Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Znikająca krzywa
Autor Wiadomość
Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 21:01   

Wybacz. Specjalnie nie zapisywałam do innej wersji, bo chodzi mi, by sprawdzić w tej. Poza tym plik zapisany w wersji 13 ma ponad 2 MB, więc przekracza limit. Widocznie tłumaczenie tyle zajmuje. To goły tekst, bez rysunków... Podobną wielkość ma w wersji 11. Zapisałam jako 9.

Edycja.
Nici z tego. Ucieszyłam się, że w 9 plik ma tyle co w 15, ale miał tyle, bo zapisałam jako 15. W 9 też ma powyżej dwóch, więc dupa nadal zbita.
Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 20 Sierpień 2013, 21:16, w całości zmieniany 2 razy  

Cysorz 

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 21:05   

"CDRFvrsn" sugeruje, że w dalszym ciągu jest to X5 ;)

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 20 Sierpień 2013, 22:00   

Cytat:
[...] po przerzuceniu do drugiego wiersza oba wiersze się nałożą na siebie.

To akurat nie dziwota, bo masz zerowy odstęp przed, po akapicie i między wierszami ustawiony w pierwszym i drugim wersie śródtytułu. Ustaw kursor pisania na pierwszym tytule i zmień odstęp "po akapicie na 150%", w ogóle jakąś wartość powyżej 100%. Reszta może pozostać na 0%, ale polecałbym raczej ustawianie ich na 100% (tak samo dla wartości "po akapicie" dla poprzedzającego śródtytuł paragrafu) - w ten sposób wciskając DELETE czy BACKSPACE (żeby przerzucić drugi śródtytuł do pierwszego wersu) nie będą się one nakładać.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 22:07   

dziwny ten plik,gdy zapisuje go do niższych wersji przekształca w krzywe :roll: i druga spraw corel sugureje że jest tam czcionka SMGothic Std Bold,mimo że po otwarciu jest tylko Arial i Roman :roll: dziwność :roll:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 22:17   

@Shame
Chyba nie zrozumiałeś w czym problem. Problem w tym, że co bym nie dała, od 573 do 0, to odstępy się nie zmieniają. Więc pozwolenie "reszta może pozostać na 0" niczego nie rozwiązuje, bo problem polega właśnie na tym, że jest zero, choć widać, że nie jest.

@bidon184
Nic dziwnego. Śródtytuł był napisany czcionką SMGothic Std Bold, ale na potrzeby forum zmieniłam na Times New Roman, żeby brak czcionki nie wpływał na meritum.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 22:21   

aaa,no ale zostały pozostałosci ,takie dwa kwadraciki po pawej stronie są własnie tą czcionką zrobione,ale i tak,jak zapisuje do niższych wersji to zamienia na krzywe i lipa :roll:

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 22:31   

Bogumila M. napisał/a:
Chyba nie zrozumiałeś w czym problem. Problem w tym, że co bym nie dała, od 573 do 0, to odstępy się nie zmieniają. Więc pozwolenie "reszta może pozostać na 0" niczego nie rozwiązuje, bo problem polega właśnie na tym, że jest zero, choć widać, że nie jest.

A możesz zrobić jak powiedziałem? Bo chyba negujesz moja poradę bez sprawdzenia.

Nie chciało mi się tego robić, ale masz:

Może jeszcze nadmienię, że jak ustawisz wartości "przed akapitem", "miedzy wersami" i "po akapicie" na 100% to na ułamek milimetra nie zmieni to pozycji tekstu. Dopiero jak wejdziesz ponad te 100% to zaczną się zmiany. No dobra, to nie do końca prawda, bo "miedzy wersami" tyczy się tylko paragrafów, gdzie tekst jest automatycznie przerzucany do następnych linijek - jak masz dwa wersy oddzielone enterem (zwykłym) to choćby ustawić 10000% to się nie ruszą. Między paragrafami (a taki wers z enterem to paragraf) odstępy określają tylko "przed ..." i "po akapicie".

A dawać te 100% jest o tyle lepiej, że nie będzie tego efektu nakładania się dwóch wersów.

Przykład: wciskam backspace i dostajemy to:\

Jak widać, odstęp "między wersami" jest 0%. Zmieniam na 100% i... viola!

Robienie zawsze na 100% daje większą kontrolę nad tekstem. Bo tutaj 100% to nie "o 100% więcej" tylko "100% normalnego odstępu"

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 22:41   

Nie neguję Twojej rady bez sprawdzenia. Przecież nie wspominałabym o problemie, którego nie ma. To co pokazałeś u mnie po prostu nie działa. Jak widziałeś w pliku, mimo iż było zero odstęp był normalny. Spotkałam się z sytuacją, gdy po wpisaniu wartości nic się nie działo, a po zmianie jej myszką wszystko działało normalnie. Tutaj nie mogę ustawić 80 (tyle tam potrzebuję), bo niezależnie czy wpiszę 800 czy 0 odstęp ani drgnie. Zwróć uwagę, że problem dotyczy X5. Oczywiście ustawiam odstępy akapitu, bo między wierszami działa (jak tam dam miękki enter, to wiersze zachodzą na siebie). Problem w tym, że nie mogę miękkim enterem zakończyć akapitu.

