Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wpisanie tekstu w kształt by przybrał jego formę
Autor Wiadomość
luissa 
Początkujący

Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 21:32   wpisanie tekstu w kształt by przybrał jego formę

Czesc wszystkim. Nie jestem co prawda początkująca ale klient zażyczył sobie nazwę pod sygnetem wpisaną ramki tak by teks wpasował się kształtem i wpadłam w panikę! Może ktoś z Was ma pomysł jak to zrobić, mogę tylko dopasowac tekst np do dolnej ścieżki ale niewiele mi to daje. Kształt to prostokąt wygięty lekko jak uśmiech ale ma lekko rozszerzone końcówki w góre i w dów. Klient to techniczny facet i musi miec równo tekst do wszystkich scian rozciągnięty. Robię to np narzędziem do zmiekształcania i troche perspektywą ale litery na krancach te z przodu i z tyłu wychodzą grubsze. Może jest jakiś inny sposób? Jakie macie pomysły?

Cysorz 

Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 21:42   

No trzeba "uruchomić" wyobraźnię i zrobić to ręcznie (czyli zabawa węzłami Beziera). No i nie wszystko da się w ten sposób osiągnąć, bo np. Litery "L" nie nagniesz bezkarnie do lewej krawędzi bez straty jej czytelności.
Jak pokażesz przykład to może ktoś coś wymyśli - ciężko jest doradzić cokolwiek strzelając na oślep...

luissa 
Początkujący

Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 22:26   

Wiem, że różnica jest dyskretna ale..i ale musze to jakos zrobić i nie wiem jak, umiem tak byle jak ale tu musze miec ze tak powiem od linijki. Dzięki za chęci, może ktoś coś wymyśli jednak :)

ps. Przepraszam za błędy w poście wyżej, jestem chora na antybiotyku, wszystko mi sie miesza.

pps. W którym miejscu na forum moge zamieszczac pytania techniczne jeśli nie jestem początkująca? Np dlaczego jeśli spod corela (x3) zapisuję wektory w cmyk jako ai to w illustratorze są zupełnie inne, muszę każdy ręcznie zamieniac jakby z rgb corela na rgb illustratora a potem całosc w ilustratorze zamienic na cmyk... ;-0? Radze sobie ale pewnie nie tak to sie robi.

1 - Kopia.png
Pobierz Plik ściągnięto 294 raz(y) 57.6 KB

luissa 
Początkujący

Wysłany: 27 Wrzesień 2013, 22:29   

aha, czcionka jest dosc skomplikowana, z tą w przykładzie byłoby prościej :(

chezare 

Wysłany: 28 Wrzesień 2013, 08:00   

Może obwiednia pomoże?

Ostatnio zmieniony przez chezare 28 Wrzesień 2013, 08:36, w całości zmieniany 2 razy  

restauro 

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Wysłany: 28 Wrzesień 2013, 08:21   

luissa napisał/a:
aha, czcionka jest dość skomplikowana

Może dołącz czcionkę ? Trudno proponować rozwiązanie nie znając kroju.

Cysorz 

Wysłany: 28 Wrzesień 2013, 08:25   

luissa napisał/a:
Np dlaczego jeśli spod corela (x3) zapisuję wektory w cmyk jako ai to w illustratorze są zupełnie inne, muszę każdy ręcznie zamieniac jakby z rgb corela na rgb illustratora a potem całosc w ilustratorze zamienic na cmyk... ;-0? Radze sobie ale pewnie nie tak to sie robi.

Hmmm... Mało prawdopodobne, aby elementy wektorowe zmieniły wartości wypełnienia podczas eksportu/zapisu. Być może Twój Illustrator wyświetla te kolory inaczej ze względu na ustawienia profili? Załącz może jakieś przykładowe pliki - zobaczymy co można z tym zrobić...

chezare 

Wysłany: 28 Wrzesień 2013, 08:44   

To nie jest mało, tylko w ogóle nieprawdopodobne :-)
Przy eksporcie do ai tylko te dwie opcje moim zdaniem mogą namieszać w kolorach.

łatwo to sprawdzić eksportując grafikę do ai i importując ją z powrotem do Corela.
Opcja zamiany spotowych kolorów działa, natomiast na czym polega poprawianie kolorów nie mam pojęcia? Wyeksportowana figura wypełniona 100/100/100/100 z włączonym profilem dla offsetu nic nie zmienia, po zaimportowaniu dalej jest 100/100/100/100.
Może coś poprawia w bitmapach?
Jeśli nic się w kolorach nie zmieniło, to problem leży po stronie Ilustratora, ale tutaj nic nie doradzę, bo nie mam. Na logikę też jest tam jakiś mechanizm, który przy otwieraniu grafiki może wpływać na kolory.

PS
Luisso, ja dosyć długo używam Corela, ale jeśli chodzi o wiedzę, to z całą pewnością jestem początkujący i nawet do głowy mi nie przyszło żeby pisać w jakimś kącie :-)
Pisz gdzie chcesz.

luissa 
Początkujący

Wysłany: 28 Wrzesień 2013, 19:46   

Jestescie genialni!!!!! :-) ))))))))))))))) Dzięki wielkie(narzędzie znam ale znałam opisanego tu sposobu, jest lepszy), jak tylko odrobię się z pracą to jeśli nie macie nic przeciwko - będę was prosić jeszcze o pomoc z tymi kolorami. Ja kocham Corela i pracuje wyłącznie na nim jesli chodzi o wektory, illustratora natomiast mam bo muszę ale go nie znam prawie wcale a ponieważ korzystam z portalu konkursowego zagranicznego to muszę mieć pliki w ai i eps i tu zawsze jest zabawa z tymi kolorami.

Dzięki jeszcze raz :poklon

Odpowiedz do tematu