|
Nadrukowywanie przejść tonalnych |
| Autor |
Wiadomość |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 8 Październik 2013, 08:27 Nadrukowywanie przejść tonalnych
|
|
|
Cisza na forum, więc wrzucę problem.
Narysowałem zielony prostokąt. Na nim czarny 50% i przejście tonalne - tylko black od 0 do 100%. Obu nadałem atrybut nadrukowywania. Całość skopiowałem i drugi zielony przekształciłem na Panton. Wygląda tak jak na rys_1.jpg. (Dla dociekliwych zamieszczam również .cdr).
Próbuję to wydrukować. Podgląd wydruku rys_2.jpg. Wszystko jest OK.
Ale wynikowy .pdf (rys_3.jpg) juz dobrze nie wygląda. Identycznie jest gdy PDF robię przy użyciu polecenia "publikuj do PDF" - rys_4.jpg.
Gdy tłem jest Panton nadrukowywanie jest honorowane. Natomiast gdy tło jest CMYK-owe Corel ignoruje nadrukowywanie dla przejść tonalych.
Czy też tak macie? I jak temu zaradzić? |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 8 Październik 2013, 09:17
|
|
|
| marak napisał/a: | | Czy też tak macie? |
Mamy. W X3.
| marak napisał/a: | | I jak temu zaradzić? |
Wyłączyć nadrukowywanie. Włączyć przezroczystość > Typ: jednolita > Tryb: mnożenie > Przezroczystość początkowa: 0
skasuj.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 449 raz(y) 263 KB |
|
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 8 Październik 2013, 11:19
|
|
|
| Dzięki za pomoc. Dobrze, że zwróciłeś uwagę, że ten sam cel można osiągnąć różnymi metodami. Problem jednak w tym, że przy przeźroczystościach w pliku wynikowym mamy mapy bitowe, a mnie zależało by na naświetlarkę poszły wektory. Ale, o tym nie pisałem, więc moja wina. |
|
|
|
 |
Cysorz

Pomógł: 207 razy Dołączył: 01 Sty 2011 Posty: 3146 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 8 Październik 2013, 16:59
|
|
|
Coś mi się wydaje, że wina leży także po stronie Acrobata. Zamieniłem pod nim oba prostokąty i po imporcie do Draw oba są w porządku. Zapisywałem też z Acrobata ten sam plik w różnych formatach - przy każdym z nich Draw generuje błąd pliku przy imporcie. Mało tego, plik zapisany jako mapa bitowa (też pod Acrobatem) nie ma tej przezroczystości!
Odpaliłem też IdDesign oraz Illustratora - w obu to samo a nawet jeszcze gorzej
Jak będę miał jutro trochę czasu to go "zripuję" i fizycznie puszczę do druku - zobaczymy co z tego wyjdzie...
Na marginesie: przeźroczystych bitmap nie musisz się obawiać, pamiętaj tylko, że bitmapa nie powinna leżeć NAD obiektem wektorowym bo w ich wspólnej części kolory zostaną przekłamane... |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 9 Październik 2013, 07:29
|
|
|
Może się mylę, ale wątpię żeby tego typu wypełnienie miało cokolwiek wspólnego z grafiką wektorową. Oczywiście nie mam na myśli figury która jest w ten sposób wypełniona.
To jest jedna z tego typu zagadek gdzie grafikę może i da się zapisać do jakiegoś wektorowego formatu, ale przewidzieć jak się wydrukuje się nie da.
Ja bym się trzymał tego co napisał Tegraf, liczenie że się uda, nawet wtedy jak na ekranie wszystko będzie wyglądało normalnie w takim przypadku jest mocno ryzykowne. |
|
|
|
 |
|
|