Bidon jakie dwa kwadraciki? Gdzie one są? U Ciebie da się ten tekst rozsuwać i zsuwać bez przeszkód?

Małe wyjaśnienie. To M z cudzysłowem to obejście właściwości Corela, którą bije na głowę konkurencję, że inicjał wpuszczany składa się tylko z jednego znaku. Tyle, że ja jestem marudna i uważam, że sam wpuszczony cudzysłów wygląda kretyńsko.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 22:49   

Shame napisał/a:
Między paragrafami (a taki wers z enterem to paragraf) odstępy określają tylko "przed ..." i "po akapicie".

Między akapitami. Wers z enterem to akapit. Tak dla porządku.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 23:00   

No to jak widać, wada wersji najwyraźniej, bo widzisz, że u mnie (X6) śmiga jak ta lala. Nadal dziwi mnie (ale już o wiele mniej, bo zaakceptowałem to dziwactwo) dlaczego pomimo zerowej wartości wszelkich odstępów, wciśnięcie ENTER powoduje zeskok kursora do następnej linii? :shock: Przecież teoretycznie powinien pozostać w tym samym miejscu, bo każdy następny paragraf powinien być 0% niżej, czyli w tym samym miejscu.

Mam jeszcze jeden trik: zaznacz oba wersy śródtytułu, wpisz z ręki wartości odstępów (wszystkich) na 100%. Na pierwszy rzut oka nic się nie zmieni. I dobrze. Teraz ustaw kursor na początku drugiego tytułu, wciśnij Backspace, potem Spację. Sytuacja jakby wróci do pozycji wyjściowej, tylko teraz ustaw kursor na tytule (obojętnie którym) i zmniejsz odstęp "MIĘDZY wersami" do 80%. Działa?

Co do nazewnictwa, to wybacz, mam angielską wersję.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 23:28   

No, z tego co piszesz, to obawiam się, że wątpię że u Ciebie śmiga. Sam piszesz, że żadna wartość poniżej 100 nie powoduje zmiany. A wystarczy, że skopiujesz ten fragment gdzieś w inne miejsce i już będziesz mógł (mam nadzieję, bo u mnie kopiowanie też nie załatwia sprawy) zmniejszać odstępy między akapitami dowolnie.

Tylko ta ramka tak się zachowuje. Wszędzie indziej, jak ustawię odstęp miedzy akapitami na 0 tekst się nakłada. Tutaj mogę sobie spokojnie ustawić zero. Ponad 100 działa. Co jest grane? Jest to tak wkurzające, że czasem mam ochotę pogryźć monitor. Proste zadanie, a człowiek stoi bezradny jak niemowlę przed problemem.

Shame 
Red Dot Corporation

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 23:40   

No na początku myślałem, że chcesz zwiększyć ponad 100% (tak zrozumiałem twój pierwszy post w tej sprawie) i dlatego pisałem, że działa (bo działa jak widac po screenach). Jak jednak chce zmniejszyć poniżej normalnego odstępu (czyli na te 80%) to faktycznie ta ramka na to nie pozwala (po skopiowaniu do innej ramki, tak jak piszesz, można). Jednakże mój trik z powyższego posta działa w Twojej ramce. U ciebie nie?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 20 Sierpień 2013, 23:57   

Nie. Zanim poprosiłam o pomoc wypróbowałam wszystkie możliwości jakie mi przyszły do głowy. Łącznie ze skopiowaniem i wklejeniem ponownym do nowego dokumentu. Tekst zachowuje się tak, jakby miał zafiksowane minimalne wartości. Tak się zaczął zachowywać po wklejeniu tytułu....

Właśnie. Już wiem. Bruździ ten wpuszczony znak. A ściślej prostokąt trzymający tekst na dystans. Jak się tym prostokątem wyjedzie poza ramkę wraca sterowanie w obie strony 100. Możesz w szóstce wywalić ten prostokąt, narysować podobny, nadać mu właściwość Tekst opływa dookoła i wartość 0, umieścić i sprawdzić, czy odstępy akapitu dają się zmniejszać?

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 09:07   

Fajek, wyjaśnij, po co chcesz zamieniać na krzywe teksty w broszurce, którą robisz? Przecież do drukarni dajesz plik pdf, a w opcjach robienia pedeefu moźesz ustawić "zamień tekst na krzywe". Wówczas masz w pliku corelowym tekst - co jest wygodne, bo możesz go edytować - a w pedeefie krzywe... :)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 09:08   

Bogumila M. napisał/a:

Bidon jakie dwa kwadraciki? Gdzie one są?

chodzi mi dokładnie o te kwadraciki

fajek
Bywalec

Wersja CorelDRAW: v.12
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 10:35   

Trurl napisał/a:
Fajek, wyjaśnij, po co chcesz zamieniać na krzywe teksty w broszurce, którą robisz? Przecież do drukarni dajesz plik pdf, a w opcjach robienia pedeefu moźesz ustawić "zamień tekst na krzywe". Wówczas masz w pliku corelowym tekst - co jest wygodne, bo możesz go edytować - a w pedeefie krzywe... :)

ponieważ po eksporcie do PDFa robią mi się dziwne znaki i przy wydruku widać pogrubione literki "L" - nie wiem dlaczego.

