Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
przesuwanie strzałkami obiektów i werteksów
Autor Wiadomość
ihuarraquax
Bywalec

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 09:53   przesuwanie strzałkami obiektów i werteksów

Za pomocą strzałek na klawiaturze można przesuwać zaznaczone obiekty oraz zaznaczone werteksy krzywych.

Parametr Nudge (znaleziony w menu Corela 10 gdzieś pod Tools/Options albo Tools/Customization) określa, o ile się przesuwa.

Mam ten parametr ustawiony na 0,7 cm, i o tyle przesuwają mi się obiekty, i o tyle przesuwają mi się werteksy.

Problem zaczyna się, kiedy chcę tę odległość zmienić. Wpisuję inną wartość w okienko "Nudge" i... obiekty przesuwam o NOWĄ wartość, a werteksy o STARĄ.

Nie potrafię znaleźć sposobu, żeby zmienić 0,7 cm dla werteksów (co przecież sam musiałem kiedyś ustawić, bo przecież chyba nie Corel wymyślił taką wartość!).

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 11:44   

W menu Opcje trzeba wybrać Dokument, a w nim Linijki. Tam należy zaznaczyć opcję Takie same jednostki dla odległości duplikowania, podsuwania i linijek. Nie wiem jak jest po angielsku, choć po polsku chodzi o wartości... W menu Opcje, Ogólne warto też ustawić odległość w jakiej pojawi się zduplikowany obiekt. Gdy pracuje się z dużym powiększeniem zduplikowany obiekt znika z ekranu i trzeba pomniejszać, by go znaleźć. Niewygodne.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 12:10   

To się ustawia tu: Tools/Options/Document/Rulers

Ustaw Nudge na 0,1 mm, a Super nudge (shift+strzałka) na 10x0,1 mm. Takie ustawienie jest wygodne, bo łatwo policzyć przesunięcie obiektu (1 klik strzałką = 0,1 mm, 1 klik strzałką z Shiftem = 1 mm).

Aha: nie zapomnij ustawić tych wartosci jako domyślnych - Tools/Options/Document/Save Options as defaults for new documents.
:-)

P.S. Strzałkami można też przesuwać prowadnice... :-)

P.P.S. Wyjaśnij, proszę, co to są werteksy, bo pracuję w Corelu już ze dwadzieścia lat, a nigdy nie słyszałem tego słowa...

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 12:38   

Bogumiła mówiła też o przesunięciu duplikowanych obiektów, czyli o akcji Ctrl+D. Nie używam tego, bo wygodniej jest duplikować obiekty plusem z klawiatury numerycznej. Wówczas duplikat leży dokładnie na oryginale. To działa także w przypadku duplikowania prowadnic, co jest niezwykle przydatne. Załóżmy, że masz prowadnice na krawędziach strony, a chcesz zrobić spady, powiedzmy 5 mm. Klikasz w prowadnicę (zaznaczając ją) a potem plus na klawiaturze numerycznej i 5x(Shift+strzałka) i masz zduplikowaną prowadnicę przesuniętą o 5 mm w stosunku do oryginału... :-)

A moją ulubioną metodą duplikowania obiektów jest działanie myszą: chwytasz dany obiekt (lewy kl. myszy), przesuwasz w inne miejsce i nie puszczając lewego klawisza myszy, wciskasz prawy, po czym puszczasz obydwa. :)

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 29 Sierpień 2013, 16:03   

Trurl, a moją ulubioną metodą jest połączenie Ctrl+D i Twojej - jeśli mam przesunąć kilka elementów o taką samą wartość. Zaznaczam, wciskam plus na numerycznej, wpisuję w okienku położenia obiektu np +5mm, zatwierdzam, a wtedy przy każdym kolejnym ctrl+D pojawia mi się nowy element przesunięty od wcześniejszego o te 5mm... i za to właśnie lubię corela :)
A werteksy to pewnie węzły :-D

tadekk 
Praktyk

Wersja CorelDRAW: X5
Wysłany: 29 Sierpień 2013, 16:06   

Trurl napisał/a:
co to są werteksy

Węzełki na krzywej, jak mniemam.

Dodam, że przesuwanie z CTRL to przesuniecie o 1/10 (precyzyjne).

takietam 
Fachowiec

Wersja CorelDRAW: 9, x5
Wysłany: 29 Sierpień 2013, 16:33   

tadekk napisał/a:
Dodam, że przesuwanie z CTRL to przesuniecie o 1/10 (precyzyjne).

A to zależy ile sobie ustawisz w opcjach.

Beznazwy-1.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 204 raz(y) 466.06 KB

ihuarraquax
Bywalec

Wysłany: 30 Sierpień 2013, 12:30   

Dziękuję. Działa. Choć prawdę mówiąc nadal nie wiem, co wcześniej robiłem źle. Obawiam się, że zadziałał mechanizm złośliwości rzeczy martwych, ten sam, który każe działać zepsutemu sprzętowi, jak tylko się go zaniesie do naprawy, a w samochodzie stuka zawsze tylko nie w serwisie :-D A ja naprawdę obserwowałem taki efekt!

Werteksy to (jak już zostało wyżej rozszyfrowane) wierzchołki krzywej. Pracowałem kiedyś w programie, który tak właśnie to nazywał, i jakoś mi zostało. Mam Corela w wersji angielskiej, ale rzeczywiście są w nim Nodes, a nie werteksy.

Odpowiedz do tematu