|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Problem z uruchomieniem Corela X5 |
| Autor |
Wiadomość |
simo
Początkujący

Wersja CorelDRAW: X5
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 14:24 Problem z uruchomieniem Corela X5
|
|
|
Witam wszystkich
Nieco ponad miesiąc temu zakupiłem Corela w wersji X5. Dziś przy próbie jego uruchomienia widzę przez kilka sekund jedynie logo programu (kolorowy balonik, napis itp.). Logo znika, program się nie uruchamia. Corela zaraz po zakupie zarejestrowałem, logowałem się dziś nawet na stronie internetowej producenta. Produkt poprawnie przeszedł rejestrację i jest przypisany do mojego konta. Jako ciekawostkę dodam, że po otworzeniu Corel Connect otrzymuję informację, że "wersja próbna utraciła ważność". Domyślam się, że coś się posypało i program nadal myśli, że korzystam z 30-dniowej wersji. Jak rozwiązać ten problem?
Do pomocy technicznej oczywiście nie mogę się dodzwonić - nikt nie odbiera telefonu. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 14:39
|
|
|
| a przy instalowaniu,pokazała ci się opcja Zadzwoń do firmy corel??,o ile pamiętam to chyba kod aktywacji powinieneś dostać,wklej go jeszcze raz w odpowiednie okienko,ale przed tym wszystkim sprubuj F8 kliknąc przy odpalaniu corela,moze cos z ustawieniami poszło |
|
|
|
 |
simo
Początkujący

|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 14:57
|
|
|
Nie otrzymałem żadnego kodu aktywacji. Przyszedł tylko mail od Corela z podziękowaniem za zarejestrowanie oprogramowania. Teraz z ciekawości zmieniłem datę w komputerze, rozłączyłem się z netem i uruchomiłem Corela bez problemu. Tak czy inaczej po powrocie do normalnej daty program nie startuje.
Co do F8 - próbowałem i nic ;/ |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 15:04
|
|
|
| no to wychodzi na to że masz triala |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 15:39
|
|
|
Tak wychodzi Na dodatek zapłaconego i zarejestrowanego
Nie ma się co śmiać. Pozostaje chyba na nich napadać aż do skutku? |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 16:40
|
|
|
Mam to samo, chociaż teoretycznie sprawa jest w toku. X5 kupiłem normalnie w sklepie (internetowym niestety), ale mam na niego fakturę a program mi pokazuje, że używam pirackiej wersji (działał ponad rok, więc nie był to żaden trial). Po rejestracji przysługiwała mi jedynie 3-miesięczna pomoc techniczna, która oczywiście już się skończyła.
Napisałem do polskiego przedstawiciela czyli ab.pl (bo www.corel.ab.pl nie działa!!!), dołączyłem skan faktury oraz potwierdzenie rejestracji i dostałem odpowiedź już następnego dnia co prawdę mówiąc trochę mnie zaskoczyło. Odpowiedź była prosta: używają Państwo "softliftingowanej" wersji, trzeba zakupić nową. I tyle. Call Center przełącza w kółko, nie da się niczego dowiedzieć, na kolejne maile nie dostałem odpowiedzi. Nawet nie wiem, gdzie dalej reagować bo wygląda na to, że firma Corel i jej polscy partnerzy starannie unikają kontaktu z klientem...
Jak ktoś miał podobnie i sobie z tym poradził, chętnie się dowiem jak to się udało. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 16:43
|
|
|
to że zarejestrowany i że rejestracja przebiegła pomyślnie to nic nie znaczy,świadczy tylko o tym że jest to oprogramowanie firmy corel,gorzej że kolega za coś zapłacił,i wychodzi na to że zapłacił za wersje probna,ja dokładnie nie pamiętam ale na 90 procent jestem pewny że powinien mieć ,dostać kod aktywacyjny,bez tego to pozamiatane,bo zabawa ze zmianą czasu w kompie będzie trwała dopoty dopoki nie zostanie zweryfikowane ID programu,i w tedy nastąpi The End,myśle że tak miesiąc to będzie trwało
widze że Malutki coś dopisał,ja to kumam tak że ta wersja softliftingowana to poprostu wersja brandowana czyli dostarczona jako produkt w raz z jakimś urządzeniem lub programem może dla jakiejś instytucji,w takim przypadku będzie cięzko o pozytywne rozpatrzenie sprawy,ale jak rozumiem corel ogolnie chodzi tak??? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 18:25
|
|
|
Nie mogę. Piorę się po rękach, nogach (gdzie indziej nie śmiem kobiety dotykać żeby nie być oskarżoną o molestowanie), ale nie mogę nie przypomnieć, że praca programisty to ciężka harówa, a piraci by chcieli za darmo, nie płacąc na tej harówie zarabiać. Co Corel ma z tego, że ktoś kupił gdzieś program i za niego zapłacił? Jak koleś będzie fikał, to się go oskarży o paserstwo, bo paragrafów nie trzeba nawet szukać.
