Tutorial - koła zębate |
Autor |
Wiadomość |
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 10 Styczeń 2013, 09:38 Tutorial - koła zębate
|
|
|
Poniżej szybki tutorial, jak zrobić, żeby się nie narobić.
W załączniku CDR v9
tutorial - gears.cdr
|
Pobierz Plik ściągnięto 1813 raz(y) 33.51 KB |
|
|
|
|
|
aksa
Znawca
Wersja CorelDRAW: X3
|
Wysłany: 10 Styczeń 2013, 12:27
|
|
|
genialne!!! rysuje się błyskawicznie! |
|
|
|
|
gogman
Ekspert
Pomógł: 6 razy Wiek: 45 Dołączył: 21 Paź 2011 Posty: 512 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 12 Styczeń 2013, 20:57
|
|
|
Wzorowo stary .... osobiście robiłem to w inny sposób, bardziej prymitywny. Dzięki, na pewno wykorzystam Twojego tutka. |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 16 Styczeń 2013, 10:34
|
|
|
Genialne to to jest obawiam się jednak, że taki tryb w żadnej maszynie nie zadziała
Prawie identyczny efekt można uzyskać jednym kliknięciem gryzoniem korzystając z gotowego narzędzia.
Menu Okna->Okna dokowane->Wyokrąglenie/Wyżłobienie/Ścięcie (od X3).
W tym przypadku 2 kliknięcia, najpierw ścięcie, później wyokrąglenie |
|
|
|
|
Shame
Red Dot Corporation
Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 40 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 16 Styczeń 2013, 14:56
|
|
|
O, proszę - zawsze znajdzie się ktoś, kto zrobi coś szybciej i łatwiej. Mógłbym się teraz zgrabnie wytłumaczyć, że zrobiłem ten tutorial dla ludzi z X2 i wcześniejszymi, a zaokrąglanie zna każdy noobek , ale ja nie z tych - faktycznie nie pomyślałem o tym efekcie więc klapsuję bardzo.
Ja zresztą nie starałem się osiągnąć perfekcyjnego odwzorowania elementu czynnego przekładni zębatej lub innego mechanizmu To miało być ot tak, jak ktoś chce wykorzystać taki kształt w tym, czy innym projekcie. Ale faktycznie, żeby działało prawidłowo powinny być wybrzuszone boki zębów i zaokrąglony czubek.
Powiedz tylko, jak po kolei zrobiłeś to cudo? W sensie zacząłeś od gwiazdy, węzły wewnętrzne Ściąłeś, a zewnętrzne Zaokrągliłeś, tak? I potem tylko wyciąłeś ośkę? |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 16 Styczeń 2013, 15:36
|
|
|
O trybach napisałem żartem.
Narysowałem gwiazdę, ściąłem wszystkie węzły i wszystkie zaokrągliłem.
X2 nigdy nie było |
|
|
|
|
gogman
Ekspert
Pomógł: 6 razy Wiek: 45 Dołączył: 21 Paź 2011 Posty: 512 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 30 Styczeń 2013, 00:50
|
|
|
O w mordę ... to corel robi takie fiku miku? |
|
|
|
|
bidon184 [Usunięty]
|
Wysłany: 30 Styczeń 2013, 21:24
|
|
|
iniom,tutek jak najbardziej,gut,ale ja musze powiedzieć że dawno odszedłem od upartego rysowania od początku w kombajnach graficznych,dla mnie to droga przez męke i szkoda troche czasu ,wole zrobić to w odpowiednim darmowym programie i przerzucić do kombajnu,np koła zębate to około 5 minut w darmowym programie wektorowym(nie będe pisał jakim ,kazdy wie),ponieważ darmowe programy w odróznieniu od płatnych mają więcej automatu,w tym przypadku chodzi o generator kół zębatych,no i wiele innych,wystarczy zrobić i w kombajnach zająć się profesjonalną dalszą obróbką,aale to takie moje zdanie jest,może bć nie trafne
|
|
|
|
|
Struna
Fachowiec
Wersja CorelDRAW: X8
Pomógł: 8 razy Wiek: 38 Dołączył: 20 Paź 2009 Posty: 276 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 30 Styczeń 2013, 21:53
|
|
|
Może i masz trochę racji Bidon, jednak ja osobiście szybciej bym narysował te koła zębate w Corelu, z tzw. ręki, niż znalazłbym jakieś darmowe (do użytku komercyjnego) narzędzie generujące je z automatu.
Poza tym, nienawidzę mieć śmietnika na komputerze, którego używam do pracy, więc bardzo mocno ograniczam ilość oprogramowania. Obecnie prócz systemu posiadam jedynie pakiet X4, pakiet Libra Office, na wszelki wypadek PS CS3, Chrome, Thunderbirda, Notepad++, Foxit Reader, IrfanView, Total Commandera, jakiś program do zipów i rarów oraz program do Dropboxa :P Oprócz Corela, LibraOffice'a i PS'a są to drobne programy, dzięki czemu pracuje mi się czysto i bezproblemowo.
W poprzedniej firmie na komputerze firmowym było milion programów, przez co co chwile coś się działo z systemem, a wiadomo że jak komputer w firmie siada, to jest kiepsko.
To tyle z OT ;) |
|
|
|
|
kassia_88
Początkujący
|
Wysłany: 3 Luty 2013, 11:46
|
|
|
Świetny efekt. Nie wiedziałam, że tak łatwo można było to zrobić! |
|
|
|
|
Lut
Początkujący
|
Wysłany: 28 Luty 2013, 22:30
|
|
|
Fajny pomysł. Szybko i łatwo. |
|
|
|
|
Birkart
Początkujący
Wersja CorelDRAW: X6
|
Wysłany: 1 Marzec 2013, 22:53
|
|
|
Bardzo fajny i pomocny tutorial. |
|
|
|
|
AdeeR
Początkujący
|
Wysłany: 20 Wrzesień 2013, 15:35
|
|
|
Najpierw ścięcie, potem wyokrąglenie i wychodzi piękna zębatka z gwiazdy. :) Czekam na więcej tego typu tutoriali. |
|
|
|
|
|