|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Program do tworzenia bloczków |
| Autor |
Wiadomość |
dj_maras
Ekspert

Pomógł: 8 razy Dołączył: 09 Lut 2012 Posty: 852 Skąd: WOLSZTYN
|
Wysłany: 23 Sierpień 2013, 16:25 Program do tworzenia bloczków
|
|
|
Witam, czy znacie jakiś program do tworzenia bloczków:
coś tego typu: http://lopniewy.files.wor...jpg?w=468&h=282
muszę stworzyć szablon podobny do tego wyzej, zrobić 12 kartek na każdy miesiąć i wpisać nazwisko adres i nr konta... i tak dla 14tyś osób... czy jest jakiś program który tworzy takie rzeczy? mam na mysli taki jak do recept...
Pozdrówka |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 23 Sierpień 2013, 16:31
|
|
|
Czyli jedna grafika i zmieniające się numery, nazwiska?
Każdy program, który oferuje wydruk seryjny da radę, Corel też.
Grafika jednak sama się nie narysuje, musisz poświęcić 5 minut na stworzenie szablonu. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Sierpień 2013, 17:22
|
|
|
| Jeśli ta baza 14.000 nazwisk kiedyś się powtórzy, to najlepiej się do tego nadaje Access. Podpinasz bazę danych do szablonu, a program automatycznie podmieni nazwisko, numer i informacje powiązane z nazwiskiem. |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
Wysłany: 23 Sierpień 2013, 20:17
|
|
|
tylko ze dostane nazwiska w exelu... czyli pewnie mnie ni eminie kopiuj wklej tysiące razy....
myslałem o programie: http://www.ksara.pl/przelewy |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 23 Sierpień 2013, 20:27
|
|
|
12*14000=168 000 bloczków. Najmniej. Jak masz zamiar to drukować? Cyfrowo? W kolorze?
Najlepiej by było drukować na offsecie czysty bloczek w kolorze. To 42 000 arkuszy A2. Też niemało. Po rozcięciu na A4 dodruk tylko danych, później ewentualne dalsze krojenie i klejenie.
Druk cyfrowo nawet na A3 to koszt - strzelam mniej więcej - 20000 zł, druk offsetowy to ok. 8000 zł. Dodać trzeba druk czarno-biały na cyfrze danych, ale i tak powinno być taniej, niż całość na kolorowo. |
| Ostatnio zmieniony przez tegraf 23 Sierpień 2013, 20:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Sierpień 2013, 20:28
|
|
|
| Nazwiska da się zaimportować do bazy danych. Nieważne czy są w Excelu czy w pliku tekstowym. Ważne, żeby jasno zdefiniować co jest rekordem. Jeśli nie masz drogiego Accessa, to być może, że bezpłatny Base z pakietu LibreOffice spełni Twoje oczekiwania. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Sierpień 2013, 20:34
|
|
|
| a z html by się nie dało cosik takiego zrobić,jesli chodzi o baze???tylko szablony nazwisk by się podmieniało?,ale nie jestem tego pewny czy w corelu,się da |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Sierpień 2013, 21:15
|
|
|
| Html nie nadaje się. Prędzej już php w połączeniu z My SQL. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 08:00
|
|
|
Tegraf ma oczywiście rację, drukowanie wszystkiego na biurowym laserze będzie drogie i będzie długo trwało. Normalnie robi się tak jak mówi, druk na offsecie, a nadruk danych na czym komu wygodnie. Gdybym miał to zrobić, to wydrukowałbym formularze na offsecie, na Allegro kupił jakąś HP coś tam za 100 zł i dwa albo trzy tonery do niej. Wadą takiego rozwiązania jest to, że drukowanie będzie trwało dosyć długo.
Nie zgadzają mi się obliczenia? Ma być 168 tys. formularzy, ale na A4 wchodzą 2 albo 3?
W mniej optymistycznej wersji będzie 84 tys. arkuszy A4, 42 tys. A3 i tylko 21 tys. A2.
Chciałem się dowiedzieć ile to będzie kosztowało, ale mój drukarz powiedział żebym poczekał do poniedziałku bo teraz to on leży nad jeziorem i w grafiku nie ma ani jednej pozycji związanej z matematyką Nie będzie ani jednego bloczka, bo po co kleić coś co ma w pojedynczych egzemplarzach być wysłane do adresatów, chyba że klient chce inaczej, ale wtedy o ilości bloczków można mówić jak będzie wiadomo po ile formularzy ma być sklejonych do kupy.
