Problem ze zrobieniem pdfa |
Autor |
Wiadomość |
tammar
Początkujący
|
Wysłany: 27 Wrzesień 2006, 15:36 Problem ze zrobieniem pdfa
|
|
|
Mam taki mały problem, a w zasadzie zagwostkę… Do tej pory pracowałem na 12 obecnie na X3 w wersji starszej nie było z tym problemu… ale od początku. Gdy stworzę stronę z tekstem i zdjęciem w formacie JPG po utworzeniu krzywych i wykonaniu odbicia lustrzanego pojawia się problem z utworzeniem pdf’a. Problem znika, gdy zdjęcia przekształcę w mapę bitową, PDF wtedy tworzy się bez problemu. Czy jest to wina ustawień? |
|
|
|
|
Asdef
|
Wysłany: 27 Wrzesień 2006, 17:03
|
|
|
możesz sprawdzić, podczas startu programu trzymaj przycisk F8, w ten sposób zresetujesz ustawienia corel'a |
|
|
|
|
kreart
Fachowiec
Pomógł: 11 razy Dołączył: 06 Paź 2006 Posty: 261 Skąd: zza ekranka
|
Wysłany: 7 Październik 2006, 19:29
|
|
|
ten problem akurat dotyczy często i starszych wersji corela (11 i w dół). Chodzi nie o ustawienia a o obrót mapy bitowej, który jest źle interpretowany przez silnik programu. W tym wypadku starczy samo zdjęcie po obrocie lub odbiciu przekształcić w bitmapę żeby informacja o "zniekształceniu" nie była przekazywana do druku - pdf zostanie wtedy utworzony praidłowo i bez błędu. |
|
|
|
|
tammar
Początkujący
|
Wysłany: 16 Październik 2006, 22:47
|
|
|
Doszedłem do tego, mimo wszystko jest to bardzo irytujące, gdy w dokumencie jest sporo zdjęć. W 12 nigdy nie miałem takiego problemu :/ |
|
|
|
|
anonymus [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Październik 2006, 23:59
|
|
|
Można to ominąć, jednak trzeba poświęcić troszkę więcej czasu: drukujesz do postscriptu* (.ps) i przepuszczasz przez Distillera.
Chociaż prawdę mówiąc na X3 pracuję już grubo ponad rok, używając go praktycznie codziennie i jeszcze nie zdarzyła mi się sytuacja, żeby nie mógł zrobić pdf'a - a robię głównie katalogi, więc są to zazwyczaj duże i często skomplikowane pliki - także te z efektami typu lens czy transparentne bitmapy. Zresztą czy musisz pracować na "lustrze"? Jeżeli przygotowujesz to pod naświetlarkę to możesz zapisać plik normalnie, a tylko przy zleceniu zapisać, żeby ci zrobili film w lustrze...
*/ Jeżeli musisz mieć "mirror" to zapodaj to w opcjach postscriptu, a pracuj na normalnej wersji. |
|
|
|
|
|