Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
problem podczas powiększania obrazu
Autor Wiadomość
dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 7 Wrzesień 2013, 19:49   problem podczas powiększania obrazu

ahoj.
mam denerwujący problem...
robie sobie baner 3x8m... tekst jakaś tam kreska - same wektory .... i jest wszystko generelnie okej.

Gorzej jeśli robie coś z bitmapą... przy projekcie 3x2m i corel świruje jak chce całość zobaczyć..."rolką myszki" nie mogę zobaczyć całości, muszę klikać "dopasuj obraz"... jakaś masakra, denerwuje mnie to.. i zdecydowanie wolniej to wszystko chodzi... fakt faktem bitmapa jest dość solidna ale mam swoje wymogi jakościowe... (nie będe przerabial na 72dpi....)
idzie to jakoś ulepszyć i przyspieszyć?

X4

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 11:28   

Jeśli chodzi ci tylko o szybkość pracy, to zmień rodzaj wyświetlania. Nie przerabiasz bitmapy w DRAWie per se, tylko odpalasz P-Painta, robisz co masz robić i wracasz do DRAWa, prawda? A w samym DRAWie chodzi ci o to, że jak chcesz coś przesunąć czy przekształcić tę bitmapę, to wtedy ślimaczy? No to właśnie do tego przydaje się inny widok niż "Dokładny z nadrukowaniami" (czy jak on się tam zwie), który daje ci jakość "drukarską". Do przesuwania czegokolwiek i robienia ogólnego layout'u przydaje się Widok Szkieletowy (Wireframe) ale wtedy nikną tez kolory. Dlatego ja często używam drugiego w kolejce: Draft (po polskiemu "Szkic"?), gdzie wszystko dostaje nagle pikselozy, ale za to chodzi lepiej. Jak zrobię co mam zrobić, napisze tekst, dodam jakieś tam efekty, poustawiam wszystko co trzeba, to wtedy przełączam się na chwilę na widok Dokładny, żeby potwierdzić efekt końcowy, po czym wracam do Draftu ;-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 14:00   

Mała uwaga. W widoku szkieletowym bitmapy nie da się zaznaczyć klikając na niej, lecz na jej obrysie. To samo dotyczy tekstu akapitowego. Być może ma to związek z wyłączeniem funkcji Traktuj wszystkie obiekty jako wypełnione. Ma to znaczenie w sytuacji, gdy pracujemy z powiększonym fragmentem bitmapy. Żeby ją wybrać bez zmiany powiększenia trzeba na chwilę przełączyć widok.

Shame 
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 21:35   

Bogumila M. napisał/a:
W widoku szkieletowym bitmapy nie da się zaznaczyć klikając na niej, lecz na jej obrysie.

Nieprawda. Przynajmniej nie w przypadku X6 (co do X3 to sprawdzę jutro, ale jakoś nie zauważyłem, żeby nie było można (albo nie zwróciłem uwagi?)). Jeśli ma się zaznaczoną opcję:
Bogumila M. napisał/a:
Traktuj wszystkie obiekty jako wypełnione.

To działa ona niezależnie od widoku - sprawdziłem w Wireframe (standardowy szkieletowy), jak i Simple Wireframe (szkieletowy że hej!).
Może Bogusia znalazła kolejną rzecz, która nie działa do końca poprawnie? Przynajmniej w niektórych instancjach Corela ;-)

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 22:34   

W X3 można zaznaczyć bitmapę w dowolnym powiększeniu i w dowolnym widoku. To samo dotyczy tekstu akapitowego. Oczywiście ma to związek z opcją "traktuj wszystkie obiekty jako wypełnione".
Jak chcesz wszystko zobaczyć wciskasz F4, to samo z shift wyświetla stronę, jak jakiś konkretny zaznaczony obiekt, shift+F2, jak dowolne miejsce, F2 i zakreślasz.
Co do rozdzielczości bitmapy, to po pierwsze przy tej wielkości musiałeś ją sztucznie zwiększyć, co nie ma najmniejszego sensu, bo od tego szczegółów nie przybywa, a po drugie, idź do muzeum i obejrzyj np. Bitwę pod Grunwaldem, w każdej książce jest napisane, że to niezwykle szczegółowy obraz. Stań pół metra przed obrazem, a potem napisz jak widać te szczegóły, ewentualnie wyjdź na ulicę i obejrzyj z bliska jakiś billboard :-) Możesz też opisać jak Cię drukarz opieprzył za to że czekał pół dnia zanim drukarka zaczęła drukować, choć może lepiej nie, bo to będzie niecenzuralny tekst :-)
W większości drukarni albo jak ktoś woli, drukarń wielkoformatowych powiedzą Ci, że 50 dpi to jest jak w sam raz dla takiego projektu, a dla odrobinę większego formatu obraz przechwycony z ekranu ma 2x za dużą rozdzielczość :-)
Jeśli sam drukujesz to oczekując na rozpoczęcie druku i zastanawiając się czy się maszyna popsuła, czy może myśli, możesz iść przed lustro i zawołać, Autor :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 23:43   

