|
Corel FORUM
Forum użytkowników programów firmy Corel. Grafika wektorowa, rastrowa i obróbka zdjęć cyfrowych
|
|
Przydział RAMu do Corela i manipulacja położeniem TEMP-ów |
| Czy ręczna zmiana przydziału zasobów do Corela jest to cecha porządana? |
| Tak. Można w ten sposób wiecej zdziałać. |
|
55% |
[ 5 ] |
| Nie. Dziś to nie ma sensu. |
|
22% |
[ 2 ] |
| Nie mam zdania, albo rzecz jest ambiwalentna. |
|
22% |
[ 2 ] |
|
| Głosowań: 9 |
| Wszystkich Głosów: 9 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Październik 2013, 11:20
|
|
|
To wszystko jest racja, ale to nie tłumaczy dlaczego kopia zapasowa, która powinna być zapisywana co 20 minut nie jest zapisywana wcale? Tworzysz nowy dokument, coś w nim robisz, pracujesz godzinę, dwie, trzy po czym Corel blednie i dostajesz komunikat, że program przestał odpowiadać z jedną opcją OK. Owszem, czasem nawet znajduje "plik automatycznej kopii zapasowej". Tylko często jest ona pusta lub sprzed kilku godzin. Sięgasz po kopię zapasową a tam strona z obiektem jaki pierwszy narysowałeś kilka godzin temu. O to mi właśnie chodzi.
Nie potrafię sobie wyobrazić jak program może stworzyć kopię zapasową, która nie jest żadną kopią zapasową? Poza tym nie rozumiem różnicy między Twórz kopię zapasową co 20 minut, a Twórz kopię zapasową podczas zapisywania. Na szczęście w szóstce jak widzę można już zapisywać wygląd tekstu i pozostawić go edytowalnym przy zapisie do starszej wersji. To niebywały postęp. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 1 Listopad 2013, 08:12
|
|
|
Można, formularz masz już gotowy
Jak pan PDF-XChange Viewer jest sam w pamięci to może sobie brać ile chce, ale jak nie jest, to weźmie tyle ile mu dadzą. Przy tych ilościach pamięci które są dzisiaj w komputerach, ten problem nie wydaje mi się jakoś szczególnie istotny. Ważniejsze wydaje mi się żeby program potrafił w optymalny sposób wykorzystać to co ma do dyspozycji. |
|
|
|
 |
Artur Miernik

Pomógł: 49 razy Wiek: 53 Dołączył: 18 Lip 2010 Posty: 1608 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 1 Listopad 2013, 10:16
|
|
|
W małym podglądaczu można dać wybór, a w obszernym Corelu — nie można?
Czyli użytkownik małego podglądacza wie co robi, można mu dać wybór. Użytkownik większego Corela zaś nagle zgłupiał to i możliwość decyzji mu zabrano?
Jam mam wybór — idę lampki zapalić. |
|
|
|
 |
chezare

Pomógł: 402 razy Dołączył: 24 Gru 2010 Posty: 4551 Skąd: Grodzisk Mazowiecki
|
Wysłany: 1 Listopad 2013, 11:18
|
|
|
Nie Artur, większość użytkowników małego podglądacza nie wie co to jest proces, wątek, itd.
Większość użytkowników małego podglądacza dostało do ręki narzędzie ale nie wiedzą do czego ono służy. Wyobraź sobie, że X6 ma dwie wersje, w jednej można manipulować pamięcią a w drugiej nie. Wyobraź sobie, że wersja pozbawiona możliwości manipulowania pamięcią wyposażona jest w mechanizmy pozwalające w optymalny sposób wykorzystywać zasoby sprzętu. Która wersja jest lepsza?
Ja głosowałem na pierwszą opcję, o czym gdzieś tutaj napisałem, ale tylko dlatego że uważam, że zawsze lepiej jak się na coś ma wpływ, niż jak wyboru się nie ma. Póki co używam X3 i 12 a tam jeszcze pamięcią można manipulować, choć nie udało mi się zauważyć efektów tych manipulacji. To wszystko działa pod XP, co z kolei pozwoliło zaoszczędzić parę groszy na drogich pamięciach
Też mam parę zniczy do zapalenia, ale pójdę wieczorem bo po co włączać światło jak jest widno? |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Listopad 2013, 11:39
|
|
|
| Są ustawienia, które użytkownik może zmieniać, dostosowywać do swoich potrzeb. Na pewno nie należy do nich zarządzanie pamięcią. To program ma wykorzystywać tyle pamięci ile trzeba, a nieużywaną zwalniać. Przerzucanie tego na użytkownika jest pójściem na łatwiznę i nie najlepiej świadczy o programistach. Po co program ma sobie rezerwować 50% czy 100% pomięci (bo tyle mu użytkownik ustawił), praktycznie unieruchamiając inne programy, skoro wykorzystuje w danym momencie 5%? |
|
|
|
 |
marak
Profesjonalista