Gdy pisałam jak Corel traktuje swoich klientów, to mnie obsztorcowano. A przecież moje doświadczenia w porównaniu z opisanymi to pikuś. Pamiętam, że swego czasu, gdy ukazała się nowa wersja Corela szef postanowił ją przetestować. Testował po czym udał się do sklepu i kupił. Zainstalował i po dwóch dniach dostał komunikat, że okres próbny właśnie się skończył, dziękujemy, bla bla bla, kup pełną wersję. Wtedy pierwszy raz w życiu zobaczyłam twarz w kolorze podstawowym (i nie był to CMYK). Udało się szefowi dodzwonić do pomocy technicznej, ale mu nerwy puściły, więc nie zdołał wyjaśnić w czym problem bo skupił się na tym co sądzi o firmie Corel. Straciliśmy dwa dni próbując wersję demo przekształcić w pełną. W końcu zaproponowałam reinstalację Windowsów i to był strzał w dziesiątkę. Tyle, że wtedy nie znano jeszcze pojęcia "aktywuj produkt za który zapłaciłeś żeby móc z niego korzystać". Przypomnę także, co było wielokrotnie podkreślane, że "każdy ma prawo swoją własność zabezpieczyć w dowolny sposób".
Z punktu widzenia prawa stoicie panowie na straconej pozycji. Faktura niczego nie dowodzi. A już na pewno legalności oprogramowania. Wersja programu ściągnięta ze strony Corela podczas instalacji pyta, co użytkownik chce zrobić — wypróbować, czy nie. Jeśli nie, to ma obowiązek podać numer seryjny. Nie ma możliwości, by ten ekran przegapić. Następnym krokiem jest aktywacja i jeśli wybierzemy opcję "przez Internet" proces trwa kilka sekund. Można aktywować telefonicznie dzwoniąc do Kanady, bo połączenie się z polskim oddziałem nie zawsze kończy się sukcesem, poza tym polska załoga wszędzie wietrzy oszustwo, piractwo i przekręt.
Wyjścia są dla Was dwa. Pierwsze: Kupić pełną wersję. Drugie: Odinstalować program, a najlepiej cofnąć system do stanu sprzed instalacji i zainstalować ponownie tym razem pilnując odpowiednich opcji i podając wymagane informacje. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 18:43
|
|
|
| niom,czyli tak jak myślałem i pisałem wcześniej,wszystko jest kwestią kodu aktywującego,gdzieś w jakimś procesie instalacji został popełniony błąd |
|
|
|
 |
simo
Początkujący

|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 19:03
|
|
|
Po prostu nie wierzę w to co mi napisaliście. Załamka.
Corela zakupiłem na tej aukcji - http://allegro.pl/hit-cor...3360207568.html
Była to angielska/niemiecka wersja językowa. Sprzedawca wysłał mi instrukcję instalacji. Należało po prostu pobrać instalator wersji PL np. ze strony idg.pl i wklepać numer seryjny podczas instalacji.
Teraz domyślam się, że był to błąd. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 19:17
|
|
|
uff,tam jak byk jest napisane
Wersja językowa: angielska, niemiecka. Numer licencji może zostać również użyty do aktywowania ściągniętej z internetu wersji testowej w języku polskim - w tym przypadku program będzie działał jako pełna wersja polska (z VBA i VSTA!).
czyli w momencie gdy pobrał4eś wersje PL ,miałeś juz pozamiatane,należało najpierw zainstalować wersje stałą i dopiero potem pobrać z netu folder PL i go zamienić z istniejącym folderem Language |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 19:21
|
|
|
Z doświadczeń wynika, że ciężko harujący programiści Corela przyłożyli się i moduł rejestracji w Corelu działa lepiej niż sam program. No, może nie lepiej, ale co najmniej tak samo. Więc prędzej program przejdzie w tryb demo i wyświetli monit o nielegalności niż zaakceptuje fakt, że został zakupiony. Przy czym, trzeba mieć na względzie, że program klucz do w jednej wersji językowej nie będzie działał w innej. Bo nie. Dlatego nie należy klucza niemieckiej czy angielskiej wersji stosować do polskiej, bo może jej zaszkodzić.
