Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego nie widzę prowadnic?
Autor Wiadomość
F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wersja CorelDRAW: X4 i X5
Wysłany: 21 Sierpień 2013, 18:27   Dlaczego nie widzę prowadnic?

Mam dokument. Składa się on z dwóch stron, każda o innym rozmiarze.
Chcę aby peowadnice pokazały mi obszar spadu. Wybieram więc tę opcje:

Ale nic się nie dzieje. Prowadnice się nie pokazują na ekranie.
Niby widnieją, ale nigdzie ich nie widzę na oczy. Nawet jak przeciągnę ich ze strony głównej na konkretną stronę w projekcie.

O co chodzi?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 18:58   

a kliknąłeś button Zastosuj wzorce??? bo samo kliknięcie w OK nic nie daje

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Sierpień 2013, 22:44   

No właśnie. Trzeba bardzo uważać, ponieważ Corel jest daleko przed konkurencja, u której klikniecie przycisku OK zatwierdza zmiany. Corel od wersji X3 stosuje rewolucyjną zasadę, że jak się zmiany osobno nie zatwierdzi, to przycisk OK działa jak Cancel (w polskiej wersji Anuluj).

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 22 Sierpień 2013, 13:55   

No skoro F pokazuje screena, na którym w warstwie prowadnic widać 4 obiekty, to chyba zatwierdził, prawda? Chociaż to oczywiście prawda, co pisze Bogusia i bidon. Jednakże ja polecałbym sprawdzić, czy czasem kolory prowadnic nie są ustawione na biały kolor. Dodatkowo możesz sprawdzić, czy w opcjach pod STRONA jest ustawiony SPAD?

Drugą opcją jest to, że program wypierdzielił gdzieś te prowadnice w kosmos (kiedyś mi się zdarzyło) i po prostu są gdzieś daleko poza widocznym obszarem. W takim wypadku zaznacz z menedżera obiektów jedną prowadnice i sprawdź jej położenie na pasku właściwości obiektu. Sprawdź, co tam jest wpisane.

Cysorz 

Wysłany: 22 Sierpień 2013, 19:40   

Obszar spadu pobierany jest z ustawienia strony domyślnej drukarki.
Jeżeli jest to np. strona A-4 w pionie to wtedy wyświetli prowadnice, ale tylko na stronach o takich wymiarach i to według mnie jest logiczne. Jeżeli jest to strona nietypowa, nie wyświetli ich w ogóle i to też moim zdaniem jest logiczne.
Teraz pytanie: czy obie strony są takie same jak standardowa strona drukarki?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 22 Sierpień 2013, 20:17   

niom,Malutki ma racje,sprawdziłem przed chwileczką,ale można to obejśc klikając w ustawieniach rozmiaru strony pokaż spad,tylko co dalej z tym fantem zrobić to nie wiem

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 23 Sierpień 2013, 17:12   

Cytat:
Dodatkowo możesz sprawdzić, czy w opcjach pod STRONA jest ustawiony SPAD?

No wiem, to jest druga metoda na dodanie spadów, wyglądają one tylko inaczej niż prowadnice. To druga metoda, ona działa. Ale zastanawiam się dlaczego nie działają prowadnice.

Cytat:
Teraz pytanie: czy obie strony są takie same jak standardowa strona drukarki?

1. Nie, mam dwie strony i każda inne wymiary. Poza tym jest na odwrót. 1 strona jest niestandardowa i na niej pokazały się spady z prowadnic, natomiast druga strona to format drukarki A4 i na niej się nie pojawiły. Więc jest odwrotnie u mnie niż napisałeś. Dziwne, nie?

I sorry, ale co ma fakt posiadania drukarki w domu do prowadnic? Prowadnice mają mi się wyświetlić w projekcie przeze mnie zdefiniowanym rozmiarem i tyle. A nie pytanie "jaką masz drukarkę". To według mnie nic nie ma do rzeczy.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 23 Sierpień 2013, 17:18   

Pozwól, że będę innego zdania. Pytanie jaką masz drukarkę jest bardzo ważne, bo jeśli nie masz takiej, jak ja, to masz badziew i nie dziwota, że masz kłopoty.