Nigdy nie pracuję z włączoną funkcją Traktuj wszystkie obiekty jako wypełnione, dlatego dla mnie jest oczywiste, że jest wyłączona. I dlatego zwróciłam uwagę, że jak ktoś, jak ja, wyłącza tę funkcję, to może mieć kłopoty z zaznaczeniem bitmapy w widoku szkieletowym. Nie sądzę, żeby to był błąd Corela. W tym widoku zarówno bitmapa jak i tekst akapitowy traktowane są najwyraźniej jako obiekty niewypełnione.

chezare 

Wysłany: 8 Wrzesień 2013, 23:57   

Cytat:
W widoku szkieletowym bitmapy nie da się zaznaczyć klikając na niej, lecz na jej obrysie
Nawet uwzględniając fakt, że mam słabo opanowane czytanie ze zrozumieniem, to przyznasz chyba, że dobrze zrozumiałem źle skonstruowane zdanie? Zresztą Shame zrozumiał tak samo. Dodałaś co prawda, że być może jest to związane z grzebaniem w ustawieniach programu. Nie można było tego sprawdzić? Ta opcja jest standardowo, włączona, czyli ktoś kto w ustawieniach nie grzebał, takiego problemu nie będzie miał. Żeby była jasność, to powiedziałem o tym nie dlatego, że jest okres polowania na Bogumiłę M., tylko dlatego, że Shame napisał, że sprawdzi jak jest w X3, które akurat miałem uruchomione.
Autor tematu o zaznaczaniu nie napisał ani słowa, a ja odpowiedziałem jak się obyć bez myszy i kółka w niej zamontowanego, przyszło mi łatwo bo takowego sprzętu nie mam na wyposażeniu :-)

rafakow 
Praktyk

Wysłany: 9 Wrzesień 2013, 07:05   

Jaką masz kartę graficzną? Może to być problemem. Miałem kiedyś jakiegoś GeForce 64 bitowego i przy nawet najmniejszej bitmapie, jakakolwiek próba przesunięcia widoku powodowała "klatkowanie" obrazu. Przy zmianie karty na 128 bit problem znikł.

chezare 

Wysłany: 9 Wrzesień 2013, 07:41   

Używałem różnych kart z G na początku nazwy, nigdy jakichś specjalnie wypasionych i jakoś dawały radę, choć oczywiście masz rację, karta grafiki może być problemem :-)
Z tego co ja rozumiem to DJ nie ma problemów z kartą, tylko z nie najlepiej działającym narzędziem powiększania. Musi się przyzwyczaić i zapomnieć o rolce w myszy :-)

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Wrzesień 2013, 11:32   

Napisałam, że tą funkcję wyłączam. Napisałam, że prawdopodobnie z wyłączeniem tej funkcji jest związany brak możliwości zaznaczania bitmapy. Zwróciłam na to uwagę, bo niektóre opcje ustawia się raz po zainstalowaniu i takie zachowanie programu, gdy po zmianie widoku nie da się wybrać bitmapy klikając na niej, może być zaskakujące. Rozumiem, że otwierasz sezon polowań na czarownice i będziesz teraz śledził i punktował wszystkie wyimaginowane potknięcia żeby wykazać że... Że co?

chezare 

Wysłany: 9 Wrzesień 2013, 17:25   

Mam ciekawsze zajęcia niż polowanie na kogokolwiek. Wyręczyłem Shame sprawdzając jak jest w X3 i to prawda że pośrednio jest to związane z Tobą, bo on odpowiedział na to co napisałaś, bez sensu zresztą, bo o zaznaczaniu nie było w temacie ani słowa, chyba że znowu źle zrozumiałem, ale to się da łatwo sprawdzić pytając autora tematu.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 9 Wrzesień 2013, 17:37   

Tak poza tematem: DJ - piszesz, że Twój banner ma 3x8 metra? 300x800 cm? I włożyłeś tam bitmapę > 72 dpi. Czy mógłbyś podać, jakich rozmiarów (w cm) jest ta bitmapa w projekcie - i skąd pochodzi?

