|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Poprawki, łaty i paczki serwisowe |
| Autor |
Wiadomość |
Shame
Red Dot Corporation

Wersja CorelDRAW: X7
Pomógł: 213 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2012 Posty: 2565 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22 Październik 2013, 08:58 Poprawki, łaty i paczki serwisowe
|
|
|
Szanowni forumowicze, miałbym do was prośbę.
Rzecz dotyczy tego co w temacie, czyli łatek do DRAWa. Poniżej moja wersja:
Nie wiem, jaka wersja jest aktualna, bo nie mogę tego znaleźć. Ogólnie odziedziczyłem stanowisko po poprzednim grafiku i nie wiem, czy kiedykolwiek zajmował się update'ami.
Na stronie Cholera w dziale Pomoc Techniczna > Pokaż pozostałe (starsze) produkty widnieje tylko to:
Jeśli gdzieś na ich stronie jest jeszcze możliwość pobierania łatek itp. do X3 i ktoś z was wie, gdzie szukać, to prosiłbym o linki. Prośbę tą kieruję szczególnie do Bogumiły, która jest master-specem od technicznych stron produktów naszej ulubionej kanadyjskiej firmy
Podpowiem, że zassałem sobie skądś SP1 i SP2 (nazwy plików CGSX3SP1.msp i CGSX3SP2.msp podpisane cyfrowo przez Corela, więc chyba git), ale dostałem taki komunikat:
Nie bardzo wiem, która z podanych przez komunikat przyczyn nie pozwala mi na zainstalowanie (żadnej) paczki. Jeśli ktoś, kto jest biegły w tych sprawach zerknie na moją wersję, to pewnie będzie wiedział, czy mam już te SP, czy przyczyny błędu mam szukać gdzie indziej.
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
tegraf
Ekspert tegraf