Można spróbować posiadaną wersję podupgradeować do najmaksymalniejszej możliwej wersji (jeśli się da, bo Corelowi nie zależy na klientach próbujących jego półprodukty), i zachować sobie folder Languages. Potem można, a nawet trzeba zainstalować posiadaną wersję, do której posiadamy klucz, aktywować ja i podmienić pliki językowe (na wszelki wypadek zachowując kopię oryginalnych). Trzeba jednak pamiętać, że paczki serwisowe i hotfiksy grzebią także w plikach językowych, więc podmienianie plików z wersji podstawowej na wyposażoną np w SP3 to murowane kłopoty. |
| Ostatnio zmieniony przez Bogumila M. 21 Sierpień 2013, 19:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 19:21
|
|
|
Simo, firma ma 1770 komentarzy i ani jednego negatywnego, coś skopałeś przy rejestracji.
Bogumił i Bidon mają chyba rację, w każdym razie nie zaszkodzi spróbować.
Trochę mnie dziwi robienie z niemiecko-angielskiej wersji, polskiej? |
|
|
|
 |
simo
Początkujący

|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 19:33
|
|
|
Od sprzedawcy zaraz po zakupie otrzymałem taką informację:
"Dziękujemy za złożenie zamówienia.
Miło mi poinformować, że już dziś mogą Państwo korzystać z zamówionego programu. Wystarczy pobrać i zainstalować program w polskiej wersji językowej, np. ze strony:
http://www.idg.pl/ftp/cor...hics.suite.html
Po otrzymaniu przesyłki, wystarczy tylko aktywować program kluczem z opakowania (jest na to 14 dni)."
Tak też zrobiłem... |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 19:33
|
|
|
Myśle i z przykrościa to musze stwierdzić że deinstalacja nic nie da ,ponieważ tak jak pisał user,produkt został zarejestrowany z tym kluczem,i corel uznał ze klient chce mieć wersje polską i w tym wypadku czuje coś nosem że trza będzie wykupić nowa licencje niestety
PS: tutaj kolega voś dopisał,to nie jest tak,tam jak byk pisze że polska wersja językowa jest wersją testową,aczkolwiek to że jest to moim skromnym zdanie robinie klienta w konia jest ukryte ,ale poczytaj jeszcze raz ,sam zauważysz niuanse |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 20:01
|
|
|
Czy objawy opisywane przez simo, mogą wskazywać, że podanym numerem seryjnym jakaś kopia już jest aktywowana gdzieś w świecie?
Na Twoim simo miejscu, zwróciłbym się z pytaniem do sprzedawcy. |
|
|
|
 |
simo
Początkujący

|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 20:31
|
|
|
| Wiadomość do sprzedawcy wysłana. Swoją drogą udało mi się dodzwonić do pomocy technicznej Corela. Też odesłano mnie do sprzedawcy właśnie. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 20:32
|
|
|
Rejestracja w dzisiejszych czasach niczego nie załatwia. Produkt należy aktywować. Natomiast z opisu wynika jedno — coś jest nie tak. Ponieważ co by Corel sobie nie ubzdurał zawsze o tym informuje. Mieliśmy tu na forum kogoś, kto napisał co się wyświetla, gdy zostanie "wykryta" piracka wersja. Warto poszukać tego wątku, żeby dowiedzieć się jacy nieuczciwi są Polacy i co producent może. Natomiast jeśli skończył się okres testowania, to także pojawia się stosowny komunikat.