Bez żadnych podtekstów, żeby nie było - zakładam, że bitmapa to spory fragment tego bannera - jeżeli ma np. 250x250 cm i - załóżmy - 200 ppi - to jej rozmiar powinien wynieść mniej więcej 20 000 x 20 000 px. Gdzie się takie coś kupuje?

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 9 Wrzesień 2013, 17:44   

To była uwaga na marginesie dotycząca zmiany rodzaju widoku. Po prostu sama się swego czasu na to nadziałam. Nie rozumiałam dlaczego rodzaj widoku zmienia sposób wybierania obiektów. A ponieważ nie da się pracować z obiektami nie zaznaczając ich, stąd uwaga.

Szczerze mówiąc zaczynam mieć serdecznie dość tego czepialstwa. Piszę w dobrej wierze sądząc, że komuś może się ta informacja przydać, a jestem atakowana i zmuszana do tłumaczenia się niemal z każdego słowa. Przestaje mnie to bawić.

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 9 Wrzesień 2013, 18:30   

ja tylko przypomne że programisci od Corela piszą o tym że jesli chce się pracować z bitmapa należy zmienić widok na pixele i to przed importem bitmapy!,oczywiście wiem że wektory w tedy kiepsko wyglądają,ale i na to jest rada ,po imp[orcie bitmapy możemy sobie widok zmienić

chezare 

Wysłany: 9 Wrzesień 2013, 20:47   

Bidonik, programiści z Corela to gamonie i nie wiedzą co piszą :-)
Bogumiło, sama zaczynasz awanturę, a później narzekasz, że się ktoś czepia?
Ja mogę sobie wyobrazić tysiące problemów z Corelem i drugie tyle sytuacji kiedy ktoś z czymś nie potrafi sobie dać rady, ale nie sądzę żeby pisanie o tym wszystkim przy okazji każdego tematu miało sens. Nic nie zmieniałem i nic nie kasowałem.
Shame napisał, że jeśli chodzi o X6, to co napisałaś jest nieprawdziwe, jak już teraz wszyscy wiedzą, to nie do końca prawda, choć prawdą jest, że dowolny widok i dowolne powiększenie nie powoduje, że coś się nie daje zaznaczyć. Napisał też, że sprawdzi jak jest w X3. Ja miałem akurat X3 uruchomione, to sprawdziłem za niego. Mało tego, sprawdziłem to czego nie byłaś pewna. Nie tylko sprawdziłem, ale zresetowałem Corela bo moje przekonanie, że opcja o której pisałaś jest standardowo włączona miało wartość jakieś 99% :-)
Teraz mi powiedz, gdzie w tym wszystkim jest atak na Twoją osobę?
Oczywiście nie mogłaś przejść nad tym do porządku dziennego, musiałaś się odgryźć, zamiast być zadowolona, że potwierdziłem Twoje przypuszczenia. To samo mogę zarzucić sobie, ale to nie ja zacząłem.
Mnie też nie bawią te wojenki, z których nic nie wynika, ale nie zamierzam siedzieć cicho jak ktoś mnie bez zdania racji napada.

dj_maras 
Ekspert

Wysłany: 9 Wrzesień 2013, 21:02   

mam zdjęcie prosto od fotografa które po wrzucenie do programu ma wymiary ponad 1x1m

Cysorz 

Wysłany: 9 Wrzesień 2013, 23:01   

dj_maras napisał/a:
/.../ idzie to jakoś ulepszyć i przyspieszyć? /.../
Najprostszym rozwiązaniem w takim przypadku jest podczas importu zaznaczyć "Dołącz mapę bitową zewnętrznie" - Draw pracuje wtedy na próbce 72 dpi a dopiero podczas zapisu tworzy plik wynikowy (bez naruszenia oryginału). Ograniczeniem jest niemożność np. zmiany palety kolorów, chociaż są możliwe niektóre efekty jak chociażby przeźroczystość. No ale trzeba pamiętać, że Draw nie służy do profesjonalnej edycji bitmap, chociaż ma taką możliwość...
Plik wynikowy (np. *.pdf X-1a lub X-3) zapisywany jest poprawnie.

