Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
dwukrotne zapisanie do jpg - czy kolory się zmienią ?
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 10:04   dwukrotne zapisanie do jpg - czy kolory się zmienią ?

Witam, mam dużą naklejkę i aby wydrukować podzieliłem na 4 jpg cały projekt.
Czy teraz jak wrzucę do corela ten jpg i coś tam dodam i znów wyeksportuję do jpg to odcienie się zmienią? wszystkie najklejki będą tworzyły calość (3x2) więc muszę mieć ten sam odcień kolorów.

Pozdro

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 10:26   

Trochę niejasne. Masz projekt w czterech jpgach. Importujesz do Corela (i eksportujesz z Corela) jeden jpg - czy wszystkie cztery?

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 11:54   

robie jeden duzy projekt, póxniej tne na 4 kawałki i każdy eksportuje do jpg... każdy osobno. ale teraz chcę na dwóch tych jpg coś dopisać i znów wyeksportować.

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 12:44   

Tegraf, nie pisz że niejasne bo znowu się będzie z nas śmiała :-)
Ciekawe pytanie. Jak mnie by przyszła do głowy taka wątpliwość, to bym raczej nie ryzykował.
Przy eksporcie do jpg, można np. włączyć wygładzanie, zastosować profil ICC, jednym słowem z tej samej grafiki można zrobić wiele jpg, które będą się między sobą różniły. W ekstremalnym przypadku np. jeden fragment w RGB, drugi w CMYK. Oczywiście zakładam, że wiesz co robisz i w takie eksperymenty się nie bawisz? :-)
Bez wątpienia każde otwarcie jpg i ponowne zapisanie obniża jakość grafiki, ale to trzeba by zrobić bardzo wiele razy żeby zmiany były zauważalne.
Co się jednak stanie jak włączymy ICC przy eksporcie i przy następnym ponownie? Albo parę razy wygładzanie? Jak masz ten obrazek w całości, to przeprowadź zmiany na całym, potnij i dopiero wyeksportuj, jeśli nie masz już oryginału, to wyeksportuj wszystkie kawałki jeszcze raz, te co nic w nich nie zmieniasz też. Ja nie mając pewności tak bym zrobił.
Jeszcze jedno, kawałki będą łączone na zakładkę czy na styk? Jak na styk i włączone było wygładzanie, to grafika została popsuta na krawędzi. Jeden piksel ale na 3 m, może nie będzie widać? :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 12:54   

znzczy przede wszystkim trza se uzmysłowić że Corel nie ma funkcji cięcia jpeg bezstratnego,nie wiem czemu nie zostało to zaimpletowane ale tak jest,trudno trza se radzić,dlatego ja proponuje zapisywać do png ,lub jak musi być cmyk do cairo png,ale jesli już koniecznie musi to być jpeg!!! w jakości zajebistej ,to poprostu zrób to w Corelu i potnij w np IrvanView będziesz miał zajebioze ,to tyle z mojej strony ;-)

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 12:56   

Bidonik, widziałeś png w CMYK?
Podobno niektóre drukarki wolą RGB?
Nie wiem, może coś się pozmieniało, ale wydaje mi się, że jpg zawsze jest formatem stratnym, mówię o eksporcie, bo pocięcie żadnej krzywdy mu na pewno nie robi. :-)
Problem nie leży w zgubieniu paru pikseli tylko w przestrzeni barwnej, bo jpg można zastąpić np. tif.
Ostatnio zmieniony przez chezare 8 Wrzesień 2013, 13:02, w całości zmieniany 1 raz  

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 13:01   

widziałem Chezare to png zwie się Cairo png i to jest w CMYK ;-)

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 13:06   

Dobrze, jpg też ma parę odmian i z tego co się orientuję niektóre zapisują bez strat, ale ten zwykły jpg z Corela do nich nie należy.
Kolega DJ wymyślił problem, którego ja bym pewnie nie zauważył, bo gdybym nie wiedział co się stanie, to wyeksportował bym wszystkie kawałki jeszcze raz, obojętnie czy coś było w nich zmieniane, czy nie :-)

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 13:07   

chezare napisał/a:

