP jest na odwrót niż w Corelu Draw jeśli chodzi o próbkowanie kolorów - i tak np. w Corelu Draw lewym przyciskiem myszy wypelniasz obiekt a prawym kontur, natomiast w PP prawym przyciskiem myszy probkujesz kolor dla wiaderka a lewym dla pedzla |
|
|
|
|
gogman
Ekspert
|
Wysłany: 27 Marzec 2013, 13:31
|
|
|
s-p-i-n, nawet nie wiedziałem, że można w podobny sposób wypełniać kontury.
Odpaliłem corela i spróbowałem pobrać kolor z obiektu na kontur drugiego obiektu i coś mi nie wychodzi.
Co robię źle?
Mowa o drawie oczywiście |
|
|
|
|
s-p-i-n
Pomógł: 192 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1484 Skąd: opolszczyzna
|
Wysłany: 27 Marzec 2013, 13:37
|
|
|
zle napisalem - chodzilo mi o wypelnianie przy pomocy palety |
|
|
|
|
nehaali
Początkujący
|
Wysłany: 12 Sierpień 2013, 05:57
|
|
|
ale znalazłem półśrodek w postaci przezroczystości. widzę co maluję na tle mając na wierzchu obiekt. |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12 Sierpień 2013, 12:21
|
|
|
O co chodzi z tym postem powyżej? Zauważyłem nowy post, ale potem spojrzałem na datę całego topicu i ostatnią aktywność. To kilka miesięcy temu... Czyżby to znów jakiś bot kopiował randomowe posty do różnych tematów?
Nie mniej jednak postanowiłem odpowiedzieć na pytanie gogmana z posta wyżej
@gogman- w DRAWie jak wypróbkujesz kolor, to najeżdżasz na wcześniej narysowany obiekt i następnie z wciśniętym SHIFTem najeżdżasz odpowiednio, na wnętrze obiektu lub jego kontur.
@spin - nie pamiętam jakiego masz DRAWa, ale w X3 prawy przycisk rozwija menu "cofnij próbkowanie...", a nie koloruje. Żeby kolorować, trzeba najechać na element obiektu (wnętrze/kontur) jak pokazałem wyżej. Chyba, że masz coś inaczej ustawione w opcjach, ale nie sadzę |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 12 Sierpień 2013, 21:15
|
|
|
Dobrze Shame, tylko dodaj jeszcze, że to narzędzie ma dwie opcje, kopiowania koloru albo właściwości obiektu (ust. standardowe)
A jeśli chodzi o pierwotny wątek, to w paint narzędzie pipety służy wyłącznie do pobrania próbki koloru pierwszego planu (tak się tam nazywa kolor konturu), wypełnienia albo tła, w zależności jaką kombinację klawiszy ctrl, alt i shift wybierzemy, albo który klawisz myszy nam się kliknie Aby skorzystać z przechwyconego koloru trzeba użyć jakiegoś narzędzia do rysowania, jak ktoś chce zobaczyć nowy kolor tła, to gumki …od majtek |
Ostatnio zmieniony przez chezare 16 Sierpień 2013, 06:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gogman
Ekspert
|
Wysłany: 13 Sierpień 2013, 09:25
|
|
|
O nawet fajnie, że temat rozdrapany jak stare rany bo przynajmniej widzę, że miałem ustawienia standardowe czyli kopiowanie właściwości obiektu a nie koloru :D
No i teraz to ja rozumiem - często się pierdzieliłem z pobieraniem koloru szczególnie konturu.
Będzie trzeba jakąś książkę przestudiować bo coraz częściej w corelu się siedzi a mało się wie.
Pozdro |
|
|
|
|
|