|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
Szukam wykrojnika |
Autor |
Wiadomość |
freeminder
Praktyk
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2013, 09:18 Szukam wykrojnika
|
|
|
Witam,
Czy ma ktoś może obrys wykrojnika teczki, która ma kieszenie na dokumenty po obydwu stronach? |
|
|
|
|
chezare
Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2013, 14:11
|
|
|
Albo wykrojnik już istnieje i się dopasowujesz do niego, musisz mieć jego rysunek, albo nie istnieje i wtedy wiedząc jak ma wyglądać teczka go rysujesz, to prymitywny obrazek, łatwy do narysowania.
Jak nie wiesz jak się do tego zabrać, to poszukaj w sieci, może nie znajdziesz dokładnie rysunku takiej teczki jaką chcesz, ale znajdziesz całe stada podobnych.
Tak w ogóle to na podstawie informacji, które zamieściłeś, nie da się takiego rysunku zrobić.
przykładowy rysunek |
|
|
|
|
freeminder
Praktyk
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2013, 14:47
|
|
|
Ja nie chcę robić rysunku, bo do niczego mi to niepotrzebne. I do tego jestem mocno ograniczony czasowo. Raczej chodziło mi o wersję "1" - taki wykrojnik istnieje i ktoś, być może, mógłby mi udostępnić jego obrys. Ewentualnie, zmodyfikuję sobie ten obrys.
Niestety, większość wykrojników, których obrysy są dostępne jest po prostu słaba. I nawet nie chodzi o kształt samej teczki, tylko łączniki. Kiedyś, wykrojnik teczki (nie mówię o samych nożach) przygotowywało się żmudnie przez kilka dni, a teraz jest po prostu sieczka i amatorszczyzna. I, jak już wspominałem, nie mam czasu na eksperymenty. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2013, 14:52
|
|
|
Rysunkiem teczki nie wytniesz.
Co znaczy "1", bo u mnie akurat dzisiaj z jasnowidzeniem mizernie.
Wykrojnik teczki można rysować przez dwa miesiące, a można przez dwie minuty i będą identyczne jeśli chodzi o jakość, co innego np. z makietami skomplikowanych opakowań, ale to też raczej prosta robota. Żeby to jednak zrobić, to trzeba znać przynajmniej format, grubość materiału, itd.
Każda drukarnia, która produkuje teczki ma wykrojniki i ma ich rysunki, które udostępnia klientom. Co jest takiego skomplikowanego w wykrojniku prymitywnej teczki, że trzeba rysunek konstruować przez kilka dni? Jak sprawdzisz czy rysunek, który od kogoś dostaniesz spełnia Twoje oczekiwania, wyprodukujesz wykrojnik za kilkaset złociszy i będziesz tak eksperymentował aż do skutku? |
|
|
|
|
freeminder
Praktyk
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2013, 15:55
|
|
|
Rysunkiem teczki nie wytnę? Poważnie?
Podałeś dwie opcje, więc pierwszą nazwałem tajemniczo "1", a drugą (w myślach) zupełnie przewrotnie "2".
Zapytałem się tylko, czy ktoś nie ma obrysu wykrojnika na teczkę z dwoma kieszeniami, bo to nie jest, powiedzmy, standard.
Jeśli uważasz, że wykrojnik przygotowany w 2 minuty będzie tak samo "jakościowy" jak ten, który uwzględnia i projekt i druk i specyfikę - chociażby kontrbigi po łuku i którego robiono makietę (tak, kiedyś robiło się kilka makiet, żeby projekt był porządny i do każdej gięło się samemu noże), no to ja Cię nie mam zamiaru przekonywać.
Każda drukarnia ma, nie każda dobre. Klient, dla którego jest to przygotowywane sam sprawdzał w "swoich" drukarniach i akurat żadna nie ma wykrojnika takiego i chce obrys, żeby go zrobić.
A co jest takiego skomplikowanego w logo Pepsi, że robiono je dni kilkadziesiąt. Przecież to nieskomplikowany kształt, który można narysować w kilkadziesiąt sekund?
Jak sprawdzę czy jest dobry? Normalnie - wytnę laserem z arkusza tego papieru, na którym chcę drukować, dorobię bigi i będę sprawdzał, czy mi się dobrze składa, czy nie. Czy jak ją wezmę i potrząsnę to się wszystko otworzy i rozpadnie, czy będzie się trzymać. I tak do skutku. Jak będzie wszystko dobrze, to sobie zrobię normalny wykrojnik i też sprawdzę. Jak coś będzie nie tak, będę go modyfikował - nie muszę robić nowego. Do takiej pracy jestem przyzwyczajony. I normalnie, gdybym miał więcej czasu, to bym wszystko zrobił sam od początku do końca. Teraz nie mam. Muszę więc wyrzucić z mojego procesu tyle etapów, żeby uzyskać kompromis pomiędzy akceptowalnym wykrojnikiem a czasem, który jest potrzebny do jego zrobienia.
Więc mam taką prośbę - nie dyskutujmy off topic. Tym bardziej, że masz zupełnie inne podejście do tematu, sądząc po tym, co piszesz. Dodatkowo, i Ty i ja, tracimy czas. Ja go nie mam zbyt wiele, a Twoim nie chcę dysponować. |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2013, 16:56
|
|
|
Ja akurat czasu mam w tym momencie sporo, tylko nie rozumiem dlaczego tracisz swój tutaj skoro masz go za mało? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2013, 17:13
|
|
|
Pierwsze słyszę, żeby ktoś wykrojnik miesiącami robił ;) |
|
|
|
|
chezare
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2013, 17:18
|
|
|
Malutki, powiedz mi ile potrzeba czasu żeby narysować siatkę wykrojnika? Ile czasu potrzebuje ktoś, kto się na tym zna i ma możliwość, tak jak kolega sprawdzenia efektu wykonanej pracy? Ja bez bicia się przyznam, że w życiu zaprojektowałem może ze dwa wykrojniki. A, jeszcze jedno pytanie, czy kontrbiga może być po łuku? |
|
|
|
|
Cysorz
Pomógł: 205 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3137 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29 Wrzesień 2013, 18:02
|
|
|
No ja teczek rozrysowałem dziesiątki - także bardzo nietypowe.
A ile na to trzeba czasu? - jak chcesz mieć bardzo, bardzo dokładny "wypasiony" wykrojnik to nawet kilkadziesiąt minut, ale to naprawdę rzadkość. W zeszłym wieku jeszcze robiłem taki dla BPH, niestety nie mogę go znaleźć - pewnie gdzieś jest na jakiejś płytce w archiwum - jak go kiedyś znajdę to wrzucę. Teczka była kaszerowana na preszpan 1,5 mm i zapinana na rzepy, więc położenie kontrbig było ważne, ale i tak nie chwaląc się ;) poradziłem sobie za pierwszym razem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|