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 10 Wrzesień 2013, 06:57   

dj_maras napisał/a:
mam zdjęcie prosto od fotografa które po wrzucenie do programu ma wymiary ponad 1x1m

A możesz kliknąć na zdjęciu prawym klawiszem (w Windows, nie w Corelu), wybrać Właściwości i załączyć na forum zrzut zawartości zakładki Szczegóły?

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 10 Wrzesień 2013, 15:01   

Cytat:
A możesz kliknąć na zdjęciu prawym klawiszem (w Windows, nie w Corelu), wybrać Właściwości i załączyć na forum zrzut zawartości zakładki Szczegóły?

Mając dobry wymienny obiektyw nie powinno być problemów ze zdjęciem tego formatu.Proponuję tylko przed obróbką zapisywać zdjęcia w formacie RAW

chezare 

Wysłany: 12 Wrzesień 2013, 07:48   

Obiektyw jeśli chodzi o rozdzielczość to chyba nie ma w tym przypadku znaczenia.
Nie wiemy czy fotografia jest z kamery cyfrowej czy analogowej? Jedyna istotna różnica jest taka, że raz mamy matrycę a innym razem film.
Zwykły małoobrazkowy film o czułości ISO 100 ma na jednej klatce ok. 60 mln. ziaren, to trochę więcej niż w popularnych, nawet wysokiej jakości cyfrowych lustrzankach :-)
Są co prawda cyfrowe aparaty, które gonią analogowe, ale taka zabawka kosztuje 150 tys. zł, wysokiej jakości analogowy aparat z dobrym obiektywem jest 10, 15 razy tańszy. Jakość i cena fotografii analogowych w profesjonalnym wykonaniu jest póki co poza zasięgiem tych wykonanych w technologii cyfrowej, nawet na najlepszym sprzęcie. Fotografia 1x1 m w rozdzielczości 72 ppi to tylko 8 mln pikseli, czyli nic specjalnego :-)
Tegraf nie uzyskał odpowiedzi z ilu pikseli składa się ta fotografia, bo wtedy można by więcej powiedzieć, o tym co kolega wyprawia z nią w Corelu :-)

restauro 

Wysłany: 12 Wrzesień 2013, 12:17   

Cytat:

Obiektyw jeśli chodzi o rozdzielczość to chyba nie ma w tym przypadku znaczenia.

Obiektyw ma pierwszorzędne znaczenie ,złym obiektywem (standardowym)nie zrobisz dobrego zdjęcia żadnym aparatem ,nieważne analogowym czy cyfrowym .
Link zdjęcia zrobiony aparatem cyfrowym i dobra optyką .
http://www.haltadefinizio...cle.html?id=156

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 12 Wrzesień 2013, 12:33   

restauro napisał/a:
Obiektyw ma pierwszorzędne znaczenie

To prawda, ale "dobre: zdjęcie w tym wypadku oznacza: ostre, bez przekłamań kolorystycznych, itp. Rozdzielczość zdjęcia aparatu cyfrowego jest taka, jak rozdzielczość zamontowanej w nim matrycy - i jest identyczna dla obiektywu z górnej półki i takiego sobie. Fakt, że zdjęcie z obiektywem dobrym będzie lepsze, ale nie większe.

To zdjęcie z linka to montaż z 256 mniejszych fotek.

restauro 

Wysłany: 12 Wrzesień 2013, 12:58   

tegraf napisał/a:
To zdjęcie z linka to montaż z 256 mniejszych fotek.

Bez dobrej optyki szczegółów nie zobaczysz nawet gdyby zdjęcie było robione z 1000 elementów , nieważne jak wielkiej matrycy. Lepsze zdjęcie więcej możliwości obróbki cyfrowej ,włącznie z powiększeniem .

restauro 

Wysłany: 12 Wrzesień 2013, 15:49   

http://www.haltadefinizione.com/en/lab.html
Polecam filmik z prawej strony.

chezare 

Wysłany: 12 Wrzesień 2013, 20:02   

Dobre, ale na wycieczkę się nie nadaje :-)
160 Mpix w jednym kawałku, takie zdjęcia robi Seitz do panoram, "normalne" cyfrówki zapisują fotografię na 60 Mpix :-)

Odpowiedz do tematu