Wersja CorelDRAW: X4
Pomógł: 13 razy Dołączył: 22 Gru 2012 Posty: 303 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 1 Listopad 2013, 23:38
|
|
|
| Bogumila M. napisał/a: | | .....Po co program ma sobie rezerwować 50% czy 100% pomięci (bo tyle mu użytkownik ustawił), praktycznie unieruchamiając inne programy, skoro wykorzystuje w danym momencie 5%? |
Bogumiło, parę dni temu pisałem, że to działa dokładnie odwrotnie niż Ty myślisz. 50% to nie jest zarezerwowanie pamięci tylko blokada pamięci.
Zacznę jednak od tego, ze generalnie się z Tobą zgadzam iż nie powinno przerzucać się na użytkownika tego o czym on nie musi wiedzieć. Dla mnie takim negatywnym przykładem jest mój program antywirusowy który ma mi zapewnić pełną ochronę. Wygląda to tak. Chcę zobaczyć gdzie jest najtańsze ubezpieczenie na samochód. Klikam www.... i... wyskakuje okienko antywirusa "Uruchomiona została procedurura xxxxyyyy która chce naruszyć ..... i przerwanie .... itd. Czy zezwalasz, czy nie? Bo ja akurat wiem na co mam się w tym momencie zgodzić? Rozumiem z tego tyle, że jak się nie zgodzę, to nie będę wiedział gdzie jest tanie autocasco. A jak się zgodzę to mój komputer przestanie istnieć.
Natomiast wracając do pamięci. Program = programista = człowiek. Więc pomyśl co ten człowiek ma mądrego wymyśleć. Ja uruchamiam Corela. Wczytuję duży plik zaierający 4 arkusze B2 na którym jest pełno zdjęć. To zajmuje prawie 100% mojej pamięci. I teraz ja dochodzę do wniosku (przypadek autentyczny), że niektóre zdjęcia chcę poprawić i otwieram Photoshopa, który się wali bo nie ma już wolnej pamięci, bo wszystko pochłonął Corel.
Na jakiej podstawie Corel (czyli programista) ma oddać część pamięci i jaką część? Bo inny program żąda? A jak zażąda 100% to co Corel ma oddać i sam się wywalić? Dlatego domyślnie ten parametr jest ustawiony na 50% co oznacza, że jak będzie potrzebował 5% to weźmie 5%, ale jak będzie potrzebował 70% to i tak nie weźmie więcej niż 50%, chyba, że użytkownik mu na to pozwoli. |
|
|
|
 |
Bogumila M. [Usunięty]
|
Wysłany: 2 Listopad 2013, 11:50
|
|
|
Czym się różni zarezerwowanie od blokady? Rezerwuje blokując. A to oznacza sztywne przydzielenie określonej porcji pamięci. Właśnie z tego względu, że użytkownik nie musi się na wszystkim znać zarządzać pamięcią powinien program.
Z drugiej strony, w przypadku który opisujesz coś do powiedzenia ma jeszcze Windows, który Corelowi nieco ograniczy apetyt na pamięć i po prostu zwolni trochę pamięci dla PhotoShopa. Poza tym jest jeszcze tak zwana pamięć wirtualna, której jest tyle ile trzeba (jeśli w systemie nie został ustawiony górny limit), czyli tyle ile ma dysk. W zamierzchłych czasach była wolna, bo dyski były wolne. Dziś to się zdecydowanie poprawiło i dobrze zoptymalizowany program może pracować szybciej z tą pamięcią niż Corel z RAM-em.
Co do antywirusów prawda jest taka, że są one zawsze krok do tyłu. Więc stosuje zaawansowane techniki wyczuwania wirusów, czyli heurystykę (bardziej uczenie i tajemniczo brzmi). Skutkuje to tym, że często znajduje wirusa tam, gdzie go nie ma, a przepuszcza prawdziwego. Strony internetowe często są powiązane z innymi. Najlepszym zdarzyło się, że po złamaniu zabezpieczeń strona łączyła się lub przekierowywała pod zainfekowany adres.
Takie komunikaty, choć uciążliwe, są zrozumiałe. Gorsze są typu "Ściągnij darmowy antywirus", a po ściągnięciu i zainstalowaniu "Minął okres używania darmowej wersji demo, kup pełną" (AVG). Albo "zainstaluj ważną aktualizację". A po zainstalowaniu ważnej aktualizacji przestaje działać połączenie z siecią (Avast). |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
Nowe zasady dotyczące cookies. Wykorzystujemy pliki cookies, aby nasz serwis lepiej spełniał Państwa oczekiwania. Można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
| | Strona wygenerowana w 0.12 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|