Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z rozdzielczością pliku docelowego
Autor Wiadomość
lorbog 
Początkujący

Wysłany: 25 Sierpień 2013, 21:09   Problem z rozdzielczością pliku docelowego

Witam!
Muszę zrobić baner na stronkę internetową o rozdzielczości 611x241 i Corel sprawia mi psikusy...
Może napiszę krok po kroku co robię:
1. W ustawieniach określam rozmiar papieru na 611x241 pikseli , rozdzielczość 96 dpi
2. Na górnej belce pokazuje mi się prawidłowo 611x241px
3. Tworzę ;)
4. Klikam [Plik]--> [Publikuj w internecie]-->[Optymalizator Obrazków dla internetu]
i tu pierwsze zaskoczenie gdyż w oknie wyświetla mi się już rozmiar obrazka 322x128px
5. wybieram format w jakim będzie zapisany plik np PNG24 no i zapisuje.
6. Po sprawdzeniu okazuje się, że baner ma 322x128 :(
Pytanie co robię źle, gdzie popełniam błąd, że ta rozdzielczość zmniejsza mi się prawie o połowę.
Z góry dziękuję za mądre rady :)

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Sierpień 2013, 21:17   

Zmiana w pkt 4 na: plik > eksportuj > jako PNG - chyba :-)

lorbog 
Początkujący

Wysłany: 25 Sierpień 2013, 21:24   

Dzięki za ekspresową odpowiedź ;)
ale problem jest w tym, że jak robię "eksportuj"
to eksportuje mi cały obszar roboczy a nie tylko stronkę określoną rozmiarem.
Drugi sposób eksportuje właśnie tylko stronkę...
chyba, że gdzieś można to w ustawieniach zmienić by eksportował obszar strony?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 25 Sierpień 2013, 21:30   

Ptaszek "Tylko zaznaczone" powinien być w oknie Eksportuj.

chezare 

Wysłany: 25 Sierpień 2013, 21:39   

Jesteśmy w CorelDRAW?
Tak naprawdę to te ustawienia nie mają większego znaczenia.
Standardowo jest 300 dpi, CMYK i milimetry. Można bez ruszania tych parametrów uzyskać to co chcesz.
Ważne jest żeby grafika którą jak słusznie zauważył kolega Tegraf, wyeksportujesz miała odpowiednie proporcje.
Czyli np. 611x241 mm, choć można ją przeskalować i w momencie eksportu.
Zaznaczasz obrazek, z menu plik -> eksport i w okienku które się wyświetli wybierasz png i zmieniasz rozmiar i rozdzielczość na takie jakie chcesz i RGB.
Klik i masz obrazek, prawie taki jak chcesz, bo u mnie zrobiło się 611x240 px :-)
Nie wiem czym to jest spowodowane? Ta sama grafika otworzona w Photo-Paint też ma kłopoty z rozmiarami, ale jak się wyłączy proporcjonalne zmienianie rozmiarów, ustawi rozmiar 611x241 i 96 ppi, to po wyeksportowaniu ma tyle ile mieć powinna.

lorbog 
Początkujący

Wysłany: 25 Sierpień 2013, 21:42   

Hmmm Najpierw jest to:

a następnie to:

chezare 

Wysłany: 25 Sierpień 2013, 21:44   

Odznacz "zachowaj pierwotny rozmiar", wpisz 611 x 241 i 96 dpi.
Jak by się nie dawało, to odhacz jeszcze zachowaj proporcje.
Przy okazji zapisz jakiś obrazek z netu na dysku i zobacz jaką ma rozdzielczość :-)

lorbog 
Początkujący

Wysłany: 25 Sierpień 2013, 21:55   

Wszystko rozumiem tylko chodziło mi o to, że na początku ustawiłem sobie rozmiar strony taki jak ma być baner... cała grafika rozrasta się poza granicę stronki, a ja chcę by podczas eksportu był brany pod uwagę tylko obszar jaki ma strona...nie wiem czy to możliwe? bez wycinania itp. chodzi o to by niejako podczas eksportu obszar stronki został wycięty i stworzony z niego baner ;) wiem, że strasznie na mieszałem ale może zrzut obszaru roboczego zobrazuje o co mi chodzi :)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 25 Sierpień 2013, 22:11   

a no,to zrob sobie ramke za pomocą np prostokąta(taka jak strona),no i efekty-szybkie kadrowanie umieśc w ramce,moim zdaniem będzie po problemie(oczywiście przed poleceniem umieść w ramce obszar kadrowany trza zaznaczyć(wystarczy kliknąć na niego)

