Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak uzyskać taki efekt?
Autor Wiadomość
Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 16:09   Jak uzyskać taki efekt?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 16:21   

yy,ale o jaki chodzi?? o ten taki nijaki kontrast,to np w photo scape i opcja Fake Tilt-Shift,ale nie wiem czy o to biega

chezare 

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 16:56   

Ja tu żadnego FX nie widzę :-)
Wygląda na mocno powiększony fragment starej, czarno-białej fotografii. Powiększenie spowodowało, że widać ziarno i obrazek jest nieostry. Jedyne co mi się tutaj rzuca w oczy to okno. Bez dodatkowych wyjaśnień nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć.

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 26 Sierpień 2013, 17:37   

Moze teraz coś zobaczycie w oknie

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 17:41   

aaa,twarz :-) no to zwykłym kryciem da się zrobić

chezare 

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 17:49   

Restauro, to to ja widzę od początku, tylko nie bardzo widzę w tym jakiś efekt specjalny :-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 26 Sierpień 2013, 18:03   

chezare napisał/a:
to to ja widzę od początku

Ja natomiast nie zauważyłem ze pytającym jest Bogumila .Nie sądzę żeby nie wiedziała jak taki efekt zrobić wiec także nie wiem o co chodzi?

Cysorz 

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 18:30   

Przygotować wektor, wyciąć z folii na ploterze i nakleić... :-P

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 19:12   

Identycznie jak tzw. cud w Sokółce, ale tamten jest 3D.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 20:04   

To jest zdjęcie. Zdjęcie nie jest poprawiane. To według mnie nie jest cień na szybie, lecz wyprofilowana rama. Zadałam to pytanie nie podając szczegółów by niczego nie sugerować. Według mnie odpowiedź powinna brzmieć: przygotować specjalną spreparowaną ramę okienną, a potem pstryknąć fotkę. Tutaj jest to samo w szerszej perspektywie.

Cysorz 

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 20:07   

Bogumila M. napisał/a:
Według mnie odpowiedź powinna brzmieć: przygotować specjalną spreparowaną ramę okienną, a potem pstryknąć fotkę

Ale dlaczego na forum Corela i w dodatku w dziale "grafika wektorowa"??!

s-p-i-n 

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 20:16   

@Malutki nie zawsze zrozumiesz o co chodzi kobiecie ;)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 20:23   

Malutki napisał/a:
Ale dlaczego na forum Corela i w dodatku w dziale "grafika wektorowa"??!
Taką ramę należy zaprojektować. Corel do tego nadaje się znakomicie. Robiłam zakłady sama ze sobą kto pierwszy nie będzie posiadał się ze zdumienia. Muszę przyznać, że nie było Cie w gronie faworytów. Dlatego wygrana jest spora — trzy piwa i lody bakaliowe.

Ale w takim razie czy mógłbyś swoje niebotyczne zdumienie uzupełnić sugestią względnie informacją gdzie Twoim zdaniem należałoby postawić to pytanie? Pytanie stałoby się dzięki temu bardziej konstruktywne, a mniej retoryczne.

Jednak udało mi się zainteresować i innych użytkowników, a nie tylko śmiertelnie poważnych Tegrafa i Chezare.

Cysorz 

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 20:26   

Bogumila M. napisał/a:
/.../ gdzie Twoim zdaniem należałoby postawić to pytanie? /.../

Na forum budowlańców lub stolarzy? :mrgreen:

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 20:28   

Nie mój drogi. Mnie nie chodzi jak taką ramę wyciąć i wykonać. Mnie chodzi o projekt. A projekt to rysunek. Zwymiarowany. Auto CAD chyba byłby za poważną aplikacją do tego celu, poza tym to forum Corela, którego trochę znam. I wiem, że nadał by się.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 20:48   

Śmiertelnie poważny Tegraf dalej twierdzi, że to tylko kwestia ilości alkoholu. Podobnie jak cud w Sokółce. A koledzy prasówki dzisiaj nie odrobili.

http://natemat.pl/72695,s...rzegania-twarzy

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 21:08   

Wszystko trywializujesz. Mózg mózgiem, ale najpierw się musi ukazać, żeby mógł to później rozpoznać. A ponieważ Jezusa nikt nie widział, więc wszyscy możemy być do niego podobni. Bo jak kobieta nosił ponoć długie włosy, choć wiadomo, że "Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy, podczas gdy dla kobiety jest właśnie chwałą? Włosy bowiem zostały jej dane za okrycie."

