Corel FORUM Strona Główna Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
brak ikon
Autor Wiadomość
drozd 
Znawca

Wysłany: 20 Październik 2013, 20:21   brak ikon

X3 pod Winem8 - ikonki plików korka wyświetlają się jako białe kartki. Nie przeszkadza, ale wnerwia... Jak można zmusić ,,bydlę", żeby ikonki plików CDraw były corelowskie?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Październik 2013, 21:05   

wskazać exe w program files ,czyli otworz za pomocą i dalej to chyba wiesz,chyba że nie zostało wgrane shell extension,to w tedy z płyty instalacyjnej wybrać zaawansowane i wskazać plugin do instalacji,aczkolwiek nie jestem pewny czy x3 wogle jest zintegrowany z W8

PS: aha można jeszcze z Framework pokombinować,czyli włączyć 3,5 bo w W8 chyba 4 jest domyślnie włączone

drozd 
Znawca

Wysłany: 20 Październik 2013, 21:27   

robiłem ,,otwórz za pomocą..." - Win podpowiada jedynie Corela (z ikonką), ale co z tego, jak ikony plików są nadal puste. Będę jeszcze kombinował - od biedy się przyzwyczaję ((

chezare 

Wysłany: 20 Październik 2013, 22:09   

Było już z balonami, bez balonów ale pustej kartki jeszcze nie było.
Szczerze mówiąc to na tych miniaturach za przeproszeniem, gówno widać. Przeglądarki też wyświetlają tylko te miniatury i też nic nie widać. Dopóki jest to w takiej formie jak jest, to do niczego jest to niepotrzebne. Ja mam na dyskach setki tysięcy cdrów i nawet po paru latach nie mam problemu ze znalezieniem tego czego szukam. To jest kwestia organizacji i nazewnictwa.
Tworzenie miniatur przy zapisywaniu masz ustawione?
Cdr jest skojarzony z Corelem?
Miniatur nie wyświetlają też przeglądarki grafiki czy tylko Eksplorator Windows?

bidon184
[Usunięty]

Wysłany: 20 Październik 2013, 23:19   

Znaczy problem tkwi w czymś innym,po co instalować W8 gdy chchce się pracować na grafice???? to lepiej zainwestować w fuul wersje w7 Ultimate,bo wiecie W8 to tak jakbyście chcieli mieć żaglowiec za miliony dolarów i udowadniać że dacie rade popłynąc szybciej od motorówki za paredziesiąt tysięcy dolarów ;-) ,toć sami wiecie czym to się skończy :-)

drozd 
Znawca

Wysłany: 21 Październik 2013, 05:21   

bidon184 napisał/a:
toć sami wiecie czym to się skończy :-)

...komp mi się skończył i bardziej niż nad kupnem nowego ubolewałem, że będę musiał instalować na nowo Corela (wraz z wszystkimi ustawieniami, skrótami i masą innych rzeczy).

rafakow 
Praktyk

Wysłany: 21 Październik 2013, 07:15   

chezare napisał/a:
Szczerze mówiąc to na tych miniaturach za przeproszeniem, gówno widać.

Powiem Ci że jest taka przeglądarka, która całkiem całkiem wyświetla miniatury. Fakt, szczegółów nie widać, ale spokojnie można się połapać co jest w danym pliku. To Directory Opus. Niestety cholerstwo jest strasznie drogie.
Directory Opus

Bogumila M.
[Usunięty]

Wysłany: 21 Październik 2013, 11:09   

Gdy się pliki nazywa przypadkową kombinacją liter, liczb i symboli, to żadne miniatury nie pomogą. I vice versa — gdy się plik nazywa tak, że wiadomo co zawiera żadne miniatury nie są potrzebne. Najlepiej ustawić widok na szczegółowy (jeśli w ósemce się da), wtedy nie tylko widać rozmiar i datę, ale i aplikację, która plik otwiera. Jeśli to nie będzie Corel, należy połączyć otwieranie cdr z Corelem i już wszystkie ikonki Windows zrobi w balona. A przynajmniej powinien. To w końcu jest osiem...

drozd 
Znawca

Wysłany: 21 Październik 2013, 22:52   

Bogumila M. napisał/a:
A przynajmniej powinien.

no i nic więcej nie chcę.... ale nic, żadnego balona, ino puste ikonki, co spojrzę to zawału dostaję, że uszkodzony plik ;-) (przyzwyczajenie)

Artur Miernik 

Wysłany: 22 Październik 2013, 07:04   

Jeśli chodzi o przypisanie jednej ikony, a nie podglądów zawartości, to pomocnym będzie NirSoft ShellExView.
Na stronie jest wersja 32- i 64-bitowa oraz polskie tłumaczenie. Program jest stale aktualizowany.

Ale najpierw sprawdź, czy masz włączony corelowy moduł do wyświetlania miniatur. Bo może być tak, że ten z X3 jest niezgodny z Windows 8. Trzeba go wyłączyć.

Ad 
Początkujący

Wysłany: 25 Luty 2015, 11:16   

Na moim komputerze problem rozwiązałem tak:

1. Odinstalowałem Corel Draw X5
2. Zainstalowałem ponownie Corel Draw X7 Trial
3. Odinstalowałem go używajac programu Your Unin-staller wraz z ustawieniami, czyszczeniem rejestru.
4. W programie Your Unin-staller wybrałem opcję Advanced Uninstall i z listy wybrałem wszystkie pozostałości po Corel Draw i usunąłem je.
5. Zainstalowałem Corel Draw X5 ponownie.

Mam widoczne zarówno ikony jak i podgląd zawartości pliku ( w zależności od wybranej opcji wyświetlania pliku )

Mam nadzieję że u was także zadziała

Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu