Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Nadrukowywanie przejść tonalnych
Autor Wiadomość
marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 8 Październik 2013, 08:27   Nadrukowywanie przejść tonalnych

Cisza na forum, więc wrzucę problem.
Narysowałem zielony prostokąt. Na nim czarny 50% i przejście tonalne - tylko black od 0 do 100%. Obu nadałem atrybut nadrukowywania. Całość skopiowałem i drugi zielony przekształciłem na Panton. Wygląda tak jak na rys_1.jpg. (Dla dociekliwych zamieszczam również .cdr).
Próbuję to wydrukować. Podgląd wydruku rys_2.jpg. Wszystko jest OK.
Ale wynikowy .pdf (rys_3.jpg) juz dobrze nie wygląda. Identycznie jest gdy PDF robię przy użyciu polecenia "publikuj do PDF" - rys_4.jpg.
Gdy tłem jest Panton nadrukowywanie jest honorowane. Natomiast gdy tło jest CMYK-owe Corel ignoruje nadrukowywanie dla przejść tonalych.
Czy też tak macie? I jak temu zaradzić?

tegraf 
Ekspert
tegraf

Wysłany: 8 Październik 2013, 09:17   

marak napisał/a:
Czy też tak macie?

Mamy. W X3.

marak napisał/a:
I jak temu zaradzić?

Wyłączyć nadrukowywanie. Włączyć przezroczystość > Typ: jednolita > Tryb: mnożenie > Przezroczystość początkowa: 0

skasuj.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 449 raz(y) 263 KB

marak 
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Wysłany: 8 Październik 2013, 11:19   

Dzięki za pomoc. Dobrze, że zwróciłeś uwagę, że ten sam cel można osiągnąć różnymi metodami. Problem jednak w tym, że przy przeźroczystościach w pliku wynikowym mamy mapy bitowe, a mnie zależało by na naświetlarkę poszły wektory. Ale, o tym nie pisałem, więc moja wina.

Cysorz 

Wysłany: 8 Październik 2013, 16:59   

Coś mi się wydaje, że wina leży także po stronie Acrobata. Zamieniłem pod nim oba prostokąty i po imporcie do Draw oba są w porządku. Zapisywałem też z Acrobata ten sam plik w różnych formatach - przy każdym z nich Draw generuje błąd pliku przy imporcie. Mało tego, plik zapisany jako mapa bitowa (też pod Acrobatem) nie ma tej przezroczystości!
Odpaliłem też IdDesign oraz Illustratora - w obu to samo a nawet jeszcze gorzej ;-)
Jak będę miał jutro trochę czasu to go "zripuję" i fizycznie puszczę do druku - zobaczymy co z tego wyjdzie...

Na marginesie: przeźroczystych bitmap nie musisz się obawiać, pamiętaj tylko, że bitmapa nie powinna leżeć NAD obiektem wektorowym bo w ich wspólnej części kolory zostaną przekłamane...

chezare 

Wysłany: 9 Październik 2013, 07:29   

Może się mylę, ale wątpię żeby tego typu wypełnienie miało cokolwiek wspólnego z grafiką wektorową. Oczywiście nie mam na myśli figury która jest w ten sposób wypełniona.
To jest jedna z tego typu zagadek gdzie grafikę może i da się zapisać do jakiegoś wektorowego formatu, ale przewidzieć jak się wydrukuje się nie da.
Ja bym się trzymał tego co napisał Tegraf, liczenie że się uda, nawet wtedy jak na ekranie wszystko będzie wyglądało normalnie w takim przypadku jest mocno ryzykowne.

Odpowiedz do tematu