Pomógł: 74 razy Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 1954 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 22 Październik 2013, 09:19
|
|
|
| Gérard napisał/a: | Version 13.0.0.739 is CorelDRAW Graphics Suite X3 with Service Pack 2 (e.g. the Windows Vista certified version). You can get the full release notes from the Corel support site.
CorelDRAW Graphics Suite X3 (without service packs) is version 13.0.0.576
CorelDRAW Graphics Suite X3 with Service Pack 1 is version 13.0.0.667
CorelDRAW Graphics Suite X3 with Service Pack 2 is version 13.0.0.739
Hope this helps.
Gérard |
Źródło: http://coreldraw.com/forums/p/849/3017.aspx |
|
|
|
 |
bidon184 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 22 Październik 2013, 09:32
|
|
|
Ale po co? Ma już ostatnią wersję. Jest dobrze.
No chyba, że trzeba sobie poczytać, co w której dodali i co łatali:
Trochę ciekawostek:
Czesi piszą, że najpierw ukazała się jakaś gorąca aktualizacja, potem oba wspomniane pakiety serwisowe, a na końcu uzupełnienie do FontNavigatora. Czego potwierdzenie znajdziemy na głównym corelowym forum. Zaś tutaj możemy dowiedzieć się, że 15 MB gorącej aktualizacji służy… poprawieniu dokera z podpowiedziami dla pierwszaków. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 22 Październik 2013, 10:27
|
|
|
Uhm... Czyli mam SP 1 i 2, ale czy to najwyższa osiągalna wersja? Znaczy się, na SP2 się skończyło, czy były jeszcze jakieś poprawki (poza ta, która poprawia docker)? Coś związanego z funkcjonowaniem programu jako jako takiego? Ze stabilnością itp. ...
Dlaczego pytam i dlaczego w ogóle prosiłem o info w tej sprawie? Bo dość często sypie mi się DRAW jak "obracam" (nie dosłownie) duże grafiki. Wiem, wiem, zaraz ktoś krzyknie "zły sprzęt! Bo masz AMD zamiast Intela, 7-kę zamiast XP" i co tam jeszcze, ale sami wiecie, że łatwiej wgrać lub poprawić soft, niż wymienić kompa -_- Czy ktoś ma jakiś sposób, żeby otworzyć duży plik, który się zwiesza podczas tej operacji? Waży ok. 4GB, duże grafiki, kilka stron. Sam pluję sobie w brodę, że zrobiłem kilka stron, zamiast rzucić je na różne pliki, no ale stało się |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 22 Październik 2013, 10:49
|
|
|
| Shame napisał/a: | | Uhm... Czyli mam SP 1 i 2, ale czy to najwyższa osiągalna wersja? Znaczy się, na SP2 się skończyło, czy były jeszcze jakieś poprawki (poza ta, która poprawia docker)? (…) |
Nie ta kolejność. Zobacz, co napisał #Tegraf. Było tak:
- 13.0.0.576 — golas,
- ?????????? — HotFix,
- 13.0.0.667 — Service Pack 1
- 13.0.0.739 — Service Pack 2
- ?????????? — aktualizacja FontNavigatora.
Masz dobrze.
| Shame napisał/a: |
(…) Bo dość często sypie mi się DRAW jak "obracam" (nie dosłownie) duże grafiki. Wiem, wiem, zaraz ktoś krzyknie "zły sprzęt! Bo masz AMD zamiast Intela, 7-kę zamiast XP" (…) |
Też mam AMD i nie przeszkadza. Win7 jak najbardziej daje radę. Chodzi nie o procesor, lecz o miejsce.
| Shame napisał/a: | Czy ktoś ma jakiś sposób, żeby otworzyć duży plik, który się zwiesza podczas tej operacji? Waży ok. 4GB, duże grafiki, kilka stron. Sam pluję sobie w brodę, że zrobiłem kilka stron, zamiast rzucić je na różne pliki, no ale stało się |
Sposobem jest zrobienie miejsca:- Zwolnij miejsce na dyskach.
- Dołóż RAMu.
- Wyczyść TEMPy.
- Odseparuj TEMPy Corela od miejsca, gdzie masz pracę oraz od TEMPów systemowych i systemowego pliku wymiany.
- O ile pamiętam, dla starszych wersji Corela mogłeś przydzielać im RAM, jeśli dotyczy to Twojej wersji — przydziel dużo, bo domyślnie było 50%.
- Możesz też tymczasowo wyłączyć robienie kopii zapasowych.
Idealny układ to taki kiedy:- Masz dużo RAMu.
- SWAP na osobnym fizycznie dysku a nie partycji.
- Prace na osobnym fizycznie dysku a nie partycji.
- TEMPy Corela na osobnym fizycznie dysku a nie partycji.
- TEMPy systemu na osobnym fizycznie dysku a nie partycji.
W takich warunkach otworzy Ci się nawet duży plik (sprawdzałem na 2.7 GB), ale może to trwać.
Oczywiście miejsca na dyskach musisz mieć kilka razy więcej niż zajmuje Twoja praca.
---Dodane po chwili:------
Tak mi się przypomniało, że możesz utworzyć nowy dokument i importować po jednej stronie ze starego. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 22 Październik 2013, 11:28
|
|
|
Hmm... Nie pomyślałem o przeniesieniu tempa Corela gdzie indziej, chociaż niestety w kompie mam tylko partycje (na jednym dysku). RAMca własnie zamówiłem, więc wjedzie mi kolejne 4GB, a miejsca na dysku mam sporo. Dziękuję za poradę
Dodatkowo, rzuciłem okiem na linki tych czeskich stron, niestety na nich sa linki przerzucające na stronę Corela, który już tych stron nie wspiera i przechodzi na główną. Ale teraz wiem, czego szukać. Czyli w sumie potrzebuję tylko tego ostatniego patcha od FontNav, bo jak rozumiem, tego pierwszego HoFixa zagrał SP1 lub SP2, tak? |
| Ostatnio zmieniony przez Shame 22 Październik 2013, 11:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 22 Październik 2013, 11:31
|
|
|
| Lepiej po prostu nie robić takich dużych plików, albo bitmapy doczepiać zewnętrznie. |
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 22 Październik 2013, 11:34
|
|
|
| Artur Miernik napisał/a: | | Lepiej po prostu nie robić takich dużych plików |
Mów mi jeszcze Po prostu miałem duży projekt do podziału, i łatwo było mi przerzucać między stronami (nie będę się wdawał w szczegóły) i tak zapisałem. Póki plik był otwarty, mogłem na nim pracować, Corel nie leciał na plecy. Jak zapisałem i (w sumie przez pomyłkę) zamknąłem go, to otworzyć już się nie dawał |
|
|
|
 |
Artur Miernik

|
Wysłany: 22 Październik 2013, 11:43
|
|
|
Ale ten Hotfix dotyczy Bitstream FontNavigatora a nie Corela! Po co ci on? Kolekcjonujesz hotfixy? Może chcesz od Corela 3? Mam kilka w dobrym stanie.
Póki co, spróbuj importować do nowego dokumentu po jednej stronie. Jak wyżej. Wyłącz przed tą operacją backup.
Na jednym dysku będzie się dłuuuugo otwierać, w końcu jedno ramię głowicy ma obrobić 2 TEMPy, SWAP, pracę oraz backup. |
|
|
|
 |
restauro

Wersja CorelDRAW: CorelDraw X4 ,X7
Pomógł: 575 razy Dołączył: 25 Lis 2009 Posty: 7699 Skąd: Gdynia
|
|
|
|
 |
Shame
Red Dot Corporation

|
Wysłany: 22 Październik 2013, 21:36
|
|
|
@restauro - w sumie przydatny link, szczególnie dla tych co mają niżej niż X3. Niestety do X3 jest tylko SP1 (nawet SP2 tam nie ma), a jak pisałem, SP1 i 2 już miałem Chodziło mi raczej o jakieś inne (niż service packi) łatki usprawniające DRAWa, ale już mnie wyprowadzono z błędu Nie mniej - dobry link, wart zapamiętania. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|