Jak ktoś się zastanawia dlaczego napisałem o starym laserze z Allegro, to już wyjaśniam.
Z drukiem laserowym nieodłącznie wiąże się dosyć wysoka temperatura. W takich warunkach część farby drukarskiej zostaje na wałkach i foliach z którymi ma kontakt zadrukowany na offsecie papier. Wiem jak wyglądają te elementy drukarki po takiej operacji i ile kosztuje wizyta serwisanta, dlatego uważam, że mordowanie własnej drukarki nie ma sensu
Jak już będziesz miał gotowe formularze, po dwa albo trzy na A4, ewentualnie odpowiednio większą ilość na A3, to zbudowanie bazy danych z informacji zgromadzonych w Excelu nie będzie problemem i nie będzie potrzebne żadne drogie oprogramowanie typu Acces, który zdaje się jest jednym ze składników tego samego kombajnu w którym znajduje się Excel?
Jeszcze jedno. Do narysowania formularza Corel się jak najbardziej nadaje, ale do drukowania jak ktoś ma do dyspozycji drukarkę, która drukuje 100 kartek na minutę już nie za bardzo, będzie spowalniał proces drukowania, nawet wtedy kiedy to będzie parę wierszy zwykłego tekstu.
U mnie dzisiaj niebo ma kolor pantonu 306 C i dlatego nie zamierzam nic drukować
Miłego dnia. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 09:34
|
|
|
Brawo Bidonik
Jak do tego wynalazku podłączyć 14 tys. rekordów danych?
Formularz w wersji wektorowej jest np. tutaj:
http://www.druki.gofin.pl...nek-organu.html
Wystarczy go trochę pozamiatać i pozmieniać teksty. |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 09:55
|
|
|
hehe tego nie wiem ,ale programik jest ,sam się ździwiłem że taki wynalazek istnieje,troche ubogi ,ale gdy zabraknie druczku w domu to zawsze można się poratować |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 10:13
|
|
|
Ten programik to zwykła reklama.
Tu jest jeszcze lepiej bo nie trzeba nic ściągać
Sprawdza nawet czy nr konta jest poprawny.
http://www.drukprzelewu.com/
To też reklama
Robisz coś takiego a przy okazji informujesz świat, że robisz świetne www, albo sprzedajesz super wyścigowe trampki |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 12:38
|
|
|
| Chciałabym zobaczyć przygotowany w Corelu do druku zestaw 14.000 nazwisk. Na kilkunastu tysiącach stron. I kogoś, kto się w tym połapie. Przy okazji dowiemy się ile faktycznie Corel może obsłużyć stron zanim się wywróci. Bo np. kolumn tekstu obsługuje dowolną ilość, lecz nie więcej niż 8. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 13:07
|
|
|
Nie wiem ile Corel w jakiej wersji, w jakim systemie operacyjnym i w jakiej konfiguracji sprzętu może obsłużyć stron i prawdę mówiąc nie chce mi się tego sprawdzać i nie mam aż takiego parku maszyn żeby ten eksperyment był wiarygodny, ale mówisz i masz.
Do przygotowania danych posłużyłem się Excelem, bo o nim była tutaj mowa
Proszę tylko, żebyś mnie znowu nie kopała, ja naprawdę nie jestem ani zarozumiały, ani wszystkowiedzący i w ogóle najmądrzejszy, nie jestem. Parę razy byłem złośliwy, będę próbował się poprawić
Wiem, bo spersonalizowałem tysiące tysięcy użytków, na drukarkach dla których 14 tys. formularzy (jeśli na A3 wchodzą 4 to tylko 3,5 tys.) to jest chwila, która wystarczy na wypicie kawy
Nie wiem gdzie ktoś napisał, że kolumn może być dowolna ilość?
Programista wykombinował, że może ich być tyle ile mówisz. Może to można w jakichś ustawieniach zmienić, albo w jakimś .ini? Na logikę, to ponieważ cały ten mechanizm wiąże się z całą masą innych rzeczy, to pewnie jest to gdzieś w kodzie programu.