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 21:17   

Bogumila M. napisał/a:
A ponieważ Jezusa nikt nie widział

E tam. Jedna pani widziała.

http://www.memowisko.com/...ansku-ecce.html

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 21:20   

a,ja jednak nie rozumiem,temat jest jak taki efekt uzyskać,to z profilami okiennymi nic wspólnego nie ma ponieważ takie cósik jest wycinane z szablonu z pełnej płyty,dopiero potem jest nakładany na zgrzewke profil ,no nie wiem,co innego jakby było pytanie jak zrobić taki szablon,a tak to zgłupiałem i nie wiem o co kaman,ale to ja więc pewnie nie zajażyłem :-P

chezare 

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 21:22   

Napisałem na samym początku o oknie?
Gdzie jest to piwo?
Szczerze mówiąc, wątpię żeby rama okna miała z tym związek?
Żeby uzyskać taki efekt :-) potrzeba kawałek białego papieru i nożyczki.
Ja dawno, dawno temu, na tym forum też pozwoliłem sobie na podobny żart, też napisałem, jak uzyskać taki efekt?
Niestety nie przewidziałem, że Roland napisze tutorial :-)
Trochę mi było głupio :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 21:32   

rama nie,oni to z płyty pvc wycinają,byłem przy takim czymś,to jest poprostu wycinane i potem nakładają profil na to i zgrzewają,filcują po tem czy jak to się tam zwie i nie widać łączenia,ale nadal nie kumam co niby w corelu robić,no chyba ze ten szablon

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 22:36   

Oczywiscie, że szablon, Bidon. To nie wygląda na ramę plastikową. Jeśli się przyjrzeć, to to nie jest cień na szybie, tylko rama w kształcie dziwnym. Albo jednak zmanipulowane zdjęcie. W żadnym oknie światło wewnątrz nie zlewa się z ramą. Więc pytanie można także zrozumieć tak: Jak uzyskać taki efekt, by jak najprostszymi metodami wywołać orgazm u wiernych?

Cysorz 

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 22:41   

Sok z gumijagód?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sierpień 2013, 22:46   

A ten sok nie działa na SKOK?

chezare 

Wysłany: 27 Sierpień 2013, 06:42   

Ja od samego początku podejrzewałem Tegraf, że koleżanka z powodu zastoju w innych tematach, w przerwie między rundami, zrobiła nam jakiś dowcip. Diabeł mnie podkusił żeby napisać co o tym myślę, rozum mówił, siedź cicho :-)
Z tej lekcji jednak paru rzeczy się nauczyłem. Nie jestem specjalistą od fotografii, bo ta jest całkiem nowa i na dodatek cyfrowa, ale miałem rację pisząc o powiększeniu :-)
Zarys twarzy zauważyłem od razu, ale nie rozpoznałem :-) Dobrze, że nie napisałem o szybkim kadrowaniu :-) Pocieszająca jest też wiedza, że koleżanka nie tylko mnie nie lubi, ale nie lubi również państwa K. Ja też nie przepadam. Nie wiem dlaczego, bo mam grupę krwi AB.
Trochę mnie zmartwił cytat o włosach, rozumiem że na głowie, bo w młodości miałem bardzo długie, a teraz mam co prawda znacznie krótsze, ale jednak ciągle dużo za długie żeby udawać mądrego. Niby w historii było paru mądrych z długimi włosami, ale to mogą być wyjątki potwierdzające regułę, jedno wydaje się być w tym świetle pewne, Kopernik była kobietą, a rock'n'roll nie jest dziełem szatana, tylko przygłupich facetów, dla których trzy akordy stanowiły szczyt możliwości.
Klasyk mówił, że są na świecie rzeczy, o których fizjologom się nie śniło.
Ja parę takich rzeczy, których rozumem ogarnąć się nie dało widziałem na własne oczy, ale to może przez te włosy?
Sprzedam tanio szczebel z drabiny, która przyśniła się św. Jakubowi, to chyba nie w tym dziale?
Trzymajta się ramy, bo odjeżdżamy :-)

Odpowiedz do tematu