chezare 

Wysłany: 25 Sierpień 2013, 23:15   

Widzisz, od razu trzeba było tak mówić :-)
Eksport nie przytnie grafiki do formatu strony. Można ją zgrupować i przyciąć, ale to też jest złe rozwiązanie w przypadku np. wypełnień tonalnych. Trzeba zrobić tak jak mówi Bidon. Na wszelki wypadek rozwinę jego myśl :-)
Najpierw udaj się do opcji i w poleceniu Edycja, odznacz centrowanie kadrów.
Zaznacz całą grafikę i ją zgrupuj, ctrl+G.
Później kliknij dwa razy w narzędzie prostokąt i wciśnij ctrl+shift+PgUp, to przeniesie prostokąt o rozmiarach strony nad Twój obrazek. Zaznacz zgrupowaną grafikę i z menu efekty wybierz szybkie kadrowanie->Umieść w kadrze, kliknij w prostokąt.
Z menu rozmieszczenie wybierz Przekształć kontur w obiekt i wciśnij klawisz Delete.
Wyeksportuj grafikę. Jeśli rozmiar nie będzie taki jak oczekiwany, wróć do DRAW, skopiuj grafikę, otwórz Photo-Paint i wciśnij ctrl+shift+N, powpisuj właściwe wartości wyłączając ewentualnie proporcjonalne skalowanie. Wyeksportuj, teraz powinno być elegancko :-)
Jeszcze jedno, to szybkie kadrowanie w DRAW nie robi żadnej krzywdy grafice, zmienia tylko sposób jej wyświetlania, gdybyś chciał wrócić do pierwotnego stanu, to stosowne polecenie znajdziesz w tym samym miejscu, Efekty->Szybkie kadrowanie->…
Gdybyś za chwilę zauważył, że coś niedobrego porobiło się na krawędziach, to przy eksporcie wyłącz wygładzanie. W Photo-Paint istnieje narzędzie do cięcia grafiki na kawałki właśnie na potrzeby internetu.

lorbog 
Początkujący

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 00:22   

chezare napisał/a:
Najpierw udaj się do opcji i w poleceniu Edycja, odznacz centrowanie kadrów.

Tego mi trzeba było :) Wcześniej już próbowałem rozwiązać problem poprzez kadrowanie, ale wszystko mi gdzieś uciekało...
chezare napisał/a:
Jeśli rozmiar nie będzie taki jak oczekiwany,

Kilka prób przyniosło efekt taki jak u Ciebie 611x240 ale po następnej udało się uzyskać efekt zamierzony.
odznaczyłem [zachowaj proporcje] i [zachowaj pierwotny rozmiar] ale też rozdzielczość ustawiłem 300 dpi zamiast 96... nie wiem może to przez to...
W każdym razie działa :)

... tak przez 96 dpi zrobiłem jeszcze jeden eksport przy 96dpi i znow wskoczyło 611x240

W każdym razie problem rozwiązany....
Dzięki wielkie Panowie
Jesteście wielcy :poklon
Pozdrawiam

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 06:19   

Innym, skutecznym sposobem jest włączenie w miarę dokładnego widoku (np. "dokładny"), wyświetlenie grafiki przez F9, PrintScreen i wklejenie ze schowka obrazu do programu do obróbki grafiki rastrowej. Dalej dokładne kadrowanie i skalowanie.

chezare 

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 07:04   

Tak nie robiłem, ale podobny efekt daje skopiowanie grafiki z DRAW, otworzenie w Photo-Paint dokumentu o parametrach takich jak potrzebujemy (rozmiar, rozdzielczość, paleta kolorów) i wklejenie skopiowanego obrazka. Tutaj strona działa jak kadr, trzeba tylko grafikę ustawić w odpowiednim miejscu, ewentualnie zmniejszyć i wyeksportować. Photo-Paint jak słusznie zauważyłeś nie robi czarów z wymiarami :-)
Twój sposób Tegraf ma też tę zaletę, że można przez przypadek sprawdzić jaką rozdzielczość ma grafika na ekranie, kolega chyba jeszcze nie sprawdzał? :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 10:37   

niom,ja tylko dodam że png to chyba nie za dobry pomysł jest,ten baner dość duży jest,ogólnie takie cósik nie powinno przekraczać 100 kb,właściwie to headery mają od 100kb, banerki powinny mieć mniej,więc ja bym się zastanowił czy nie lepiej Eksportuj do internetu i tam zaznaczyć jpeg,chyba że grafika jest wykonywana pod flash(swf)to w tedy png jak najbardziej program do flash sam sobie wszystko zoptymalizuje,oczywiście też wszystko zależy jaka to grafa,

Odpowiedz do tematu