Bez nazwy-1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 130 raz(y) 147.71 KB

fajek
Bywalec

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 10:42   

bidon184 napisał/a:
a możesz załączyć jakis przykładowy plik,było by łatwiej coś doradzić

Plik w załączniku.

broszurka.cdr
Pobierz Plik ściągnięto 138 raz(y) 22.81 KB

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 11:03   

te pogrubione literki to oznaka że font jest do bani albo wogle go nie ma i został zamieniony,ja to u siebie otworzyłem i jest gut,nadal twierdze że to wina fontu,no powiedz mi na przykład po grzyba te dwa znki zapytania są pisane fontem Adobe Fangsong Std R :roll: ,już nie wspominam że te fonty to otf

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 11:16   

fajek napisał/a:
ponieważ po eksporcie do PDFa robią mi się dziwne znaki i przy wydruku widać pogrubione literki "L" - nie wiem dlaczego.

Na pewno na wydruku? Problem z pogrubionym "l" jest tak stary, jak Acrobat. To problem Acrobata, nie pdfa i Corela. Sprawdź na dużym powiększeniu albo w Acrobacie: Edycja > Preferencje > Wyświetlanie strony > wyłącz Wygładź grafikę liniową i wtedy oglądaj.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 11:47   

Cytat:

To tylko ekranowo. Powiększ tekst, a pogrubienie zniknie, a z całą pewnością nie będzie go na wydruku - spróbuj...

fajek
Bywalec

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 12:59   

bidon184 napisał/a:
te pogrubione literki to oznaka że font jest do bani albo wogle go nie ma i został zamieniony,ja to u siebie otworzyłem i jest gut,nadal twierdze że to wina fontu,no powiedz mi na przykład po grzyba te dwa znki zapytania są pisane fontem Adobe Fangsong Std R :roll: ,już nie wspominam że te fonty to otf
Obrazek

U mnie nie ma tych znaków zapytania.

fajek
Bywalec

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 13:09   

tegraf napisał/a:
fajek napisał/a:

Na pewno na wydruku? Problem z pogrubionym "l" jest tak stary, jak Acrobat. To problem Acrobata, nie pdfa i Corela. Sprawdź na dużym powiększeniu albo w Acrobacie: Edycja > Preferencje > Wyświetlanie strony > wyłącz Wygładź grafikę liniową i wtedy oglądaj.

Pomogło :)

chezare 

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 15:46   

Fajek, to czy coś znika czy nie, czy l się pogrubia czy nie, nie ma w tym przypadku znaczenia.
Jak zostawisz tło 40/40/40/100, to i tak nic nie przeczytasz.
Musisz ten czarny z pontona zrobić :-)
Przepraszam, z pontonu :-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 16:33   

Dobrze jest przy tym wyjaśnić, Chezare, że ponton to jednostka pływająca o napędzie pneumatycznym... :-) :-)

chezare 

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 18:58   

Kolega składa ulotki 5,5 pkt czcionką, wie że CMYK 0/0/0/100 wcale nie jest czarny, to o pontonach na pewno wie wszystko :-)
Całkiem poważnie, to może rzeczywiście trzeba wyjaśnić, bo dowcipkować łatwo, a o nieszczęście jeszcze łatwiej.
Fajek, 5,5 pkt czcionka jest sporo mniejsza od mrówki. Zrobiłeś tło z 4 farb, bo wiesz że sam czarny na offsecie wychodzi bury. To by było dobrze gdyby nie było na tym tle drobnej grafiki, a jest. Jakby nie pasowali blach, to ci przynajmniej częściowo zamalują tekst i wyjdzie ładna czarna kartka w cętki.
Teraz wyjdę na głupiego, ale co tam :-)
Ja bym na Twoim miejscu tło wydrukował z czarnego pantonu, wtedy będzie jedna farba i tekst będzie elegancki, choć dalej nieczytelny bez lupy, tu mogę się mylić, kilkadziesiąt lat przed monitorem musiało mi jakieś szkody we wzroku zrobić :-)
No i żebyś broń Boże nie kombinował z jakimś overprintem albo nie przyszło ci do głowy przy robieniu pdfa odhaczyć, że kolory spotowe (panton) mają być zachowane :-)

Trurl z tym napędem pneumatycznym to przekombinowałeś, chyba, że nie jestem na bieżąco z nowinkami technicznymi? :-)

Odpowiedz do tematu