Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycinanie rysunku mapy bitowej
Autor Wiadomość
abcabc
Praktyk

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 12:14   Wycinanie rysunku mapy bitowej

Witam,
wrzuciłem do Corela X5 mapę bitową przedstawiającą rysunek. Moim zadaniem jest wyciąć rysunek po jego granicy. Czy jest na to jakiś szybszy sposób niż za pomocą narzędzia "kształt"?

s-p-i-n 

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 12:21   

Użycie Photo-Painta i narzędzia różdżka lub lasso

abcabc
Praktyk

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 12:40   

Dzięki! Lasso działa. Prosiłbym jeszcze o poradę, w jaki sposób zachować dobrą jakość rysunku mapy bitowej. Po wklejeniu wyciętego w Photo Paint'cie rysunku mapy bitowej do Corela jakość jest wyraźnie gorsza.

s-p-i-n 

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 12:44   

otworz bitmape w Draw, kliknij na nia prawym przyciskiem myszy i daj edytuj -> otworzy Ci sie w Photo-Paincie, tam wytnij lassem a pozniej zamknij Photo-Painta i przy zamykaniu zapyta Cie czy zapisać edytowana bitmape to daj tak

abcabc
Praktyk

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 13:31   

Kurcze, chyba za szybko się ucieszyłem. Zrobiłem według Twoich wskazówek, jakość jest rzeczywiście równie dobra. Natomiast kształt bitmapy pozostaje pierwotny, a zależy mi właśnie na tym, żeby kształt (przerywana niebieska linia) szedł równo po granicy wyciętego rysunku bitmapy.

Druga kwestia: lasso zaznacza też niektóre elementy wewnętrzne rysunku, a niektóre pomija. Efekt końcowy jest taki, że na nowo utworzonej bitmapie, owszem, wszystkie elementy pozostają zachowane, natomiast te, które były zaznaczone przez lasso stają się bardziej wyraziste kolorystycznie. Pojawia się zatem kontrast, ponieważ niezaznaczone przez lasso elementy pozostają w dotychczasowym "nasyceniu" i pojawia się kontrast.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 29 Sierpień 2013, 14:43   

Wrzuć no jakiegoś screena z tego co robisz, bo ciężko coś wydedukować.

Otwierasz P-Painta z poziomu DRAWa, jak pisał spin, tak? Mówisz, że lasso ci samo pomija coś? A może użyłeś lassa magnetycznego, a nie zwykłego? Zwykłe lasso prowadzi się jak ołówek i zaznacza dokładnie to co trzeba - ważne jest też co masz wpisane na pasku opcji lassa - tam jest takie coś jak TOLERANCJA, która powinna być możliwie mała (0-3). Żeby wszystko dobrze wyglądało to po zaznaczeniu lassem co tam chciałeś, wybierz z menu MASKA > KONTUR MASKI > WTAPIANIE i ustawiasz tak, żeby pasowało (podgląd pokaże ci jak to będzie). Klikasz OK i klikasz PPM i wybierasz OBIEKT: WYTNIJ ZAZNACZENIE. Teraz masz w menedżerze obiektów swoją wycinankę i resztę tła - PPM na tło i usuń. Następnie klikasz na X żeby zamknąć całego P-Painta, on się wtedy spyta, czy zapisać plik, klikasz, że TAK (OK.Zapisz - cokolwiek). Wróci ci do DRAWa gdzie będziesz miał ładnie wycięte co tam chciałeś, reszta obrazka zniknie.

Co do różnicy kolorów to sprawdź, w jakim trybie masz swoją bitmapę wyjściową w DRAWie - czy RGB czy CMYK. Najlepiej zanim odpalisz P-Painta to w DRAWie wybierz obrazek, potem menu > MAPY BITOWE > PRZEKSZTAŁĆ MAPĘ BITOWĄ > wybierasz CMYK i 300 dpi.