Uderz się, nie za mocno, w klatkę z piersiami i powiedz ile razy brakowało Ci np. 9 kolumn
To jest kwestia podejścia do sprawy, gdyby mi się taka sytuacja zdarzyła, to bym pomyślał, że to chamstwo skrzyżowane z rybołówstwem dalekomorskim i ustawił bym drugą ramkę, tak samo sformatowaną obok, wtedy miałbym 16 kolumn
Wracając do tematu, nie polecałem Corela do tego typu zadań i nie polecam bo ten mechanizm działa tak, że z każdym nowym użytkiem generowana jest do druku cała strona, Corel robi to wolno i korzyści z szybkiej drukarki diabli biorą bo musi czekać na dane z programu.
ws.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 191 raz(y) 13.3 KB |
|
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 13:44
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | Bo np. kolumn tekstu obsługuje dowolną ilość, lecz nie więcej niż 8. |
A jaki jest związek ilości możliwych kolumn tekstu z problem autora wątku? |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 13:59
|
|
|
W przyrodzie wszystko ze wszystkim jest jakoś powiązane, tylko czasami trudno te powiązania znaleźć. 8 kolumn w tym przypadku jest powiązane nie z problemem autora tylko z ilością możliwych do utworzenia stron w jednym dokumencie Corela. Z kolumnami jest dosyć marnie i Bogumiła, dam głowę że słusznie założyła, że z 14 tys. stron też może być kłopot. Niestety wystartowała ze złego miejsca i zaraz jak znam życie się do tego przyzna, albo napisze, że jestem złośliwa małpa?
Na wszelki wypadek napiszę, że to nie prawda |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 14:07
|
|
|
| tegraf napisał/a: | | A jaki jest związek ilości możliwych kolumn tekstu z problem autora wątku? | Wyjaśnił Chezare. A związek ma dokładnie taki sam jak Twoje pytanie — żaden. Taka uwaga na marginesie. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 14:09
|
|
|
| chezare napisał/a: | | dam głowę że słusznie założyła, że z 14 tys. stron też może być kłopot. |
Założenie słuszne. Co prawda, Corelowi przy okazji się dostało, ale co tam.
Wracając z dalekiej podróży - ja bym uznał, że 16 stron to max, a jeszcze lepiej 12 (jedno nazwisko). Czyli 168 000/16 = 10500 - czyli tyle scalań. Zdecydowanie Corel do tej roboty się nie nadaje. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 14:14
|
|
|
Moim zdaniem potrzebna jest tylko jedna strona bo jeden jest ten formularz. Zgodzę się z tym, że Corel marnie się nadaje do drukowania tego. Chyba, że DJ_Maras zamierza to drukować na biurowym laserze i ma na to sporo czasu.
============================
Rozwieję Wasze wątpliwości.
12 zainstalowana w blaszaku z jednordzeniowym Athlonem na pewno wolniejszym od Bolta i 2 GB pamięci nie ma problemu z utworzeniem 14 tys. stron. Nie wiem co się stanie jak dołączyć do tego 14 tys. kompletów danych. Zrobiła to błyskawicznie, zdążyłem zrobić i wypić tylko połowę kawy. Za to nawigacja w takim dokumencie, to ciągłe oglądanie ikony z klepsydrą. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 15:38
|
|
|
| chezare napisał/a: | | Nie wiem gdzie ktoś napisał, że kolumn może być dowolna ilość? | Ponieważ nie wiesz, a choć nie wiesz, to wiesz, że programista to ma ciężkie życie, to posłużę się hasłem z Pomocy, żeby przybliżyć problem. | Pomoc Corela napisał/a: | Aby dodać kolumny do ramek tekstu akapitowego
1. Zaznacz ramkę tekstu akapitowego.
2. Kliknij kolejno Tekst Kolumny.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak kolumny będą wyglądać po zastosowaniu ich w tekście, zaznacz pole wyboru Podgląd.