Nie wiem, może coś się pozmieniało, ale wydaje mi się, że jpg zawsze jest formatem stratnym, mówię o eksporcie, bo pocięcie żadnej krzywdy mu na pewno nie robi. :-)

jpeg 2000 jest bezstratnym i Corel to łyka :-P

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 13:12   

Wiem, ale kolega nie napisał, że zrobił jpg2000, tylko że zrobił jpg.
Odpowiedz mi na pytanie, bo takie ma mniej więcej DJ, masz grafikę, za dużą do wydrukowania na raz, tniesz ją na kawałki i eksportujesz, do np. tif, format jest w tym wszystkim nieistotny. Przy tym eksporcie ustawiłeś CMYK, wygładzanie i zastosowałeś profil ICC. Masz 4 pliki a, b, c i d.
Teraz przypomniało Ci się, że zapomniałeś czegoś napisać, ale nie masz już oryginału. Importujesz do Corela grafikę z plików a i b, robisz zmiany i z takimi samymi ustawieniami ją eksportujesz do plików a1 i b1. Czy a1 jest taki sam jak a, a b1 taki sam jak b, pomijając zmiany w grafice?

To co do tej pory napisałem, podsumuję jednym zdaniem.
Jeśli przy eksporcie były ustawione te same parametry, a kompresja i wygładzanie były ustawione na zero to te pliki nie powinny się różnić, na pewno nie kolorami.

Jeśli nie masz pewności czy przed zmianami wyeksportowałeś grafikę z takimi samymi parametrami jak po zmianach, to wyeksportuj wszystko jeszcze raz.
Nie jestem też pewny, że Corel kiedy kompresja i wygładzanie są ustawione na 0, robi jakąkolwiek krzywdę jpg?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 14:09   

jpg to format stratny. Podobnie jak mp3. Jeśli istnieje ryzyko, że coś trzeba będzie poprawiać lepiej eksportować do formatów bezstratnych, takich jak np tiff. Plik wynikowy świetnie się pakuje.

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 14:11   

Jpg to w niektórych odmianach format bezstratny, ale to nie jest istotne, kolega zrobił jpg i nie wiem czy ma oryginał? O tif wspomniałem piętro wyżej :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 15:16   

Tak. Potwierdzam. Moja culpa. Chezare wspomniał o tiff, więc ja wspominając o tiff powinnam wspomnieć, że Chezare wspomniał, bo ktoś mógłby pomyśleć, że nie wspomniał. Co do jpg to jest to format stratny, zaprojektowany jako stratny. Podobnie jak mp3. Oczywiście można sobie wyobrazić jpg bezstratny, podobnie jak można sobie wyobrazić mp3 bezstratne. Zwłaszcza, że Corel proponuje jpg z paletą CMYK, co niekoniecznie jest zgodne ze standardem, ale pozwala zaoszczędzić nieco miejsca w porównaniu z tifem.

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 15:38   

Bezstratnego jpega wcale nie trzeba sobie wyobrażać bo takowy istnieje od bardzo dawna, a tiff o którym wspomniałem, a później wspomniała Bogumiła, wspominając, że ja również wspomniałem, to również jpg :-)
Zbadam jak się uszkadza jpg wielokrotnie eksportowany z Corela i dam znać do czego doprowadził eksperyment :-)
=============================
W pierwszym oknie eksportu zaznaczone ICC, 300 dpi, CMYK, wygładzanie.
W następnym wygładzanie i kompresja ustawione na 0.
Mógłbym jeszcze sprawdzić piksel po pikselu czy mają taki sam kolor, ale mi się nie chce :-)
Jeśli nawet w trakcie kolejnych operacji eksportu jakieś informacje są gubione, to ja wszystkim życzę, żeby tyle w życiu zgubili :-)
Jak by ktoś chciał porównywać, to tutaj są pliki

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 20:00   

dzięki za odpowiedzi...

Wiem ze najłatwiej byłoby wszystko jeszcze raz wyeksportować ALEEEE obraz który składa się z 4 części 2 już są wydrukowane :]

mogę oczywiście z oryginału puścić jeszcze raz do jpg i powinno być ok... ale pytam bo dopisanie czegoś do jpg byłoby szybsze...
pytam również bo mnie to ciekawi :]

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 20:07   

Już napisałem, jeśli eksport był ustawiony z tymi samymi parametrami, to z kolorami nic się nie stało. Pytanie czy Twoja drukarka wydrukuje tak samo jak wczoraj czy przedwczoraj, bo to wcale nie jest takie oczywiste :-)

Odpowiedz do tematu