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 29 Sierpień 2013, 16:17   

Do tego, co chcesz zrobić służy funkcja trasowania (w menu Mapy bitowe). Wybierz ją i sprawdź który rodzaj i które ustawienia dają najbardziej zadowalający efekt. W ten sposób otrzymasz wektory, które będziesz mógł dowolnie kolorować i modyfikować.

abcabc
Praktyk

Wysłany: 30 Sierpień 2013, 11:10   

Witajcie.
Mapa bitowa początkowa wygląda tak:
http://w436.wrzuta.pl/obr...towa_poczatkowa

Ręcznie "wycięta" za pomocą narzędzia "kształt" tak:
http://w436.wrzuta.pl/obr...rzedzia_ksztalt

Zmieniłem mapę bitową na CMYK. Zastosowanie lassa i wybranie wytnij zaznaczenie wygląda tak:
http://w436.wrzuta.pl/obr...nij_zaznaczenie
(nawiasem mówiąc, być może to przypadek, ale gdy zmieniłem mapę bitową na CMYK lasso nie zaznaczało wewnętrznych elementów rysunku, tylko po granicy rysunku, czyli, jak zgaduję, tak, jak powinno być. Widać to na powyższym załączonym zrzucie z ekranu).
Nie widzę w narzędziach Photo Painta X5 menedżera obiektów, więc nie wiem jak wyciąć tło.

Efekt w Corelu:
http://w436.wrzuta.pl/obraz/1Oy6CSOuGe9/efekt_1
http://w436.wrzuta.pl/obraz/6QSUbZzLsQB/efekt_2

Czyli, jak widać, kształt mapy bitowej nie idzie wzdłuż granicy rysunku. Proszę o dalszą pomoc, dzięki!

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 30 Sierpień 2013, 13:21   

abcabc napisał/a:
jak widać, kształt mapy bitowej nie idzie wzdłuż granicy rysunku.

Jak to nie idzie? Na rysunku widać, że wyciąłeś ten kształt który chciałeś (na jednym screenie prześwituje nawet spod niego obrys obszaru roboczego strony). Masz teraz to co chciałeś, więc nie do końca wiem, czego tam jeszcze brakuje? Bo jeśli chodzi ci o ten niebieski kwadrat ograniczający, to wiedz, że niezależnie od kształtu, bitmapy zawsze są traktowane jak prostokąty i dlatego tak ci zaznacza. Masz tę wycinankę w trybie obsługującym przezroczystość, więc tak na prawdę, to masz prostokąt, tylko wszystko poza wyciętą mapką jest przezroczyste/bezbarwne. Podłóż sobie pod te mapkę wielki prostokąt w jakimś kolorze - zobaczysz, że już masz to co chciałeś.

abcabc napisał/a:
Nie widzę w narzędziach Photo Painta X5 menedżera obiektów, więc nie wiem jak wyciąć tło.

To trzeba sobie włączyć (CTRL+F7). Nie musisz jednak tego robić w PP, możesz to zrobić w DRAWie. Jak edytujesz bitmapę w PP, tworzysz w niej jakiś obiekt (np. przez wycięcie czegoś) i wracasz do DRAWa, to w menedżerze obiektów (w DRAWie) masz tę bitmapę jako grupę obiektów, w której każdy obiekt to osobny obrazek - jeden na to co wyciąłeś, drugi na to co zostało. Jak usuniesz ten drugi to tło zniknie.

Tak po prawdzie, to chyba szybciej poszłoby zrobienie tego od nowa, bo to mapka geodezyjna pewno albo coś, tylko przerywane linie - wg mnie to jakieś 3 minuty roboty ;-)

abcabc
Praktyk

Wysłany: 30 Sierpień 2013, 13:32   

Shame napisał/a:
abcabc napisał/a:
jak widać, kształt mapy bitowej nie idzie wzdłuż granicy rysunku.