Mówiąc poważnie, ilekroć potrzebowałam zostawić część strony na spad, tylekroć wyciągałam prowadnicę myszą i ustawiałam na właściwej pozycji. To pozwoliło mi uniknąć wielu stresów związanych z tym, że jeśli w Corelu coś automatycznie ustawia się samo, to nigdy nie wiadomo gdzie się ustawi, jak się ustawi i czy w ogóle się ustawi.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 23 Sierpień 2013, 17:35   

F-Głowy napisał/a:
Nie, mam dwie strony i każda inne wymiary

Tu jest pies pogrzebany. Prowadnice tyczą się tylko PIERWSZEJ strony, nieistotne, czy jest ona standardowa, czy też nie. DRAW X6 (nie wiem jak jest w X5, ale chyba jeszcze nie ma) w przeciwieństwie do poprzedników posiada do każdej strony warstwę prowadnic lokalnych (widocznych tylko na danej stronie). Poniżej X6 jest tylko jedna warstwa prowadnic i jest ona globalna - wspólna dla całego dokumentu, dla wszystkich stron. Wzorcem jest pierwsza strona, skoro ją masz ustawioną, dajmy na to, na A4, to tak są prowadnice krawędzi i spadów i czego tylko jeszcze tam się wzorce tyczą. Jak drugą stronę masz już A5, to prowadnice same się nie przemieszczą, bo musiałyby się przesuwać za każdym razem jak skaczesz po stronach. Dlatego jeśli masz różne rozmiary stron, prowadnice będą tylko na pierwszej.

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 20:26   

Shame, ale ja pracuję na Corelu X6, gdzie - jak piszesz - od tej wersji wyświetla się już spad na każdej stronie, nawet jak każda ma inne wymiary w dokumencie.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 27 Sierpień 2013, 09:46   

spad się wyświetla,na kazdej stronie ,gorzej z wzorcami prowadnic,one są tylko że niewidoczne,co zrobić żeby były widoczne?? ano trza wejść na pierwszą strone tam gdzie są widoczne,odpalić właściwości obiektu,kliknąć na prowadnice,po prawej stronie we własciwościach będzie kłodka ,klikamy w nią,następnie znów klikamy w tę prowadnice i jeszcze raz w kłodeczke,i tak cztery razy,czyli w każda z prowadnic,od tej pory w tym dokumencie,niezależnie od ilości stron i ich rozmiarów będą widoczne wzorce prowadnic na poszczególnych stronach.Mam nadzieje że jasno to wytłumaczyłem :-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 20:50   

Bidon, co ma KŁÓDKA, czyli ZABLOKOWANIE OBIEKTU do tego, że moich prowadnic w ogóle w projekcie NIE WIDAĆ?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 21:42   

rob jak chcesz podałem Ci sposob jak zrobić żeby prowadnice były widoczne,a co ma do tego kłodka to już jest pytanie do programistów corela nie do mnie ;-)

F-Głowy
Ekspert
"Postać F-Głowego"

Wysłany: 16 Wrzesień 2013, 13:44   

No a teraz usunąłem wszystkie strony oprócz jednej. Mam więc w dokumencie tylko 1 stronę a prowadnic dalej nie widzę.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 16 Wrzesień 2013, 20:04   

no to są tylko chyba dwie możliwości,albo kompletnie nie potrafisz opanować interfeisu,albo masz totalnie spapraną instalacje Corela na kompie innej opcji przynajmniej ja nie widze,ale to tylko ja więc pewnie są i inne możliwości :-P

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 16 Wrzesień 2013, 20:29   

F-Głowy napisał/a:
No a teraz usunąłem wszystkie strony oprócz jednej. Mam więc w dokumencie tylko 1 stronę a prowadnic dalej nie widzę.
A ustawiłeś je?