W przypadku opisanym przez Autora wątku program po prostu przestaje odpowiadać, czyli ewidentnie nie wie, czy jest piracki, czy demo, czy może jeszcze jakiś inny. Zwłaszcza, że na trick z datą teraz nie nabierze się nawet program zrobiony na pracach ręcznych w podstawówce. Cofnij system do stanu sprzed instalacji i zainstaluj jeszcze raz czytając to, co pojawia się na ekranie zanim klikniesz Dalej. Program prawidłowo aktywowany prosi o zapisanie danych rejestracyjnych/aktywacyjnych. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 20:38
|
|
|
A jak to jest z instalacją na 3 komputerach? Za każdym razem podaje się ten sam numer? A jeżeli zacznę instalować na czwartym? Pytam, bo nie wiem. Może ktoś to trenował?
Adobe liczy instalacje. Instalacja na komputerze nadmiarowym kończy się komunikatem o przekroczeniu dozwolonej ilości i program na takim komputerze przechodzi w stan zakończonego triala. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 21:11
|
|
|
| Malutki napisał/a: | | żywają Państwo "softliftingowanej" wersji, trzeba zakupić nową. |
Sie naszukałem, tego softliftingu...
A był na Corel.com: Czy znasz wyrazenie softlifting? Prawdopodobnie nie... jednak istnieje mozliwosc, ze sie do tego przyczyniasz Softlifting oznacza zakup pojedynczej licencji na uzywanie oprogramowania, a nastepnie zainstalowanie go na kilku komputerach, niezgodnie z warunkami umowy.
Coś mi ten problem Simo zaczyna podobnie wyglądać. Dziwnie wygląda sprzedaż niemieckiej wersji z kluczami do polskiej. Ja bym chyba zaczął nalegać na kontakt ze sprzedawcą. Daj znać, jak poszło. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 21:52
|
|
|
Chyba Tegraf kolega ma oryginalnego angielsko-niemieckiego Corela z którego zrobił polskiego Ja jestem ciekawy czy tego angielsko-niemieckiego da się normalnie aktywować?
Ta rada sprzedawcy wygląda na jakąś kombinację co najmniej alpejską?
Wychodziłoby, że można dowolnym kluczem od konkretnej wersji zarejestrować dowolną wersję językową? Idąc tym tokiem rozumowania można kupić Corela w białoruskiej wersji językowej, tam musi być dużo tańszy niż u nas i aktywować polskiego triala kluczem od niego? To nie może tak być? |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 21 Sierpień 2013, 21:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 21:54
|
|
|
U mnie to jednak nie jest ten problem - mam w domu trzy komputery, ale tylko na JEDNYM instalowałem X5. Program (wersja pudełkowa) przyszedł oryginalnie zapakowany, nr seryjny był użyty jeden raz, na tym samym komputerze zresztą.
Teraz sobie skojarzyłem, że dzień czy dwa wcześniej używałem mobilnego internetu, więc IP musiałem mieć inne, ale MAC się przecież nie zmienił - nie znam się na tym za bardzo, ale to chyba nie tędy droga, prawda? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 21:58
|
|
|
Malutki, ja wątpię żeby przechowywali takie dane jak IP? To nie miałoby sensu.
Masz program i możesz go instalować 100 razy na 100 różnych komputerach, byle by był w danym momencie tylko na jednym, jeśli licencja tak mówi.
Corel do działania nie potrzebuje internetu, nie musisz go mieć.
Są wersje oprogramowania, nie wiem czy Corela, które są związane z konkretnym sprzętem i z tym sprzętem tylko mogą być używane, ale to nie jest Twój przypadek.
Mogło być tak, że ktoś użył Twojego numeru seryjnego, to nie jest wcale tak mało prawdopodobne. |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 21 Sierpień 2013, 22:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 22:11
|
|
|
hym,IP nie ma znaczenia,ale ID kompa ma,np w adobe jest tak,że możesz odinstalować produkt i zainstalować go na innym kompie pod warunkiem że deaktywujesz klucz na kompie gdzie odinstalowujesz,jak z corelem jest to nie mam zielonego pojęcia |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 22:26
|
|
|
Ja bym się tego sprzedawcy zapytał jak to jest, że obłożeni są ze wszystkich stron obrazkami, które zapewniają, że są hiper-super a sprzedają wersję SE, podpowiadając że można ściągnąć triala i zlikwidować ograniczenia tej wersji?
Może można kupić wersję home & student , ściągnąć triala i zrobić z niej pełną wersję? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.15 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|