3. Wpisz wartość w polu Liczba kolumn.
4. Określ ustawienia i opcje. | Jeśli w punkcie trzecim nie ma mowy o tym, że wartość ma być z przedziału 1-8, to mam prawo oczekiwać, że może to być 17. Ale okazuje się, że nie może. Uderz się delikatnie w klatkę bez piersi i powiedz jakie znaczenie ma ile kolumn potrzebuję? Nigdzie nie ma wzmianki o tym ograniczeniu i tylko o tym był ten mój wtręt. Po co robisz z tego problem? |
|
|
|
 |
dj_maras
Ekspert

|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 15:47
|
|
|
| troche to wszystkie zawiłe... praktycznie nie piszecie czy idzie to rozwiązać - a jeśli idzie to nie piszecie jak... chyba będę zmuszony kupic program i kombinowac dalej. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 16:00
|
|
|
| Ja prawdę mówiąc nie bardzo ogarniam o co konkretnie chodzi. Kilkaset tysięcy nazwisk przypisanych do określonych grafik drukowałam spod Accessa. Program sam wiązał nazwisko z grafiką. Cała praca polegała na stworzeniu bazy danych, opisaniu grafik, żeby wiedział co z czym łączyć i stworzeniu zależności. Zaimportowanie listy nazwisk z Excela nie sprawia żadnej trudności. A darmową alternatywę dla MS Office przecież zaproponowałam. Raz utworzoną bazę danych można wykorzystywać na wiele sposobów. |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 16:25
|
|
|
Nie napisałem ani słowa o ciężkiej doli programistów, ale wiem jak to wszystko wygląda, bo przez całe lata taki tytuł miałem wpisany w papierach w fabryce w której pracowałem i taką robotą się zajmowałem. Żeby była jasność nie jestem z wykształcenia informatykiem tylko elektronikiem. Jaki programista Ci zrobił krzywdę, że wszystkich nienawidzisz? Powiedz obije się chuligana.
Ile programów napisałaś, obojętnie w jakim języku?
Piszesz, że mam problemy ze zrozumieniem pisanego tekstu. Tak, czasami mam, jeśli to jest jakiś tekst najeżony technicznymi terminami z którymi nie miałem nigdy do czynienia, ale pomoc Corela do takich nie należy. Gdzie w tej pomocy ktoś napisał, że tych kolumn może być nieskończona ilość, pokaż mi jeden program w którym tak jest. Ja w tej samej pomocy znajdę bez problemu 100, 200 jak za mało takich miejsc gdzie o żadnych ograniczeniach mowy nie ma, a są, bo być muszą.
To nie jest dokumentacja techniczna, tylko pomoc.
Idąc Twoim tokiem rozumowania można w to pole wpisać np. 2,5, próbowałaś? Od razu Ci powiem że się da. Normalnie do głowy by mi taki pomysł nie przyszedł.
O ilości stron w dokumencie też nie ma ani słowa, można wstawić ich nieskończoną ilość, prawda? Zrobić dowolnego rozmiaru stronę, metamorfozę z milionem kroków, 5 mln powiększenie, albo tekst w 8 kolumnach fontem o rozmiarze 5000 pkt, w pomocy nie ma słowa o ograniczeniach. Są w programie i powinny być przynajmniej w szczątkowej postaci w rozumie użytkownika takiego programu, choć ich brak raczej żadnej krzywdy nie zrobi. W realnym życiu może być gorzej, bo nie na każdym piecu jest tabliczka z ostrzeżeniem, że może być gorący.
Jakie znaczenie ma ile kolumn potrzebujesz? Dla mnie żadnego, za Ciebie mówił nie będę, może Ci potrzebne? Zauważ łaskawie, że to nie ja zacząłem. Jedyne co chciałem zrobić to w grzeczny i sympatyczny sposób wyprowadzić Cię z błędu, że do tej roboty nie potrzeba tysięcy stron w Corelu, ale nad tym przeszłaś do porządku dziennego, za to czepiasz się czegoś co sama zaczęłaś.
Proszę pana, może ja wyglądam na chuligana, ale kamieniem w pana okno rzuciła pani Bogusia. |
| Ostatnio zmieniony przez chezare 24 Sierpień 2013, 16:48, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
chezare

|
Wysłany: 24 Sierpień 2013, 16:31
|
|
|
DJ, ja napisałem już co o tym myślę, jak przeoczyłeś o co tutaj nietrudno to powtórzę.
Do narysowania formularza Corel się świetnie nadaje, choć podałem adres gdzie taki formularz jest np. gotowy, można z Corela wydrukować te formularze albo nadrukować tylko dane na gotowych. Dane z Excela jeśli będzie w nich jakiś porządek da się wykorzystać bez wykonywania większej pracy.
Jak chcesz jakiś konkretnych rad i wskazówek, to chętnie Ci pomogę na tyle na ile będę potrafił, ale najlepiej poza tym miejscem, bo tu się nie za bardzo da.
Masz do mnie maila, jak chcesz to pisz. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.13 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|