chezare 

Wysłany: 17 Wrzesień 2013, 07:55   

Gdybym miał strzelać, to powiedziałbym, że nie widzisz prowadnic bo ich nie ma? :-)
Przypuszczam, że bym trafił :-)
Od razu powiem, że nie wiem jak jest w X6, ale w żadnej z wersji z którymi miałem do czynienia prowadnice same się nie rysowały :-)
Po pierwsze to znowu coś F kombinujesz z czymś co do szczęścia jest zupełnie niepotrzebne :-)
Po drugie spad w Corelu nie ma nic wspólnego z zainstalowaną w systemie drukarką czy drukarkami i nie ma nic wspólnego ze stroną dokumentu, leży poza nią, To nie jest atak na Syrię, tylko uściślenie pojęć. Oczywiście spad jak najbardziej ma związek z wymiarami strony.
Corel pozwala oznaczyć krawędzie strony, standardowo włączone, obszar drukowania czytany ze sterowników drukarki i obszar spadu ściśle związany z rozmiarem strony (stron). Obszar drukowany i spad zaznacza markizą, nie prowadnicami. Standardowo ten spad jest ustawiony na 0, czyli wyświetli Ci się przerywana linia na krawędziach strony. Ustawia się to z menu Układ->Ustawienia strony (z pamięci piszę, może się nazywać odrobinę inaczej?). Spad jest identyczny dla wszystkich stron w dokumencie, może w X6 można ustawić inny dla każdej strony, tak jak prowadnice, nie wiem?
Żeby wyświetlić oznaczenie tego obszaru z menu Widok trzeba wybrać Pokaż->Spad.
Prowadnic dalej nie ma, ale widzisz zdefiniowany spad, który np. przy tworzeniu pdfa, nie ma żadnego znaczenia, tam możesz ustawić zupełnie inny,jak nie ustawisz, nie będzie w ogóle.
Jak chcesz mieć prowadnice to musisz je utworzyć. Jak zaznaczysz odpowiednie opcje przyciągania, będzie to dziecinnie łatwe. Można też zautomatyzować ten proces pisząc trzy wiersze makra, ale po co robić coś co jest kompletnie bezużyteczne?
Powtórzę. Corel sam z siebie, to się może co najwyżej wykoleić, narysować nic sam nie umie, gdyby tak było, to ja brałbym zasiłek od państwa, albo robił zupełnie coś innego.
Może X6 jest inteligentniejsze?
Zrób F tak jak napisałem i żeby radość była większa każdej prowadnicy z osobna nadaj inny kolor, to jest akurat pożyteczna właściwość, bo np. czarną prowadnicę na czarnym tle dosyć słabo widać :-)
Jak chcesz mieć dużo prowadnic to odpal np. coś takiego: :-)
Kod:
Sub prowadnica()
    Dim s1 As Shape
    For i = 0 To 359
    Set s1 = ActiveDocument.MasterPage.GuidesLayer.CreateGuideAngle(0, 0, i)
    s1.Outline.SetProperties Color:=CreateRGBColor(255, 0, 0)
    Set s1 = ActiveDocument.MasterPage.GuidesLayer.CreateGuideAngle(8.268, 0, i)
    s1.Outline.SetProperties Color:=CreateRGBColor(0, 255, 0)
    Set s1 = ActiveDocument.MasterPage.GuidesLayer.CreateGuideAngle(0, 11.693, i)
    s1.Outline.SetProperties Color:=CreateRGBColor(0, 0, 255)
    Set s1 = ActiveDocument.MasterPage.GuidesLayer.CreateGuideAngle(8.268, 11.693, i)
    s1.Outline.SetProperties Color:=CreateRGBColor(0, 0, 0)
    Set s1 = ActiveDocument.MasterPage.GuidesLayer.CreateGuideAngle(8.268 / 2, 11.693 / 2, i)
    s1.Outline.SetProperties Color:=CreateRGBColor(255, 255, 0)
    Next i
End Sub

To żart jest :-)

Teraz poważnie, choć nie wiem czy to zadziała w X6?
Kod:
Sub rys_spad()
Dim sp As Shape
Dim x As Double, y As Double, spad As Double
On Error GoTo koniec
spad = InputBox("Wpisz wartość spadu w milimetrach", "SPAD", 2)
spad = spad / 25.4
ActiveDocument.ActivePage.GetSize x, y
  ActiveDocument.ActivePage.Bleed = spad
  Set sp = ActiveDocument.ActivePage.GuidesLayer.CreateGuideAngle(0 - spad, 0, 90#)
  sp.Outline.SetProperties Color:=CreateRGBColor(0, 0, 0)
    Set sp = ActiveDocument.ActivePage.GuidesLayer.CreateGuideAngle(x + spad, 0, 90#)
      Set sp = ActiveDocument.ActivePage.GuidesLayer.CreateGuideAngle(0, y + spad, 0#)
        Set sp = ActiveDocument.ActivePage.GuidesLayer.CreateGuideAngle(0, 0 - spad, 0#)
koniec:
End Sub

Powinno wyświetlić prowadnice na granicach spadu i zmienić jego wartość w ustawieniach strony. Nie wyświetli markizy oznaczającej spad.
Jak chcesz mieć spad inny niż 2 mm, to zmień wartość w piątym wierszu.
Gdyby się wykoleiło, to spróbuj bez linii:
ActiveDocument.ActivePage.Bleed = spad
W ustawieniach strony nie zostanie ustawiona wartość spadu, ale prowadnice powinny się wyświetlić.

Odpowiedz do tematu