Jak to nie idzie? Na rysunku widać, że wyciąłeś ten kształt który chciałeś (na jednym screenie prześwituje nawet spod niego obrys obszaru roboczego strony). Masz teraz to co chciałeś, więc nie do końca wiem, czego tam jeszcze brakuje? Bo jeśli chodzi ci o ten niebieski kwadrat ograniczający, to wiedz, że niezależnie od kształtu, bitmapy zawsze są traktowane jak prostokąty i dlatego tak ci zaznacza. Masz tę wycinankę w trybie obsługującym przezroczystość, więc tak na prawdę, to masz prostokąt, tylko wszystko poza wyciętą mapką jest przezroczyste/bezbarwne. Podłóż sobie pod te mapkę wielki prostokąt w jakimś kolorze - zobaczysz, że już masz to co chciałeś.

Racja :mrgreen: Zasugerowałem się, że właśnie ten niebieski kwadrat nadal nie pozwoli na dostawienie jednej mapy do drugiej, ale faktycznie to pole stało się przezroczyste.

chezare 

Wysłany: 30 Sierpień 2013, 18:11   

Z tego co widzę, to jest jakiś prosty kształt, a jeśli tak jest to tak samo szybko będzie obrysować obrazek linią w DRAW i użyć szybkiego kadrowania.
Zresztą narzędzie lasso z Photo-Paint zawsze można zastąpić metodą o której wspomniałem bo pozwala na edycję rysowanej linii i na pewno nie jest wolniejsza.

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 30 Sierpień 2013, 20:28   

Można też w PhotoShopie (zapewne i w Photo-Paint'cie) obrysować ten kształt ścieżką i zapisać cały obrazek wraz ze ścieżką jako tif. Taki obrazek zaimportowany do CorelDraw będzie widoczny tylko wewnątrz tej ścieżki. PhotoShopowa ścieżka działa więc tak, jak szybkie kadrowanie.
Co więcej PhotoShopową ścieżkę można wyeksportować jako *.ai i zaimportować do Corela (i naturalnie użyć jej do szybkiego kadrowania). Można też zrobić odwrotnie, czyli, jak mówił Chezare
Cytat:
obrysować obrazek linią w DRAW i użyć szybkiego kadrowania.

i wyeksportować tę linię jako *.ai, po czym zassać jako ścieżkę do Photoshopa. :-)
Ostatnio zmieniony przez Trurl 30 Sierpień 2013, 20:52, w całości zmieniany 1 raz  

chezare 

Wysłany: 30 Sierpień 2013, 20:44   

Trurl, bo zostaniesz posądzony o reklamowanie konkurencyjnego programu :-)

Trurl 
Ekspert

Wysłany: 30 Sierpień 2013, 20:55   

Chezare, mówię tylko, jak w CorelDraw zrobić to, o czym traktuje ten wątek. :-)

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 27 Marzec 2014, 10:59   

Może jest na innej warstwie? Najlepiej dołącz plik.

doda513 
Początkujący

Wysłany: 27 Marzec 2014, 11:05   

dzięki za szybką odpowiedź. jestem mocno początkująca i nie wiem jak to zrobić. możesz podać jakiś sposób, najlepiej łatwy. dzięki

doda513 
Początkujący

Wysłany: 27 Marzec 2014, 11:17   

Ale jak publikuję projekt do pdf to jest wszytko OKEJ :?:

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 27 Marzec 2014, 11:23   

Sprawdź w Object Menager, czy Twoje warstwa nie ma skreślonej drukarki. Oko, drukarka i ołówek powinny byś widoczne.

Wojtek Kowalews 
Znawca
ketjow

Wysłany: 27 Marzec 2014, 11:25   

Byłaś szybsza. Może drukuj spod *pdf'a?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 27 Marzec 2014, 11:28   

Dołącz plik poniżej okna w którym piszesz tekst na forum - Dodaj załącznik

doda513 
Początkujący

Wysłany: 27 Marzec 2014, 11:39   

okej, dzięki za podpowiedzi. :poklon niechcący zrobiłam jakąś warstwę poza widoczny obszarem. usunęłam ją i jest okej.

Odpowiedz do tematu