Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana rozmiaru strony PDFa
Autor Wiadomość
marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 12:27   Zmiana rozmiaru strony PDFa

Pytanie, nie z Corela, ale ponieważ tutaj są szpece od Acrobata to mam nadzieję uzyskać odpowiedź.
Złożyłem album o wym. 230 x 172 mm (poziomy 328 stron). Album zapisałem w PDF-ie. W międzyczasie drukarnia zmieniła introligatornię, a ta wymaga większych spadów na obcięcie. Muszę więc zmniejszyć rozmiar strony do wymiaru 225 x 165 mm (będzie lekkie spłaszczenie zdjęć). Czy da się to zrobić automatycznie w Acrobacie Prof. v 8. Jest tam okienko "Crop pages" w którym jest ramka "Change page sizes", ale gdy wpiszę nowe wartości wyskakuje komunikat, że redukcja strony nie może byc wykonana.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Sierpień 2013, 13:19   

Zanim padnie odpowiedź - spróbuj uzupełnić swój post: czy są spady w tej pracy? (nie chodzi o spady w pdfie) i czy są równe? Lub inaczej - czy każda strona jest biała na krawędziach? Te rozmiary to są netto? Czy pdf jest w rozmiarze netto?

A najlepiej podeślij 2 strony (parzystą i nieparzystą).

Cysorz 

Wysłany: 24 Sierpień 2013, 13:46   

Takie możliwości mają wtyczki impozycjujące, ale i tak nie wszystkie. Poważne drukarnie mają zazwyczaj takowe, więc najlepiej będzie ich (drukarnie, nie wtyczki ;-) ) o to zapytać bezpośrednio.

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 24 Sierpień 2013, 18:20   

Uzupełniam dane.
Strony są netto. Nie ma spadów. Wszystkie krawędzie sa białe.
Początkowo było założenie, że strony będą najpierw rozcinane do falcowania.
Teraz to zmieniono. Strony będą najpierw składane i dlatego potrzebny jest duży naddatek na obcięcie. I przy tym wymiarze 172 mm nie mieszczą się 4 użytki na arkuszu.
W załączeniu 2 strony tak jak prosiliście.
Pliki wysyłam do naświetlarni CTP. Oni mają je ułożyć na arkuszu. Mogliby oczywiście zmniejszyć, ale nie chcą bo kiedyś coś im się posypało przy takim nieproporcjonalnym zmniejszaniu i nie chcą ryzykować.
Ja mogę przeskalować poprzez opcję "drukuj" ale wtedy zrobię to proporcjonalnie i marginesy lewy i prawy będą za duże. Czyli zmniejszając w pionie 172 na 165 jednocześnie zmniejszy mi się wymiar w poziomie na 220 zamiast na 225.
Mogę też na nowo PDF-a wczytać do InDesign-a i ręcznie zmniejszać każdą stronę, ale nie wyrobię się czasowo, bo w poniedziałek rano dostanę jeszcze brakujące teksty, a 2 godz. później muszę zawieźć pliki do naświetlarni.

Natomiast nie chce mi sie wierzyć, żeby to było niemożliwe w Acrobacie, który ma wbudowane znacznie trudniejsze funkcje. Sądzę, że ja po prostu nie wiem jak to zrobić.

album_podglad.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 194 raz(y) 683.2 KB

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Sierpień 2013, 19:59   

To faktycznie mało czasu. Jak może być tak, jak w załączniku, to umieść gdzieś tego pdfa, to Ci przerobię. Albo przerób sam, jeżeli będziesz miał tylko 2 godziny - o ile to jednostkowa robota. Nazwę narzędzia znajdziesz w pdfie.

A co do Acrobata - trzeba to jakoś będzie wybadać...

album_podglad--SK.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 298 raz(y) 1.04 MB

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 24 Sierpień 2013, 20:33   

Dzięki za podpowiedź.
Trochę pomyliłeś się. Dłuższy bok miał mieć 225. Ty zrobiłeś 255.
1. W sumie to wyszło, że jestem "sierota", bo PDF-a robiłem opcją export z In-Designa,
a robiąc jako "Drukuj" mam możliwość skalowania bezpośredno w InDesignie. Jestem na etapie próbowania.
2. Opcje przesyłu PDF-a nie wchodzi w rachubę. PDFy mają 3,5 Gb. Może dlatego, że zdjęcia są jako TIF-y (spakowane), ale JPG-ów nie lubię.
3. Nie mniej problem zmiany rozmiaru w Acrobacie pozostaje dla mnie otwarty. Nigdy nie wiadomo, czy jeszcze kiedyś się nie przyda.
4. Podobnie jak rozgryzienie obrotu .PDF-a. Okazuje się, że np. stronę pionową obróconą w Acrobacie do poziomu, każdy z nas widzi na ekranie jako poziomą, a program w naświetlarni CTP nie zauważa tego obrotu i traktuje ja jako pionową.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 24 Sierpień 2013, 20:35   

marak napisał/a:
Trochę pomyliłeś się. Dłuższy bok miał mieć 225. Ty zrobiłeś 255.

A tak, literówka. Ale dasz radę? Skalowanie 400 stron trwa u mnie 15 sekund.
Narzędzia do obrotu pdfa też tam znajdziesz. Ale wybadać trzeba Acrobata, fakt.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 24 Sierpień 2013, 21:22   

do acrobata to chyba to trza zassać http://int.plda.net/pl/ przez 14 dni działa gratis z tego co czytałem

marak 
Profesjonalista

Wysłany: 25 Sierpień 2013, 07:35   

Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Wczoraj wypróbowałem i dam radę zrobić bezpośrednio z InDesign.
Gdy jutro dostanę szósty raz "ostatnie" poprawki to i tak zmiany muszę nanieść w InDesign i wypuścić PDFa. Tylko zamiast "eksportuj" zrobię to poprzez "drukuj". W tej opcji jest "skalowanie w poziomie" i "pionie". Sprawdziłem - działa. Przy okazji plik wynikowy jest o ok. 25% krótszy niż poprzez "eksport". Wszystkie parametry są oczywiście takie same.

Odpowiedz do tematu