|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Modyfikowanie maski |
Autor |
Wiadomość |
F-Głowy
Ekspert "Postać F-Głowego"
Wersja CorelDRAW: X4 i X5
|
Wysłany: 11 Wrzesień 2013, 13:57 Modyfikowanie maski
|
|
|
Zapomniałem, albo przestało mi działać przesuwanie maski.
Jaki jest skrót odpowiadający za modyfikowanie widzianej już maski? "K"?
Tak by maskę można było złapać i przenieść w inne miejsce bądź zmieniać jej kształt, zwężać, rozszerzać itp... |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11 Wrzesień 2013, 23:43
|
|
|
Hmm.. to dziwne, bo ja jakoś nie pamiętam, żeby to było w ogóle możliwe. Znaczy się nie raz używam takiej opcji w PS'ie, ale nie w PP... Nawet w tej chwili go odpaliłem i gapię się w opcje związane z maską i nie widzę tam nic w stylu "Przekształć maskę/zaznaczenie". Oczywiście są tam opcje dotyczące poprawiania krawędzi (zanikanie, zaokrąglenia, zweżanie lub poszerzanie itp. to tak), ale kształtowanie i przesuwanie maski? Jakoś nie widzę. Chyba jestem jakiś pier******ty, bo od zawsze byłem przekonany, że PP takiej opcji nie ma. (dlatego głównie używam PS). Jeśli się mylę to powiedzcie, gdzie to włączyć, to zrobicie ze mnie szczęśliwego faceta |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Wrzesień 2013, 08:43
|
|
|
a to cię uszczęśliwie ,możesz przytrzymać po prawej stronie widget wskażnik obiektów przez około sekunde i kliknąć Transformacja maski lub użyć poprostu skrótu M, ta odpowiedź chyba zadowoli obydwu panów |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12 Wrzesień 2013, 09:20
|
|
|
bidon, You've made my day, jak mawiają za wielką wodą |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.07 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|